İhracatta sürdürülebilir gelecek vizyonu konuşuldu

İhracatta sürdürülebilir gelecek vizyonu konuşuldu

İhracatta sürdürülebilir gelecek vizyonu konuşuldu

disyonder1.jpg

Dış Ticarete Yön Verenler Derneği (DIŞYÖNDER) ve İstanbul Kültür Üniversitesi  tarafından "Uluslararası Ticarette 100 Yılın Mirası ve Sürdürülebilir Gelecek Vizyonu” mottosu ile düzenlenen “1.Dış Ticaret Zirvesi’ kapsamında DIŞYÖNDER Başkanı Dr.Hakan Çınar’ın moderatörlüğünde düzenlenen Küresel Ticaret ve Dünya konulu oturumda Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Mustafa İlker Özden, Türk Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Taner Yavuz ve Two Zero Girişim Sermaye Fonu ve Arya Investment Yatırım Komitesi Üyesi Özge Bulut Maraşlı konuşmacı olarak katıldı.

SÜRDÜRÜLEBİLİR İHRACAT ÖNEMLİ

Two Zero Girişim Sermaye Fonu ve Arya Investment Yatırım Komitesi Üyesi Özge Bulut Maraşlı, “Tüm dünya büyük bir sallantıdan ve çalkalanmadan geçiyor. 2020 yılından bu yana enflasyonunu sarmalına girmiş bir dünyanın içindeyiz. Öte yandan faizler konusu var. FED ısrarcı bir şekilde faizleri artıracağını söylüyor. Böyle bir ortamda sürdürülebilir ihracat önemli. Sürdürülebilir ihracat için yatırım yapmak gerekiyor. Yatırım için borçlanmanın gerekiyor.

Pazarı büyütebilmek için arz-talep dengesini anlayabilmeniz gerekiyor. Bir dolu gelecek tahmini yapılıyor. Gelecek tahmininde de tarım önemli bir yer kaplıyor. Tarımın ciddi bir planlamaya ihtiyacı var. Gıda yetersizliği ortamında çiftçinin teşvik edilmesi, doğanın da korunması gerektiği düşüncesindeyim. Tarımda yeni tarım mahsüllerini ele alınması gerekiyor. Eğer biz ticaret anlayışımız tarımla birleştirirsek ihracatta önemli yol alırız.”

“BU YIL İHRACATIN 255 MİLYON DOLARA ÇIKMASINI ÖNGÖRÜYORUZ”

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Mustafa İlker Özden, “Dünyanını ihracatından yüzde 1 pay alıyoruz. 2028 yılında bu oranı yüzde 1.2’ye çıkartmayı hedefliyoruz. 2022 yılı ihracat için iyi bir yıldı. 2023 biraz daha iyi bir yıl olacaktır. Bu yıl ihracatın 255 milyon dolara çıkmasını öngörüyoruz. Gelişmişlik seviyesinin her aşamasında çok ciddi ihracat desteği veriyoruz. Yurtdışında bizim Ticaret Müşavirlerimiz var. Bu Ticaret Müşavirlerimizden etkin bir şekilde faydanılmalı.”

“TÜRK İHRACATINA BİR ŞEMSİYE OLUŞTURMA ROLÜMÜZ VAR”

Türk Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Taner Yavuz, Eximbank’ın stratejik bir dönüşüm yaşadığını belirterek, sundukları sigorta desteğine vurgu yaptı. Yavuz, “Türkiye’nin resmi destek kuruluşuyuz. Türk ihracatına bir şemsiye oluşturma rolümüz var. Bunda bir sınırlamamız yok. Tüm ihracatçılarımız için hazırız. Daha fazla ihracatçıya ulaşmak için çabalarımız devam ediyor” dedi. Yavuz, verdikleri destek kredilerinin sınırlı olduğunu bunun için de en öncelikli yerlere bu kaynağı kullandırmak istediklerini söyledi. 

disyonder4.jpeg

 

Etiketler :