Kargo hizmetleri 60 milyar dolar ihracat hedefliyor

Kargo hizmetleri 60 milyar dolar ihracat hedefliyor

Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET), Hizmet Sektörlerinin 2023 yılı 150 milyar dolar ihracat hedefi doğrultusunda “2023 Ulusal Hizmet İhracatı Strateji Belgesi”ni oluşturuyor. Uluslararası ticaretin en önemli sektörlerinden olan kargo hizmetleri, 2014 yılındaki 14.4 milyar dolarlık ihracatını 2023 yılına kadar 60 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor. TET, kargo hizmetleri sektörünün bu hedefe ulaşması için gereken unsurları belirlemek için 17 Mayıs’ta “Kargo Hizmetleri İhracat Stratejisi

Ekonomi Bakanlığı tarafından yürütülen 2023 Hizmet İhracatı Stratejisi Projesi kapsamında Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET) çalışmalarını sürdürüyor. Bu amaçla 2023 Ulusal Hizmet İhracatı Strateji Belgesi oluşturulması için sektör paydaşlarının katıldığı bir dizi çalıştay başlatan TET, 23 Mart 2016 tarihinde çalıştayların ilki olan “Kültürel Hizmetler İhracat Stratejisi Çalıştayı”nı gerçekleştirdi. 17 Mayıs 2016 tarihinde çalıştayların dördüncüsü olan ‘Yük / Eşya Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetleri İhracat Stratejisi’ yapıldı ve tüm sektör temsilcilerinin hazır bulunarak sektörün ihracat konusundaki sıkıntıları, çözümleri ve hedefleri tartışılıp ortaya kondu. Tüm çalıştaylar tamamlandığında ise 2023 Ulusal Hizmet İhracatı Strateji Belgesi hazırlanacak.

TAŞIMACILIKTA EN BÜYÜK PAY KARAYOLUNDA

Bugün toplam istihdamı 1 milyonu bulan uluslararası karayolu nakliye sektörü, Türkiye’nin sanayideki başarılarıyla büyümeyi sürdürüyor. Yılda ortalama 6 milyarın üzerinde dolar döviz kazandıran karayolu taşımacılığı sektörü Türkiye’deki toplam ihracatın yüzde 40’ını taşıyor. 2014 yılı rakamlarına göre sadece çekici sayısı 68 bin adet seviyesinde olan sektörde 2 bin 803 firma faaliyet gösteriyor ve uluslararası eşya taşımacılığı acenteliği, uluslararası kargo işletmeciliği, uluslararası taşıma işleri komisyonculuğu ve uluslararası ve yurtiçi taşıma işleri organizatörlüğü gibi alt kollarda çalışıyorlar.

HAVAYOLU TAŞIMACILIĞI 10 YILDA 2 KATTAN FAZLA ARTTI

Havayolu taşımacılığında 2002 yılından bu yana önemli bir büyüme yaşanıyor. Kargo ve posta dâhil toplam dış hat yük trafiği 2004 yılında yaklaşık 255 bin ton seviyesindeyken 2015 yılında 760 bin tonun üzerinde rakamlara ulaşıldı. 2018 yılında bu rakamın 3 milyon ton seviyesine ulaşması hedefleniyor. 

Etiketler :