“Elektrikli araçlar bir trend değil, ihtiyaç”

“Elektrikli araçlar bir trend değil, ihtiyaç”

Şehir içi uygulamalarında çevresel sebeplerden hem Türkiye’de hem de Avrupa’da belediyelerin elektrikli otobüslere yöneldiğini anlatan Cummins Türkiye Otomotiv Bölge Müdürü Cenk Yavuz, Cummins’in elektrikli sistemde diğer firmalardan farkının bütün sistemi tedarik edebilecek yetkinliğe sahip olması olduğunu vurguladı.  Röportaj: Şenel Özdemir / senel.ozdemir@yesillojistikciler.com

ÖZEL RÖPORTAJ - Global güç sistemlerinin lider markalarından Cummins’in ürün portföyünde; dizel ve doğal gaz motorlarından, hibrid ve elektrikli platformlara, ayrıca batarya, yakıt ve kontrol sistemleri, turbo, filtrasyon, emisyon çözümleri ve jeneratör sistemleri yer alıyor. 1919 yılında kurulan ABD’li firma, 100. yılını kutlamaya hazırlanıyor. Türkiye dahil şu an 190 ülke ve bölgede faaliyet gösteren ve geçtiğimiz yıl 20.4 milyar dolarlık satış gerçekleştiren Cummins, 1 milyar dolar da kar elde etti.

CUMMINS’İN ELEKTRİKLİ GÜÇ SİSTEMİ OTOBÜSLERİ TEK ŞARJLA 385 KİLOMETRE MENZİLE ULAŞTIRIYOR

Türkiye’de uzun yıllardır faaliyet gösteren Cummins, İzmir’de düzenlenen Busworld Fuar’ında şehir içi, şehirler arası, turizm ve servis otobüsleri için geliştirdiği elektrikli sistemlerini tanıttı. Sistem hem tam elektrikli taşıtlar (BEV) için hem de motor-jeneratör ve batarya paketi ile enerji iletimi sağlayabilen menzili uzatılmış elektrikli taşıtlar (REEV) için uygulanabiliyor. Bu sistemlerde, Cummins’in modern 74-kWh kapasiteli kompakt batarya paketinin standartlaştırılması ile daha kolay bir şekilde otobüslere uygulanması sağlanabiliyor. Ayrıca modüler yerleşim imkanıyla 8 bataryaya kadar genişletilerek tek şarj ile 385 km (240 mil) menzile ulaşılabiliyor. 

SIFIR EMİSYON İLE OTOBÜS KULLANIM FIRSATI

Cummins dizaynı ve üretimi bataryalarda Li-ion teknolojisinin kullanılmasıyla, daha yüksek enerji yoğunluğu elde ediliyor. Özgün kontrol teknolojisi sayesinde batarya şarjını koruyarak daha uzun menzilde sıfır emisyon ile otobüs kullanım fırsatı sunuluyor. Yüksek verimli elektrik motoru, doğrudan tahrik sağlamasının yardımıyla kesintisiz ve şanzımana ihtiyaç duymadan hızlanma ve sessiz bir kullanım imkanı sağlıyor.      

CUMMINS EURO 6 MOTORLARI TÜRKİYE’DE 4 BİNDEN FAZLA OTOBÜSTE KULLANILIYOR

Cummins bugün Türkiye’de F3.8, B4.5, B6.7 ve L9 motorları tarafından güçlendirilen, 115 ile 246 kW (154-330 HP) arasında değişen güç aralığında, 4 binden fazla Euro 6 otobüsü güçlendiriyor. 2016 yılının başında devreye girdiğinden beri, Cummins Euro 6 motorları, şehir içi, servis, turizm ve şehirler arası otobüslerin, hava kirliliğini azaltmasının yanında sera gazı emisyonlarının düşürülmesine de katkıda bulunarak yaygın bir şekilde Türkiye’de kullanılıyor. Cummins, geçtiğimiz yıl Türkiye şehir içi otobüs ve midibüs pazarındaki 7 metre ile 18 metre arasındaki uygulamaların yüzde 50'sinden fazlasında kullanıldı.

“TÜRKİYE’DEKİ BAŞLICA ÖNEMLİ OTOBÜS ÜRETİCİLERİ CUMMINS’İ TERCİH EDİYOR”

www.yesillojistikciler.com olarak Busworld Fuarı'nda Cummins Türkiye Otomotiv Bölge Müdürü Cenk Yavuz ile bir araya geldik. Cummins Türkiye Kıdemli Müşteri Yönetimi Uzmanı Emin Koç’un da bize eşlik ettiği görüşmede Cenk Yavuz, Cummins’in Türkiye’de uzun yıllardır hizmet verdiğini belirtti. Cummins’in Türkiye’de otomotiv sektöründeki artan faaliyetinin BMC ile uzun yıllar önce kamyon pazarı ile başladığını hatırlatan Cenk Yavuz, şu an ihracat ile büyüme kararı alan Türk otobüs sektöründeki başlıca önemli üretici firmaların Cummins’i tercih ettiklerini kaydetti.

Cummins’in ABD merkezli bir firma olduğunu hatırlatan Cenk Yavuz, firmanın Avrupa’daki otomotivden sorumlu merkezinin ise İngiltere olduğunu kaydetti. Cummins’in üretimini ve mühendisliğini Dünya’nın farklı bölgelerindeki üretim ve teknik birimlerinde yaptığını ifade eden Yavuz, Türkiye’deki birçok otobüs üreticisinin Cummins motorlarını kullanarak araçlarını yurt dışına ihraç ettiğini söyledi.

GEÇTİĞİMİZ YILDAN BERİ 1000’DEN FAZLA CUMMINS MOTORLU OTOBÜS İHRAÇ EDİLDİ

Cenk Yavuz, “Araçlara sunduğumuz yüksek performans, yakıt tüketimindeki avantajımız, güvenilirliğimiz, dayanıklılığımız ve otobüs uygulamaları konusundaki tecrübemiz sayesinde Türkiye pazarında Cummins kullanılmaya başlandı. Bugün birçok şehir içi otobüsünde Cummins motorları kullanılıyor. Geçtiğimiz yıldan beri 1000’den fazla Cummins motorlu şehir içi ve şehirler arası otobüs, Türkiye’den yurt dışına ihraç edildi” dedi.

SEKTÖRDEKİ EN GENİŞ ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİNE SAHİP FİRMA ROLÜNE KAVUŞUYORUZ”

Cummins olarak bugünlerde elektrikli sistemimizin tanıtımını yapıyoruz. Sistemimiz hem tam elektrikli taşıtlar (BEV) için hem de motor-jeneratör ve batarya paketi ile enerji iletimi sağlayabilen menzili uzatılmış elektrikli taşıtlar (REEV) için uygulanabiliyor. 8 bataryaya kadar genişletilebilmesi sayesinde tek şarj ile 385 km tam elektrikli kullanım menziline ulaşılabiliyor” diyen Yavuz, entegre edilmiş plug-in (kablo-priz) bağlantıyla gece veya kullanım sonrası şarj imkanı sayesinde operasyonel esneklik sağlanabilmesinin yanında, kesintisiz hizmet devamlılığı için araç üstü pantograf veya tekerlek altı şarj levhası gibi şarj altyapı seçeneklerinin kullanılmasına da uygun olduğunu ifade etti. Yavuz, “Yeni elektrikli güç aktarma sistemimizin de yayınlanması ile mevcut Euro 6 çevre dostu dizel, doğal gaz ve konvansiyonel hibrid ürünlerin bulunduğu portföyümüzü bütünüyle tamamlayıp, tüm otobüs kullanım şartlarını ve ihtiyaç duyulan bütün çevresel koşulları karşılayarak, sektördeki en geniş ürün çeşitliliğine sahip firma rolüne kavuşuyoruz” dedi ve ekledi: “BEV ve REEV elektrikli çözümlerimiz, günümüz dizel otobüslerine tamamıyla adapte edilebilir şekilde dizayn edilmiştir. Bu sayede taşıma şirketleri mevcut filolarında sorunsuz olarak kullandıkları otobüslere elektrikli sistemlerimizi entegre ederek, filo ortaklaştırma avantajından faydalanabilir. Bu aynı zamanda Türkiye’deki birçok müşterimiz için daha uygun maliyet ile teknoloji dönüşümünü mümkün kılıyor.

TÜRKİYE’DE ÇALIŞAN EN POPÜLER OTOBÜS UYGULAMALARI İÇİN İDEAL

Sıfır emisyonlu elektrikli taşıt (BEV) sisteminde, Cummins batarya paketi, dört ile 8 adet arasında ve 296-kWh ile 592-kWh (kilovat saat) arasında değişen enerji depolama kapasitesi ile uygulanabildiğini anlatan Yavuz, “Bu uygulama esnekliği, 100 kilometrede 9 litre (30 mpg) dizel eş değeri enerji tüketim değeri ile işletme maliyetlerini ciddi anlamda düşürmesi sayesinde, Türkiye’de çalışan en popüler otobüs uygulamaları için ideal olduğu anlamına geliyor. Sistem devamlı elektrik çıkış gücü olarak 215-kW (288 HP) ve ekstra güç ihtiyacı olursa 350-kW’ye (469 HP) kadar çıkabilen maksimum güç verebiliyor. Yüksek voltajlı sistem, batarya şarj durumu yüzde 50 olduğu zaman 660V nominal değerde çalışabilir. Otobüsün elektrikli kullanım menzili, aktarma organındaki rejeneratif frenleme özelliği sayesinde artırılıyor. Tipik otobüs kullanım koşulunda, yüzde 20 oranında batarya şarj durumunun artırılmasına katkıda bulunabilir” dedi.

“ELEKTRİKLİ ÇÖZÜMDE TÜM SİSTEMİ TEDARİK EDEBİLİYORUZ”

Şehir içi uygulamalarında çevresel sebeplerden hem Türkiye’de hem de Avrupa’da belediyelerin elektrikli araçlara yöneldiğini anlatan Yavuz, elektrikli sistem ile ilgili şu an Türkiye’deki üreticilerle bir çalışma başlatmadıklarını ancak görüşmelerinin sürdüğünü kaydetti. Cummins’in elektrikli sistemde diğer firmalardan farkının bütün sistemi tedarik edebilecek yetkinliğe sahip olması olduğunu vurgulayan Yavuz, “Şu anda elektrikli sistemlerde pil, konvertör, elektrik motoru gibi ana parçaların farklı tedarikçilerden temin edilmesi gerekmekte ve bu parçaların kombinasyonu ve optimizasyonu tecrübe, mühendislik ve zaman gerektirmektedir. Biz bütün sistemi tek bir paket halinde verebildiğimiz için bu konularda oluşabilecek sıkıntıların önüne geçerek, müşterilerimize karşısında Cummins gibi otomotiv sektöründe uzun yıllar boyunca deneyim kazanmış bir firma ile çalışma imkanı sunuyoruz. Satış sonrasında oluşabilecek muhtemel arızalarda, sistem dahilindeki bütün parçaların garantisi Cummins tarafından verilmektedir. Ayrıca yeni elektrikli sistemlerimize, mevcut dizel ve doğal gazlı filolarda olduğu gibi Cummins distribütör ağımız tarafından uzman bir şekilde servis desteği verilmeye devam edilecektir” diye konuştu.

“PAZARDA BELLİ BİR SÜREDEN SONRA YÜZDE 100 ELEKTRİKLİ YANİ SIFIR EMİSYONLU SİSTEMLERİN GELECEĞİNE İNANIYORUZ”

Elektrikli araçların bir trend değil, ihtiyaç olduğunu söyleyen Yavuz, “Biz şehir içi uygulamalarda, pazarda belli bir süreden sonra yüzde 100 elektrikli yani sıfır emisyonlu sistemlerin geleceğini öngörüyoruz. Yani bu bir trend değil, devamı gelecek bir faaliyet alanı. Cummins’in yeni elektrik kabiliyetini Türkiye pazarı için öne çıkaran unsur; mevcut Euro 6 otobüsler için lider motor tedarikçisi olarak kazandığımız uygulama konusundaki uzmanlığımız ve kullanım koşulları hakkındaki tecrübemizdir” dedi.

Etiketler :