Batı doğudan krallığını "Endüstri 4.0" ile geri almak istiyor... Peki "Endüstri 4.0" lojistikte nasıl bir değişim yaratacak?

Batı doğudan krallığını "Endüstri 4.0" ile geri almak istiyor... Peki "Endüstri 4.0" lojistikte nasıl bir değişim yaratacak?

Tedarik Zinciri Yönetimi Derneği (TEDAR) tarafından “Endüstri 4.0” konulu bir sohbet toplantısı düzenlendi.  9 Mayıs’ta Levent’teki Finansbank Genel Müdürlüğü, Kristal Kule’de gerçekleştirilen toplantıda Siemens İcra Kurulu Üyesi & Genel Müdür Yardımcısı & DF Ülke Lideri Ali Rıza Ersoy ve Deloitte Tedarik Zinciri Hizmetleri Direktörü Murat Kılıç “Endüstri 4.0” ile ilgili birer sunum gerçekleştirdiler.Siemens İcra Kurulu Üyesi & Genel Müdür Yardımcısı &...

Tedarik Zinciri Yönetimi Derneği (TEDAR) tarafından “Endüstri 4.0” konulu bir sohbet toplantısı düzenlendi.  9 Mayıs’ta Levent’teki Finansbank Genel Müdürlüğü, Kristal Kule’de gerçekleştirilen toplantıda Siemens İcra Kurulu Üyesi & Genel Müdür Yardımcısı & DF Ülke Lideri Ali Rıza Ersoy ve Deloitte Tedarik Zinciri Hizmetleri Direktörü Murat Kılıç “Endüstri 4.0” ile ilgili birer sunum gerçekleştirdiler.

Siemens İcra Kurulu Üyesi & Genel Müdür Yardımcısı & DF Ülke Lideri Ali Rıza Ersoy yaptığı sunumda, birinci endüstri devriminin buharla, ikinci endüstri devriminin elektrikle, üçüncü endüstri devriminin otomosyonla gerçekleştiğini söyledi. Endüstri 4.0’ın ilk olarak 2011’de düzenlenen Hannover Messe Fuarı’nda konuşulmaya başlandığını anlatan Ali Rıza Ersoy,  2015 Kasım’dan bu yana da Türkiye’de “Endüstri 4.0’ın çokça konuşulmaya başlandığını belirtti.

BATI ENDÜSTRİ 4.0’LA KRALLIĞINI DOĞUDAN ALMAK İSTİYOR

Endüstri 4.0’ın varlık sebebinin Çin ve diğer Asya ülkeleri olduğunun altını çizen Ersoy, çünkü krallık koltuğunun batıdan doğuya doğru kaymaya başladığını söyledi. Batının krallığının doğuya doğru geçmeye başlaması üzerine batının Endüstri 4.0’a geçmeye çalıştığını anlata Ersoy, “Batı Endüstri 4.0’a geçerek inovasyonda hızlı olmayı amaçlıyor. Yani daha kopyalanmadan inovasyonla ikinci aşamaya geçmek istiyor. Batı diyor ki, öyle hatlar üretmeliyiz ki, bu hatlar çok hızlı ve değişkenlik göstermeli. Yani kişileştirilmiş ürünler yapmalıyız. Batı son olarak da Endüstri 4.0’la verimli olmayı hedefliyor. Verimlilikten kasıt Çin’den hızlı üretebilmek.  Tüm bunlar hayata geçtiğinde batı krallığını doğudan tekrar elde edeceğini düşünüyor” dedi.  

EN GEÇ 5 YIL İÇİNDE ÇİPLERİMİZ TAKILMAYA BAŞLANACAK!

Ersoy, Endüstri 4.0’a geçmenin şartlarını ise şöyle sıraladı: “Gelecekte her nesnenin ve her şeyin bir ikizi olacak. Artık anlık almak zorunda kalacağız. Nesnelerin interneti yani 2020 yılına geldiğimizde 28 milyar nesne birbiriyle bağlantılı olacak. En geç 5 yıl içinde çiplerimiz takılmaya başlanacak. Her nesnenin IP numarası olduğu gibi bizim de birer IP numaramız olacak. Otomonom Robotlar dönemi başlayacak. Yani birbiriyle konuşan robotlardan bahsediyorum. Bu robotlar insansı robotlar. Büyük veri ve analizi konusu öne çıkıyor. Gelecekte değerleri bilgiyi çeviren algoritmalar değer kazanacak. Cloud geçilmesi gerekecek. Bütün bilgilerimiz Cloud’da olacak.”

ENDÜSTRİ 4.0’IN TÜRKİYE’DEKİ KARŞILIĞI AKILLI FABRİKALAR

Yaptığı konuşmada Türkiye’de Endüstri 4.0’la ilgili neler yapıldığını da anlatan Eroy, Endüstri 4.0’ın Türkiye’deki ‘Akıllı Fabrikalar’ olarak tanımlandığını söyledi. Birinci sanayi devrimini 200 yıl, ikinci sanayi devrimini 100 yıl, üçüncü sanayi devrimini 20-30 ıskalayan Türkiye’nin Endüstri 4.0’ı Almanya’dan 3.5 yıl sonra devreye sokacağını belirtti. Türkiye’nin Endüstri 4.0’ı hayata geçermesinin çok önemli olduğunu anlatan Ersoy, “Eğer bunu başarabilirsek batının üretim hub’ı olabiliriz. Lojistik avantajımızı sayesinde bu konuda çok önemli bir noktaya ulaşabiliriz. Bütün Türkiye’nin bu konuda konuşması lazım” dedi.

5 YIL BOYUNCA HER YIL ALMANYA ENDÜSTRİ 4.0’A 40 MİLYAR EURO YATIRIM YAPACAK

Önümüzdeki 5 yıl boyunca her yıl Almanya’nın Endüstri 4.0’a 40 milyar euro, Avrupa ülkelerinin ise 140 milyar euro yatırım yapacağını vurgulayan Ersoy, batının Ar-Ge harcamalarını 4.0’a yönlendireceğini kaydetti. Tüm bu yatırımlardan Almanya’nın 30 milyar Euro, Avrupa ülkelerinin ise 110 milyar euro gelir beklediğini anlatan Ersoy,  Almanya’da 2020 yılında 16 yeni meslek olacağını kaydetti. Ersoy, Türkiye olarak öncelikli ödevimizin Endüstri 4.0’la birlikte gençleri vücut gücünden kafa gücüne katıp katamayacağımızın olacağını ve ev ödevimizin de bu konu olduğunu söyledi.

MURAT KILIÇ: “ENDÜSTRİ 4.0’I TÜRKİYE’NİN ISKALAMA GİBİ BİR ŞANSI YOK”

Deloitte Tedarik Zinciri Hizmetleri Direktörü Murat Kılıç da toplantıda “Endüstri 4.0 Üretimin Geleceği” başlıklı bir sunum yaptı. Endüstri 4.0’ı Türkiye’nin ıskalama gibi bir şansının olmadığını söyleyen Murat Kılıç, “Endüstiri 4.0’ı biz dijitalleşme ile birlikte görüyoruz. Mobil dünyayı çok etkiliyor. En fazla da ticareti etkiliyor” dedi.

Murat Kılıç, ilk 2011 yılında Hannover Messe’de dünyaya tanıtılan Endüstri 4.0’ın tedarik zincirinin tüm süreçlerini farklılaştıracağını söyledi.  Tedarik zincirinin süreçlerinden biri olan lojistik de fonksiyonların çok değişeceğini söyleyen Kılıç, “Belki lojistikte insan kalmayacak. Belki paketi taşıyan büyük dronelar olacak. Belki kamyon ortadan kalkacak. Lojistik değişime uğrayacak” dedi. 

Etiketler :