“2016’da 2.5 milyon ton yük taşıdık”

“2016’da 2.5 milyon ton yük taşıdık”

Ocak 2013’te kurulmasına rağmen kısa zamanda gösterdiği başarılar ile dikkatleri üzerine toplayan Alternative Transport çok yakında 6. Gemisi MELEQ’i filosuna dahil edecek. 2018’in Mart ayında 7. gemisini de filosuna katacak olan Alternative Transport, geçtiğimiz yıl 108 bin ünite taşıma gerçekleştirdi. Yani 2.5 milyon ton yük taşıdı. İtalya Trieste’yi bir aktarma noktası yapmak istediklerini belirten Alternative Transport Ticari Direktörü C.Eşber Horasan, Mayıs ayında Yalova Terminali’ni açacaklarını ve ge

ÖZEL RÖPORTAJ - Türkiye’de uluslararası karayolu nakliyecilerinin en büyük sorunlarının başında geçiş belgesi yani namı diğer dozvola, sınır kapılarında yaşanan uzun TIR kuyrukları ve şoför vizeleri geliyor. Nakliyecilerin bu sorunları aşmak için Yugoslavya’da yaşanan iç savaştan sonra yani 1990’ların başından bu yana bir yöntem kullanıyor. O yöntemin adı da Ro-Ro.  TIR’ları ya daha doğru bir deyişle içi yük dolu treylerleri denizden yürütüyor. Ve bu sisteme son yıllarda tren (Ro-La) de ekledi.

İNTERMODAL TAŞIMACILIK

Türk nakliyecisi Ro-Ro + tren ile Türkiye’den Avrupa’ya “tekeri yere koymadan” ulaşıyor. Bu taşımacılık sistemine de intermodal taşımacılık adı veriliyor.

Bu sistemle Türk uluslararası nakliyecisi geçiş belgesi, sınır kapılarında beklemeler ve şoför vizesi gibi sorunların çok büyük bir kısmını çözmüş oluyor. Özellikle bu sistemi Batı Avrupa’ya sefer düzenleyen uluslararası nakliyeciler daha çok tercih ediyor.

ALTERNATİVE TRANSPORT, SEKTÖRE ALTERNATİF OLDU

2013 yılında kısıtlı bir nakliyeci grubuna hizmet vererek başladığı roro servisiyle kısa zaman içinde çok önemli gelişme kaydeden Alternative Transport, şu an 3’ü öz mal olmak üzere toplam 5 adet Ro-Ro gemisi ile Haydarpaşa ve Alsancak’tan-Trieste (İtalya), yine Alsancak Limanı’ndan -Sete (Fransa) ve Lavrio/Yunanistan-Trieste-Haydarpaşa Limanları arasında seferler düzenliyor. Şirket, yakın zamanda da MELEQ adlı gemisini de filosuna dahil edecek ve böylece toplam 6 Ro-Ro gemisiyle hizmet vermeye başlayacak.

EŞBER HORASAN, ALTERNATİVE TRANSPORT’UN BAŞARI HİKAYESİNİ ANLATTI

www.yesillojistikciler.com olarak kısa zamanda önemli bir başarı hikayesi yazan Alternative Transport’un çalışmaları, projeleri ve hedefleri ile ilgili Alternative Transport Ticari Direktörü C.Eşber Horasan ile bir araya geldik. Eşber Horasan, aynı zamanda Trieste Limanı 6. Nolu rıhtımın işletmecisi ve bir Yalova RoRo AŞ. İştiraki olan EMT’nin Genel Müdürlüğünü de yapıyor. Söyleşimizde, Horasan, EMT’nin Trieste’deki çalışmaları ile ilgili de bilgi verdi. İşte Alternative Transport Ticari Direktörü C.Eşber Horasan’ın anlattıkları…

“BİZ BİR İNTERMODAL ALTYAPI TEDARİK ŞİRKETİYİZ”

Tüm ithalatçı ve ihracatçılar yüklerinin alıcıya en güvenilir, en hızlı, en çevreci ve en ucuz biçimde nakledilmesini istiyorlar. İşte intermodal taşımanın yıldızı bu talebin gücüyle parlıyor. İhracatçının yükünün kendi tesisinde yüklediği şekliyle ve bu şartlarda alıcıya ulaştırılabilmesi için nakliyeci intermodal taşıma zincirini tercih ediyor. Biz de nakliyecilere bu imkanı sunuyoruz. Karayolu ile bize teslim edilen römork ve konteynerleri, oluşturmuş olduğumuz geniş RoRo ve tren güzergahlarıyla gerek Avrupa içinde gerekse Türkiye ile Avrupa arasında taşıyarak nakliyecilerin daha düşük maliyetle, sürdürülebilir bir hizmet vermesine yardımcı oluyoruz. Denizyolu için Akdeniz, Ege ve Marmara’da 6 limanı, demiryolu içinse Avrupa’da 8 demiryolu terminalini birbirine bağlayarak nakliyecimize geniş bir servis ağı sunuyoruz. RoRo hattı olarak başladığımız serüven bizleri 5 yıl gibi kısa bir süre içerisinde hem liman hem demiryolu terminali işleten, müşterilerine blok tren servisi sunan kolektif bir yapı haline getirdi. Hala ilk günkü heyecanla hem nakliyecimiz, hem ihracatçımız hem de ülkemiz için daha ne yapabiliriz diye yeni projeler üretmeye devam ediyoruz. Özellikle ekibimizin uluslararası taşımacılık kökenli olması sebebiyle, sektörde esen rüzgardan sektörün ihtiyacını anlayabiliyor olmamız en büyük avantajımız. Tüm ekip, nakliyecimize daha iyi şartlar ve yeni imkanlar sundukça bizimde büyüyeceğimizin farkında.

“TRIESTE’Yİ BİR KESİŞME NOKTASI YAPMAK İSTİYORUZ, KUZEY AFRİKA HEDEFİMİZ”

Bizim asıl amacımız Akdeniz’de gemi işleten önemli bir oyuncu olmak. Özellikle Türk ithalat ve ihracatçısının ihtiyaçlarına cevap verebilecek hatları belirleyip bu yeni hatları Akdeniz’de oluşturmak istiyoruz. Kuzey Afrika hedefimiz. Bugün için çok zengin bir Pazar olarak görünmemekle birlikte kıtanın hacmi ve talepler göz önüne alındığında Afrika ile üreticimizi en hızlı ve uygun fiyatlı şekilde buluşturabilmek için çalışıyoruz. Özellikle coğrafyamızdaki kırılgan siyasi ve ekonomik yapı ülkemizin yeni pazarlara olan ihtiyacını sıkça gözler önüne seriyor. Biz de Trieste’yi bir aktarma noktası yapıp, Avrupa, Asya ve Afrika’nın yüklerini Trieste’ye taşımayı ve sonra buradan dağıtabilmeyi amaçlıyoruz.

6. GEMİ YAKIN ZAMANDA FİLODA

Şu anda Alternative Transport bünyesinde 5 adet Ro-Ro gemisi bulunuyor. Bunlardan 3 tanesi öz mal, 2 tanesi ise kiralık gemilerden oluşuyor. Nisan ayı içinde 6. gemimiz MELEQ’i de filomuza dahil edeceğiz. Gemilerimiz ortalama 249 treyler kapasiteli, çift kat konteyner yüklemeyle yaklaşık 290 adetlik kapasiteye ulaşabiliyor. Yakın zamanda hizmet vermeye başlayacak olana MELEQ ise 280 araç kapasiteli ve çift kat konteyner yüklemeyle 330-335 ünite taşıma kapasitesine ulaşıyor. MELEQ’i Trieste hattında çalıştıracağız. Alsancak-Sete hattında ise 1 gemi ile hizmet vermeye devam edeceğiz. Alsancak-Sete hattında çalışan gemimiz diğer gemilerimizden biraz farklı. “AYSHE” isimli bu Ro-Ro gemimiz diğerlerinden biraz küçük ancak çok özellikli bir gemi. AYSHE, dünyada su üzerinde kendi kategorisinde en hızlı giden Ro-Ro gemisi olma özelliğine sahip. Bu sayede Türkiye ile Fransa’yı 48 saat ve buradan İspanya, Portekiz, İngiltere ve Benelüx’ü 72 saatin altında birbirine bağlayabiliyoruz. Bu söylediğimin altını tekrar çizmek istiyorum çünkü burada 1 araçtan bahsetmiyoruz. Aynı anda bu intermodal hat sayesinde 160 aracı bu sürede ulaştırabiliyoruz.

7. GEMİ 2018’DE FİLOYA KATILACAK

Öte yandan gelecek yılın yani 2018 Mart ayında 7. gemimizi de filomuza katacağız. 7. gemimizin ismi ise FADIQ olacak. Bu gemimizin ilk sacları geçen ay kesildi. Bu gemimiz de çift yükleme ile MELEQ gibi toplam 330 adetlik kapasiteye sahip olacak.

“108 BİN ÜNİTE TAŞIMA GERÇEKLEŞTİRDİK, PAZARIN BÜYÜMESİNE KATKI SAĞLADIK”

Geçen yıl toplam 108 bin ünite taşıma gerçekleştirdik. Yani 4. Yılımızda ilk yılımıza oranla %100’den fazla artış sağladık. Bunun 15 bini konteyner geri kalanı ise treylerlerden oluşuyordu. Burada özellikle vurgulamak istediğim bir nokta daha var. Bu artışı pazardan pay alarak değil, büyük ölçüde RoRo ve intermodal pazarını büyüterek gerçekleştirdik. Bu detay Türkiye için çok önemli.

“2.5 MİLYON TON YÜK TAŞIDIK”

Ortalama taşıma tonajımız konteyner hariç 22 ton. Biz geminin içerisinde konteyner ve treyler taşıyoruz. Normalde gemi açısından baktığınızda taşıma tonajı çok yüksek ama bir lojistikçi açısından baktığınızda taşınan yükler arasında fark var. Biri 23 ton biri 30 ton yani yüzde 30’luk bir fark var. Biz ithalatı, ihracatı ilgilendiren bir gözle bakarsak eğer geçen yıl 23 ton x 108 bin dediğimizde yaklaşık 2.5 milyon ton yük taşıdık diyebiliriz.

“2016’DA İŞLERİMİZ DÜŞMEDİ AMA…”

Türkiye’de her zaman ithalat ihracattan fazladır. Son dönemde kurun da etkisiyle ihracatta bir artış var. Bizim 2016’da işlerimiz düşmedi. Çünkü Türkiye’de yılda taşıma yapan araç sayısı 1 milyon kadar. Bu araçların Ro-Ro ile taşınan kısmı sadece 320 bin civarında. Dolayısıyla hala geride kalan ve Ro-Ro ile taşınacak hacim var. Bu nedenle taşımadaki dalgalanmaların RoRo’ya aynı oranda yansıdığını söylemek doğru olmaz. Biz stratejilerimizi ve fiyat politikalarımızı belirlerken sektörle ve müşteriyle beraber hareket ediyoruz. Bu nedenle özellikle fiyat politikamızı da bu dalgalanmalara paralel yürüterek ticaretin canlı kalmasına destek oluyoruz. Eskiden sofralara yemek bir büyük tepside gelir, herkes oradan yermiş. Bizim yöntemimizde biraz buna benziyor. İmkanları herkesin önüne eşit şartlarda seriyoruz, buyurun hep beraber kazanalım diyoruz. Bu da şüpheye mahal vermiyor ve güvenilirliği, samimiyeti artırıyor.

“NAVLUN DÜŞTÜ”

Genel olarak uluslararası taşıma sayısında bir düşüş var ama krizin etkilemesi gerektiği kadar değil. Asıl etki nakliyecinin Avrupa gidiş gelişinde topladığı navlun rakamında. Bu rakam düştüğü için nakliyecinin yaşaması ancak maliyetleri de aynı oranlarda kısarak gerçekleşebiliyor. Az önce bahsettiğim dalgalanmalar karşısında verdiğimiz destekleyici reaksiyonda bu maliyetleri indirmeye yardımcı oluyor. Yani bizde nakliyeci gibi piyasanın içinde, nabzını tutuyoruz.

İNTERMODAL’IN AVANTAJLARI NELER?

Aslında bir yükün Ro-Ro ile yani intermodal taşıma ile gitmesiyle karayoluyla gitmesi arasında ciddi bir yol maliyeti farkı yok. Ancak 7 bin kilometre yol yapan bir çekici ve treyleri bir düşünün. Bir de aynı yolu sadece 500-1000 kilometresini karayolu ile gitme imkanı var. Uzun vadede sarf giderlerinizde ciddi bir avantaj sağlıyor. Örneğin 1 yıl yerine 4-5 yılda bir lastik değiştiriyorsunuz ve römorkunuz yıpranmıyor. Ayrıca konteyner gibi çok daha düşük yatırım ve bakım maliyetli ekipmanlar kullanabiliyorsunuz. Bir de daha başlangıçta yaklaşık 100 bin Euro’luk çekici yatırımını daha az sayıda yaparak avantaj sağlıyorsunuz. Bu bakışla daha başka avantajları da var. Yani Ro-Ro’yu kullanırsam çekici için çok fazla finansman maliyetim olmayacak. Ayrıca içerisinde şoförüm yok. Lastiklerim 7 bin kilometrenin sadece 1000 kilometresinde kullanılıyor. Ayrıca bunun tentesi, kaza riski var. Böyle baktığınızda Ro-Ro + trenin karayoluna göre ciddi avantajları var. Yurtdışında aldığınız yakıtlardan, yaptığınız anlaşmalardan, vadelerden, geçiş ücretlerinden kurtulmuş oluyorsunuz. Kendi ülkenizde yükü teslim ediyorsunuz diğer taraftan devam ediyorsunuz. Bu dolaylı hizmetlere baktığınızda yol maliyetleri dışında size ekstra avantajlar sağlıyor. Fakat bunları birçok kişi hesaplamıyor. “Ben Ro-Ro’ya da binsem aynı para, karayolu ile gitsem de aynı para o zaman karadan giderim” diyor. Bu tarz düşünen kişiler intermodal ile gitmeyle karayoluyla gitme arasındaki farkı maalesef anlayamıyor.

MALİYET FARKI HESABI

Örneğin Almanya’ya Ro-Ro ve tren ile gitmek ile karayolu ile gitmek arasında ne gibi farklar var. Anlatayım. Doğru işletilir, bir problem çıkmazsa yüzde 20-30 gibi bir fark var. Diyelim bir tane araç aldınız. 5 yıl hiç durmadan çekiciyi kullandınız, kilometresi oldu 700-800 bin. Arasında en az 20-30 bin Euro fark ediyor. 30 Bin Euro olsa bunu kullandığınız yıla, ortalama 5 yıl, böldüğünüzde 6 bin Euro yapar. Bir araç ortalama 1.5 sefer yapsa arasındaki fark yaklaşık 400-500 Euro yapar. Bu da çok ciddi bir rakam. Bir de diyelim 1000 tane aracınız var. Bir işi 100 çekiciyle yapmak mı daha avantajlı 1000 çekiciyle yapmak mı?

Burada en önemli noktalardan biride hizmetin sürdürülebilir olması. Özellikle otomotiv, hızlı tüketim gibi sektörlerde hız, hacim ve süreklilik önemli. Nakliyeciler bu kombinasyonu ya yüksek yatırımlarla ya da intermodal zincir ile sunabiliyorlar.

YALOVA TERMİNALİ NİSAN’DA AÇILACAK

İnşallah Nisan ayı içerisinde Yalova’dan servislerimize başlayacağız. Yalova Gümrüğü, Yalova Ro-Ro Terminalimizin içerisinde olacak. Depo, aktarma istasyonu da olacak ama bunların faaliyete geçmesi inşaat sebebiyle biraz daha uzun sürebilir. Bizim terminalimiz gemi ağırlayabilir, içine araç kabul edebilir, gümrüğün ve bütün giriş-çıkış sistemlerinin çalıştığı bir terminal haline bu sürede gelecek ve böyle bitireceğiz.

“TRIESTE’DE TÜRK NAKLİYECİSİ İÇİN DE YENİ TAŞIMA MODLARINA ADAPTE OLABİLECEKLERİ, HERKESİN İNTERMODALİ KULLANABİLECEĞİ BİR TERMİNAL OLUŞTURACAĞIZ”

Trieste Limanı’nda 6 nolu rıhtımın işletme lisansına sahip EMT’nin çoğunluk hisselerini satın almamızla beraber sadece kendi işimize odaklanmayıp, yönetimimiz ve oradaki bölge yönetimleri ile Trieste’yi nasıl geliştirebiliriz diye çalışmaya başladık. Bu çok faydalı oldu. Çünkü onlara açık olarak istekleri ve orada bu işin yapılabilmesi için nelerin yapılması gerektiğini söyleyen bir kurum olarak karşılarındayız. Nakliyecinin sesinin orada duyulması ve ihtiyaçlarına çözüm bulunması için çalışıyoruz. Özellikle bize karayolundan giden araçların karayoluyla devam etmemesi ve oradaki trafiğin halkın yaşam standartlarını etkilememesi için intermodal taşımanın geliştirilmesi için ne yapabileceklerini sordular. Tecrübelerimizi paylaştık ve Biz de üzerimize düşeni yapıp demiryolu taşımalarının gelişmesi için hemen buraya yeni bir yatırım yapacağız dedik. Bu yıl içerisinde bitirmeyi planladığımız demiryolu taşımasına yönelik projenin mühendislik çalışmalarını tamamladık. Dolayısıyla orada Türk nakliyecisi için de yeni taşıma modlarına adapte olabilecekleri, herkesin intermodali kullanabileceği bir terminal oluşturacağız.     

Etiketler :