113 milyon euro yatırım yaparak yılda 34 bin kamyon üretecek!

113 milyon euro yatırım yaparak yılda 34 bin kamyon üretecek!

Mercedes-Benz Türk Aksaray Fabrikası’nda 113 milyon euro tutarı yeni yatırım yaparak 1200 kişiye istihdam sağlayacak. 2018 sonuna kadar 113 milyon euroluk yatırımla üretim kapasitesini ikiye katlayacak olan Mercedes-Benz Türk, geçtiğimiz yıl Aksaray Kamyon Fabrikası’nda 19 bin 688 adet kamyon üreterek kendi rekorunu kırdı. Mercedes-Benz Türk, artan kapasiteyi büyük oranda ihracata yönlendirmeyi hedefliyor. Yeni yatırımla istihdama önemli katkı yapan Mercedes-Benz Türk,...

Mercedes-Benz Türk Aksaray Fabrikası’nda 113 milyon euro tutarı yeni yatırım yaparak 1200 kişiye istihdam sağlayacak. 2018 sonuna kadar 113 milyon euroluk yatırımla üretim kapasitesini ikiye katlayacak olan Mercedes-Benz Türk, geçtiğimiz yıl Aksaray Kamyon Fabrikası’nda 19 bin 688 adet kamyon üreterek kendi rekorunu kırdı. Mercedes-Benz Türk, artan kapasiteyi büyük oranda ihracata yönlendirmeyi hedefliyor. Yeni yatırımla istihdama önemli katkı yapan Mercedes-Benz Türk, 2018 yılına kadar Aksaray Kamyon Fabrikası’nda 3 vardiyalı üretime geçerek çalışan sayısını 1800’den 3 bine yükseltmeyi planlıyor. Aksaray’da yılda 17 bin üretim yapan Mercedes-Benz Türk, bu yeni yatırımla toplam üretim kapasitesini 34 bine çıkartacak.

Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası’nda yeni yatırıma yönelik temel atma törenine Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın yanı sıra Aksaray Valisi Şeref Ataklı, Mercedes-Benz Türk Finansman ve Controlling Direktörü Stefan Baasner ve Mercedes-Benz Türk Kamyon Fabrikası Direktörü Prof. Dr. Frank Lehmann’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

FİKRİ IŞIK: “TÜRKİYE’NİN AR-GE VE TASARIM KONUSUNDA CAZİBE MERKEZİ OLMASINI İSTİYORUZ”

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, törende yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Mercedes-Benz bu yatırımla Aksaray fabrikası kapasitesini iki katına çıkartacak. Türkiye, hafif ticari ve otobüs üretiminde Avrupa’da birinci kamyon üretiminde ise ikinci sırada yer alıyor. Geçtiğimiz yıl 1 milyon 359 bin taşıt ürettik. Traktörle birlikte bu sayı 1 milyon 500 bini buluyor. Geçtiğimiz yıl otomotiv sektörü satışları 1 milyonu geçti. Kamyon pazarı son 10 yılda yüzde 16 büyüme gerçekleştirdi. Tüm bunlar Türkiye’nin otomotiv sektöründe özelde ise kamyon üretiminde önemli bir yer olduğunu görüyoruz. Bakanlık olarak Türkiye’nin otomotiv sektörünün gelişimini artırmak için yoğun çalışmalar yapıyoruz. Otomotiv sektöründe üretim üssü olan Türkiye’nin Ar-Ge ve tasarım konusunda cazibe merkezi olmasını istiyoruz. Bunun için Otomotiv Stratejik Belgesi’nin hazırladık, bunu devreye sokacağız. Yeni yatırımları artırarak üretimi ve tasarı artırarak artık otomotiv sektöründe izleyen değil belirleyen ülke olmak istiyoruz. Mercedes-Benz’in yıllık Ar-Ge harcamasının 6 milyar dolar olduğunu biliyoruz. Mercedes-Benz’in Türkiye’de Ar-Ge harcamalarını da daha da artırmasını bekliyoruz.”

STEFAN BAASNER:  “49 YILDA 76 BİN OTOBÜS, 220 BİN KAMYON ÜRETTİK”

Mercedes-Benz Türk Finansman ve Controlling Direktörü Stefan Baasner ise törende yaptığı konuşmada, Mercedes-Benz Türk’ün Türkiye’de 49 yıllık bir geçmişi bulunduğunu hatırlatarak, bu 49 yıllık süreçte 76 bin otobüs, 220 bin kamyon ürettiklerini ve toplam 960 milyon euro yatırım yaptıklarını vurguladı.

AKSARAY KAMYON FABRİKASI’NDA ÇALIŞAN SAYISI 3 BİNE ÇIKACAK

Stefan Baasner, “Aksaray fabrikası ile Türkiye’deki varlığımızı daha da güçlendireceğiz. 220 bin kamyon ürettik. Aksaray’da 113 milyon euro yatırım yapacağız. Önümüzdeki yıllarda da yatırım yapmaya devam edeceğiz. Yatırımla birlikte istihdamı da artırdık. 1800 çalışanımız 3 bine çıkartacağız. Bazı tedarikçilerimizin de yerleşik hale gelecektir ve böylece de istihdam artacaktır. Bu yatırımla Aksaray bölgenin en büyük kamyon lokasyonu olacak” dedi.

“TOPLAM YATIRIM 470 MİLYON EUROYA ULAŞACAK”

Bu yatırımla ihracatlarına ciddi bir ivme kazandıracaklarını ifade eden Stefan Baasner şöyle konuştu: “Uzun yıllardır Türkiye’de kamyon üretiminin içinde bulunuyor, 6 ton ve üzeri kamyon pazarında son 14 yıldır aralıksız pazar liderliğimizi koruyoruz. 2015 yılında, yine kendi rekorumuzu kırarak 19 bin 60 adet kamyon satışı gerçekleştirdik. Mercedes-Benz Türk olarak biz Türkiye’ye ve Türk insanına inanıyoruz. Bu inancı başarılı işlere çevirmek için bugün sizlerle birlikte yeni bir adım atıyoruz. Aksaray Fabrikası’nda bir yatırımımız biter bitmez diğerine başlıyoruz. 2011 – 2015 yılları arasındaki yatırımımız henüz tamamlanmışken, 2016 – 2018 yıllarını kapsayacak yatırım programımızı açıklamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu yeni yatırımın da sonunda Mercedes-Benz Türk olarak Aksaray iline yapmış olduğumuz toplam yatırım miktarı 470 milyon euroya ulaşmış olacak.”

FRANK LEHMANN: “TÜRKİYE’DE ÜRETİLEN HER 3 KAMYONDAN 2’SİNİ BİZ ÜRETİORUZ”

Mercedes-Benz Türk Kamyon Fabrikası Direktörü Prof. Dr. Frank Lehmann da yaptığı konuşmada şunları söyledi:30 yıldır Aksaray’da büyümeye devam ediyoruz. Biz geçen yıl 20 bin kamyon ürettik. Türkiye’de üretilen 3 kamyondan 2’sini biz üretiyoruz. Türkiye kamyon üretiminde Aksaray olarak omurgayı temsil ediyoruz. İleri teknoloji, yüksek kalite, yalın süreçler üzerine yatırımlar yapıyoruz. Şimdiye kadar 220 bin kamyon üretildi ve 32 bin 500 adedi ihraç edildi. Bu yıl 30. yılımızı kutlarken bunu çalışanlarımıza borçluyuz. 30 yıldır burada çalışanlarımız var. Aksaray’da yüzde 100’lük bir üretim artışı gerçekleştirdik. Sadece bayilere yönelik değil, müşteriye yönelik üretim yapacağız. Lojistik süreçlerimizi geliştirerek lojistiği geliştireceğiz. Sadece kişileri istihdam etmekten ziyade yaratıcı olmak, yalın üretim sürecine adapte olmaları da bizim için önemli. Bu yıl itibarıyla 113 milyon euroluk yatırımla kapasitemizi iki katına çıkartacağız. 1200 ilave istihdam gerçekleştireceğiz. 2018 başına kadar bu istihdam projemizi tamamlayacağız. Tedarikçilerin yerleşik hale gelmesi ile istihdam sayısı daha da artacaktır. Aksaray’ın güneyinde bir sanayi parkımız var. Bu sanayi bölgesinin kapasitesi genişletecek.”

“2018 İTİBARİYLE 3 VARDİYALI ÜRETİME GEÇİYORUZ”

Aksaray Kamyon Fabrikası rekorlar dizisini sürdürüyor. 113 milyon euroluk bu yeni yatırımla fabrikamızda oluşturacağımız yeni tesisler ve üretime dâhil edeceğimiz yeni makine ve ekipmanlar sayesinde üretim kapasitemizi ikiye katlayacağız” diyen Prof. Dr. Frank Lehmann, “2018 yılında daha fazla çalışanla 3 vardiya çalışarak daha yüksek üretim adetlerine ulaşmayı hedefliyoruz. Bu fabrika 2015 yılında 19 bin 688 adet kamyon üreterek kendi rekorunu yeniden kırmayı başardı. Kalite standardı yüksek olan araçlarımızın önümüzdeki yıllarda dünyanın birçok ülkesinde daha yoğun olarak görülmesini planlıyoruz. Bunun için üretimimizi her daim yeni teknolojilerle güçlendiriyor, süreçlerimizi optimize etmeye devam ediyoruz.”

2018 YILINDA ÇALIŞAN SAYISI 3 BİNE ÇIKACAK

Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası, 1986 yılında 290 çalışanla üretime başladı. Bugün toplamda 1800 kişiye istihdam sağlanıyor. Çalışan sayısını 3 yıllık süre içerisinde, kademeli olarak artırarak 3 bin kişiye yükseltmek isteyen fabrika yönetimi, ekibe dahil olacak çalışanların yüzde 75’inin mavi yakalı, geri kalan kısmının ise beyaz yakalılardan oluşacağını öngörüyor.  

ŞEREF ATAKLI: “MERCEDES-BENZ’İN AKSARAY’IN SANAYİSİNİN GELİŞİMİNDE ÖNEMLİ ETKİSİ VAR”

Aksaray Valisi Şeref Ataklı ise törende yaptığı konuşmada, “Mercedes-Benz Türk’ün ilimizin sanayi gelişiminde çok önemli etkisi oldu. 2 katına çıkacak bu kapasite artışı ile bu gelişim daha da artacak. Yeni talepleri karşılamak için sanayi bölgemizde 500 hektar alan genişleyecek” dedi.  

RAKAMLARLA AKSARAY KAMYON FABRİKASI HAKKINDA

  • 1986 yılında 3 bin 600 adetlik üretim kapasitesiyle üretime başlayan fabrikada 2015 yılında 19 bin 688 adetlik rekor üretime ulaşıldı.
  • Fabrikada bugüne kadar toplam 223 bin 505 adet kamyon ve çekici üretildi.
  • 2001 yılında ihracata başlayan fabrika, bugüne kadar yaklaşık 32 bin 500 kamyon ihraç etti.
  • 30 yıl önce 290 olan çalışan sayısı 2015 yılında 1800’e ulaştı.
  • Bugüne kadar 355 milyon euro olan yatırım rakamı, yeni kapasite artırma programı sonucunda 470 milyon euroya çıkacak.

MERCEDES-BENZ TÜRK AKSARAY KAMYON FABRİKASI KİLOMETRE TAŞLARI…

1986 – Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası 3 bin 600 adet ağır sınıf kamyon üretim kapasitesi ile faaliyetlerine başladı.  

1991 - Aksaray Fabrikası’nda Daimler-Benz AG’nin Mannheim Fabrikası’nda üretilen şehiriçi toplu taşıma araçlarının altyapıları üretilmeye başlandı.

1994 - Aksaray Fabrikası ISO 9002 kalite belgesini alarak Türk otomotiv ana sanayiinde bu belgeyi almaya hak kazanan ilk üretim tesisi oldu.

1998 - Aksaray Kamyon Fabrikası’nda yeni ürün projesi başlatıldı. Yıllık üretim kapasitesi 8 bin 100 adede çıkarıldı.

2000 – Karoseri hattının yenilenmesi ve katoforez daldırma ünitesinin devreye alınmasıyla yıllık üretim kapasitesi 10 bin 200 adede çıkarıldı. Hafif kamyon Atego üretimine başlandı.

2001 - Aksaray Kamyon Fabrikası’nda ağır kamyon Axor’un üretimine başlandı.

2005 - Yapılan yatırımlar sonucunda ürün gamı genişletildi ve yeni Axor ve yeni Atego tipi kamyonlar satışa sunuldu.

2007 - Aksaray Kamyon Fabrikası’nda üretim programı 16 bin araca çıkarılarak yeni finish holü faaliyete alındı. 

2010 - İlk Actros Aksaray Kamyon Fabrikası’nda banttan indi ve Aksaray Kamyon Fabrikası’na 5 yıl içinde 130 milyon euroluk yeni bir yatırım kararı alındı.

2011 - Fabrika 25.yılını kutladı, Axor ve Atego yenilendi.

2013 - Aksaray Kamyon Fabrikası’nda yeni üretim holü açıldı.

2014 - Aksaray’da 200 bininci Mercedes-Benz kamyon banttan indi.

2015 – Aksaray Kamyon Fabrikası’nda 19 bin 688 adetlik rekor kamyon üretimi gerçekleşti.