Bir ağır vasıtayı muayeneye götürmeden önce neler yapmalıyız? İşte yapılması gereken 10 önemli nokta…

Bir ağır vasıtayı muayeneye götürmeden önce neler yapmalıyız? İşte yapılması gereken 10 önemli nokta…

TÜVTÜRK, trafikte büyük yer kaplayan kamyon, otobüs, çekici ve römork gibi ağır vasıtaların periyodik araç muayenesi ile ilgili 10 önemli noktayı kamuoyuyla paylaştı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın belirlediği standartlarda tüm ülke çapında araç muayene hizmeti veren TÜVTÜRK, sürücüler ve araç sahiplerinin, araç muayene hizmeti süreciyle ilgili daha fazla bilgilenmesi amacıyla başlattığı bilgilendirme çalışmalarına devam ediyor. Araç muayenesinin trafik güvenliği için hayati öneme sahip olduğunu belirten TÜVTÜRK,bu çalışmalar ile hem sürücülerin hem de taşımacılık sektörünün tüm paydaşlarını bilgilendirerek, muayene süreçlerini daha hızlı ve kolay tamamlanmasını hem de trafik güvenliğinin artırılmasının amaçlandığı belirtildi.

1.Vergi veya trafik cezalarınızı mutlaka kontrol edin, borcunuz varsa ödemeden muayeneye gelmeyin!

Yasalarla belirlenen kurallar nedeniyle randevu alma sürecinde ve muayene öncesinde araçlar için borç kontrolü yapılmaktadır ve trafik para cezası, motorlu taşıt vergisi ve köprü, otoyol borçları sorgulanmaktadır. Borcu olan araçların muayenesi yapılamamaktadır. Bu nedenle, araç sahiplerine randevu alımı sırasında borç durumunu öğrendikten sonra eğer borç varsa mutlaka ödemeleri gerektiğini aksi takdirde randevu da verilemediğini hatırlatırız.

2. Muayeneden önce egzoz emisyon ölçümünüzü kontrol edin! Bu hizmeti TÜVTÜRK istasyonlarından da alabilirsiniz.

Geçerli egzoz gazı emisyon ölçümünün olmaması Ağır Kusur olarak değerlendirilmektedir. Bu hizmet araç muayene istasyonlarının tamamında da uluslararası standartlarda verilmektedir.

3.Araç size ait değilse, gerekli ek belgeleri mutlaka beraberinizde getirin.

İstasyonlara muayene hizmeti için  gelirken, aracınızın ruhsatı, kimliğiniz ve trafik sigortası yanınızda olmalıdır. Aracınız LPG/CNG’li ise Gaz Sızdırmazlık Raporu gerekmektedir. Ancak bu belgenin olmaması Hafif Kusur olarak değerlendirilmektedir Getireceğiniz araç size ait değilse, vekalet durumunu gösterir belgeleri mutlaka beraberinizde getirin. Gerçek kişiler ve şirketler için farklı durumlarla ilgili detaylı bilgi için www.tuvturk.com.tr den bilgi alabilirsiniz.

4.Tadilat muayenesi için geliyorsanız, ilgili belgelerinizi mutlaka yanınızda bulundurun.


Eğer aracınızda bir tadilat yapılmış ise, Tadilat Muayenesine başvurulmalı ve Gaz Sızdırmazlık Raporu ve  Montaj Tespit Raporu (LPG/CNG takılarak tadilat projeleri ile istasyona başvuran müşterilerimiz için gerekmektedir), onaylı tadilat projesi ve hesapları ile Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’na bağlı odalardan alınacak EK-1 belgesi istenmektedir.

5.Güvenlik çıkışları kapıları mutlaka yeterli olmalı!

Minibüs ve otobüslerde tehlike durumunda insan tahliyesinde kullanılabilecek kapı, pencere, kapak gibi çıkış yerlerine, “güvenlik çıkışı” denilir. Acil çıkış olarak işaretlenen her camda, bir adet acil cam kırma çekici bulunur. Kapı çıkışları, en az 43 santimetre genişlikte, pencere ve kapaklar en az 60x43 santimetre veya 50 santimetre çapında daire şeklinde olur. Otobüslerdeki güvenlik çıkışlarının toplam sayısı (tavandaki çıkışlar hariç) sürücü hariç, yolcu adedine göre aşağıdaki gibidir.

Yolcu Sayısı

Güvenlik çıkışı sayısı

14 - 26 arası 

3

26 - 50 arası 

4

51 - 70 arası

5

70’den fazla 

6

 

6.Yangın söndürme cihazları belirtilen sayıda olmalı!

Azami yüklü ağırlığı 12 bin kilogramdan küçük olan kamyonlarda: En az 1 adet 4 kg veya toplam doldurma kapasitesini 4 kg olarak sağlayacak adette.

Azami yüklü ağırlığı 12 bin kilogramdan fazla olan kamyon ve çekicilerde: En az 1 adet 6 kg veya toplam doldurma kapasitesini 6 kg olarak sağlayacak adette.

Yolcu sayısı 26 kişiye kadar olan otobüslerde: Doldurma kapasitesi 2 kg olan en az 2 adet.

Otobüs ve körüklü otobüslerde: En az 1 adet 6 kg veya toplam doldurma kapasitesini 6 kg olarak sağlayacak adette.

Tehlikeli madde taşıyan araçlarda: Toplam doldurma kapasitesi en az 6 kg olan en az 2 adet. 

7.Araçların boyutları geçerli limitlerde olmalı!  

Otobüsler ve L kategorisindeki araçlarla özel izinle karayoluna çıkanlar hariç, motorlu araçların azami uzunlukları 12 metre olmalıdır. Yarı römorkların uzunluk ölçümlerinde king pim ile en arka kısımları arasındaki mesafe dikkate alınır. Römorkların uzunluk ölçümlerinde çeki bağlantısı uzunluğu hesaba katılmaz. Bu araçların da azami uzunlukları 12 metre olmalıdır. Araç türlerine bağlı azami boyutlar tablolarda sunulmuştur. Tüm boyutlarda yüzde 2’ye kadar tolerans uygulanır, tolerans değerinin aşılması muayenede kusurlu olarak değerlendirilir.

UZUNLUK

Araç Türü

Dingil Sayısı

Azami Uzunluk

Otobüs

2

13,5 metre

Otobüs

3 ve üzeri

15 metre

Körüklü Otobüs

5

18.75 metre

GENİŞLİK

Araç Türü

Azami Genişlik

Frigofrik kasalı

2,60 metre

L kategorisi hariç diğer araçlar

2,55 metre

Körüklü Otobüs

18.75 metre

YÜKSEKLİK

Araç Türü

Azami Yükseklik

L kategorisi hariç diğer araçlar

4 metre

8.Yan koruma çerçevesi de belirtilen nitelikte ve boyutlarda olmalıdır!

Yayalar, bisikletliler, motosikletliler gibi korunması olmayan yol kullanıcılarının ağır tonaj sınıfına giren motorlu araçların ve römorklarının yanından geçerken altlarına düşme tehlikesine karşı etkin korunmasını sağlayacak şekilde bu araçların yan kısımlarına takılan çeşitli şekil ve boyutlarda imal edilen ünitelere Yan Koruma Çerçevesi adı verilir. 

13 Ekim 2002 (Dahil) tarihinden itibaren üretilen ve bu tarihten itibaren yeni tadil edilen, üst yapı değişikliği yapılan N2 ve N3 sınıfı motorlu araçlarda (Yarı römorklu çekiciler hariç )ve O3 ve O4 sınıfı römorklarda, Yan Koruma Çerçevesi bulundurulması zorunludur.

Yarı römorklu çekicilerinde, ağaç kütüğü, çelik çubuk taşıyıcıları, vb. gibi bölünemeyen uzunluğa sahip çok uzun yükler taşımak üzere özel olarak tasarımlanmış ve imal edilmiş römorklarda, uygulama nedenlerinden dolayı böyle bir yan koruma uygulamasının mümkün olmadığı, özel amaçlar için tasarımlanmış ve imal edilmiş araçlarda, ve Orman ve Su İşleri Bakanlığına ait yangın söndürme ve su ikmal araçlarından;  tip onay belgelerinde “G” sembolü olan araçlarda, yan koruma ve arka koruma çerçevesi aranmaz.

Araçlarda bulunması gereken yan koruma sistemleri, Motorlu Araçların ve Römorklarının Yan Koruması (Yan Koruyucular) ile İlgili Tip Onayı Yönetmeliğindeki şartlara uygun olmalıdır.

9.En az bir adet tekerlek takozu bulunmalı! 

Otobüslerde, azami yüklü ağırlığı 3 bin 500 kilogramdan fazla olan motorlu araçlarda, yarı römorklar hariç, azami yüklü ağırlığı 750 kilogram veya daha fazla olan iki dingilli römorklarda en az bir adet Tekerlek Takozu bulunmalıdır. Üç veya daha fazla dingilli motorlu taşıtlarda, yarı römorklarda ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogram veya daha fazla olan tek dingilli römorklardaysa en az iki adet Tekerlek Takozu bulunmalıdır.

10.Aracın cinsine göre stepne

Traktörler, motosikletler ile M2 ve M3 kategorisindeki Sınıf I otobüsler hariç, tüm araçlarda ve tarım römorkları da dâhil olmak üzere tüm römorklarda araç yapısına uygun en az bir adet yedek tekerlek (stepne) bulundurulması zorunludur. Stepne araçların yük ve yolcu taşımalarına engel teşkil etmeyecek bir yerine, özel olarak üretilmiş tertibatla bağlanmalı ve burada taşınmalıdır.

Etiketler :