DFDS, U.N. Ro-Ro’yu satın almak için hisse satınalma sözleşmesi imzaladı

DFDS, U.N. Ro-Ro’yu satın almak için hisse satınalma sözleşmesi imzaladı

Danimarkalı denizcilik grubu DFDS, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında hızla büyüyen uluslararası ticaret pazarında faaliyet gösteren Türkiye’nin en büyük ro-ro şirketi U.N. Ro-Ro’yu satın almak için hisse satınalma sözleşmesi imzaladı. U.N. Ro-Ro, 12 modern ro-ro gemisi ve sahibi olduğu Pendik ve Trieste limanları sayesinde Türkiye ile İtalya ve Türkiye ile Fransa arasında 5 ro-ro hattı çalıştırıyor. U.N. Ro-Ro’nun 500 çalışanı ve Türk yönetim ekibi görevlerinde kalmaya ve U.N. Ro-Ro gemileri, Türk bayrakl

Bugün imzalanan, 950 milyon Avro şirket değeri tutarındaki hisse satınalma sözleşmesi ile DFDS, U.N. Ro-Ro’nun 98.8 % hissesini ACTERA GROUP ve ESAS HOLDİNG’in sahibi olduğu RORO INVESTMENTS SARL’den satın almak üzere anlaştı. Türkiye’nin en büyük ro-ro yük operatörü olan U.N. Ro-Ro DFDS’in Baltık Denizi, Kuzey Denizi ve İngiltere Kanalı’nda faaliyetlerine güç katacak. Bu anlaşmaya kadar DFDS, Akdeniz coğrafyasında sadece Fransa ile Tunus arasında çalışan bir ro-ro hattında çalışmaktaydı.

U.N. Ro-Ro dördü İtalya’nın Trieste ve Bari şehirlerine, biri ise Fransa’nın Toulon şehrine olmak üzere beş ro-ro hattını, 12 büyük ro-ro gemisini, İstanbul Pendik’te ve İtalya Trieste’de yer alan 2 büyük ro-ro terminalini işletiyor. Aynı zamanda, U.N. Ro-Ro Avrupalı demiryolu operatörleri ile yaptığı iş birlikleri ile AB pazarı ve işlettiği limanlar arasında intermodal demiryolu taşımacılığı da yapıyor.

Büyüyen pazar

DFDS A/S Başkanı ve CEO’su Niels Smedegaard “Türkiye dünyanın en büyük 20 ekonomisi içerisinde yer alıyor ve AB ülkeleri ile ticareti çok dinamik. U.N. Ro-Ro kurulduğu 1994’ten beri yeni gemi, intermodal demiryolu bağlantıları ve liman yatırımlarına devam ederek,  Türk uluslararası karayolu, lojistik ve ihracatçı firmalara maliyet ve süre avantajı yaratan çözümler sunmaktadır. Ro-ro hatlarının gelişmesi zaman içerisinde uluslararası karayolu ve lojistik firmalarının kara yollarına göre maliyet avantajı olan deniz hatlarına dönmesini sağlayarak Türk ihracatçısına ciddi katkılar sağladı” dedi.

DFDS’in ana uzmanlık alanı

Niels Smedegaard “DFDS’in Kuzey Denizi’ndeki operasyonlarında taşıdığı ürün gamına benzer  makine aksamları, otomotiv ürünleri, elektronik eşyalar, bilgisayarlar, plastik ürünler, tekstil ve hazır giyim, sebze, meyve, içecekler ve bunun gibi ürünlerin,  yüksek adette yarı römork ve konteyner elleçlemeleri yapılarak, Ro-Ro gemileriyle taşınmasının ve aynı terminal içindeki demiryolu bağlantılarına yüklenmesinin, DFDS’in Kuzey Denizi’ndeki operasyonlara çok benzer olduğunu” belirtti. Ayrıca “U.N. Ro-Ro’nun işlettiği gemilerin de DFDS’in filosundaki gemiler gibi Alman Flensburg Tersanesi’nde üretildiği ve benzer tasarımda olduğu için DFDS’in bu gemileri yakından tanıdığını” belirten Smedegaard, “U.N. Ro-Ro’nun tüm gemilerinin Türk Bayrağı ile seferlerini yapmaya devam edeceğini” de belirtti.

Sunulan servisleri genişletmek için büyük fırsatlar

Niels Smedegaard “U.N. Ro-Ro Türkiye ve Avrupa arasındaki ticarette yıllık 300.000 yarı römork ve TIR kapasitesi ile en büyük platform. İki şirketin güçlerinin birleştirilip denizyolu ve intermodal demiryolu hatlarının genişletilmesiyle yeni fırsatlar doğacağına inanıyoruz. Avrupa’daki yaygın hatlarımızla AB ve Türkiye arasında lojistik firmalarına daha iyi ve daha rekabetçi hizmetler sunabileceğiz” dedi.

Üreticiler ve onların Türkiye, Almanya, Fransa, Birleşik Krallık gibi ülkelerdeki müşteriler arasında taşınan yarı römork ve konteynerlerin büyük bir çoğunluğu DFDS’in güçlü bir ağa sahip olduğu Kuzey Denizi, İngiltere Manş Denizi ve Baltıklar’da DFDS’in Ro-Ro hatlarını kullanabilecekler.

Niels Smedegaard “U.N. Ro-Ro’daki yeni iş arkadaşlarımıza DFDS’e hoşgeldiniz demek için sabırsızlanıyoruz. Ayrıca yetenekli ve profesyonel U.N. Ro-Ro yönetiminin bizimle çalışmaya devam ederek, tüm çalışanların ve müşterilerin bu birleşmeden faydalanmasına katkıda bulunacakları için çok memnunum ” dedi.

U.N. Ro-Ro CEO’su Selçuk Boztepe, “DFDS’in büyük taşıma ağının bir parçası olmaktan heyecan duyuyoruz. Bu satınalma ile birlikte özellikle müşterilerimiz ve çalışanlarımıza ciddi katma değer yaratabileceğimize inanıyoruz. Avrupa’nın lider ve büyük denizcilik şirketlerinden bir tanesi olan DFDS’in U.N. Ro-Ro’ya yatırım yapması, Türkiye ekonomisine, lojistik altyapısının gücüne ve ileride Avrupa Birliği ile artarak gelişen bir ihracat merkezi olmasına olan inancı göstermektedir. Biz DFDS’in denizcilik tecrübeleri, genişletilmiş ulaşım ağı ve finansal gücü ile daha da güçlenerek Türk ihracatçısına ve uluslararası karayolu nakliye ve lojistik şirketlerine değer katmaya devam edeceğiz” dedi.

Bahsekonu işlem, yetkili makamların onayını beklemektedir. DFDS, işlemin Haziran 2018’e kadar tamamlanmasını beklemektedir.

Etiketler :