“Lojistik deposunda Türkiye’de 1 numarayız, 1 milyar dolardan fazla yatırım yaptık”

“Lojistik deposunda Türkiye’de 1 numarayız, 1 milyar dolardan fazla yatırım yaptık”

1 milyon 200 bin metrekare lojistik depolama alanı ile Türkiye’nin bu alanda en büyüğü olan Reysaş Lojistik, 2023 yılında toplam depolama alanını 2 milyon metrekarenin üstüne çıkartmayı hedefliyor. 2017 yılında yüzde 20 büyüyen Reysaş Lojistik, 2023 yılına kadar cirosunu yüzde 50 artırarak 1 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor. RÖPORTAJ: Şenel Özdemir / senel.ozdemir@yesillojistikciler.com

ÖZEL RÖPORTAJ - Türkiye’nin en büyük lojistik firmalarından Reysaş Lojistik, 1990 yılında araç taşımacılığı yaparak sektöre giriş yapıyor. Türkiye’nin borsaya açılan ilk lojistik firması olan Reysaş Lojistik, son 10 yıldır depolama ile ilgili yatırımlara ağırlık veriyor. Depolarının çatısına güneş panelleri kurarak enerji ihtiyaçlarını karşılayan Reysaş Lojistik, ‘yeşil lojistik’ kavramının içini dolduran firmalar arasında yer alıyor. Diğer taraftan ise uluslararası karayolu nakliyesini bırakarak demiryolu yatırımlarına ağırlık veren Reysaş Lojistik, demiryolu ile Avrupa’ya 45’lik konteyner taşımacılığı yapıyor.

“1 MİLYON 200 BİN METREKARE DEPOLAMA ALANI, 600 TIR’DAN OLUŞAN DEV FİLO”

Öte yandan 600 TIR’lık öz mala sahip olan ve ihtiyaç halinde piyasadan da araç tedarik eden Reysaş Lojistik, 1 milyon 200 bin metrekarelik depolama alanına sahip. Günümüzde Türkiye’nin önde gelen bir çok lojistik firması Reysaş Lojistik’in depolarını kullanıyor. Yani Reysaş Lojistik, bir nevi lojistikçinin lojistiğini yapıyor.

www.yesillojistikciler.com olarak Reysaş Lojistik Yönetim Kurulu Üyesi Egemen Döven ile bir araya geldik. Şirketin kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Döven’in oğlu ve Türkiye lojistik sektörünün ikinci neslinin önemli yöneticilerinden Egemen Döven, Reysaş Lojistik’in bugünkü konumu ve geleceği ile ilgili hedeflerini anlattı. İşte Egemen Döven’in anlattıkları…

“2017 BİZİM İÇİN GÜZEL BİR YILDI”

Reysaş Lojistik açısından 2017 yılı bizim için güzel bir yıldı. Çünkü, mevcut müşterilerimizle daha da büyüdük. Bilindiği gibi biz artık daha çok depoculuk tarafında önemli yatırımlar yapıyoruz. Bu yatırımlara da Reysaş GYO şirketimizle devam ediyoruz. Depolama kapasitemizi yüzde 45 civarında artırdık. Yani toplam depolama kapasitemizi 800 bin metrekareden 1 milyon 200 bin metrekareye yükselttik.

“TÜRKİYE’DE DEPOLAMA ALANININDA 1 NUMARAYIZ”

2018 yılı hedeflerimizden biri de toplam depo alanımızı 1 milyon 500 bin metrekarenin üstüne çıkartmak. Tekrar altını çizmem gerekirse şu an bitmiş 1 milyon 200 bin metrekare kapalı depolama alanına sahibiz. Türkiye’de bu alanda bir numarayız. 2023 yılı hedefimiz de 2 milyon metrekare depolama alanına ulaşmak.

“HEDEFİMİZ 10 YIL İÇİNDE 25 BİN METREKAREYE ÇIKMAKTI AMA 1 MİLYON 200 BİN METREKAREYE ULAŞMIŞ DURUMDAYIZ’’

Türkiye’de depolamaya ihtiyaç çok fazla ama arsa maliyetleri ve inşaat maliyetleri yükseldi. Biz bu işe 10 yıl önce başladık. İlk hedefimiz 10 yıl içinde 25 bin metrekareye ulaşmaktı ve biz 2017 yılını , 1 milyon 200 bin metrekare ile kapatarak hedeflediğimizin daha da fazlasına ulaştık. Biz depolarımızı kiraya veriyoruz ve şuan öz mal 200 bin metrekare depolama alanına sahip olan şirket şu an Türkiye’de yok. Lojistikçilerin çoğu bizden depo kiralıyor. Reysaş’ın adı lojistik ama bütün lojistikçilerden çok farklıyız.

“6-7 YILDIR ÇOK HIZLI BÜYÜYORUZ”

Öte yandan bu yıl demiryolunda yüzde 70 civarında büyüdük. Özellikle yurtdışı demiryolu kısmımızın bu büyümede önemli etkisi var. 2017 yılı bizim taşımacılık faaliyetlerimiz açısından güzel bir yıl oldu. 6-7 yıldır yakaladığımız ve durmadan büyüyen ivmemizi bu yıl da yakalamış olduk.

“BİZ STANDART KONVANSİYONEL LOJİSTİĞİN DIŞINA ÇIKTIĞIMIZ İÇİN İNSANLAR KÜÇÜLDÜĞÜMÜZÜ DÜŞÜNDÜ”

Uluslararası karayolu nakliyesinde yokuz. Çünkü demiryoluna döndük. Şu an Avrupa’ya haftada 5 trenimiz çıkıyor. Her birinde yaklaşık 32 tane konteynerımız var. Tren sayesinde 7 kişiyle haftada 450 TIR’lık bir filo yönetiyoruz diyebiliriz. Demiryolunun kalktığı saat belli, vardığı saat belli. Ne vize, ne geçiş belgesi gerekiyor. Biz standart konvansiyonel lojistiğin dışına çıktığımız için insanlar küçüldüğümüzü düşündü.

“MAALESEF LOJİSTİK DENİNCE TÜRKİYE’DEKİ İNSANLARIN AKLINA TIR GELİYOR”

Toplam yapılan işte Reysaş her yıl büyüyor. Ama maalesef lojistik denince Türkiye’deki insanların aklına TIR geliyor. Türkiye’de 100 kişiye sorun lojistik nedir diye, 98’i TIR cevabını verir. TIR’cılığı bırakıp lojistiğin diğer alanlarına yöneldiğiniz zaman insanlar sanki küçülmüş gibi algılıyor. Oysa biz her yıl büyüyoruz.

“HEDEFİMİZ 2023 YILINDA 1 MİLYAR DOLAR CİROYA ULAŞMAK”

Reysaş olarak ciromuzu 2023 yılına kadar yüzde 50 artırmayı ve 1 milyar dolar ciroya ulaşmayı hedefliyoruz. Reysaş’ın büyüme oranını cirosal bazda değerlendirdiğimizde lojistik, depoculuk faaliyetlerinden daha büyük konumda. Bizim ciromuzun yüzde 50’si lojistikten, yüzde 20-25’i depolamadan geliyor. Bir de taşıt muayene işlerimiz var oranın cirosu da toplam ciromuzun yüzde 10’unu oluşturur. Geri kalan pay da demiryolunun diyebiliriz. Onun dışında bizim otel işletmeciliğimiz de var.

“2017’DE YÜZDE 20 BÜYÜDÜK, 2018 HEDEFİMİZ AYNI ORANDA BÜYÜMEK’

2017’de taşımacılık ve lojistik faaliyetlerimizde yüzde 20 büyüdük. 2018 yılında da bir o kadar daha büyümeyi hedefliyoruz. Depolama alanımızı 1 milyon 200 bin metrekareden 1.5 milyon metrekareye çıkarmayı hedefliyoruz. Biz 2020 yılına kadar daha çok büyüyeceğiz.

“DEPOLAMA İŞİNE GİRMESEYDİK ŞU AN FİLOMUZDA 7 BİN TIR OLURDU”

Şu an öz mal 300 adet çekicimiz var. Bir o kadar da treylerimiz var. İhtiyaç olduğunda piyasadan tedarik edilen araçlar da mevcut. Araç yatırımını işlerin büyümesine ve yeni işlerin gelmesine göre her zaman yapabiliriz. Biz yatırımdan kaçan bir firma değiliz. Yatırım olsun biz gözümüzü kırpmadan gireriz. Ama işin yatırım yapılabilir olması lazım. Örneğin, 1 milyon 200 bin metrekare lojistik deposu için 1 milyar dolardan fazla yatırım yaptık. Bugün 100 bin metrekare bir depoyu yapmanın maliyeti yaklaşık 70 milyon dolar. Şu an yaptığımız 1 milyon 200 bin metrekare depolama alanını TIR’a çevirirsek 7 bin TIR’ımızın olması gerekirdi. Depolama işine girmeseydik şu an filomuzda 7 bin TIR olurdu.

REYSAŞ’IN 5 YILLIK VİZYONU

5 yıllık vizyonumuz şöyle: Şu an 8 tane olan taşıt muayene istasyonlarımızın sayısını 11’e çıkartacağız. Lojistikte her zaman büyümeye açığız. Hedefimiz 1 milyar dolar ciroya ulaşmak. Müşterilerimiz büyüdüğü sürece, yeni teklifler aldığımız sürece büyümeye devam edeceğiz.

Depoda 2 milyon metrekareyi geçmek istiyoruz. Otel sayısında 2 Hilton’dayız, 5 Hilton’a çıkmayı planlıyoruz. Demiryolunda 4 yıl önce haftada 1 tren yapıyorduk. Şu an haftada 5 trene çıktık. 2023 yılında haftada 8 trene çıkmayı hedefliyoruz.

“GEÇEN YIL 15 BİN 45’LİK KONTEYNER ELLEÇLEDİK”

Bir trende 32 tane 45’lik konteyner var. Geçen yıl 15 bin konteyner elleçledik. Şu an biz Reysaş olarak vagon sayısında devletten sonra en büyük adetlerdeyiz. Yurtdışına çıkan en büyük Türk firmasıyız. Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının tamamlanması Türkiye’de demiryolu taşımacılığı daha da geliştirecek. Biz de bu hatta olacağız. Bu konuda ilk etapta Azerbaycan’da ofis açmayı planlıyoruz. Çalışmalarımız sürüyor.

Etiketler :