“Kazaların yüzde 77’siz doğru lastik kullanmamaktan kaynaklanıyor”

“Kazaların yüzde 77’siz doğru lastik kullanmamaktan kaynaklanıyor”

Lastik Sanayicileri  ve İthalatçıları Derneği (LASİD) tarafından düzenlenen basın toplantısında “Güvenli Trafik” projesi hakkında bilgi verildi. Toplantıya LASİD Başkanı Cevdet Alemdar, İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı ve LASİD Genel Sekreteri Erdal Kurt katıldı.

LASİD’DEN AKADEMİSYENLERE ÖZEL MAKALE YARIŞMASI

LASİD Başkanı Cevdet Alemdar, “Dünya lastik pazarının büyüklüğü 2 milyar adet. Yıllık yüzde 3 büyüme gerçekleştiren dünya lastik pazarı son 5 yıl içinde yüzde 17 büyüme gösterdi.  Türkiye lastik pazarında ilk 15 içindedir. Türkiye’de yaklaşık 2 milyon adetlik bir lastik pazarı var.

Kışa geliyoruz. Kış lastiği kullandığınızda hava 7 derecenin altında olduğu ortamda 50 kilometre hızla giderken sizi 3 araba boyu önce durdurur.

Güvenli Trafik başlıklı akademik makale yarışması düzenliyoruz. Akademisyenlerimize diyoruz; yol altyapısı, sinyalizasyon, iklim ve yol şartları, araç donanımı ve lastik faktörü gibi konuları içeren makale yarışmamız olacak” dedi.

“110 KİLOMETRE HIZLA GİDEN BİR ARAÇ BİR KİŞİYE ÇARPTIĞI ZAMAN O KİŞİNİN 15. KATTAN AŞAĞI DÜŞMESİNE EŞDEĞER”

“Güvenli Trafikte Doğru Zamanda Doğru Lastiğin Önemi” başlıklı bur sunum yapan İstanbul Ticaret Üniversitesi Ulaştırma Sistemleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı şunları anlattı: “Türkiye’de trafikte günde 20 kişi hayatını kaybediyor. Trafik kazalarında her yıl 1 milyon 250 bin kişi ölüyor. Ölümlerin en fazla olduğu yaş grubu 15-19 yaş. Trafik kazaları genellikle ülkenin GSYH’nın yüzde 3’ü kadar maliyeti var. 110 kilometre hızla giden bir araç bir kişiye çarptığı zaman o kişinin 15. kattan aşağı düşmesine eşdeğer.

Ülkemizde ölümlü ve yaralanmalı kazaların önemli bir bölümü Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında oluyor. Trafik cezalarında en büyük pay hız.

Sadece araç kaynaklı yerleşim yeri dışında meydana gelen trafik kazalarının yaklaşık yarısının nedeni lastiktir.

ARAÇLARDA AĞIR KUSURLAR

Ticari araç ağır kusurları; lastik sayısı eksik, yarık yırtık, kesik oluşmuş, yanak kısmında balon oluşmuş, yasala diş derinliği sınır aşılmış, lastik yük kapasitesi çok düşük, aynı aks üzerinde farklı ebatta lastik kullanılmış, lastik-jant uyumu hatalı. Ticari araçlarda en önemli ağır kusur yasal diş derinliğinin aşılmış olması.

Özel araçlarda da yapılan ağır kusurlardan ene önemlisi yasal diş derinliği sınırını aşmış olması. 2016 yılı trafik kazalarının maliyeti EGM kaynaklarına göre 39 milyar TL. 2016 yılında gerçekleşen trafik kazası sayısı 1 milyon 182 bin 491. Sadece lastiklerin bakımsızlığı ve ilgisizliğinin maliyeti her yıl tahmini 55 milyon TL’dir.

DOĞRU LASTİK SEÇİMİ TRAFİK KAZALARINDA EN AZ YÜZDE 21 AZALMA SAĞLAYACAK

Kış lastiğinin ticari araçlarda zorunlu olması kış lastiği talebini artırdı. Buna ilişkin kazalarda bir azalma oldu. Kazaların yüzde 77’si doğrudan ve dolaylı olarak lastikle ilgilidir. Yani lastiğin doğru kullanılmamasından kaynaklanıyor. Doğru zamanda doğru lastiğin seçimi lastiğin affediciliği sayesinde ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarında en az yüzde 21 azalma sağlayacaktır.”

Etiketler :