İTÜ Dünyanın En Yeşil Üniversiteleri Arasında

İTÜ Dünyanın En Yeşil Üniversiteleri Arasında

İTÜ, Üniversite kampüslerinin yeşil ve sürdürülebilirlik açısından değerlendirildiği UI GreenMetric sıralamasında bir yılda 13 basamak birden yükselerek “Dünyanın en yeşil 54’üncü Kampüsü” oldu. İTÜ, Türkiye'den, dünya sıralamasında İlk 100'de bulunan tek üniversite unvanını da elinde bulunduruyor. İTÜ Rektörü Prof. Dr. Karaca, “IU GreenMetric sıralamasındaki bu yükselişimiz, daha yeşil, daha çevreci ve daha sürdürülebilir bir kampüs olma hedefimizde büyük moral katkısı sağlamıştır”

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) başarılarına bir yenisini daha ekledi. Yeşil Kampüs çalışmalarıyla ülkemizde birçok yeniliği ve ilkleri hayata geçiren İstanbul Teknik Üniversitesi, dünyanın seçkin üniversitelerinin kampüslerinin yeşil ve sürdürülebilirlik açısından değerlendirildiği UI GreenMetric sıralamasında 54. sırada yer alarak Türkiye’den ilk 100’e giren tek üniversite oldu. GreenMetric, altyapı, enerji, iklim değişikliği, geri dönüşüm, su kaynakları, ulaşım ve eğitim alanlarında değerlendirme yapıyor. Geçen sene 719 üniversite arasından dünyada 67’inci olan İTÜ, Yeşil Kampüs alanında çalışmalarını hız kesmeden devam ettirdi. Bu yıl da 780 üniversitenin değerlendirildiği GreenMetric’te 13 basamak birden yükselerek 54’üncü oldu ve en seçkin üniversiteler arasındaki yerini aldı.  İTÜ Avrupa’nın da en yeşil 28’inci kampüsü oldu. 

“Hedefimiz Yeşil, Çevreci ve Daha Sürdürülebilir Bir Kampüs”

İTÜ’nün yeşil kampüs sıralamasında başarısını artırmasını ve 3 yıldır istikrarlı yükselişi vurgulayan İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, “İlkleri gerçekleştiren üniversite kimliğimizle Türkiye'ye ilk 100’de olmanın gururunu yaşatıyoruz.” dedi. Altyapıdan enerjiye, geri dönüşümden su kaynaklarının etkin kullanımına, ulaşımdan eğitim alanındaki çalışmalara kadar İTÜ’deki uzmanlarla işbirliği içerisinde bir yol haritası belirlediklediklerini kaydeden Rektör Prof. Dr. Karaca şu ifadeleri kullandı: "Ülkemizin Sıfır Atık Politikası, Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) gibi  çerçeveleri de dikkate alınarak çalışmalarımızı hızlandırdık. Bu çalışmaların meyvesini de artan katılımcı sayısına rağmen 13 basamak yükselerek aldığımıza inanıyoruz. IU GreenMetric sıralamasındaki bu yükselişimiz, daha yeşil, daha çevreci ve daha sürdürülebilir bir kampüs olma hedefimizde moral katkısı sağlamıştır.”

İTÜ’nün bundan sonraki hedefinin, sıralamadaki yerini daha yukarılara taşırken, bünyesindeki tüm kampüsleri dünyaya örnek teşkil edecek sürdürülebilir yaşam alanları haline getirmek olduğuna vurgu yapan Rektör Prof. Dr. Karaca, “Sıralamalarda yer almak araçtır; nihai amacımız mutlu ve huzurlu yaşayabildiğimiz bir çevreyi mümkün kılmak. Tüm İTÜ’lülere ve bu başarıda emeği geçen tüm ekibimize teşekkür ederim.”  diye konuştu.

İTÜ Yeşil Kampüs Projesi

İTÜ  “Yeşil Kampüs” projesi ile doğaya ve insana saygılı bir anlayış benimsendi. Kampüs içindeki doğal hayat korunarak kısa ve uzun vadeli bir yapılandırma projesi başlatıldı. Bu projenin amacının ise insana ve çevreye saygılı bir bilinç oluşturmak olduğu altı çizildi. 

İTÜ’nün yeşil kampüs anlayışı çerçevesinde hayata geçirdiği projelerden bazıları şöyle: Bisiklet kenti İTÜ anlayışı ile kampüs içinde inşa edilen bisiklet ve yürüyüş yolları, geri dönüşüm bilincini yerleştirmek amacıyla oluşturulan konteyner bölgeleri, engelli personelin başına getirildiği engelli birimi, açık ve kapalı spor alanları, peyzaj estetiği ile bütünlük oluşturan doğal yaşam alanları, atık suyunun ve yağmur suyunun kazanılması için kullanılan doğa dostu inşa malzemeleri.

Etiketler :