Güneş Enerjisinde Sürdürülebilir Bir Pazar için Öneriler

Güneş Enerjisinde Sürdürülebilir Bir Pazar için Öneriler

1996 yılından beri temiz enerji sektöründe çalışan Solarbaba Kurucusu Ateş Uğurel, 2018 ve sonrasında güneş enerjisinin tabana yayılması için önerilerini Solarex 2018’te katılımcılarla paylaştı.

115 kurumsal üyesi ile 1996 yılından beri başta güneş enerjisi olmak üzere temiz enerji kaynaklarının yaygınlaşması için çaba harcayan Solarbaba, Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen şirketlerinden oluşan üyeleri ile geleceğin portresini çiziyor. 

2018 ve sonrasında yani YEKDEM ve lisanssız güneş enerjisi santralleri (GES) konusunda güneş enerjisi sektöründe tabana yayılacak kapasite artırımı için üç temel öneride bulundu. Solarbaba Kurucusu Ateş Uğurel sözlerini maddeleyerek şöyle ifade etti:

-En ufağından en büyüğüne kadar, altında elektrik tüketimi olan tüm güneş gören çatıların aynı zamanda elektrik üretmeye başlaması.

-SPK kontrollü ve kurumsal enerji firmalarının dahil olduğu kitlesel fonlama çalışmalarının başlatılması ile enerji kooperatiflerinin yaygınlaşması.
Bu sayede vatandaşın mikro yatırımcıya dönüşmesi.

-‘KurumsalSolar’ diye adlandırdığımız yani ticarethane ve/veya sanayi tarifesindeki her elektrik tüketicisinin Türkiye’nin herhangi bir yerinde kurabileceği GES ile tüketiminin önemli bir bölümünü karşılayabilmesi de sonuncu adım. Bu son maddenin alternatifi sadece bu amaçla kurulmuş / kurulacak bağımsız güneş enerjisi santrallerinden elektrik alabilmesi. Solar-Kontrat ismi verilebilecek uygulama ile ülkemizde teşviksiz, ucuz, temiz, yerli, milli ve sürdürülebilir bir pazarın oluşması sağlanabilir. Bu ayrıca geleceğe damgasını vuracak blockchain tabanlı uygulamalar için de ideal.

Uğurel ayrıca, bu uygulamalarla halihazırda lisanssız GES sürecinde tecrübe edinmiş istihdam gücünün sürdürülebileceğini; yeni istihdam alanlarının yaratılabileceğini, enerji ithalatından kaynaklanan cari açığın önemli seviyede azaltılabilmesi ve ihraç edilebilir katma değerli teknolojilerin geliştirilmesinin önünün açılabileceğinin de altını çizdi.

Solarbaba'nın geleneksel Solarçatı konferansı ise bu konu ve önerileri sektör öncüleri ile tartışmak ve geliştirmek üzere 3’üncü kez 3 Mayıs 2018’de gerçekleşecek.
 Asunim Türkiye, SMA Solar Technology AG ve Zorlu Enerji destekleri ile Solarbaba organizatörlüğünde ICCI Powered by POWER-GEN 2018 bünyesinde gerçekleştirilecek olan ücretsiz konferansta kamu ve özel şirketlerden üst düzey konuşmacılar güneş enerjili endüstriyel çatıları masaya yatıracak.