Demiryoluna 10 yıl içinde 40 milyar dolar yatırım yapılacak!

Demiryoluna 10 yıl içinde 40 milyar dolar yatırım yapılacak!

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 6. Uluslararası Demiryolu, Hafif Raylı Sistemler, Altyapı ve Lojistik Fuarı - Eurasia Rail’in açılışında yaptığı konuşmada şunları söyledi: “2003 yılında göreve geldiğimizde 11 bin kilometrelik demiryolu ağı ve altyapısı 1951 yılından bu yana yenilenmemişti. Başlangıçta yüksek hızlı tren ve hızlı tren çalışmalarına başlarken beraberinde mevcut demiryolu altyapısının tamamen yenilenmesi...

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 6. Uluslararası Demiryolu, Hafif Raylı Sistemler, Altyapı ve Lojistik Fuarı - Eurasia Rail’in açılışında yaptığı konuşmada şunları söyledi: “2003 yılında göreve geldiğimizde 11 bin kilometrelik demiryolu ağı ve altyapısı 1951 yılından bu yana yenilenmemişti. Başlangıçta yüksek hızlı tren ve hızlı tren çalışmalarına başlarken beraberinde mevcut demiryolu altyapısının tamamen yenilenmesi için çalıştık. 11 bin kilometrelik demiryolu ağının 10 bin kilometresinin altyapısını yeniledik.

“1570 KİLOMETRE İLAVE YENİ DEMİRYOLU HATTI KURDUK”

Altyapı ağını yenilerken 1213 kilometresi yüksek hızlı tren olmak üzere toplam 1570 kilometre yeni demiryolu hattı kurduk. Ayrıca 3 bin kilometrelik yeni demiryolu hattının kurulması ile ilgili çalışmalarımız da sürüyor. Bu 3 bin kilometrelik yeni hattı 2018 yılında tamamlayacağız.

“10 YIL İÇİNDE İLAVE 10 BİN KİLOMETRELİK DEMİRYOLU HATTINI DEVREYE GİRECEK”

Gelecek 10 yıl içinde ilave 10 bin kilometrelik demiryolu hattını devreye sokacağız. Yine gelecek 8-10 yıl içinde bütün hatların sinyalizasyon ve elektrifikasyonunu tamamlayacağız.

43 milyon yolcunun yaşadığı 14 şehri yüksek hızlı tren ile birbirine bağlayacağız.

“DEMİRYOLLARINDA 3-5 YIL İÇİNDE 100 MİLYON TON YÜK TAŞINACAK”

Bugün demiryolu ile yaklaşık 26 milyon ton yük taşınıyor.  Demiryolunda serbestleşmenin de devreye girmesi ile gelecek 3-5 yıl içinde şu an 26 milyon ton yükün taşındığı demiryolunda 100 milyon ton yükün taşınacağını hesaplıyoruz.

Tüm bunlar demiryolunda çeken, çekilen ve altyapı ile ilgili yatırımların artmasını da beraberinde getirecek.

“20 MİLYAR DOLAR YAPTIK, 40 MİLYAR DOLAR YATIRIM YAPACAĞIZ”

Bu zamana kadar demiryoluna 20 milyar dolar yatırım yaptık. 10 yıl içinde 40 milyar dolar daha yatırım yapacağız.

“BAKÜ-TİFLİS-KARS DEMİRYOLU HATTI YILSONUNDA BİTECEK”

Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattını bu yılın sonunda tamamlayacağız. Marmaray bağlantısını da tamamladıktan sonra ‘Ver elini Çin’den Londra’ya’. Yani böylece tarihi İpek Yolu tekrar canlandırılmış olacak.”

Eurasia Rail bu yıl 6. kez kapılarını açtı. İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşen fuarın açılışı; T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, T.C.D.D. Genel Müdürü Ömer Yıldız, Uluslararası Demiryolu Birliği Genel Müdürü Jean Pierre Loubinoux, ITE Group Bölge Direktörü Vincent Brain, ITE Group Direktörü Laurent Noel, ITE Turkey Genel Müdürü Burcu Başer, ITE Turkey Nakliye & Lojistik Grup Direktörü Moris Revah tarafından yapıldı. İstanbul Fuar Merkezi’nde 21 bin m2’lik alanda gerçekleşen ve 300 katılımcı firmanın yer aldığı fuara 30 ülke katılım gösteriyor. 5 Mart Cumartesi akşamına kadar açık olacak olan Eurasia Rail, demiryolu sektörü temsilcilerini bir araya getirecek.

 

Etiketler :