“16 yıldır 6 ton ve üzeri kamyon pazarında lideriz, Türkiye ihracatına 1 milyar euro ek gelir katmayı hedefliyoruz”

“16 yıldır 6 ton ve üzeri kamyon pazarında lideriz, Türkiye ihracatına 1 milyar euro ek gelir katmayı hedefliyoruz”

“6 ton ve üzeri kamyon pazarındaki liderliğimizi bu yıl da koruyacağımızdan şüphe duymuyoruz” diyen Mercedes-Benz Türk Kamyon Satış ve Pazarlama Direktörü Bahadır Özbayır, “2018 yılına baktığımızda inşaatın azalmayacağını üzerine bir de çekicinin gelerek pazarın büyüyeceğini tahmin ediyoruz. Şu an geldiğimiz noktada işlerin biraz daha alışkın olduğumuz hale dönerek çekici satışlarının artığını görüyoruz. Elbette pazarı ve içinde bulunan firmaları kur dalgalanmaları ve tırmanmaları olumsuz yönde etkiliyor fa

ÖZEL RÖPORTAJ - Mercedes-Benz Türk’te 34 yıldır görev yapan ve bu ay sonunda emekli olacak olan Mercedes-Benz Türk Kamyon Satış ve Pazarlama Direktörü Bahadır Özbayır www.yesillojistikciler.com’un Mercedes-Benz Türk’ün kamyon pazarındaki konumu, bu yılki Türkiye kamyon pazarı, ilk 5 ayda kamyon ve çekici pazarında yaşananlar gibi birçok konuda sorularını cevaplandırdı. İşte Bahadır Özbayır’a yönelttiğimiz sorular ve onun sorularımıza verdiği cevaplar…

BU YIL SATIŞLARIMIZ GEÇEN YILIN AYNI DÖNEMİYLE AYNI SEVİYEDE SEYREDİYOR

Geçtiğimiz yılın aynı dönemi ile kıyaslama yaparsanız bu yılın ilk 5 ayı Mercedes-Benz Türk’ün kamyon ve çekici satışları açısından nasıl geçti?

Mercedes-Benz Türk Kamyon Grubu olarak yılsonu için hedeflediğimiz satış rakamlarımız doğrultusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yılın ilk 5 ayındaki satış adetlerimizi geçtiğimiz yılın aynı dönemiyle kıyasladığımızda satışlarımızın yaklaşık aynı mertebede olduğunu söyleyebiliriz.

OCAK-NİSAN DÖNEMİNDE KAMYON PAZARINDA ARTIŞ VAR

Türkiye ağır ticari araç pazarı açısından nasıl geçiyor?

Geçen yıla göre ağır ticari araçlarda bir yükseliş söz konusu diyebiliriz. Ağır ticari araç pazarında ODD Nisan ayı sektör raporuna göre; 2018 Ocak-Nisan döneminde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 25’in üzerinde bir artış mevcut. Kamyon pazarı özelinde baktığımızda ise 2018 yılında, 2017 yılının aynı dönemine göre yüzde 32’lik bir artış olduğunu gözlemliyoruz.

PAZARLA İLGİLİ ÖNGÖRÜMÜZÜ 22 BİN ADEDİ AŞACAĞI YÖNÜNDE

2018 yılının sonuna gelindiğinde pazarın geçen yıla kıyasla büyüme kaydederek 22 bin adedi aşacağını öngörüyoruz. Döviz kurundaki hareketlenmeler ve belirsizliklerin önüne geçilmesi durumunda pazarın daha da yüksek rakamlarla seneyi kapatabilecek potansiyele sahip olduğunu düşünüyoruz. Mercedes-Benz Türk olarak son 16 yıldır 6 ton ve üzeri kamyon pazarındaki liderliğimizi koruyacağımızdan şüphe duymuyoruz.

GEÇEN YIL 9 BİN 128 ADET KAMYON SATTIK

Marka olarak yılsonunu nasıl bir rakamla ve pazar payı kapatmayı hedefliyorsunuz?

Mercedes-Benz Türk olarak 2017 yılında 9 bin 128 adetlik kamyon satışı gerçekleştirdik ve 6 bin 469 adet kamyon ihraç ettik. 2017 yılı en fazla kamyon ihracatı gerçekleştirdiğimiz yıl oldu. 2016 yılına oranla 2017 yılında kamyon ihracatımızı yüzde 38 oranında artırdık. 2018’de de hedeflerimizi tutturarak aynı ivmeyi yakalamayı planlıyoruz.

PAZARDA KISA VADEDE İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN LOKOMOTİF OLARAK KALACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ

Dövizdeki hareketlilik sizi ve pazarı nasıl etkiliyor?

Kur hareketlenmeleri planlamalar perspektifinde şirketler açısından sorun oluşturabiliyor. Müşteri tarafından bakıldığında ise elbette kur artışları müşterinin alım kararını tekrar değerlendirmesine neden olabiliyor. Öte yandan hem ihracatçı, hem de ithalatçı bir firma olduğumuz için kendi içimizde dengeleri oluşturmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz.

İleriye bakacak olursak pazarda kısa vadede inşaat sektörünün lokomotif sektör kalacağını düşünüyoruz. Üçüncü havalimanı, İstanbul-İzmir otobanı, Kanal İstanbul gibi altyapı projeleri bunu desteklemeye devam ediyor. Ülkemizdeki mega projeler devam ettikçe pazarda da pozitif etkiler görülmeye devam edecektir.

AMACIMIZ, SEKTÖRDE LİDER VE ÖNCÜ KONUMUMUZU KORUYARAK TREND YARATMAYA DEVAM ETMEK

Mercedes-Benz Türk’ün bu sektöre ve ülkeye inancı tam, üretim ve satış ile ilgili aktivitelerini her zamanki şekilde devam ettiriyor. 2018 yılında da satış, ihracat hacmi ve üretim adetleri bakımından şirketimiz hedeflerine kilitlenmiş durumda. Şirket olarak amacımız sektörde lider ve öncü konumumuzu sürdürerek trend yaratmaya devam etmek.

TAHMİNİMİZ; İNŞAAT AZALMAYACAKTIR, ÇEKİCİ BÜYÜYECEKTİR

Genel bir değerlendirme yapacak olursanız 2018 nasıl bir yıl olmaya gebe? Seçimden sonra nasıl bir pazar bekliyorsunuz?

Mercedes-Benz Türk Kamyon Grubu olarak 2017 yılında 9 bin adedin üzerinde satış gerçekleştirdik. Geçen yıl bir ilk yaşadık ve hem pazar genelindeki satışların hem de bizim satışlarımızın inşaat ağırlıklı olduğunu gördük. Çekiciden fazla kamyon satışının gerçekleşmesinin Türkiye’deki inşaat bazındaki büyümenin bir yansıması olduğu şüphesiz. 2018 yılına baktığımızda inşaatın azalmayacağını üzerine bir de çekicinin gelerek pazarın büyüyeceğini tahmin ediyoruz. Şu an geldiğimiz noktada işlerin biraz daha alışkın olduğumuz hale dönerek çekici satışlarının arttığını görüyoruz. Elbette pazarı ve içinde bulunan firmaları kur dalgalanmaları ve tırmanmaları olumsuz yönde etkiliyor fakat aşağıya ya da yukarıya doğru dramatik bir değişim beklemiyoruz ve çalışmalarımıza tüm hızımızla devam ediyoruz.

TÜRKİYE İHRACAT GELİRİNİN ÜZERİNE 1 MİLYAR EURO EK GELİR KATMAK ANA HEDEFLERİMİZ ARASINDA YER ALIYOR

Bu yılki ihracat ve üretim adedi hedefiniz nedir?

Mercedes-Benz Türk olarak 2017 yılında 6 bin 469 adet kamyon ihraç ettik ve 9 bin 128 adetlik kamyon satışı gerçekleştirdik. 2017 yılı en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz yıl oldu. 2016 yılına oranla 2017 yılında ihracatımızı yüzde 38 oranında artırdık. Aksaray Kamyon Fabrikamıza yaptığımız yatırımlar ile üretim kapasitemizi ikiye katlayarak ihracat ve üretim adedi hedeflerimizi daha da yukarı taşıyacağız. Türkiye ihracat gelirinin üzerine 1 milyar euro ek gelir katmak da ana hedeflerimiz arasında yer alıyor.

Uluslararası nakliyeciler geçtiğimiz yıllarda araç alımlarında biraz kısıtlamaya gittiler. Bu yıl uluslararası nakliyecilerin alımlarında artış bekleniyordu. Sizin satışlarınızda uluslararası nakliyecilerin araç alımları geçtiğimiz yıla göre nasıl?

2017’de uluslararası ve yurtiçi nakliye firmaları büyük alımlar yapmadı. Uluslararası nakliyede hem filolar yaşlanmaya başladığı için hem de Euro 6 araçlarımızın ciddi yakıt avantajları ve yüzde 20’ye varan bakım maliyeti avantajları sunması ile nakliye araçlarında da değişimler gerçekleşmeye başladı. Bunun en güzel örneği şüphesiz, geçtiğimiz Mart ayında Barsan Global Lojistik’e gerçekleştirdiğimiz 500 adetlik teslimatımızdı. Türkiye tarihinin en büyük kamyon teslimatına imza atmış olmakla marka felsefemizde yatan ‘liderlik bayrağını daima ileri taşımak’ kavramının altını çizdik. Sektörde, pek çok değişken sebebiyle bir yavaşlama olduğunu söyleyebiliriz. Bu değişkenlere rağmen müşterilerimizin ihtiyaçlarına yönelik pek çok seçenek sunan bir marka olarak araç alımlarının geçtiğimiz senelere paralel şekilde ilerlemesini bekliyoruz.

İNŞAAT ARTIK KAMYON PAZARI İÇİN CİDDİ BİR AKTÖR DİYEBİLİRİZ

Çekici-kamyon denkleminde durumlar nasıl?

Yıllardır çekici odağında büyüyen kamyon pazarının yüzü geçtiğimiz yıl kuşkusuz, inşaatla güldü. Ülke genelinde gayrimenkul sektöründe yaşanan hareketlilik neticesinde iki yıl önceye kadar pazarın yüzde 50’si çekici, yüzde 20’si inşaattan oluşuyordu. 2017’de ise Euro 6 motor ile birlikte çekici pazarı yavaşlarken, inşaat sektörü önemli bir atak yaparak 22 bin kamyonun 8 bin 351’ini aldı. İnşaat artık kamyon pazarı için ciddi bir aktör diyebiliriz.

Mercedes-Benz Türk’ün Aksaray Kamyon Fabrikası’nda üretim ve istihdam artışına gitmesinin nedenleri nelerdir?

Mercedes-Benz Türk olarak hem markamızın hem de ülkemizin geleceği için yatırımlarımıza devam ediyoruz. Aksaray Kamyon Fabrikamız için 200 yeni çalışan istihdam edeceğimizi Mayıs ayında açıkladık. Fabrikamızın üretiminde görev alacak yeni çalışan yatırımımızla birlikte fabrikamızın mevcut kapasitesini iki katına çıkarmayı ve Türkiye ihracat gelirinin üzerine 1 milyar euro ek gelir katmayı hedefliyoruz.

MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ ÖZELLİKLE FİLO YENİLEME SATIŞLARINDA ÇOK BÜYÜK ROL OYNUYOR

Mercedes-Benz Türk bu yılın başında yüksek oranda ve rekor sayıda filo teslimatlarına imza attı. Benzer teslimatlar bu yıl içinde yine olacak mı?

Mercedes-Benz markası olarak tüm ürün gruplarımız kapsamında yalnızca satış gerçekleştirmeyi değil; satış sonrası hizmetlerimiz ile de iş ortaklarımızın daima yanında olduğumuzu hissettirmeye özen gösteriyoruz. Türkiye’nin dört bir yanında bulunan yaygın satış ve servis ağımızdaki uzman teknik personel ve orijinal Mercedes-Benz yedek parçaları ile müşterilerimize yerinde hizmet olanağı sunuyoruz. Müşteri memnuniyeti özellikle filo yenileme satışlarında çok büyük rol oynuyor. Mercedes-Benz marka araçlara sahip müşterilerimiz araçlarının ikinci el değerlerinin de düşmeyeceğini biliyor ve ister takas yöntemiyle olsun veya sıfırdan araç alımı konseptinde olsun özellikle filo alımlarında müşterilerimiz markamızdan vazgeçmiyor. Pazarda ‘Mercedes-Benz araçlar altın gibidir, değeri düşmez’ söyleminin yerleşmiş olmasından mutluluk duyuyor; bu söylemi devam ettirmek için tüm çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Etiketler :