3.5 yıl önce intermodal şirketi kurdu, 45’lik konteynerin yüzde 25’ini elleçliyor

3.5 yıl önce intermodal şirketi kurdu, 45’lik konteynerin yüzde 25’ini elleçliyor

Türkiye’de 45’lik konteyner denilince akla gelen ilk şirket olmayı hedeflediklerini söyleyen Sarp Intermodal Yönetim Kurulu Başkanı Onur Talay, elleçledikleri yükün bir önceki yıla göre yüzde 65 oranında artış gösterdiğini söyledi. RÖPORTAJ: Şenel Özdemir / senel.ozdemir@yesillojistikciler.com

ÖZEL RÖPORTAJ  - Türkiye’de yalnızca intermodal hizmeti vermek için kurulan ilk şirket olan Sarp Intermodal, 2014 yılında Batu Intermodal adıyla faaliyetlerine başlamıştı. Haziran 2017’den itibaren ismini Sarp Intermodal olarak değiştirdi. Sarp Intermodal, 3.5 yıl gibi kısa zaman içinde Türkiye’deki 45’lik konteynerlerin yüzde 25’ini elleçler hale geldi. Şirketin ilk hedeflerinden biri Türkiye’de intermodal taşımacılığın payını artırmak ve 45’lik konteynerde Türkiye’de bir numara olmak.

www.yesillojistikciler.com olarak bu başarı hikayesini Sarp Intermodal Yönetim Kurulu Başkanı Onur Talay ile konuştuk. Onur Talay, öncelikli hedeflerinin Türkiye’de 45’lik konteyner denilince akla gelen ilk şirket olmak olduğunu söyledi. Çok yakın zamanda 30’luk konteyner işine de gireceklerini ifade eden Onur Talay, 30’luk konteyner ile her türlü dökme yük taşımacılığını yapacaklarını ve Türkiye’de 30’luk konteyner konseptini geliştirmek istediklerini sözlerine ekledi.

“ALTIN ÇAĞI YAŞIYORUZ”

Hem ihracattaki artış hem de giden araçların geri dönmemesi nedeniyle araç bulmanın sıkıntılı olduğu şu zamanlarda intermodal taşımacılığın revaçta olduğunu vurgulayan Talay, intermodal taşımacılıkta yılsonuna doğru piyasanın yükseldiğini ve bu yüzden de kendileri için güzel bir dönemin yaşandığını ifade etti. Talay, “Araç bulmanın sıkıntılı olduğu zamanlar bizim için güzel dönemler oluyor. Tatlı bir yoğunluğumuz var. Şu an biz ‘altın çağ’ diyebileceğimiz bir dönemi yaşıyoruz” dedi.

12 BİN ADET ELLEÇLEME  

Yılın başında 10 bin adet konteyner elleçlemeyi hedeflediklerini belirten Talay, Ekim sonu itibarıyla 10 bin konteyner hedefine ulaştıklarını, yıl sonunda toplam 12 bin adede ulaşabileceklerini söyledi.

Aynı zamanda tank konteynerler ile likit taşımacılık da yaptıklarının anlatan Talay, bu taşımaların yılda 1500 adet civarında olduğunu söyledi. Yaptıkları yeni bir anlaşmayla birlikte bu rakamın 2018’de 2 bine ulaşabileceğinin altını çizdi.

"45’LİK KONTEYNERDA YÜZDE 65 ORANINDA BÜYÜDÜK"

Bu yıl 45’lik konteynerde hedeflerinin üstüne çıkmalarında ihracatın yüksek seviyede seyretmesinin etkili olduğunu kaydeden Talay, bu dönemde haftalık olarak 150-160 adet 45’lik konteyner çıkışı yapan organizasyonlarının gelen taleplerle 200-220 adetlere çıktığını belirtti.

Geçen yıla oranla 45’lik konteynerde yüzde 65’lere varan bir büyümeye imza attıklarını vurgulayan Talay, gelecek yılki hedeflerinin de bu yıla benzer bir büyüme gerçekleştirmek olduğunu kaydetti.

“HER ZAMAN STOKLU ÇALIŞIYORUZ”

Prensip olarak stoklu çalışmayı tercih ettiklerini anlatan Talay, “Her zaman stoklu çalışıyoruz. İstanbul’un Avrupa ve Anadolu yakasında, Mersin’de, İzmir’de her zaman stokta 45’lik konteyner bulunduruyoruz. Bu stoklarda en az 200 adet 45’lik konteyner bulunduruyoruz” diye konuştu. 

“KONTEYNER SAYIMIZ 500 OLACAK”

Bu yıl yapacağımız konteyner yatırımlarıyla filomuzdaki konteyner sayısı yaklaşık 500 olacak. Bizdeki konteynerlerin hepsi kiralık, hiç satın alma yapmıyoruz” diyen Talay, konteynerlerde hangi ürünleri taşıdıklarını ise şu sözlerle açıkladı: “İthalatta ağırlıklı olarak yanıcı ve patlayıcı olmayan kimyasal madde, otomotiv yedek parçası taşıyoruz. Paletli malzemelerin ithalatını da çok yapıyoruz. İhracat tarafında ise tekstil en büyük kalemlerden birini oluşturuyor. Tekstil dışında otomotiv yedek parça, gıda ve benzeri ürünlerin taşımalarını gerçekleştiriyoruz.”

“40 ADET ÇEKİCİ 80 ADET TREYLERDEN OLUŞAN BİR FİLOYA SAHİP OLMAYI HEDEFLİYORUZ”

Konteynerlerin yurtiçi dağıtımını yapmak için araç filosu kurduklarını belirten Talay, 18 çekici ve 36 treylerden oluşan bir filoya sahip olduklarını söyledi. Araçların hepsinin kendi öz malları olduğunun altını çizen Talay, “Bu araçları sadece yurtiçinde kullanıyoruz. Pendik ve Ambarlı limanları bizim ana çıkış noktalarımızı oluşturuyor. Limanlardan müşterilere, müşterilerden limanlara yaptığımız taşımalarda kendi araçlarımızı kullanıyoruz. Neden kendi aracımızı aldık? Çünkü 45’lik konteyner taşıyabilen tedarikçilerde ciddi bir kalite problemi var. Bu alanda tedarikçi sayısı az ve herkese hizmet vermeye çalışıyorlar. Bu yüzden biz bu işi yapacaksak kendimiz yapalım dedik ve kendi araçlarımızı aldık” dedi ve ekledi: “Çekici sayısını artırmayı planlıyoruz ve 40 adedi görmek istiyoruz. Yani 40 adet çekici 80 adet treylerden oluşan bir filoya sahip olmayı hedefliyoruz.”

“BU YIL 5 MİLYON TL YATIRIM YAPTIK”

Şu an şirketlerinde çalışan sayısının 66 olduğunu ifade eden Talay, bu yıl 5 milyon TL civarında bir yatırım yaptıklarını kaydetti. Kuzey Afrika pazarını çok önemsediklerini ve özellikle Tunus’a yönelik çok iyi hizmet verdiklerini söyleyen Talay, Türkiye’den Tunus’a ve diğer Kuzey Afrika ülkelerine 45’lik konteyner hizmeti sunan çok fazla oyuncunun olmadığını anlattı.

“UZUN VADEDE AVRUPA’DA BLOK TREN İŞLETMEYİ HEDEFLİYORUZ”

Trieste’de U.N. Ro-Ro’nun trenlerini kullandıklarını belirten Talay, uzun vadede acenteleri Gartner KG ile birlikte Avrupa’da bir blok tren çalıştırma hedeflerinin olduğunu sözlerine ekledi.  

“45’LİK KONTEYNER DENİNCE AKLA GELEN İLK ŞİRKET OLMAK İSTİYORUZ”

Bizim işimizin çok önemli bir bölümünü 45’lik konteyner oluşturuyor. Uzman olduğumuz konu 45’lik konteyner. İlk hedefimiz 45’lik konteyner deyince akla gelen ilk şirket olmak. ‘45’lik ihtiyacımız var, hadi çözüm üretelim’ denildiği anda akla ilk gelen şirketin Sarp Intermodal olması için çalışıyoruz. Öte yandan Anadolu’nun önemli kentlerinde şubeleşmek istiyoruz. Bursa ve Mersin’de şubelerimiz var. Ankara, Konya, Kayseri, Gaziantep’te kendi çalışanlarımızın olduğu ofislerimizin olması için çalışıyoruz” diyen Talay, bir önceki yıla oranla yüzde 25 büyüdüklerinin altını çizdi.

2018’de de benzer büyüme rakamlarını beklediklerini söyleyen Talay, bundan 3.5 yıl kadar önce şirketi sıfırdan kurduklarını ve gidebilecek daha çok yollarının olduğunu söyledi. 

İŞE ALIMDA LOJİSTİK MEZUNLARINA POZİTİF AYRIMCILIK

İşe alımlarda özellikle lojistik ve deniz ulaştırma mezunlarını tercih ettiklerini söyleyen Talay, “Ekibimizi genç kurmaya özen gösteriyoruz. Yeni mezunların yani bu işin okulunu okumuşların sadece lojistik değil, deniz ulaştırma okuyanları tercih etmeye özen gösteriyoruz. Bir kişinin gidip bu işin 4 yıl okulunu okuması benim için önemli. Bu konuda üniversitelerle de iş birlikleri yapıyoruz. Önemli olan bir diğer konu ise işe alacağımız kişi yurtiçi organizasyonlarında da görev alsa dahi yabancı dil bilgisinin olması en önemli kriterimiz. Bir diğer önem verdiğim konusu da çalışanların sorumluluk almaları” dedi.

Etiketler :