İngiltere’nin AB’den çıkması Türkiye ile ticaretini nasıl etkiyecek?

İngiltere’nin AB’den çıkması Türkiye ile ticaretini nasıl etkiyecek?

ÖZEL HABER - İngiltere’de 23 Haziran’da “Avrupa Birliği’nden çıkalım mı, çıkmayalım mı?” referandumu yapıldı. İngiltere halkının yüzde 52’si AB’den çıkalım dedi. Beklenti referandum sonucunun “çıkmayalım” şeklinde olacağı yönündeydi ama bu sonuca herkes şaşırdı? Peki şimdi ne olacaktı?Uzmanlar İngiltere’nin AB üyeliğinden çıkma sürecinin 2 yılı alacağını söylüyor. 2 yıl içinde AB ve İngiltere karşılıklı müzakereler yapacak...

ÖZEL HABER - İngiltere’de 23 Haziran’da “Avrupa Birliği’nden çıkalım mı, çıkmayalım mı?” referandumu yapıldı. İngiltere halkının yüzde 52’si AB’den çıkalım dedi. Beklenti referandum sonucunun “çıkmayalım” şeklinde olacağı yönündeydi ama bu sonuca herkes şaşırdı? Peki şimdi ne olacaktı?

Uzmanlar İngiltere’nin AB üyeliğinden çıkma sürecinin 2 yılı alacağını söylüyor. 2 yıl içinde AB ve İngiltere karşılıklı müzakereler yapacak ve süreç sonunda İngiltere artık AB üyesi olmayacak. Bu sürecin hangi gelişmeleri beraberinde getireceği konusunda hiç kimse net olarak bir şey söyleyemiyor. Çünkü ilk defa bir AB ülkesi üyelikten çıkma yönünde bir referandumla karşı karşıya…

EDİP BAKIMCI: “SONUCUN AB’DEN AYRILMA YÖNÜNDE OLMASI GERİDE İLGİNÇ BİR SAHNE BIRAKMIŞTIR”

Uzun yıllardır İngiltere-Türkiye arasında taşımacılık yapan BKM Lojistik’in Yönetim Kurulu Başkanı Edip Bakımcı’ya İngiltere’de yapılan bu referandumun sonucunu değerlendirmesini istedik. yesillojistikciler.com'a konuyla ilgili bir değerlendirme yapan BKM Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Edip Bakımcı, İngiltere’de yapılan AB’den çıkıp çıkmama ile ilgili referandumda oyların yüzde 52’sinin “çıkalım” şeklinde çıktığını hatırlatıyor ve ekliyor: “Bu  tarihi  referandum da çıkan sonucun AB’den ayrılma yönünde olması geride ilginç bir sahne bırakmıştır. İngiltere Başbakanı David  Cameron  adeta  kendi bindiği  dalı  kesmiş  seçim sonuçları açıklanır açıklanmaz da istifa etmiştir. Öte yandan İskoç halkının yüzde 62’si Kuzey İrlanda halkının da yüzde 56’sı AB içinde kalma yönünde oy kullandı. Bu durum Birleşik Krallık içinde de herkesin farklı görüş taşıdığının net göstergesidir.

İNGİLTERE-TÜRKİYE ARASINDA TİCARET NASIL BİR YÖN İZLER?

AB’nin çıkan sonuçtan memnun kalmadığını anlatan Bakımcı, bu durumun İngiltere-Türkiye ticaretini nasıl etkileyeceği ile ilgili ise şu değerlendirmeyi yapıyor: “İngiltere  çıkış kararı aldıktan sonra  ticaretini  eski  sömürgelerinin yanı sıra Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomiler ile işbirliğinin güçlenmesi ve AB’den çıkışın olumsuz etkilerini hafifletmek adına tedbirler alabilir.”

Etiketler :