OYAK ve NYK 110 milyon dolar yatırım yaparak otomobil limanı kuracak

OYAK ve NYK 110 milyon dolar yatırım yaparak otomobil limanı kuracak

OYAK ve Nippon Yusen Kaisha (NYK Line) ile 110 milyon dolarlık ‘otomotiv odaklı Ro-Ro limanı’ yatırımına hazırlanıyor. İnşası 2018’de başlayacak olan OYAK Port Limanı'nın 2019’da hizmete girmesi planlanıyor.

OYAK Denizcilik ve Liman İşletmeleri ile Nippon Yusen Kaisha (NYK) Line ortak otomotiv limanı kuracak. Çırağan Sarayı’nda düzenlenen basın toplantısına OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Savaş Erdem ve NYK Line Otomotiv Grup Başkanı Koichi Chikaarishi katıldı.

OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, “Dünyanın en köklü ve en büyük denizcilik firmalarından NYK Line ile OYAK olarak önemli bir yatırıma imza atmaktan büyük gurur duyuyoruz. 1890’lı yıllardan bu yana Türkiye ile Japonya arasında kültürele ve ticari ilişkilerimiz var.

Otomotiv sektörü Türkiye için her geçen gün ihracatta rekor kıran bir sektör. NYK ile yapacağımız işbirliği ile İzmit Yarımca’da OYAK Port Limanı ile yıllık 780 bin araç elleçlenecek. Bu arada limanda 16 bin kapasiteli bir alana sahip olacak. Bu liman sadece otomotiv sektörüne hitap edecek. 2018 yılında inşaatına başlayacağız, 2019’da inşaatı bitecek. Araç elleçleme kapasitesi 1 milyona çıkartılacak. 235 bin metrekare alana sahip olacak limanımız otomotiv sektörü için kapalı otoparkımızın olması çok önemli avantaj olacaktır. 100 milyon dolardan daha fazla yatırım yapmayı düşünüyoruz. Türkiye’nin otomotivde daha çok gidecek yolu var. Önümüzdeki 10 yıllarda Türkiye otomotiv ihracatında daha çok gelişecektir. Ortaklık yapımız yüzde 55 OYAK, yüzde 45 NYK şeklinde olacak. Sadece otomobil değil hafif ticari araç ihracatı ve ithalatı da yapılabilecek” dedi.

NYK Line Otomotiv Grup Başkanı Koichi Chikaarishi, “NYK, 1885 yılında kuruldu. Japonya’da borsaya kote ilk şirketiz. Filomuz gün geçtikçe büyüdü. NYK, Japonya’da ekonominin gelişime önemli katkı yaptı. Biz gemicilikten daha fazlası sloganını kendimize şiar edindik. NYK, lojistik konusunda liderliğini korumaktadır. NYK, Türkiye’de 1960’lardan bu yana acente olarak hizmet vermeye başladık. Türkiye’de gün geçtikçe gücümüz artıyor. Otomotiv üreticileri hacimlerini artırdıkça yeni Ro-Ro terminalimizin sektöre büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz. NYK olarak OYAK ile yaptığımız bu işbirliğinde sürdürülebilirliğe önem veriyoruz. Deneyimlerimizi birbirimizle paylaştıkça daha da güçlü bir işbirliğimiz olacaktır. Türkiye yıllık 1.3 milyon adetlik otomotiv ihracatı yapıyor. Ayrıca Ro-Ro terminali işletme konusunda bizim ciddi bir tecrübemiz var. 700 bin adet araç da ithal ediliyor. Toplam 2 milyonluk kapasite var” dedi.  

OYAK Port - Teknik Özellikler:

Elleçleme kapasitesi                        : Yıllık 780 bin araç

Toplam Liman Alan                          : 235 bin m2

Rıhtım Uzunluğu                               : 539 m

Deniz derinliği                                   : 12-14 metre

Açık Park Alanı Kapasitesi              : 7639 araç

Kapalı Katlı Otopark Kapasitesi     : 8154 araç

Güvenlik : OYAK Savunma ve Güvenlik Sistemleri AŞ

7/24 Hizmet süresi

Teslimat Öncesi Denetim PDI (Pre Delivery Inspection)  Hizmeti

Etiketler :