Lojistik 4.0 Konferansı Dokuz Eylül Üniversitesi’nde gerçekleştirildi

Lojistik 4.0 Konferansı Dokuz Eylül Üniversitesi’nde gerçekleştirildi

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi tarafından düzenlenen Lojistik Stratejileri Konferansı 2018: Lojistik 4.0 19 Nisan’da Denizcilik Fakültesi Çakabey Deniz Feneri Konferans Salonu’nda yapıldı.

Konferansın açılış konuşmacıları arasında yer alan Denizcilik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ömür Yaşar Saatçıoğlu maliyet, inovasyon ve kişileştirilmiş üretimin endüstri 4.0 için oldukça önemli olduğunu belirterek, internet ve teknoloji tabanlı yeni iş yöntemlerinin geliştirmesi gerektiğini ve Lojistik 4.0 uygulamaları ile birlikte bu süreçlerde çalışacak insan kaynaklarının da bilgiye, veriye ve iletişime önem veren, dönüşümlere, değişimlere uygun nitelikler taşıması gerektiğini vurguladı.

Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Durmuş Ali Deveci ise konferansın açılış konuşmasında Türkiye için Lojistik Stratejileri Konferanslarının tarihsel gelişimi, ülke için önemi ve Fakültenin Lojistik Yönetimi Bölümünün lisans ve lisansüstü düzeydeki eğitim ve araştırma olanaklarına değinerek, konferansın gelenekselleştirilmesi ve gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini ifade etti. Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Vekili Prof.Dr. Erdal Çelik konferansın açılış konuşmasında Endüstri 4.0 konuşulduğu bilgi tabanlı bu yeni dönemin temelinde yapay zekanın olduğunu, yeni bir anlayışı ortaya çıkardığını ve yeni başlangıçlara yol açacağına değindi.

Prof.Dr. Çelik, Endüstri 4.0’ın toplumu ciddi düzeyde etkileyeceğinden belirterek, bu süreçte yenilikçi yaklaşımların gerekliliği ve Endüstri 4.0 konusunda işbirliğinin önemine değinmiştir. Endüstri 4.0 konusuna büyük verdiklerini ifade eden Prof.Dr. Çelik bu konu ile ilgili üniversite çapındaki faaliyetleri koordine etmek için Endüstri 4.0 koordinatörlüğü kurduklarını, DEÜ bünyesinde bulunan DETTO ve DEPARK gibi kuruluşlara destek verilmesi gerektiğine değindi. Konferansın davetli konuşmacısı olan İTÜ İşletme Fakültesi İşletme Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof.Dr.Lütfihak Alpkan konuşmasında özellikle endüstri devrimlerindeki yönetim anlayışlarına ve teknolojinin önemine değindi.  

Prof.Dr.Okan Tuna’nın yönettiği konferansın birinci oturumda ilk konuşmacı olan Polis Akademisi Öğretim Üyesi Dr.M.Levent Yılmaz, “Yol ve Kuşak” projesinin esasen tarihsel İpek Yolu olduğunda değinerek, Türkiye’nin önemli lojistik altyapı yatırımları ve projelerine ve bunların ülke için stratejik önemini vurgu yapmıştır. Aynı oturumda konuşmacı olan Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri 4.0 Koordinatörü Prof. Dr. Süleyman Sevinç, Lojistik 4.0'ın türetilmiş bir kavram olduğundan ve Endüstri 4.0'ı 3.0 'dan ayıran en önemli farkın algoritmalar olduğundan bahsedildi. Denizcilik Fakültesi Denizcilik Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Selçuk Nas konuşmasında yapay zeka ve E-ticaretin denizcilik sektörü üzerindeki mevcut ve olası etkilerine değindi. Birinci oturumun son konuşmacısı ERP Komitesi Koordinatörü Göker Sarp, Endüstri 4.0 uygulamalarının temelinde yatay ve dikey entegrasyonun esas olduğuna ve bu entegrasyonda ERP sistemlerinin rolüne değindi.

Lojistik 4.0 Uygulamaları başlıklı ve başkanlığını Prof. Dr. Ömür Yaşar Saatçıoğlu’nun yaptığı ikinci oturumun İlk konuşmacısı SİSKON İzlenebilirlik Müdürü olan Armağan Erdoğan, konuşmasında Endüstri 4.0 teknolojilerinin ürünün izlenebilirlik sürecinde kullanımını örnekler vererek anlattı. Hugo Boss Tedarik Zinciri Müdürü Şükran Şahin ise Hugo Boss’ın Endüstri 4.0 serüvenini gerçekleştirdikleri projelerden örnekler sunarak tanıttı. eTA Elektronik Taşımacılık Ağı A.Ş. Genel Müdürü Hamdi Erçelik konuşmasında Türk lojistik sektöründe önemli bir sorun olan yük ve taşıyan buluşmasını elektronik ortamda ve Endüstri 4.0 teknolojilerini kullanarak nasıl çözdüklerinden bahsetti. İkinci oturumun son konuşmacısı olan Başarsoft Bilgi Teknolojileri A.Ş. CEO’su Alim Küçükpehlivan da, geliştirdikleri projeler ile Lojistik 4.0’ın sürdürülebilirlik üzerine etkilerini değerlendirmiştir. Konuşmacıların, öğrenci ve katılımcıların sorularını yanıtlamalarının ardından konferans sona erdi.

Etiketler :