6 yıl önce 11 kişi ile yola çıktı, Türkiye’nin 5. büyük lojistik firması oldu!

6 yıl önce 11 kişi ile yola çıktı, Türkiye’nin 5. büyük lojistik firması oldu!

2011’de 11 kişi ile Türkiye’de faaliyetlerine başlayan Bolte Lojistik(BDP International Türkiye), geçtiğimiz yıl yüzde 76 oranında büyüyerek 327 milyon TL ciro elde etti. Elde ettiği bu ciro ile Türkiye’nin 5. Büyük lojistik firması seçilen Bolte Lojistik, 2020 yılında 250 milyon dolar ciroya, 500 çalışana ulaşmayı hedefliyoruz. Röportaj: ŞENEL ÖZDEMİR / senel.ozdemir@yesillojistikciler.com

ÖZEL RÖPORTAJ - ABD’nin önemli lojistik firmalarından BDP International, 2011 yılından bu yana Türkiye’de Bolte Lojistik ismiyle lojistik hizmeti veriyor. 2018’den itibaren Bolte Lojistik ismini değiştirecek ve tüm dünyada kullandığı BDP International ismiyle çalışmalarına edecek. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) ‘2016 Yılı Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçı Firması’ araştırmasının ‘Eşya Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetleri’ kategorisinde Bolte Lojistik, 327 milyon TL hizmet ihracatı ile 5. sırada yer aldı. Biz de sıralamada dikkat çeken bu lojistik firmasını merak ettik ve Bolte Lojistik Genel Müdürü ve BDP International Afrika & Türkiye Bölge Direktörü Fikret Ersoy ile bir araya geldik. Fikret Ersoy, www.yesillojistikciler.com’a Bolte Lojistik’in Türkiye’deki konumu, çalışmaları ve gelecekle ilgili hedeflerini anlattı.

“2011 YILINDA TÜRKİYE’DE FAALİYETLERİMİZE BAŞLADIK”

Bolte Lojistik Genel Müdürü Fikret Ersoy, “Nisan 2011’de İstanbul’da genel merkez, İzmir’de de bir şube açarak 11 kişi ile lojistik faaliyetlerimize başladık. 5 yıl içinde inanılmaz bir seviyeye geldik. Şu anda şirketimizde 172 kişi çalışıyor. Geçen 6 yıllık sürede Bolte Lojistik olarak önemli başarılara imza attık. Şu an Eskişehir ofisimizi de açarak Türkiye’deki toplam ofis sayımızı 10’e çıkarttık” dedi.

“TÜRKİYE’DEKİ YAPILANMAMIZI 15 OFİSLE TAMAMLAYACAĞIZ”

Biri genel merkez olmak üzere İstanbul’da 4 ofisimiz bulunuyor. Genel merkezimizin bulunduğu İstanbul Maslak ofisimiz hem Türkiye hem de Afrika bölgesinin merkezi konumunda bulunuyor. Ben aynı zamanda BDP International’ın Türkiye, Afrika ülkeleri ve Türki Cumhuriyetler’den sorumluyum. Maslak ofisimiz dışında İstanbul’da Kozyatağı, Ataşehir, Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen’de ofislerimiz bulunuyor. İstanbul ofisleri dışında Bursa, İzmir Alsancak, İzmir Adnan Menderes Havalimanı, Mersin, Adana, Ankara ve Eskişehir’de ofislerimiz var” diyen Bolte Lojistik Genel Müdürü Fikret Ersoy, bu yıl içinde Samsun, Antalya ve İskenderun’da ofisler açacaklarını kaydetti. Türkiye’deki yapılanmalarını 15 ofise ulaştıklarında tamamlayacaklarını kaydeden Fikret Ersoy, ofislerini genellikle  sanayinin büyük olduğu ve hinterlandı geniş olan şehirlerde açtıklarını sözlerine ekledi.

“DÖKME VE GEMİ TAŞIMACILIĞI DEPARTMANLARIMIZ TÜRKİYE’DE BU ALANININ EN İYİLERİNDEN”

Transportation Solutions dediğimiz nakliyeye yönelik çözümlerimizle başta Avrupa ülkeleri olmak üzere Türki Cumhuriyetleri’ne, Irak ve İran’a seferler düzenliyoruz. Avrupa’ya haftalık düzenli grupaj servislerimiz var. Bunların dışında şirketimiz bünyesinde proje taşımacılığı, dökme, gemi kiralama departmanlarımız bulunuyor. Dökme ve gemi taşımacılığı departmanlarımız bu alanda Türkiye’deki en önemli departmanlardan biri konumunda. Bu departmanımız yıllık yaklaşık 15 milyon dolar işlem hacmi gerçekleştiriyor” diyen Ersoy, şöyle devam etti: “Geçen yıl demiryolu ve intermodal taşımacılık ile ilgili yatırım yaptık. Bu yatırımlarımızdan çok iyi sonuçlar aldık. Avrupa’ya ve Türki Cumhuriyetler’e intermodal taşımacılık yapıyoruz. Gümrükleme ayağında ise Türkiye’de stratejik bir partnerimiz var. Müşterilerimize bu stratejik partner sayesinde gümrükleme hizmeti de sağlıyoruz. Başlangıç yılı olmasına rağmen geçtiğimiz yıl müşterilerimize yaklaşık 7 bin beyanname gümrük hizmeti sunduk.”

“INTERMODAL TAŞIMACILIKTAN 10 MİLYON TL CİRO ELDE ETTİK”

Geçtiğimiz yıl devreye aldıkları intermodal taşımacılık sayesinde 840 adet 45’lik konteynerın taşınmasını gerçekleştirdiklerini belirten Ersoy, bu operasyonlardan 10 milyon TL civarında ciro elde ettiklerini kaydetti. Yurtiçi dağıtımda ise üç büyük firma ile çalıştıklarını ifade eden Ersoy, “2016’da yurtiçi dağıtımda üç firma için toplam 2970 TIR sevkiyat gerçekleştirdik” diye konuştu. 

“TAŞIMACILIĞIN HER ALANINDA VARIZ”

Taşımacılığın her alanında varız” diyen Ersoy, karayolu, denizyolu, hava kargo, proje, gümrük, depo, lojistik dağıtım hatta sigorta, tedarik zinciri yönetimi çözümlerinin hepsini sunduklarını kaydetti. Bolte Lojistik’in kimya, petro-kimya, enerji, inşaat, gıda, perakende, medikal, otomotiv lojistiği alanlarında uzman olduğunu vurgulayan Ersoy, Türkiye’deki tüm iş kollarına lojistik çözümler sunabilme kabiliyetine sahip olduklarını ifade etti. Özellikle son üç yıldır otomotive ciddi yatırımlar yaptıklarını belirten Ersoy, Türkiye’de savunma sanayi lojistiği ile ilgili ciddi girişimleri olduğunu ve buna yönelik gerekli belgeleri aldıklarını söyledi. Savunma sanayi lojistiği ile ilgili yeni bir ekip transferi yapacaklarını belirten Ersoy, BDP olarak savunma sanayi lojistiği ile ilgili ABD’de bu işi çok iyi ve uzun zamandır yaptıklarını sözlerine ekledi.

“BULK LOJİSTİĞİ DEPARTMANI KURDUK”

Bu yıl ‘bulk lojistiğine (dökme lojistik) başladıkları söyleyen Ersoy, burada sadece kimyevi maddeler değil, gıda ürünlerini de taşıyacaklarının altını çizdi. Bulk lojistiğinde operasyonları kendilerinin gerçekleştireceğini anlatan Ersoy, bu nedenle şirket bünyesinde bulk lojistiği departmanı kurduklarını kaydetti. Ersoy, bulk lojistiğinden bu yıl ilave 2.5 milyon dolar ciro ve 300 bin dolar civarında da kar beklediklerini vurguladı.

“LOJİSTİK OPERASYONLARINI BİZİM ÜZERİMİZDEN OUTSOURCING EDEN BÜYÜK HACİMLİ MÜŞTERİLERİMİZ VAR”

Bolte Lojistik olarak müşterilerine en iyi hizmeti verebilmek için çözümler ürettiklerini anlatan Ersoy, Türkiye’de dört segment müşteri olduğunu, kendilerinin bu A ve B klas müşteri segmentlerine hizmet verdiğini söyledi.  Ersoy, “Şirket bünyemizde bir de lojistik çözümler departmanımız var. 3PL, 4PL, ve tedarik zinciri danışmanlık hizmetlerini verdiğimiz müşterilerimiz var. Bir de bütün lojistik operasyonlarını bizim üzerimizden outsourcing eden (Dış kaynak kullanan) çok büyük hacimlere sahip müşterilerimiz bulunuyor” dedi ve şöyle devam etti: “Direkt olarak havayolları, gemi armatörleri, karayolu nakliye firmaları ile anlaşan müşterilerimiz var. Bu müşterilerimiz kendi anlaşmalarını kendileri yapıyorlar. Ama bir lojistik servis sağlayıcı ile anlaşıp onun üzerinden yönetiyorlar. Biz o servis sağlayıcılardan birisiyiz. Bu anlamda Türkiye’de en güçlü 2-3 oyuncudan birisiyiz. Türkiye’deki 500 büyük sanayi kuruluşunun 17’sine bu şekilde hizmet veriyoruz.  Son 10 yıldır outsourcing yani dış kaynak kullanımı Avrupa’da ve ABD’de çok yoğun bir şekilde yapılıyor. Şimdi Türkiye’deki büyük ölçekli şirketlerde de yavaş yavaş bu modele gidilmeye başlandı.”

“TÜRKİYE’NİN 5. BÜYÜK LOJİSTİK FİRMASIYIZ”

Geçtiğimiz yıl 327 milyon TL yani 100 milyon dolarlık bir işlem hacmine ulaştıklarını kaydeden Ersoy, TİM’in yaptığı araştırmaya göre gerçekleştirdikleri 327 milyon TL’lik hizmet ihracatıyla Türkiye’nin en büyük 5. lojistik firması seçildiklerinin altını çizdi. Her yıl yeni lojistik hizmeti ortaya koyduklarını ifade eden Ersoy, şöyle devam etti: “Geçen yılki ciromuz 327 milyon TL. Bizim bütçe kurumuza göre de 103 milyon dolar civarında ciro elde ettik. 39 milyon TL de kar açıkladık. Dünyadaki sıralama göreceli bir kavram ancak globalde BDP International forwarderda dünyada 17. sırada yer alıyor. BDP International geçen yıl 2.4 milyar dolarlık bir işlem hacmine ulaştı. 40 ülkede 182 ofisi var. BDP olarak bu yıl ve 2018’de ülke sayılarını artıracağız, ilave bir 10 ülkede daha faaliyet göstermeye başlayacağız.

Bolte Türkiye olarak ise 2017 yılında 115 milyon dolarlık bir ciro hedefi koyduk ancak ben 120 milyon dolara ulaşacağımıza inanıyorum. BDP International Türkiye olarak 2020 yılında 250 milyon dolar ciroya, 500 çalışana ulaşmayı hedefliyoruz. Bu işe ilk başladığımız 2011 yılında , ‘2015 yılında Türkiye’nin en büyük ilk 10 lojistik servis sağlayıcısından biri olacağız’ dediğimizde kulağa uzak, hayal gibi geliyordu. 2015 yılında Türkiye’nin en büyük ilk 5 servis sağlayıcısından biri olduk. Bizim yaptığımız sadece müşterinin sesini dinlemek oldu. Müşterimiz bizi nereye yönlendirirse, nereden olmamızı isterse biz orada varız, orada olacağız.

Önümüzdeki 3 yıllık stratejik toplantımızı da yaptık. Şirket olarak dijitalleşmeye ciddi anlamda önem veriyoruz. BDP Smart adında da bir programımız var. Endüstri bazlı teknolojik çözümler, androit uygulamalar gibi çalışmaları biz 5 yıl önce hayata geçirdik. Konteyner takipleri, sipariş yönetim sistemleri yeni uygulanmıyor. BDP bunu 20 yıldan beri yapıyor. Türkiye’de de dijitalleşmeye büyük önem vereceğiz.”

“3. HAVALİMANINDA MUTLAKA YER ALMAK İSTİYORUZ”

2016 yılında 5 bin 670 adet uluslararası ve 2 bin 970 adet de yurtiçi sevkiyatı gerçekleştirdiklerini belirten Ersoy, 4 milyon 925 bin kilo hava kargo operasyonu gerçekleştirdiklerini söyledi. Ersoy, denizyolunda ise 69 bin 940 TEU ihracat, 11 bin 640 TEU ithalat sevkiyatı gerçekleştirdiklerinin altını çizdi. Uzun vadede hava kargo ile ilgili operasyonlarını 3. havalimanına kaydırmayı planladıklarını ifade eden Ersoy, 3. havalimanında mutlaka yer almak istediklerini kaydetti.

“2016’DA İNANILMAZ BÜYÜDÜK”

2016 yılı zor bir yıldı ancak biz 2015 yılına göre iş bazında yüzde 76 büyüdük. İnanılmaz büyüdük. 2015 yılında ciromuz 247 milyon TL idi. 2016 yılında 327 milyon TL’ye çıkarttık. 2016 yılı yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen bizim için çok iyi bir yıldı. Karlılıkta yüzde 47 büyüdük” diyen Ersoy, bir tek tahsilatlarla ilgili sorunlar yaşadıklarının altını çizdi. Ersoy, Türkiye’de Bazı Müşterilerin Lojistik firmalarını Finans kuruluşu gibi görmeleri yada bazı lokal lojistik servis sağlayıcıların gerçek dışı ödeme vadeleriyle Pazar da var olmaya çalışmaları, bu anlamda dengeleri bozdu. Fakat Bu konuda şirketimiz duruşunu hiçbir şekilde değiştirmedi ve ayakları yere sağlam basarak ilerledi.

LOKAL LOJİSTİK FİRMASI SATIN ALACAK MI?

“Türkiye’de lokal bir lojistik firması satın almayı düşünüyor musunuz?” şeklindeki sorumuza ise Ersoy şu cevabı verdi: “Türkiye’de şirket satın alması gerçekleştirmek istersek bu iki konuda olabilir. Birincisi gümrükleme. Çünkü BDP, 50 yıl önce ABD’de gümrük brokeri olarak kuruluyor. Gümrükleme ile ilgili Türkiye’de mevzuatta bir değişiklik olursa yani ‘yabancı şirketler Türkiye’de gümrük müşaviri olabilir’ şeklinde bir düzenleme yapılırsa ilk önceliğimiz bu olur. Yani bir gümrükleme şirketini satın almak olur.

Denizyolu konteyner taşımacılığı ile ilgili bir şirket almayı planlamıyoruz. Zaten şu an elleçlediğimiz konteyner adedi yıllık 80 bin TUE. Forwarder olarak Türkiye’de bu konuda ilk üç firmadan birisiyiz.

Hava kargo ve depolama ile ilgili önümüzdeki yıllarda bir satın alma yapabiliriz. Hatta hava kargo ile ilgili bir dönem bir firma ile satın alma konusunda görüştük. Ama önceliğimiz gümrükleme. Gümrükleme ile ilgili yasal mevzuat değişikliği olursa kendimiz inisiyatif almak istiyoruz. BDP olarak kendi müşavirlik hizmetimizle yer almak istiyoruz. Yabancı şirketlerin gümrükleme işine girmesi Türkiye’deki kalite standardını ciddi anlamda artıracaktır. Çünkü ABD ve Avrupa merkezli şirketlerin bu konudaki standartları çok yüksek. Özellikle gümrük konusunda çok hassaslar. Bizim şirketimiz de bu konuda çok hassastır.

Önümüzdeki üç yıl içinde Türkiye’de şirket satın almayı planlıyoruz. Gümrükleme ile ilgili geçtiğimiz dönemde 2.5-3 milyon dolar bütçe de ayırmıştık. Öte yandan özellikle kimyasal ürünlerin depolanmasına yönelik şirket satın alma gibi bir fırsat çıkarsa karşımıza çıkarsa bunu da değerlendiririz. Çünkü Türkiye bizim büyümek istediğimiz bir bölge. O yüzden yatırımlarımız artarak devam ediyor. Biz organik büyümeye de çok önem veriyoruz. Bu konuda da yatırım yapmaya devam ediyoruz.”

“BİZİM EN BÜYÜK AVANTAJIMIZ ÇAPRAZ SATIŞ KABİLİYETİ”

Bolte Lojistik’in Türkiye’deki uzun vadeli hedefleri ilgili de bir değerlendirme yapan Ersoy, “Türkiye’de jeopolitik konumu itibarıyla lojistik anlamda hiçbir zaman ölmeyecek bir coğrafyada bulunuyor. Bu coğrafyada biz büyüyeceğiz. Buna göre yapılanıyoruz. Sürekli yatırımlarımızı ve çalışan kadromuzu genişletiyoruz. Yeni ofisler açıyoruz, yeni ürünler sunuyoruz. Biz nakliyenin dışında bir de lojistik çözümler tarafında olduğumuz için müşteri karşısında bizim en büyük avantajımız çapraz satış kabiliyeti. Biz müşterinin karşısına oturduğumuz zaman müşteri lojistik anlamda ihtiyacı olan her şeyi bizden satın alabiliyor. Biz buna çapraz satış diyoruz. Karayolu, denizyolu, hava kargo, proje, gümrük, depo, lojistik dağıtım hatta sigorta, tedarik zinciri yönetimi çözümlerinin hepsini sunuyoruz” dedi.

GELENEKSEL FREIGHT FORWARDER İŞİ YAPANLAR İÇİN ZOR YILLAR

Freight forwarder sektörü ile ilgili de bir değerlendirme yapan Ersoy, 2020 yılında geleneksel olarak freight forwarder işi yapanların var olmalarının çok güç göründüğünü söyledi. Freight forwarder işinin her geçen gün globalleştiğini ve dijitalleştiğini, bunun yanında İşleyen sermaye ihtiyacının her geçen gün artış gösterdiğini, bundan dolayı geleneksel freight forwardercıların yaşamakta zorluk çekeceğini vurguladı. Fikret Ersoy şunları söyledi: "Ben gelecek dört yılın global firmalar için daha iyi olacağını düşünüyorum. Şu an Türkiye’de lokal anlamda iş yapan 1000’nin üzerinde  freight forwarder firması var ise ben bu sayının 2020 yılında 100’ler seviyesine düşeceği düşüncesindeyim. Lokal freight forwarder ya finansal anlamda zorluklar yaşayacaktır ya da işini iyi yapan firmalar global firmaların bünyesine girecektir. Benzer durum gemi armatörlerinde yaşandı. Nisan ayından itibaren dünyada benzer birleşmeler & satın almalar sonrası sayılı düzenli konteyner taşımacılığı yapan global gemi armatörü kalacak. Ben aynı şekilde lojistikte de dünyadaki ilk 50 oyuncunun pazarın yüzde 70-75’ine hakim olacağını düşünüyorum yakın gelecekte. Tabii vizyon sahibi, kendini geliştiren, Teknolojiye,İnovasyona yatırım yapan lokal forwarder şirketleri de var. Bu şirketler elbette ki var olmaya devam edecek.” 

Etiketler :