“Lojistik patronlarının en iyi dostuyuz!”

“Lojistik patronlarının en iyi dostuyuz!”

Türkiye'nin gelecek 10 yılda birkaç tane daha dünya markası çıkarmasına katkıda bulunmak istediklerini belirten ITL Bilişim ve Lojistik Danışmanlık Kurucu Ortağı Sevilay Özdemir Güven, Türk lojistik firmalarının globalleştikçe daha fazla müşteriye sahibi olacağını, daha fazla ülkede işbirliği yapacaklarını, rekabet güçlerinin artacağını ve daha verimli çalışacaklarını belirtiyor. RÖPORTAJ: Şenel ÖZDEMİR / senel.ozdemir@yesillojistikciler.com

ÖZEL RÖPORTAJ - Maliyet, verimlilik, ölçülebilirlik, bilgi güvenliği, analiz, raporlama… Tüm bunlar sert rekabetin yaşandığı ve karlılığın dip noktada olduğu lojistik sektörü için önemli başlıkları oluşturuyor. Lojistik firmaların bu konulardaki durumunun nasıl olduğu ile ilgili ITL Bilişim ve Lojistik Danışmanlık bir fotoğraf çekiyor ve fotoğrafı şirket sahibine ve genel müdüre veriyor. Ve sonra diyor ki, “Verimli çalışmak yani karlı ve global bir şirket olmak istiyorsan şunları şunları yapmalısın.”

Uzun yıllar Schenker Arkas Nakliyat Bilgi Teknolojileri Müdürlüğü yapan Sevilay Özdemir Güven, lojistik sektörünün tanınan akademisyenlerinden Doç.Dr. Halefşan Sümen ve gene Schenker Arkas Nakliyat’ta uzun yıllar Kara Nakliye Müdürlüğü ve İstanbul Şube Müdürlüğü görevlerini yapan Gülay Turan tarafından geçtiğimiz yılın Haziran ayında ITL Bilişim ve Lojistik Danışmanlık şirketini kurdular. Kurucu Ortak olarak  Sevilay Özdemir Güven, ITL Bilişim ve Lojistik Danışmanlık’ın amacının lojistik firmalarını bulundukları noktadan ileriye götürecek bilgi, süreç, verimlilik iyileştirmelerini sağlayarak Türk firmalarının uluslararası pazarlarda daha rekabetçi olmasına katkıda bulunmak olduğunu söylüyor.

“DANIŞMANLARIMIZ 20 YILIN ÜZERİNDE TECRÜBE SAHİBİ”

www.yesillojistikciler.com’un sorularını cevaplandıran ITL Bilişim ve Lojistik Danışmanlık Kurucu Ortağı Sevilay Özdemir Güven, kurucular ve diğer tüm ITL danışmanlarının 20 yılın üzerinde sektör tecrübesine sahip "istihdam edilmesi zor" üst düzey yöneticilerden oluştuğunu ve meslek hayatlarının son evresinde lojistik sektörüne ve ülkeye faydalı projeler yapmayı hedeflediğini vurguluyor.

“ŞİRKET SAHİPLERİ VE GENEL MÜDÜRLERİN EN İYİ DOSTUYUZ”

ITL Bilişim ve Lojistik Danışmanlık, lojistiği kullanan tüm endüstriyel firmalarla çalışabilmektedir. Bilindiği gibi tüm üretim firmaları üretilen malların depolanıp sevk edilmesini sağladıkları gibi tüm lojistik firmaları da nakliye ve depolama hizmetlerini en verimli ve esnek şekilde yönetebilmelidirler. Kar marjlarının oldukça düşük olduğu bir sektör olan lojistikte, başarılı olabilmek için firmaların maliyetlerini çok iyi kontrol altında tutmaları ve süreçlerini en uygun hale getirmeleri gerekiyor” diyen Sevilay Özdemir Güven, ITL Bilişim ve Lojistik Danışmanlık’ın şirketlerin sahiplerinin ve genel müdürlerinin en iyi dostu olduğunu belirtiyor.

“BİZLER DOKTOR GİBİ ÇALIŞIYORUZ”

Güven, kendilerinden danışmanlık hizmeti alan bir firmada hangi çalışmaları yaptıklarıyla ilgili sorumuzu şöyle cevaplandırıyor: “Bir şirketin operasyonel analizini çıkarmak, süreç-sistem uyumluluğunu ölçmek, operasyonel verimliliğini ölçmek, depo dağıtım optimizasyonunu yapmak, bilgi güvenliğini kontrol etmek, yasal yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğini, risklerini ölçmek bizim esas çalışmalarımızı oluşturuyor. Bizler aslında ‘doktor’ gibi çalışıyoruz. Hizmet verdiğimiz firmayla bir kez tanıştıktan sonra ihtiyaca göre çok çeşitli çalışmalar da yapabiliyoruz. Örneğin ihale desteği, satın alma desteği, proje yönetimi, sistem konfigürasyonu gibi. Ancak hiçbir zaman yapmayacağımız şey ise kolları sıvayıp operasyonu kendimiz yapmak. Daima yol gösterme, eğitme aydınlatma çalışmaları yaparız, firmanın kendi öz ekiplerini istenen kalitede çalışabilecek seviyeye çıkarmayı amaçlarız bu yolda seçme yerleştirme çalışmaları da yapıyoruz.”

“GELECEK 10 YILDA TÜRKİYE’DEN BİRKAÇ TANE DÜNYA MARKASI LOJİSTİK FİRMASI ÇIKMASINA KATKI SUNMAK İSTİYORUZ”

ITL Bilişim ve Lojistik Danışmanlık olarak Türkiye'nin gelecek 10 yılda birkaç tane daha dünya markası çıkarmasına katkı sunmak olduğunu ifade eden Güven, “Türk lojistik firmalarının yurtdışında iş yapmalarını sağlamak istiyoruz. Türk firmalarının bunu yapabilmesi için hem kültürel hem de operasyonel olarak dünya ile entegre olmaları gerekiyor. Yani Türk firmalarının, yönetim tarzlarını, bilişim ve operasyonel sistemlerini uluslararası seviyeye çıkarmaları şart. Ancak bu konuda Türk firmalarının önemli bir bölümü yeterli düzeyde değil. Burada bizim hedefimiz yüksek bilgi birikimine sahip kadromuzla Türk lojistik firmalarının farkındalığını arttırarak global pazarda bir üst seviyeye çıkarılmasını sağlamak” diyor.

“LOJİSTİKTE VERİMLİ DEĞİLSEN İŞİ ALSAN DAHİ PARA KAZANAMAZSIN”

Türk lojistik firmalarının globalleştikçe daha büyük projeler gerçekleştirebileceğini söyleyen Güven, böylece daha fazla ülkede işbirliği yapacaklarını, rekabet güçlerinin artacağını ve daha verimli çalışacaklarını vurguluyor. Güven, “Lojistikte verimli değilsen işi alsan dahi para kazanamazsın. Bazen işi alırsın ama para kaybedersin. Firmalar verimli olmadığı sürece dünyada iş yapmaları mümkün değil. Çünkü rekabet çok sert. Bilirsiniz,  meyve veren ağaçlara aşı yapılır. Bunun amacı ağaç meyve veremediği için değil, meyveleri daha çok ve lezzetli olsun diyedir. Bizim danışmanlık hizmetimiz de firmalar için aşı görevi görüyor var olanı iyileştiriyor ” diye konuşuyor.

“LOJİSTİKTE REKABET ÇOK SERT, KARLILIK ORANLARI ÇOK DÜŞÜK”

Rekabetin çok sert, karlılık oranlarının çok düşük olduğu lojistik sektöründe yerli firmaların uluslararası firmalara karşı tutunabilmeleri için çok verimli olmaları gerekiyor. Verimlilik için de maliyetlerine hakim olmak ve tüm şirket genelinde kayıt ahlakının oturması lazım” diyen Güven, açıklamalarına şöyle devam ediyor: “Biz; firmanın yönetim, operasyon ve bilişim sistemlerini analiz ederek hem süreç hem de sistem açısından ölçülebilir ve yönetilebilir firma hedeflerini oluşturuyoruz. Bu çalışmalardan sonra firmalarda belirsizlikler ortadan kalkıyor. Güçlü yanlarını ve gelişmesi gereken yanlarının farkına varıyorlar. Gelişmesi gereken yanları için bir aksiyon planları oluyor ve gelişmeyi nasıl ölçeceklerini biliyorlar. Fakat çoğu zaman  firmalar için gerçeklerle yüzleşmek çok zor oluyor. Bu yüzleşmeyi gerçekleştirenler ve gerekli aksiyonları yapabilenler verimli bir şekilde büyüyorlar ve karlılıklarını artırıyorlar, bir şekilde sınıf atlıyorlar diyebiliriz.

“ÇEKTİĞİMİZ FOTOĞRAFI İYİ OKUYANLAR BÜYÜYOR”

Yani biz firmaların fotoğrafını çekiyoruz. Firmaya bir ayna tutuyoruz. Az önce belirttiğim gibi biz aşıyız, meyve verecek olan firmalardır. Burada bizim çektiğimiz fotoğrafı iyi okuyanlar değişiyor.   Özetle lojistik patronlarının en iyi dostuyuz. Çünkü bağımsız bir gözle engin sektör tecrübemizle hiçbir hiyerarşik baskı altında kalmadan firmaya, süreçlere, sonuçlara bakıyoruz ve doğruları söyleyebiliyoruz.” 

Etiketler :