90 yıldır başarı hikayesi yazan dev kamyon markası: DAF

90 yıldır başarı hikayesi yazan dev kamyon markası: DAF

DAF’ın hikayesi, 90 yıl önce bir demirci atölyesinde başlıyor. Bugün dünyanın en büyük kamyon üreticilerinden biri olan DAF, Eindhoven’da düzenlediği 90. yıl özel etkinliğinde gazetecilere eski ve yeni araçlarını test etme imkanı sundu. EcoTwin araç sisteminin de tanıtıldığı etkinlikte DAF’ın otonom, elektrikli, hibrit kamyon çalışmaları hakkında bilgi verildi.

Dünyanın en büyük kamyon üreticilerinden DAF’in hikayesi 90 yıl önce bir demirci atölyesinde başlıyor. Avrupalı birçok gazeteciyle birlikte  www.yesillojistikciler.com olarak DAF’ın 17-18 Nisan tarihlerinde Hollanda’nın Eindhoven şehrinde düzenlediği “90. Yıl” etkinliğine katıldık. İşte bu hikayeyi ve bu hikayesinin yarattığı dev firmanın 90 yılda ortaya koyduğu kamyonları, askeri araçları ve bir dönem ürettiği otomobilleri yakında görme ve kullanma imkanı bulduk. DAF’ın “kusursuzluk mükemmellik” mottosuyla ürünlerini geliştirdiğini söyleyen DAF Trucks Türkiye Genel Müdürü Gregor van der Mark da 90. Yıl etkinliğinde bizi yalnız bırakmadı.

İlk gün yapılan sunumlarda DAF’ın 90 yıllık öyküsü ve gelecek ilgili hedefleri anlatıldı. DAF’ın tarihindeki önemli kilometre taşlarına değinildi. En son jenerasyon DAF kamyonlarının özellikle yüzde 7 oranında daha az yakıt tükettiğine vurgu yapıldı. DAF Yeni CF ve XF “2018 Yılının Uluslararası Kamyonu” seçildiğinin altı çizildi. İşte DAF’ın 90 yıllık başarı hikayesi ve gelecekle ilgili hedefleri…

HOLLANDALI MÜHENDİS HUB VAN DOORNE TARAFINDAN 1928’DE KURULUYOR

Hollandalı bir mühendis olan Hub van Doorne, Nisan 1928'de Hollanda'nın Eindhoven kentinde küçük bir inşaat atölyesi kuruyor. Hub van Doorne, küçük atölyesini Eindhoven'da bulunan yerel Coolen bira fabrikasının köşesinde açıyor. İlk başta belediye ve Philips gibi yerel üreticilere kaynak ve demir dövme işi yapıyor.

YARI RÖMORK FABRİKASI

Atölye, 1932'de bir römork imalathanesine dönüştü ve şirketin adı, kısaltması DAF olan, Van Doorne's Aanhangwagen Fabriek (Van Doorne'un yarı römork fabrikası) olarak değişti. Kaynaklanmış şasileri sayesinde sundukları yüksek yük kapasiteleriyle bu küçük fabrikada üretilen römorklar ve yarı römorklar rakipleri arasında ön plana çıkmıştı. Bu römorkların imalatında kullanılan kaynak işlemi o zamanlar için benzersiz bir yenilikti ve ağırlıktan büyük tasarruf sağlıyordu.  Bir diğer yenilik olan ve ilk kez 1936'da görücüye çıkan DAF konteyner römorku, konteynerlerin demiryolu vagonlarına hızlıca yüklenmesine ve vagonlardan hızlıca boşaltılmasına olanak sağlayacak şekilde tasarlanmıştı. Bu, intermodal taşımacılığın ilk örneklerinden biriydi ve DAF'ı dünyanın ilk konteyner römorku tedarikçilerinden biri haline getirdi.

İLK KAMYON 1949’DA ÜRETİLDİ

İlk DAF kamyonu 1949'da üretim hattına girdi. Bir yıl sonra kamyon üretimine özel fabrika kuruluyor. Üç, beş ve altı tonluk kamyon şasisi ile üretime başlayan fabrika, bugün herkesin bildiği bu kamyon şirketinin doğuşunu simgeliyordu.

DAF MARKALI İLK MOTORLAR 1957’DE TASARLANDI VE ÜRETİLDİ

Başlangıçta DAF, benzinli ve dizel Hercules ve Perkins motorları kullanıyordu ama 1957'de DAF markalı ilk motorları tasarladı ve üretmeye başladı. DAF, iki yıl sonra bir turboşarj ekleyerek DD575 dizel motoru yeniledi. Bu gelişme, o dönem için bir başka çığır açan yenilikti. DAF, 1973'te sektördeki ilk turbo ara soğutma sistemini üretti. Bu teknoloji ilk olarak daha yüksek motor çıkışlarına ve daha düşük yakıt tüketimine olan talebi karşılamak için geliştirildi ancak daha temiz egzoz emisyonlarının elde edilmesinde çok önemli bir rol oynadığı da kanıtlandı. DAF, 1980'lerde Gelişmiş Turbo Ara Soğutma sistemi olan ATi'yi tanıttı. Bu sistem, enjeksiyon teknolojisinde yapılan iyileştirmeler ve yanma odasının optimize edilmiş şekli sayesinde daha fazla güç ve verimlilik kazançları sağladı.

PACCAR MX MOTORU

2005 yılında DAF, günümüzde tüm DAF ağır hizmet tipi kamyonlarının yanı sıra Kenworth ve Peterbilt tarafından üretilen kamyonların yüzde 40'ından fazlasında kullanılan PACCAR MX motoru üretti. Düşük devirlerde son derece verimli çalışan en yeni nesil MX-13 ve MX-11 motorlarda bulunan akıllı tahrik hatları ve etkin arka dingiller son derece düşük motor devirlerinde yüksek tork üreterek benzersiz bir yakıt verimliliği ve en yüksek sürücü konforu seviyeleri sağlıyor. Gelişmiş yazılım algoritmaları, mükemmel aerodinamik ve yeni bir kompakt son işlem sistemiyle birlikte DAF tarafından sunulan bu yenilikler şirketin gelmiş geçmiş en büyük yakıt verimliliği kazancı olan yüzde 7 gibi etkileyici bir oranı ortaya koyuyor.

STANDARTLARI YENİDEN BELİRLEYEN KABİN

DAF, 1960'larda uluslararası taşımacılık için tasarlanan ilk kabinle birlikte sürücü konforunu başka bir boyuta taşıdı. İki yatak bulunan DAF 2600'de kabinin daha ferah bir his vermesini ve yolun en iyi şekilde görülebilmesini sağlamak üzere kabinin dört bir yanında camlar yer alıyordu. Servo frenler ve hidrolik direksiyon sürücünün zorlu görevini kolaylaştırmıştı. 2600, günümüzde tüm uluslararası taşımacılık kamyonlarının ilki olarak kabul ediliyor. 1969'da DAF, motor üzeri kabin modeli için yatırma mekanizmasını kullanmaya başlayan ilk üreticilerden biriydi ve bu mekanizma, bakım amaçlı erişimi büyük ölçüde kolaylaştırıyordu.

SÜRÜCÜYE ODAKLANAN LİDER KAMYON ÜRETİCİSİ

1988'de Space Cab konseptinin tanıtılmasıyla birlikte DAF, tamamen hem işletme maliyetlerine hem de sürücüye odaklanan lider kamyon üreticisi konumunu pekiştirdi. Dikkatleri üzerine çeken Space Cab konsepti ile DAF, uluslararası taşımacılık alanında kabin boyutu ve konfor açısından bir kez daha standartları değiştiren şirket oldu. 1994'te tanıtılan çok daha geniş Super SpaceCab ile birlikte DAF kabinleri, sürücü konforu ve geniş alan açısından kıyas noktası olmaya devam ediyor.

EcoTwin ARAÇ SİSTEMİ

2015 yılında DAF, kamyon konvoyu oluşturma uygulamasını tanıttı. EcoTwin araç sistemi konvoy halindeki araçların otomatik olarak en öndeki kamyonu takip etmesini sağlayarak yakıt tüketiminin düşmesine, karbon emisyonlarının azalmasına ve trafiğin daha akıcı hale gelmesine katkıda bulundu. EcoTwin'in başarısı sayesinde DAF, 2017 yılında İngiltere'de düzenlenen konvoy oluşturma denemelerine özel olarak katılmak üzere seçildi. DAF, alternatif elektrikli ve hibrit aktarma organları ile ilgili kapsamlı bir deneyim kazanmak amacıyla Avrupa'nın lider teknoloji geliştirme projelerine katılıyor. Gazeteciler olarak 90. Yıl etkinliğinde EcoTwin araç sistemini de test etme imkanı bulduk.

DAF Başkanı Preston Feight konuyla ilgili şunları söyledi: "DAF, sektörün en düşük işletme maliyetlerini, en iyi taşımacılık verimliliğini ve en yüksek sürücü konforunu sağlayan mükemmel kamyonlardan oluşan eksiksiz bir ürün serisi sunmaktadır. Kaliteli kamyonları, motorları, parçaları ve servisleri tasarlayan, üreten, satan ve destekleyen 10 binden fazla kişiden oluşan mükemmel ekibiyle DAF, dünya çapında başarılı bir şekilde büyümeye devam edecek konumdadır."

DAF EcoTwin İLE YÜKSEK KAZANÇ SUNUYOR

Kamyon filolaştırmada, son derece gelişmiş Wifi-P, radar ve kameralar, kablosuz olarak bağlı birkaç kamyonun aralarında kısa bir takip mesafesiyle sürülmelerini sağlıyor. Arkadaki araçlar filodaki ilk kamyondan gelen sürüş bilgileri kullanılarak otomatik şekilde hızlanabilir, fren yapabilir ve yönlendirilebiliyor. Filolaştırma, kara yolu taşımacılığında verimliliği artırırken diğer yandan da daha yüksek yol güvenliği sağlıyor.

Filolaştırma uygulamasında, en baştaki araç fren yaptığında arkadaki araçlar da otomatik olarak aynı anda fren yapıyor. Bu şekilde, kamyon grupları arasındaki boşluk en aza indirilir ve aerodinamik sürtünme azaltılarak yüzde 10 oranında yakıt tasarrufu sağlanıyor ve karbon emisyonunda yine yüzde 10 oranında düşüş elde ediliyor. Filolaştırma uygulamasının bir diğer avantajı da kamyonların vites değiştirme gereksinimini azaltarak trafiğin sorunsuz şekilde akmasını sağlıyor. Kamyonlar arasında daha az mesafe olması yolda boş alan kazandırıyor ve kamyonların sollama yapmaması şerit ihlalini azaltıyor.
Filolaştırmaya destek olan gelişmiş sürücü yardımı sistemleri de yol güvenliğine daha fazla katkı sağlıyor. Sistemler her zaman tetikte ve gelişmiş Wifi-P teknolojisi, fren sisteminin bir insandan 25 kat daha hızlı tepki vermesini sağlıyor.

YENİ CF VE XF’E “2018 YILININ ULUSLARARASI KAMYONU” YENİ LF’E "2017 YILININ FİLO KAMYONU" ÖDÜLÜ

Yeni LF, CF ve XF serileriyle DAF Trucks, tüm uygulamalar için en yüksek performansı sağlayan özel çözümlerle eksiksiz bir sektör lideri kamyon çeşitliliği sunuyor. Bu nedenle tanıtımlarından kısa süre sonra Yeni CF ve Yeni XF'in "2018 Yılının Uluslararası Kamyonu" ve daha sonra Yeni LF'in Birleşik Krallık'ta "2017 Yılının Filo Kamyonu" seçilmesi beklenmedik durumlar olarak karşılanmıyor. Operatörler ve sürücüler DAF araçlarının yeni "Kusursuz Mükemmellik" serisinden övgüyle bahsederek "DAF sözlerini tutuyor. Yeni kamyonlar yakıt açısından son derece verimli ve mükemmel bir sürüş deneyimi sunuyorlar. Ödülleri tam anlamıyla hak ediyorlar" diyor.

TraXon ŞANZIMANLARI

DAF'ın Yeni CF ve Yeni XF araçlarında, son derece verimli TraXon şanzımanlara ve yeni arka dingillere sahip yepyeni güç aktarma organları yer alıyor. DAF ayrıca yeni kompakt son işlem sistemlerini, gelişmiş yazılımı, aerodinamik optimizasyonlarını ve sürücüler için yapılan pek çok iyileştirmenin yanı sıra enerji tasarruflu akıllı sıcaklık ve klima kontrol (HVAC) sistemini sunuyor. Yenilikler, yüzde 6 gibi etkileyici bir yakıt tasarrufu ve karbon azaltımı sağlıyor. Yeni kamyonların belirli yapılandırmalarında ağırlık 300 kg kadar azaltılabilirken servis aralıkları 200 bin kilometreye uzatılıyor. Bu sayede müşterilerin çalışma verimlilikleri daha da artırılıyor.

DAF INNOVATİON TRUCKS

Eylül ayında düzenlenen IAA Hanover Kamyon Fuarında Convenient ve Ecochamps gibi teknolojide öncü Innovation Truck'larıyla DAF'ın elektrikle çalışan kamyonların geliştirilmesi ve müşterilerle buluşturulması sürecinin zemini hazırlandı.

90 yıllık köklü geçmişi boyunca taşımacılık alanında pek çok yeniliğe imza atan DAF; verimlilik, çalışma süresi, emisyonlar, güvenlik ve sürücü konforu alanında yepyeni standartlar getirdi. DAF'ın 50'li yıllarda öncülüğünü yaptığı turbo teknolojisi, 70'li yılların başında DAF tarafından sektörde bir ilk olarak piyasaya sunulan turbo ara soğutma sistemi ve günümüzde sektörde lider bir özellik olan yakıt verimliliğine sahip, son derece sessiz araçlar için düşük motor devrinde çalışan PACCAR MX-11 ve MX-13 tahrik hatları DAF'ın gerçekleştirdiği yeniliklere örnek olarak gösterilebilir. 1962 yılında uluslararası taşımacılığa yönelik DAF 2600'ün ve sürücü konforu açısından sektörde hala temel ölçütü belirleyen Space Cab ve Super Space Cab kabinlerin piyasaya sunulması sonucunda sürücü konforunda yeni standartlar oluştu.

DAF ürün geliştirmeden sorumlu Yönetim Kurulu üyesi Ron Borsboom şöyle ifade ediyor: "Hedef hiçbir zaman sadece yapmış olmak için yenilik yapmak olmadı. Tüm geliştirme çalışmalarında birincil olarak müşterilerimize değer sağlama fikrine öncelik veriliyor. Yeni geliştirmeleri lansman öncesinde her yönüyle kanıtlayarak piyasa bu geliştirmelere hazır olduğunda pazara sunma yaklaşımıyla hareket ediyoruz. Bu müşteri odaklı strateji, şehirlerde sıfır emisyon bölgeleri hedeflerine yönelik duyurular yapıldığından ve bu hedef, müşterilerimiz açısından doğru çözümlere sahip olma zorunluluğunu doğuracağından dolayı gelecekte sıfır emisyon ve düşük gürültü düzeyleri talepleriyle karşılaşılabilecek kentsel alanlara teslimat yapan taşımacılık operatörleri için birer alternatif olarak ortaya çıkacak elektrikli ve hibrit kamyonlarda da sürdürülüyor."

DAF, son yıllarda Convenient ve Ecochamps gibi önde gelen Avrupa araştırma projelerine katılımıyla hibrit ve elektrikli güç aktarma organları hakkındaki bilgilerini derinleştirdi. Convenient kamyonda, ağırlıklı olarak yakıt ve karbondioksitin maksimum düzeyde azaltılmasına odaklanılırken, Ecochamps kamyonda hibrit teknolojinin operatörler açısından nasıl olabildiğince cazip hale getirilebileceği yönünde araştırmalar yapılması hedefleniyor.

DAF CONVENIENT: YAKIT VERİMLİLİĞİNDE EN İYİYE ODAKLANMA

DAF Convenient, yakıt tüketiminde belirgin düzeyde düşüş sağlama potansiyeline sahip taşımacılık çözümleri geliştirme hedefiyle Avrupa komisyonu tarafından desteklenen ve 2016 yılında tamamlanan bir proje sonucunda ortaya çıktı. Convenient, Complete Vehicle Energy-saving Technologies for Heavy-Trucks (COnVENienT) yani Ağır Hizmet Tipi Kamyonlar için Eksiksiz Araç Enerjisi Tasarruf Teknolojileri anlamına geliyor.

DAF Convenient Innovation Truck, çevre dostu verimli PACCAR MX-11 motorla birlikte 120 kW elektrik motoru/jeneratör içeren prize takılabilir, paralel sistemli bir hibrit kamyondur.

"KENTSEL ALANLARDA SIFIR EMİSYON"

DAF Convenient, kentsel alanlarda enerjisini toplam 9 kWh'lik akım kapasitesine sahip lityum iyon aküden alan elektrik motoruyla çalışıyor. Koşullara göre, 3 ile 6 kilometre arasında bir menzili temsil eden bu enerji kapasitesi, günlük uygulamalarda teslimatları taşımak üzere şehre giriş ve çıkış açısından yeterli oluyor. Akü kapasitesi ve menzil elbette ki ölçeklenebilir. 

Kentsel alandan çıktığı anda kamyona ultra verimli ve temiz 10,8 litre PACCAR MX-11 Euro 6 motor tarafından tahrik gücü sağlanıyor. Akü, frenleme sisteminden sağlanan geri kazanım enerjisi veya şarj modunda çalışan motor/jeneratör tarafından şarj ediliyor.
DAF Convenient Innovation Truck'ın benzersiz özelliklerinden biri, dizel motordan yayılan emisyonları en aza indirmek amacıyla aktarma organlarının performansını optimize etmek için yolu önceden analiz eden son derece gelişmiş bir sisteme sahip olması. Diğer yenilikler arasında, elektrikle çalışan klima sistemi ve genel olarak en yüksek düzeyde verimlilik elde etmek için dingil muhafazasındaki yağ seviyesini yöneten arka dingil sayılabilir.
Convenient Innovation Truck, aerodinamik sürtünmeyi en aza indirmek için birkaç pasif ve aktif aerodinamik özelliğe sahip. Olabilecek en iyi aerodinamik için ızgaranın havalandırma yarıkları aracın beklenen yükü ve aynı zamanda kamyonun GPS konumuna göre otomatik olarak kapanıyor. Aerodinamik özellikler arasında en dikkat çekeniyse Innovation Truck'ta sergilenen ileriye yönelik yakıt verimliliğini artıracak teknolojiler için yük alanı oluşturan eğimli burun. Bu tür geliştirilmiş aerodinamik ve artırılmış görüş alanı Avrupa Birliği’nin halen beklemede olan yeni Kütle ve Boyut yönetmeliğiyle devreye girecek. Bu yeni yönetmeliğin çok daha düşük karbon emisyonları üzerindeki büyük katkısını çok iyi bilen DAF, yeni yönergelerin olabildiğince çabuk hayata geçirilmesi için çalışıyor.

DAF ECOCHAMPS: UYGUN MALİYETLİ HİBRİT SÜRÜŞ
"Ecochamps" DAF Trucks liderliğinde otomotiv sektöründe önde gelen 26 şirket ve kuruluşun hibrit ve elektrikli güç aktarma organlarının müşteriler için verimli, kompakt, hafif, sağlam ve her şeyden önemlisi ticari açıdan varlığını sürdürebilecek nitelikte olmasını sağlamanın yollarını belirlemek üzere bir araya geldiği, Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen bir girişim.

Projenin uygun fiyatla ilgili hedeflerini karşılayabilmek için hibrit DAF XF Ecochamps Innovation Truck'ta hibrit binek araç sektöründe kullanılan bileşenler kullanıldı. Örnekler arasında, temel olarak binek araçlarda kullanılan motor türü olan ve ölçek ekonomileri avantajı sağlayabilecek 90 kW elektrik motoru, akü hücreleri ve klasik alternatörün yerini alan ve yüksek gerilimli akünün 300 V nominal gerilimini standart 24 V gerilime dönüştüren DC/DC konvertör sayılabilir.

Bu araçta aynı zamanda elektrikle çalışan hava kompresörü ve yine elektrikle çalışan hidrolik direksiyon pompası bulunuyor. Her iki bileşen de son derece verimli ve sessiz çalışma özelliğine sahip. Bu bileşenlerin güçlü özelliklerle geliştirilmiş olması, otoyolda seyir halindeyken dizel motorun kapatılmasını mümkün kılıyor.

DAF Ecochamps, akülere sağlanan enerjiyi geri kazanmak için hem frenleme rejenerasyon enerjisini hem de egzoz gazlarından üretilen enerjiyi kullanıyor. Kapalı bir devreyle bir türbini çalıştırmak için temizlenmiş egzoz gazlarından sağlanan enerjiyi kullanan bu sistem, akünün şarj edileceği enerjiyi bu şekilde üretiyor.
Öncelikli olarak uzun mesafelerde yakıt tüketimi ve karbon emisyonlarını azaltacak şekilde tasarlanan DAF EcoChamps'ın yapısı, araç kullanımını çok çeşitli çalışma koşullarında dizel motoru kapatma noktasına varacak şekilde optimize ederek yakıt tüketiminde yüzde 4 ila 5 oranında iyileşme sağlamak için aracın yüksek düzeyde elektrifikasyonundan yararlanmasına dayanıyor. 

TelliSys İLE KONTEYNER TAŞIMACILIĞINDA YÜZDE 20 DAHA FAZLA KARGO HACMİ

İntermodal konteyner taşımacılığında verimliliği artırma vizyonuyla yola çıkılan ve Avrupa Birliği konsarsiyomunda oluşturulan TelliSys, (Yenilikçi İntermodal Uzun Mesafe Taşımacılığı için Akıllı Taşımacılık Sistemi), için DAF  ultra düşük beşinci tekerlek pozisyonuyla yüzde 20 daha fazla kargo hacmi sağlayan çekici-yarı römork kombinasyonunu oluşturdu.  

RWTH Aachen Üniversitesi IMA Enstitüsü, Avrupa İntermodal Kuruluşu, DAF, GEFCO, Goodyear, WECON ve WESOB işbirliğinin ürünü olan TelliSys, iç yüksekliği 3 metre olan konteynerlerin taşınmasını sağlamayı hedefliyor. Sonuç olarak, 3 adet "bir metrelik tepsi" bir konteynerde üstü üste konabiliyor ve 100 metrekübe kadar yük hacimleri karşılanabiliyor.

TelliSys konsorsiyumunda DAF, Süper Alçak Şasili bir çekici geliştirdi. Şasi motorun altına indirilerek ve döndürülen dingilde 22,5 inç jantlarla birlikte son derece kompakt bir arka süspansiyon kullanılarak beşinci tekerlekte sadece 85 santimetrelik yükseklik elde edildi. Ayrıca, özel Alçak Şasili çekici 44 ton GCW'ye ulaşabilmek için 17,5 inç jantlarla 4,0 tonluk hafifi bir ön dingile sahip. Goodyear, proje için yönlendirilen ve döndürülen dingillere yönelik özel ve yeni alçak profilli lastikler geliştirdi. Bu lastikler, yüksek yük kapasitesine sahip çok alçak profil ile sınıflandırılıyor.

Etiketler :