"120 milyon dolar yatırım yaparak Türkiye’nin en büyük kapalı deposunu kuracağız"

"120 milyon dolar yatırım yaparak Türkiye’nin en büyük kapalı deposunu kuracağız"

“2015 yılında Ekol olarak 400’e yakın beyaz yaka, 1800’ün üzerinde de mavi yaka istihdamı gerçekleştirdik. Son işe alımlarla birlikte, yaklaşık 6 bin 500 çok uluslu çalışan ile büyümeye devam ediyoruz” diyen Ekol Lojistik Satış ve CRM Genel Müdürü Demir Temurboğa, “Bu yıl için toplam 1300 civarında mavi ve beyaz yaka personel alımı söz konusu” dedi. RÖPORTAJ: Şenel Özdemir / senel.ozdemir@yesillojistikciler.com

ÖZEL RÖPORTAJ - Ekol Lojistik Satış ve CRM Genel Müdürü Demir Temurboğa, sadece Türkiye’de değil Avrupa’da da ilk tercih edilen lojistik şirketi olma hedefiyle 2015 yılında yatırımlarına hızla devam ettiklerini söyledi. Son 5 yılda iş hacimlerini her yıl ortalama yüzde 25 artırarak sürdürülebilir bir büyüme yakaladıklarını belirten Demir Temurboğa, “500 milyon euroya yaklaşan iş hacmimiz, 4 bin araçlık filomuz ve 6 bin 500 çok uluslu çalışanımız ile faaliyetlerimizi global bakış açısıyla gerçekleştiriyoruz” dedi.

2014 yılında olduğu gibi 2015 yılında da Türkiye lojistik sektörünün en beğenilen şirketi seçildiklerini ve aynı zamanda Avrupa’nın da en iyi lojistik şirketi olduklarını ifade eden Demir Temurboğa, Eye For Transport tarafından düzenlenen 3PL ödüllerinde ‘Otomotiv’ ve ‘Tüketici Ürünleri Tedarik Zincirleri’ kategorilerinde ‘En İyi Lojistik Şirketi’ olarak Avrupa’dan iki büyük ödül aldıklarını kaydetti.

“INTERMODAL HİZMETLERİNE ÇOK ÖNEM VERİYORUZ”

Avrupa’da bulunduğumuz ofis sayısını 2015’te açtığımız Bulgaristan ofisimiz ile 11’e yükselttik. 2013 yılından bu yana faaliyet gösteren Macaristan tesisimiz 10 bin metrekarelik, Mayıs 2015’te açtığımız Ekol Polonya ise 2 bin metrekarelik bir alana taşınarak hizmet vermeye başladı” diyen Temurboğa, yurtdışı yatırımlarının önemli bir parçası olan kara, deniz ve demiryolunun birlikte kullanıldığı Intermodal hizmetlerine çok önem verdiklerini vurguladı.

5.GEMİMİZİ EKLEDİK, PARİS’E BLOK TREN SEFERLERİ GERÇEKLEŞTİRDİK

2015 yılında en son teknolojiye sahip, her biri 240 treyler kapasiteli filolarına 5. gemilerini eklediklerini söyleyen Temurboğa, Haydarpaşa – Trieste hattında çalışan bu gemileriyle İtalya hatlarının haftada 4 sefere çıktığını ve aynı zamanda Sete’den Paris’e blok tren seferleri gerçekleştirdiklerini belirtti.  

EKOL’DE 6 BİN 500 ÇOK ULUSLU ÇALIŞAN VAR

2015 yılında Ekol olarak 400’e yakın beyaz yaka, 1800’ün üzerinde de mavi yaka istihdamı gerçekleştirdik. Son işe alımlarla birlikte, yaklaşık 6 bin 500 çok uluslu çalışan ile büyümeye devam ediyoruz” diyen Temurboğa, “Bu yıl için toplam 1300 civarında mavi ve beyaz yaka personel alımı söz konusu” dedi.

AR-GE FAALİYETLERİNE YATIRIM YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Temurboğa, Ekol’ün hedeflerini ve yatırım planlarını ise şöyle anlattı: “Sürdürülebilir projelerin önem kazandığı bir dönemdeyiz. Henüz bizim ülkemizde olmasa da birçok ülkede artık şirketlerin karbon ayak izi ölçülüyor ve bu da global markaların satın alma kararlarını da doğrudan etkiliyor, bu nedenle çevreci anlayış, hızlı taşımacılık ve sürdürülebilir lojistik modeliyle Ar-Ge’ye yatırımın yüksek olacağı bir yıl olacak diye öngörüyoruz. Biz de, ülkemize sektörümüze ilk ve tek Ar-Ge Merkezi’ni kazandıran bir lojistik şirketi olarak 2016 yılında da çevre koşulları ve gelişen rekabet ortamı paralelinde; bilimin, inovasyonun ve yeni teknolojik uygulamaların geliştirilmesi, yeni pazar fırsatlarının keşfedilmesi adına Ar-Ge faaliyetlerine yatırım yapmaya devam edeceğiz.

YALOVA’DA 40 MİLYON DOLARLIK YATIRIMLA RO-RO TERMİNALİ KURACAK

2016 yılında sektörümüzün beklenti ve ihtiyaçlarına yönelik hayata geçireceğimiz projelerimiz arasında bir terminal projesi var. İstanbul’da Ro-Ro’larımız için Haydarpaşa Terminali’ni kullanıyoruz ancak trafik problemi sebebiyle yeni bir Ro-Ro Terminali’ne ihtiyaç var. 2016 yılının ilk yarısında hayata geçirmeyi planladığımız bu terminal için lokasyon olarak Yalova’yı belirledik. Yaklaşık 40 milyon dolarlık Yalova terminal projemiz ile 2016 yılında trafikten 100 bin treyleri çekmiş olacağız.

120 MİLYON DOLAR YATIRIM YAPARAK TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK KAPALI DEPOSUNU İNŞA EDİYORUZ

Taşımacılık alanındaki projelerimizin yanı sıra depolama alanında da yeni projeleri hayata geçirmeyi hedefliyoruz. 210 bin metrekare kapalı alana sahip, 120 milyon dolar yatırım bütçesine sahip, Türkiye’nin en büyük kapalı deposunu Şekerpınar’da inşa ediyoruz. LEED sertifikasına ve birçok teknolojik yeniliğe sahip tesisimiz 2016 yılı sonunda hizmet vermeye başlayacak.

“EKOL, AB İÇERİSİNDE KENDİ EKİPMANLARI VE ALTYAPISI İLE HİZMET VEREN EN BÜYÜK LOJİSTİK FİRMASI OLACAK”

Diğer hedeflerimiz arasında ise Sete-Calais arasında tren seferleri gerçekleştirmek ve Calais’den İngiltere’nin en kuzeyine kadar tren seferimizi uzatmak var. Almanya-Romanya arası da tren servisi koymayı planlıyoruz. Bu yatırımlarımızla birlikte önemli bir intermodal oyuncusu olacağız. Ekol, AB içerisinde kendi ekipmanları ve altyapısı ile hizmet veren en büyük lojistik firması olacak.”

İRAN, ÇEK CUMHURİYETİ VE SLOVAKYA’DA KENDİ TESİSİNİ KURACAK

Bu yıl 3 farklı ülkede yatırım yapmayı hedeflediklerini vurgulayan Temurboğa, yatırım yapmayı planladıkları bu ülkelerin İran, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya olduğunu söyledi. Temurboğa, bu üç ülkede kendi tesislerini kurarak hem Avrupa’daki yayılımlarını artıracaklarını hem de Orta Doğu’da yeni bir pazarda güçlü bir oyuncu olabilmek adına önemli bir adım atacaklarını kaydetti.   

“İNTERMODAL TAŞIMACILIĞIN YAYGINLAŞMASI GEREKİYOR”

Türk taşımacılık ve lojistik sektörünün sorunları ve bu sorunlara yönelik çözümlerin neler olduğu ile ilgili de bir değerlendirme yapan Temurboğa şunları söyledi: “Sınır kapılarında yaşanan sıkıntılar ve geçiş sorunları şu anda sektörümüzün en önemli gündem maddelerinden biri. Bir hafta sürmesi gereken bir sefer 20 - 30 güne çıkabiliyor. Intermodal taşımacılığın sektörümüz için önemli avantajlar sağlayan bir alternatif olduğunu ve bu soruna çözüm getireceğini düşünüyoruz. Intermodal taşımacılığı ile sınır kapılarındaki detaylı geçiş belgelerinden feragat edebiliyor ve uzun bekleme sürelerinden etkilenmeden iş sürekliliğini sağlanabiliyoruz. Öncülüğünü yapmış olduğumuz İntermodal taşımacılığın yaygınlaşması gerektiğini ve devlet politikası olarak bu yönde adımlar atılmasının uygun olacağını düşünüyoruz. Ekol Lojistik olarak Yetkilendirilmiş Yükümlülük Sertifikası’nı (AEO) alan ilk lojistik firmasıyız. AEO belgesi ile TIR’larımızın gümrük kontrolüne girmesi gerekmiyor böylece zamandan tasarruf ederek verimliliğimiz artırıyor müşterilerimize kesintisiz hizmet sunabiliyoruz. Teknoloji, iletişim ve ticaret alanında birbirine giderek yakınlaşan ekonomiler, aynı zamanda üretim ve pazarlamanın uluslararası boyuta taşınması, zorlu bir rekabet ortamına zemin hazırlıyor. Maalesef fiyat odaklı rekabet yapılabiliyor ve yüksek kalite hizmet sunmaya çalışan firmalar olumsuz yönde etkileniyor. Lojistik sektörü; her geçen gün daha çok kaliteye önem veren, hizmet anlayışı ile müşterilerini memnun etme çabasında olmalı. Ekol Lojistik olarak; bu rekabet ortamında performansımızı en üst seviyelere taşıma gayreti ile ilerliyoruz.

TRAFİK SİGORTASINDAKİ ARTIŞ

Trafik sigortasındaki artışlar da sektörümüzün sorunlarından bir diğeri. Sigorta şirketlerindeki fiyat farklılıkları bizleri olumsuz etkiliyor, fiyatlarda standart oluşturulmalı. Sektörel olarak yaşadığımız bir diğer sıkıntı ise lojistik eğitimini almış eleman eksikliği. Lojistik sektörü iyi yetişmiş çok sayıda nitelikli insan gücüne ihtiyaç duyuyor. Biz çalışanlarımızın özellikle sektöre hakim, uluslararası deneyime açık ve yabancı dil eğitimi almış olmalarına dikkat ediyoruz. Demiryolu ve denizyolu altyapısının hala modernize edilmemiş olması da sektörümüzün sorunları arasına eklemeliyiz.”

Etiketler :