Borusan Lojistik'e "Yeşil Liman" sertifikası verildi

Borusan Lojistik'e "Yeşil Liman" sertifikası verildi

Borusan Limanı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan “Yeşil Liman/Eko Liman” sertifikası aldı.

Borusan Lojistik Gemlik Limanı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın Türk Standartları Enstitüsü (TSE) işbirliği ile yürüttüğü “Yeşil/Eko Liman” denetimlerini başarıyla tamamladı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nda düzenlenen törende  Eko Liman sertifikasını Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Borusan Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Betil’e verdi.

Törende konuşma yapan Borusan Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Betil, “Borusan’ın tüm şirketlerinde olduğu gibi Borusan Lojistik’te de çevrenin ve doğal kaynakların korunması, faaliyetlerin sürdürülebilir bir zeminde yürütülmesi temel önceliklerimiz arasında. Bu doğrultuda Borusan Limanı’na ciddi yatırımlar yaptık ve hedeflediğimiz sonucu aldık. Limanımız çok yüksek standartları hayata geçirerek bu sertifikaya hak kazandı” dedi.

T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Türk Standartları Enstitüsü(TSE) yetkilileri tarafından gerçekleştirilen denetimler kapsamında başta deniz suyu kalitesinin korunması ve iyileştirilmesi, liman operasyonlarından kaynaklanan çevresel kirliliğin en aza indirilmesi,  liman operasyonlarında enerji verimliliğinin en yüksek seviyeye çıkarılması, sera gazı ve zararlı emisyonların en alt seviyeye indirilmesi, atık yönetimi, tehlikeli madde yönetimi, liman operasyonlarında iş sağlığı ve güvenliği standartlarının en üst seviyeye çıkarılarak gerekli tedbirlerin alınması ve sürekliliğinin sağlanması konuları olmak üzere birçok kategoride ayrıntılı ve titiz incelemeler yapılıyor.

Dünyanın önde gelen liman tesisleri tarafından uygulanan yeşil liman sertifikalandırılması Türkiye’de 2014 yılı sonundan bu yana uygulanıyor.

Kurulduğu günden bu yana çevresel sürdürülebilirliği öncelikli yatırım alanı olarak gören Borusan Lojistik bu alanda birçok  “yenilikçi ve örnek teşkil eden uygulama” gerçekleştiriyor.

2004 yılında aldığı 9001 Kalite, 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği, 14001 Çevre Yönetim sistemleri ile başlayan sürdürülebilirlik temelli yönetim sistemleri yolculuğu, 2012 yılında ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi ve ISO 14064 Karbon Ayak İzi Doğrulaması ile devam ettirdi. Borusan Lojistik bu iki önemli belgeyi aynı anda alan Türkiye’nin öncü lojistik firmasıdır.

Borusan Limanı ise, 2005 yılında Gemilerden Atık Alım lisansına sahip öncü limanlar arasında yer alarak, deniz kirliliğinin önlenmesi hususunda ilk önemli adımını atmıştır. 2016 yılında almış olduğu Tehlikeli Madde Uygunluk Belgesi ile Gemlik Bölgesinde belgeyi alan öncü firma olmuş ve Yeşil Liman-Eko Liman vizyonu örnek alınan gelişmelerine devam ettiğini göstermiştir.

Örneğin; led dönüşüm projesi ile tüm armatürlerini led sisteme geçirerek 1,2 milyon kWh tasarruf elde eden Borusan Limanı, operasyonel verimlilik çalışmalarına 2016 yılında da devam ederek, projenin ikinci fazını da hayata geçirmiştir. Bu sayede ilave 1,5 milyon kWh tasarruf sağlanmıştır. Uygulanan RTG elektrik dönüşümü projesi sayesinde emisyon salınımında %94 oranında iyileştirme gerçekleştirerek, 5.768 adet ağacın korunması sağlanmış ve 11 bin 600 kişinin yıllık oksijen ihtiyacı karşılanmıştır. Borusan Limanı atık geri kazanım sistemi ile de yıllık en az 10 bin ağacı korumaya devam etmektedir. Ayrıca operasyonlarda meydana gelen karbon salınımını en alt seviyeye indirmek amacıyla elleçlediği her 10 konteyner için ağaç ormanına bir ağaç dikiyor. 2019 yılına kadar hedefini  1 milyon ağaç dikme olarak belirleyen Borusan Lojistik, 500 binden fazla ağacın dikimini şimdiden gerçekleştirmiştir.

Limanda yapılan geri kazanımlar ve iyileştirmeler ile birlikte 3.000 metreküp ağaç ısıl işleme tabi tutulmuş, bu sayede 12.332 ağacın korunması sağlanmıştır. Bu sayı 25 bin kişinin yıllık oksijen ihtiyacına eş değerdir. 

Etiketler :