İşte ilk 10 ayın taşımacılık istatistikleri…

İşte ilk 10 ayın taşımacılık istatistikleri…

UND, “Ocak-Ekim 2017 Dönemi Taşımacılık İstatistikleri Değerlendirmesi”ni yayınladı. İşte UND’nin Ocak-Ekim 2017 Taşımacılık İstatistikleri Değerlendirmesi…

İHRACAT TAŞIMALARI
 
Geçen yıl Ocak-Ekim toplamına bakıldığında 2016 yılında 971.086 adet olan ihracat taşımaları 2017 Ocak-Ekim döneminde 1milyon 30 bin 471 adet ile Ekim ayında yüzde 6 büyüme sağlandı. Eylül ayında yüzde 8, Ağustos ayında yüzde 9, Temmuz ayında ise yüzde 10 büyüme sağlanmıştı. İhracat taşımalarında en büyük paya sahip olan ve yüzde 14 büyüme sağlanan Irak’ı ihmal edecek olursak, ihracat taşımalarında yüzde 2 artış olduğu görülüyor. Irak’da Eylül sonunda yaşanan Referandum ve Ekim ayından devam eden endişe durumunun ihracat taşımalarımıza da etkisi fark ediliyor.

EN CİDDİ BÜYÜME ORTADOĞU’DA

Bölgesel olarak baktığımızda ise; ilk 10 ay toplamında yüzde 10 büyüme ile en ciddi artışının olduğu bölge Ortadoğu olmaya devam etti. Ortadoğu ülkelerinde Körfez ülkelerinde ciddi düşüşler yaşansa da Irak İran ve Ürdün’e yapılan taşımaların artmasıyla Ortadoğu en önemli bölge olmaya devam etmektedir. Ayrıca Katar’a geçen sene 49 taşıma yapmışken bu yıl 504 taşıma gerçekleştirilmiştir. Avrupa’ya yaptığımız ihracat taşımalarında ise geçen son 2 ayda yüzde 4-5 olan artış eğilimi Ocak-Ekim toplamında da yüzde 4 artış ile devam etmiştir.  Doğu Avrupa’ya olan taşımalarımız daha istikrarlı görünmektedir ve Slovenya’da yüzde 104, Kosova’da yüzde 20, Macaristan’da yüzde 22, Sırbistan’da yüzde 16 artışlar yaşanmıştır. Güney Avrupa ülkelerinde de artış eğilimleri görülüyor,  Özellikle İspanya’ya yüzde 23 ve Portekiz’e yüzde 32 oranındaki artışlar dikkat çekmektedir.

BDT VE ORTA ASYA

BDT ve Orta Asya ülkelerine bakıldığında; Geçen yıl Rusya krizinin yarattığı etkinin ilişkiler normale döndükten sonra BDT bölgesinde olumlu bir etki yaratmış olmasına rağmen Nahcivan taşımalarında yaşanan yüzde 34 düşüş ve Gürcistan taşımalarında yaşanan yüzde 9 düşüş genel olarak BDT bölgesinde düşüş olduğunu göstermektedir. Gürcistan ve Azerbaycan-Nahcivan taşımalarında Yabancı araçların paylarının arttığı görülmektedir. Bu durumun bölgesel olarak bir artış eğrisine geçilememesinde önemli bir etkiye sahip olduğu söylenebilir. G aylarda yüzde 10 olan düşüş eğilimi Ocak-Ekim toplamında yüzde 3 düşüş olarak devam etmiştir. Yabancı araçlar ise bu bölgelere yaptıkları taşımalarda yüzde 5 artış göstermektedirler. Türki Cumhuriyetlere ise yüzde 20’nin üzerinde artış ve Rusya’ya olan taşımalarımızın gün geçtikçe daha istikrarlı bir seyre geçildiği görülmektedir.
 
İhracat Taşıma pazarı Ocak-Ekim 2017 döneminde yüzde 79 Türk, yüzde 21 Yabancı oranında devam etmiştir. Yabancı araçlar toplamda yüzde 8, Türk araçları ise yüzde 6 artış sağladılar. Genel toplamda ise yüzde 6 artış yaşandı.

10 AYDA İTHALAT TAŞIMASI YAKLAŞIK 375 BİN ADET

İthalat taşımalarında geçen yıla göre Ocak-Ekim 2017 döneminde Türk araçları yüzde 23 artış ile yaklaşık 375 bin ithalat taşıması gerçekleştirdi. Avrupa ülkelerinden yapılan ithalat taşımalarında geçen ay yüzde 22 olan artış eğilimi Ekim ayı toplamında yüzde 6 olarak gerçekleşti. İthalat pazarında bir önceki ay yüzde 67 olan Türk payı bu yıl yüzde 66 oldu ve yüzde 34 yabancı payı ile taşımaların gerçekleştirildiği görülüyor. BDT ve Orta Asya ülkelerinden ithalat taşımalarındaki artış geçen ay yüzde 22 olmasına rağmen Ocak-Ekim döneminde yüzde 11 olarak görülüyor. Ortadoğu ülkelerinden Nisan ayında yüzde 33 artış sağlanmıştı, bu oran Mart ayında yüzde 52’e, Mayıs ayında yüzde 73, Haziran ayında yüzde 94, Temmuz ayında yüzde 119, Ağustos ayında yüzde 135 ve Eylül ayında ise rekor yükseliş ile yüzde 141 oranında artış yaşanmıştı Ekim ayında ise yüzde 155 ile yeni bir rekor kırıldı.
 
Bu bölgeden yapılan ithalatımızda en büyük pay yüzde 241 artış ile Irak’a aittir. Geçen yıl ilk 10 ayda Irak’tan yaklaşık 22 bin olan ithalat taşımamız 2017 yılında ilk 10 ayda yaklaşık 75 bin adet taşımaya yükseldi. TUİK verilerine göre ithalat değerlerindeki artış da taşımacılık oranıyla paralel artışların olduğunun kanıtı.

Türk araçlarının en çok yükleme yaptığı ülkelere baktığımızda Irak’ın Almanya’nın ardından 2. sırada yer aldığı ve önceki yıllara göre üst sıralara çıktığı görülmektedir. Bununla beraber; ithalat taşımalarımızda Türk araçlarının İran’dan Türkiye’ye yaptığı taşımalarda geçen aylarda düşüş eğiliminde olmasına rağmen artışa geçmiş olduğu dikkat çekmektedir. Türk araçlarının toplamına yüzde 23 artış olumlu bir gelişmedir. Yabancı araçlar ise Türkiye’ye yaptıkları taşımalarda yüzde 10 artış sağlamışlar.
 
TÜRK ARAÇLARI GEÇEN YIL OCAK-EKİM DÖNEMİNE GÖRE YÜZDE 27 ARTIŞ İLE YAKLAŞIK 48 BİN ADET TRANSİT TAŞIMA GERÇEKLEŞTİRDİ
 
Ülkemiz üzerinden yapılan transit taşımalarda Türk araçları geçen yıl Ocak-Ekim dönemine göre yüzde 27 artış ile yaklaşık 48 bin adet transit taşıma gerçekleştirdi. Transit çıkışlarda yoğunlukla Irak ve İran’a, ardından Gürcistan ve Azerbaycan’a taşıma gerçekleştiriyoruz.
 
İran plakalı araçlar ülkemizden aylık yaklaşık 2 bin 750 adet transit taşıma gerçekleştirdiler ve Ocak-Ekim toplamında yaklaşık 28 bin 500 adet transit taşıma yaptılar. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 artış sağlamışlardır. Romanya, Gürcistan ve Azerbaycan araçlarının transit geçişlerinde düşüş yaşandı. En yoğun artış sağlayan ülkeler arasında Almanya ve Ukrayna ve Lübnan dikkat çekiyor. Ukrayna taşıtları geçen yıl ilk 10 ayda 466 adet transit taşıma yapmış iken 2017 yılı aynı döneminde 899 adet transit taşıma ile yüzde 93 artış sağladılar. Almanya taşıtları da yüzde 33 artış ile 1.366 adet ile ilk 10 ay toplamında ülkemiz üzerinden transit taşıma gerçekleştirdi.

TÜRKİYE’YE İLK 10 AYDA TOPLAMDA YÜZDE 6 ARTIŞ İLE 100 BİN 923 ADET GİRİŞ YAPTI

Türkiye’ye Boş Giriş yapan araçlar incelendiğinde yabancı araçlar ilk 10 ayda toplamda yüzde 6 artış ile 100 bin 923 adet giriş yaptılar. Ülkemize boş girip yük alan ülkelerin başında 20 bin 811 adet ile Gürcistan, 15 bin 58 adet ile KKTC ve 14 bin 561 adet ile Bulgaristan geliyor.
 
Ülkemize ayda  yaklaşık 10 bin araç boş giriş yapıyor. Aylık ortalama: yaklaşık 2.000 adet Gürcistan, yaklaşık 1.500 adet KKTC, yaklaşık 1.400 adet Bulgaristan, yaklaşık800 adet Makedonya, yaklaşık 700 adet Romanya, yaklaşık 500 adet Ukrayna, yaklaşık 450 adet Moldova ülkeleri başta olmak üzere boş giriş yapılıyor. İran plakalı araçlar geçen yıl ortalama yaklaşık 550 adet boş giriş yaparken, bu oran aylık yaklaşık 55 adet boş girişe kadar düştü. 

Etiketler :