Brisa, 2015 cirosunu ve yatırım miktarını açıkladı!

Brisa, 2015 cirosunu ve yatırım miktarını açıkladı!

Brisa, 2015 yılında net kâr, brüt kâr, FAVÖK ve faaliyet kârını artırdı. Buna göre, 2015 yılında şirketin satış geliri 1.802 milyon TL olurken, net dönem kârı 192 milyon TL olarak gerçekleşti.

Brisa, Ocak-Aralık 2015 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre satış gelirini yüzde 6.4 artışla 1 milyar 802 milyon TL’ye çıkardı. Şirketin aynı dönemde esas faaliyet kârı yüzde 10 artarak 291 mroiilyona yükselirken, net dönem kârı  yüzde 3 artışla 192 milyon TL olarak gerçekleşti. 2015 yılı finansal sonuçlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Brisa Genel Müdürü Yiğit Gürçay, “2015 yılının zorlu koşullarına rağmen, Brisa olarak sektör liderliğimizi koruduk. Toplam satış gelirlerimizi bir önceki yıla göre yüzde 6.4 artırarak 1.802 milyon TL’ye çıkardık. Ciro artışının olumlu etkisi kârlılık artışı ile desteklenerek, brüt kâr seviyesinde geçen yıla göre yüzde 15.2 artış elde ettik. Brüt kârlılık oranı da 2015 yılında yüzde 31.2 ile geçen yılın 2.4 puan üzerinde gerçekleşti. Bu olumlu gerçekleşme FAVÖK seviyesinde de devam ederek, geçen yıla göre sağlanan yüzde 7.2 oranında artış ile 352 milyon TL’lik büyüklüğe ulaştı.”

BRİSA’NIN YATIRIMLARI MİLYAR DOLARI GEÇTİ

Gürçay 2015 yılının ihracat ve yatırım açısından da önemli bir yıl olduğunu belirterek şu noktaların altını çizdi: “2015 yılı Haziran ayından itibaren Lassa’nın uluslararası yolculuğunda dev adımlar atarak, faaliyetlerimizin iş sonuçlarına katkılarını görmeye başladık. Hem FC Barcelona ile bir iş birliğine imza attık hem de Lassa’nın İspanya’daki 41’inci mağazasını açtık.  Lassa markamızın ihracatı adetsel olarak yüzde 5 oranında büyüdü. Yıl sonu itibarıyla Lassa, 70’e yakın ülkede 130’un üzerinde tabelalı satış noktasıyla araç sahipleriyle buluştu.

2015 yılı Brisa olarak yatırımlarımız açısından da önemli bir yıl oldu. Brisa olarak, yıl içinde 108 milyon dolar tutarında yatırım hedefimizi gerçekleştirdik. Şirketimizin kuruluşundan bu yana gerçekleştirdiğimiz fabrika yatırım tutarı 1 milyar doları geçti. Bu yatırımın 307 milyon dolar kısmını son 5 yılda İzmit üretim tesislerimizde hayata geçirdik. İzmit tesislerimizde yenileme yatırımlarımız devam ederken 300 milyon dolar başlangıç yatırımıyla, 2018 yılında devreye almayı hedeflediğimiz binek ve hafif ticari araç lastik üretimi yapacak Aksaray fabrikamızın yatırımı tüm hızıyla devam ediyor. Yeni tesisimiz ile 2018 yılında, toplam üretim kapasitemizi yüzde 30 artırmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

BRİSA’DAN 108.1 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

Brisa, 2015 yılında fabrika modernizasyon ve kapasite artırımı çalışmaları ve diğer birimler için yapılan yatırımlarla birlikte 108.1 milyon dolar tutarında yatırım gerçekleştirdi. Bu miktarın 48.3 milyon dolarlık kısmı İzmit fabrikasının yenilenme, modernizasyon ve kapasite artırım yatırımlarında kullanıldı. Aynı dönemde İzmit fabrikası hariç yatırım miktarı 19 milyon doları oldu. Ayrıca Aksaray’da kurulacak ikinci fabrika için 2015 yılında   40.8 milyon dolarlık yatırım harcaması yapıldı.

BRİSA 2015 YILINI NASIL GEÇİRDİ

  • Brisa 2015’te 108 milyon ABD dolarlık yatırım hedefini gerçekleştirdi. Kurulduğu 1988 yılından bu yana gerçekleştirilen fabrika yatırımlarının toplam tutarı 1 milyar ABD Doları geçti.
  • İzmit’teki üretim tesislerine ek olarak, Aksaray OSB’de yer alan ikinci fabrikası için yatırımlarına devam etti.
  • Dünyada dolgu lastiklerin üretim merkezi olarak kabul edilen Sri Lanka’da üretilen, yüksek hareket kabiliyeti, uzun ömrü ve dayanıklılığıyla ön plana çıkan Kinesis dolgu forklift lastikleri pazara sunuldu.
  • Binaları depremden koruyan Bridgestone’un 1980 yılında kauçuk ve metal hammaddelerden üstün teknoloji ile üretimine başladığı, Bridgestone sismik izolatörleri Türkiye pazarına sunuldu.
  • Energizer’in yeni Start-Stop aküleri Brisa garantisiyle Türkiye’de. Start-Stop teknolojisi ile üretilen yeni nesil araçlara uyumlu yeni Energizer Start-Stop aküleri Türkiye’de satışa sunuldu. Start-Stop teknolojisiyle üretilen araçlarda yüzde 6 ile yüzde 12 arasında yakıt tasarrufu sağlayabilen Start-Stop aküler, ayrıca CO2 emisyonunu da aynı oranda azaltarak kısa sürede araç için gerekli olan enerjiyi depoluyor.
  • FC Barcelona Global Resmi Lastik Partneri Lassa oldu. 70’e yakın ülkede araç sahipleri ve sürücülerle buluşan Lassa markası, küresel marka olma yolculuğunda dünyanın en başarılı spor kulüplerinden FC Barcelona ile işbirliğine imza attı. 4 sezonluk dönemi kapsayan ve Haziran 2015’te yürürlüğe giren anlaşma kapsamında kulübün basketbol, hentbol, futsal ve tekerlekli paten hokeyi takımlarının resmi isimleri “FC Barcelona Lassa” olarak kullanılıyor.
  • Solar Impulse, Büyük Okyanus’u yalnızca güneş enerjisi ile geçerek rekor kırdı. Türkiye’den sadece Brisa’nın partneri olduğu Solar Impulse, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına dikkat çekmek ve bu alanda çığır açmak üzere 9 Mart’ta Abu Dabi’den havalanarak, tek bir damla fosil yakıt kullanmadan, yalnızca güneş enerjisi ile Pasifik Okyanusu’nu geçmeyi başardı. 

Etiketler :