Kış lastiğini saklarken ve yaz lastiğini takarken şunlara dikkat etmeliyiz

Kış lastiğini saklarken ve yaz lastiğini takarken şunlara dikkat etmeliyiz

Kış lastiği uygulaması 1 Nisan tarihinde sona erecek. Merak edilen iki soru var. Kış lastiklerini nasıl saklamalıyız? Yaz lastiğini seçerken ve takarken nelere dikkat etmeliyiz? Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı...

KIŞ LASTİĞİNİ SAKLARKEN...

  1. Lastiğin saklandığı depo zemini; betondan düzgün yapılmış olup, temiz olarak muhafaza edilmelidir.
  2. Lastikler mümkün ise dik olarak ve yan yana, değil ise üst üste 8 adetten daha fazla olmamak ve zaman zaman üstteki alta mantığıyla yer değiştirilerek istiflenmeli; yerleri dönüşümlü olarak değiştirilmelidir. Lastiklerinizi ağırlık ya da basınç yüzünden kalıcı deformasyona maruz bırakmamaya özen gösterin.
  3. Lastiğinizi güçlü olmayan yapay ışık altında saklamalısınız. Güneş ışınlarıyla yüksek mor ötesi ışın içeren güçlü yapay ışınların lastik üzerine gelmesi önlenmelidir.
  4. Lastiğinizi oda sıcaklığında saklamalısınız. Depo ortamı mümkün olduğunca serin, kuru ve havalandırılmış olmalıdır. Nemli, ıslak veya rutubetli ortamlarda kesinlikle saklanmamalıdır.
  5. Lastiklerinizi; solvent, yakıt, asit vb kimyasalların bulunduğu depolarda ve kıvılcım çıkarabilecek makinelere yakın depolamayın.
  6. Lastiklerin tesisat boruları ve radyatörlerle doğrudan teması önlenmelidir.
  7. Lastiklerin saklandığı alanda tavan/çatı, pencereler, giriş ve benzeri yerlerden su sızıntısı olmamalı.
  • Lastikleri kirletecek ve/veya zarar verecek maddeler depoda bulunmamalıdır.

YAZ LASTİĞİNİ TAKARKEN...

Diş derinliği çok önemli: Kış lastiğine geçerken depoda sakladığınız yaz lastiğinizin diş derinliğini mutlaka kontrol etmelisiniz. Diş derinliğinin 1.6 mm’den daha düşük olmaması gerekir (bu lastiklerin yasal olarak da kullanılması mümkün olmadığından, yenileri ile değiştirlmesi gereklidir). Ayrıca 1.6 mm’den daha az diş derinliği olan lastikler yol tutuşu, fren mesafesi, yakıt tüketimi gibi konularda da olumsuzluk getirir.

Düzensiz aşınmalara dikkat: Yaz lastiklerinizin diş, topuk, yanak ve sırt kontrollerini yaptırmalısınız. Lastiğinizin herhangi bir noktasında görülen düzensiz aşınma, delinme, yıpranma ve yırtılma benzeri özürler uzmanları tarafından incelenmeli ve alınacak karara göre uygulama yapılmalıdır.

Doğru janta monte: Lastiklerinizin doğru ve teknik olarak uygun janta monte edilmesini sağlamalısınız.

Aracınıza uygun hava: Yaz lastiklerinizin uygun hava değerlerinde şişirilip şişirilmediğini kontrol edin. Lastiğinize aracınızın kitabında önerilen doğru ve uygun havayı basmalı/bastırmalısınız.

Balans ayarı: Lastiklerinizin balans ayarlarını yaptırmalısınız.

Lastiğin araca montajı: Lastiklerinizi aracınıza monte ettirirken, hep karşılıklı gelen bijonları sıkarak tam ve sağlıklı bir şekilde taktırmalı ve sıkılığı kontrol ettirmelisiniz.

Hava basıncı kontrolü: Lastiğinizin havalarını mümkün olduğunca sık ve lastikler soğuk iken ölçmeli ve azalma var ise tamamlatmalısınız. Unutmayın doğru lastik doğru hava ile daha verimli hizmet eder. Yüksek hava lastiğinizin sırtının ortasında, düşük hava ise lastiğinizin sırtının omuza doğru kenarlarında anormal aşınmalara yol açar ve zamanından önce lastiğinizi değiştirmek zorunda kalırsınız.

Etiketler :