İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'nin ilk elektrikli otobüs filosunu kurdu

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'nin ilk elektrikli otobüs filosunu kurdu

İzmir Büyükşehir Belediyesi, toplu ulaşımda önemli bir hamle daha yaparak “Türkiye’nin ilk elektrikli otobüs filosunu” oluşturdu. Ankara’da yerli bir firma tarafından üretilen 20 elektrikli otobüs İzmir’e geldi. 45 günlük test sürüşünün ardından kent içi ulaşımda hizmet vermeye başlayacak araçlar, ESHOT Genel Müdürlüğü’nün garajları ile aktarma merkezlerinde,  2-5 saat arasında ve geceleri şarj edilecek. Gün içinde hiç durmadan 250 kilometre yol...

İzmir Büyükşehir Belediyesi, toplu ulaşımda önemli bir hamle daha yaparak “Türkiye’nin ilk elektrikli otobüs filosunu” oluşturdu. Ankara’da yerli bir firma tarafından üretilen 20 elektrikli otobüs İzmir’e geldi. 

45 günlük test sürüşünün ardından kent içi ulaşımda hizmet vermeye başlayacak araçlar, ESHOT Genel Müdürlüğü’nün garajları ile aktarma merkezlerinde,  2-5 saat arasında ve geceleri şarj edilecek. Gün içinde hiç durmadan 250 kilometre yol alabilecek olan İzmir’in elektrikli otobüsleri, klima açıkken 13 saat, klimasız 16 saat hiç durmadan çalışabilecek. Otobüsler ayrıca, yokuş aşağı indiklerinde enerji üretip kendi kendilerini şarj edebilecek. Sessiz çalışan araçlar, 1 kilometrede 25 kuruş harcayacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yeni filodan beklenen verimin elde edilmesi halinde, 2 yıl içinde kente 400 elektrikli otobüs kazandırmayı hedefliyor.

ESHOT Genel Müdürlüğü,  20 elektrikli otobüs için 100 şoför ile hareket memurları ve teknik elemanları eğitimden geçirecek. Sürücü davranışını çok önemli olduğundan, eğitimler güzergah üzerinde gerçekleşecek. Türkiye'de ilk kez uygulanacak bir sistem olduğu için, otobüsler 45 gün test sürüşlerinden geçecek ve İzmir'in yol güzergahları yazılımlarına eklenecek. 

Çevreci ve ekonomik bu araçların şarj edilmesi için kullanılacak elektrik enerjisinin maliyeti, ESHOT Genel Müdürlüğü’nün Buca Gediz Ağır Bakım Tesisleri’nde kurulumu süren güneş enerji santralinden karşılanacak. ESHOT, atölye ve garajlar ile otobüs son duraklarında otobüslerin şarj edilmesi için kullanılacak elektriği TEDAŞ’tan satın alacak. Güneş enerjisi santralinden üretilen enerji de yine TEDAŞ’ın şebekesine aktarılacak.

ESHOT Genel Müdürlüğü’ne giderek İzmir’in elektrikli otobüslerini test eden Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu,  “Hem çevreci, hem ekonomik hem de çok sessizler. İzmirliler bu otobüsleri çok sevecek” dedi. 

Etiketler :