“Lojistik sektöründe kariyer fırsatı sunuyoruz!”

“Lojistik sektöründe kariyer fırsatı sunuyoruz!”

“Bizim amacımız lojistik sektörüne eğitim ve tecrübe seviyesi yüksek, yetkin çalışan ve yönetici kazandırmak. Burada asıl yaptığımız; kişilerin yetkinliklerine ve hedeflerine uygun bir şirkette ve departmanda çalışmaları için fırsatlar sağlamak” diyen SmartHR İnsan Kaynakları ve Proje Yönetimi Kurucusu Korhan Boz, 2 yıl içinde 100 kadar orta ve üst düzey lojistik yöneticisinin iş bulmasını sağladıklarını söyledi. RÖPORTAJ: Şenel Özdemir / senel.ozdemir@yesillojistikciler.com

ÖZEL RÖPORTAJ - Türkiye’de tüm sektörlerde olduğu gibi lojistik sektöründe de yetişmiş insan kaynağı bulmak kolay değil. Bu yetişmiş insan kaynağını doğru işyerine yönlendirmek ise hiç kolay değil. SmartHR İnsan Kaynakları ve Proje Yönetimi Kurucusu Korhan Boz, işyerinde iş sahibinin de çalışanın da mutlu olabileceği bir iş ve çalışan bulma sistemi geliştiriyor. Lojistik sektörüne personel seçme ve yerleştirme konusunda kendine has tarzıyla öne çıkan Korhan Boz, kendisi ile yaptığımız röportajda özellikle şunun altını çiziyor: “Biz aday odaklı çalıyoruz. SmartHR, lojistik sektöründe kariyer fırsatlarının yeni adresi.”

www.yesillojistikciler.com olarak SmartHR İnsan Kaynakları ve Proje Yönetimi Kurucusu Korhan Boz ile bir araya geldik ve sorduk: “Lojistik sektörüne yönelik personel seçme ve yerleştirmede nasıl bir sistem uyguluyorsunuz?” İşte Korhan Boz’un anlattıkları…

SmartHR FİKRİ NASIL DOĞDU?

1997 yılında 9 Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’nde okurken bir yandan da iş arıyordum. Ancak o dönemde herkes denizcilik eğitiminin bir tek İTÜ’de verildiğini sanıyordu. İşe alım sürecinde 9 Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’nden olduğumuzu söylediğimizde ise pek tercih etmiyorlardı. Burada o dönemde 9 Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’nin çok tanınmamış olması da önemli bir etkeni oluşturuyordu. Bize işverenler de yine bizi yetiştirenler ve okulumuzdan mezun olanlar oldu. Biz de bu geleneği devam ettirdik ve 9 Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi öğrencilerinin ve mezunlarının iş bulabilmesi konusunda yardımcı olduk. Bu yardımcı olma süreci büyüdü ve geniş bir insan kaynağı ağına dönüştü.

“LOJİSTİK SEKTÖRÜNE PERSONEL SEÇME VE YERLEŞTİRME HİZMETİ VERİYORUZ”

Ben 18 yıl İzmir, Bursa, Mersin ve Bağdat’ta lojistiğin değişik kollarında çalıştım. 2015 yılı başında sektördeki yetkin aday ihtiyacını karşılamak için hem tecrübemizi hem de genişlemiş olan insan kaynakları ağımızı değerlendirmek amacıyla bir arkadaşımla SmartHR İnsan Kaynakları’nı kurduk. Bir süre sonra ortağım çalışma hayatına farklı bir yoldan devam etmek istedi. Ben ise devam etmeye karar verdim ve 2 yıldır kendi ekibimle bu işi sürdürüyorum. Peki SmartHR ne yapıyor derseniz; şirketimiz ağırlıklı olarak lojistik sektörüne personel seçme ve yerleştirme hizmeti veriyor.  

“AMACIMIZ LOJİSTİK SEKTÖRÜNE TECRÜBE SEVİYESİ YÜKSEK YETKİN İNSAN KAZANDIRMAK”

Bizim amacımız lojistik sektörüne eğitim ve tecrübe seviyesi yüksek, yetkin çalışan ve yönetici kazandırmak. Burada asıl yaptığımız; kişilerin yetkinliklerine ve hedeflerine uygun bir şirkette ve departmanda çalışmaları için fırsatlar sağlamak.

“BİZ DE BÜTÜN KONTROL ADAYDADIR”

Biz, insan kaynakları danışmanlığında farklı bir tarz uyguluyoruz. Şöyle ki, bizde bütün kontrol adaydadır. Firmalarımıza aday sunmadan önce adaylarımıza firma sunuyoruz. Tüm adaylarımıza gizlilik çerçevesinde kendilerine uygun tüm açık pozisyonlarla ilgili şirket ismi ve görev tanımları dahil tüm bilgileri sunuyoruz.   

“BAŞVURU SÜRECİ”

Adaylar özgeçmişlerinin hangi şirket veya şirketlere gönderileceğine kendileri karar veriyor. Adaylarımızın bilgisi ve onayı olmadan özgeçmişlerini hiçbir müşterimizle paylaşmıyoruz. Bizimle ön görüşme yapmış ama herhangi bir pozisyona özgeçmişini gönderememiş her aday kendi isteğine uygun pozisyonlar açılınca; telefon ya da e-mail yolu ile bilgilendiriliyor. İstekleri halinde de bu pozisyonlara tarafımızca başvuru yapılıyor. Biz SmartHR olarak profesyonel çalışan herkesin piyasadaki olanaklarla ilgili araştırma yapma hakkı olduğuna inanıyoruz.

“ADAYLARIMIZA PEMBE BİR TABLO ÇİZMİYORUZ, GERÇEKÇİ BİR BAKIŞ AÇISI SUNUYORUZ”

Biz aday odaklıyız. Adayların kendi yaşam ve kariyer hedeflerine uygun iş olanaklarını seçmelerine yardımcı oluyoruz. Bir şirkette sadece tabeladaki isim veya alacağınız maaş önemli değildir. Adaylarımızla yaptığımız görüşmelerde kendi tecrübelerimizi de kullanarak başvuracakları şirketlerin iç yapısını, kariyer olanaklarını, birlikte çalışacakları yöneticileri, yeni kazanacakları yetkinlikleri tartışıyoruz. Onlara pembe bir tablo çizmek yerine gerçekçi bir bakış açısıyla şirket ve çalışacakları kurumla ilgili net bilgiler veriyoruz. Bu adayların bize daha çok güvenmesini, gün geçtikçe daha çok ve daha yetkin adayların havuzumuza eklenmesini sağlıyor.

“İŞ ARAYANLAR, AÇIK POZİSYONLARI SİTEMİZDEN GÖREBİLİRLER”

Elimizdeki tüm açık pozisyonlar www.smarthr.com.tr adresinde yer alıyor. Lojistik sektöründe kariyer yapan ve yapmak isteyen aday web sitemizdeki açık iş pozisyonlarını inceleyebiliyor. Daha sonra kendisine uygun bir iş ilanı bulduğu zaman özgeçmişini yükleyerek bu işe başvurabiliyor.

“İŞVERENİN NASIL BİR ÇALIŞAN İHTİYACI OLDUĞUNU BİRLİKTE BELİRLİYORUZ”

Müşterilerimizle ise önce stratejilerini konuşup aday ihtiyaçlarını buna göre beraber belirliyoruz ve kendilerine uygun adaylar yönlendiriyoruz. Bu müşterilerimize hem zaman kazandırıyor hem de uzun vadeli çalışma arkadaşlarıyla buluşma imkanı veriyor.

“NELERİ FARKLI YAPIYORUZ?”

Biz ne şirketleri adaylara ne de adayları şirketlere pazarlıyoruz. Her şirketin ve adayın güçlü ve zayıf yönleri net olarak ortaya koyuyoruz. Burada tarafların kararlarını özgürce ve doğru bilgiye dayanarak vermelerini amaçlıyoruz. Referans kontrollerinde aldığımız bilgileri süslemeden paylaşıyoruz. Şirketlerimizin talebi olursa adayları İngilizce seviye tespit sınavına tabi tutuyoruz. Adaylarımıza sektörde tecrübeli ekibimizle kariyer danışmanlığı hizmeti veriyoruz. Uzun vadeli ve verimli iş ilişkilerinin ancak şirketlerin hedefleri ile adayların yetkinliklerinin ve beklentilerinin doğru bir şekilde kesişmesi ile mümkün olabileceğini düşünüyoruz.

“GİZLİLİK VE GÜVEN BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Gizlilik ve güvenilirlik bizim için çok önemli. Gizliliğe özen göstermeyen müşterilerle yollarımızı ayırıyoruz. Aynı şekilde söz verdiği randevuya bilgi vermeden gitmeyen, süreci bilgi vermeden kesen adaylarla da çalışmamaya özen gösteriyoruz. Tarafların bu sürece saygı duyması gerektiğine inanıyoruz.

“100 TANE ORTA VE ÜST DÜZEY YÖNETİCİYE İŞ BULDUK”

Yaklaşık 2 yıl içinde 100 civarında kişiyi iş sahibi yaptık. Bunların 30 tanesi orta ve üst düzey yönetici olarak işe başladı. Müşterilerimize çok aday ya da hızlı dönüş sözü vermiyoruz. Tek tek ve nokta atışı özgeçmişler göndereceğimize dair söz veriyoruz. Önerdiğimiz adayların yüzde 60’ı randevu talebi alıyor. Bunların büyük bir kısmı da iş teklifi alıyor.

“60 LOJİSTİK FİRMASI İLE ÇALIŞIYORUZ”

Şu an 60 tane aktif lojistik sektöründe faaliyet gösteren müşterimiz var. Bunların yüzde 40’ı yabancı ortaklı ve global şirketlerden oluşuyor. Şu an sitemize girenler 100'e yakın açık pozisyonu inceleyebilirler. Bu açık pozisyonlar İstanbul, İzmir, Bursa, Ankara, Antalya ve Mersin illerini kapsıyor.

“LOJİSTİK ŞİRKETLERİNE PROJE YÖNETİMİ DANIŞMANLIĞI ve YÖNETİCİLERE KARİYER DANIŞMANLIĞI HİZMETİ DE VERİYORUZ”

Özellikle lojistik şirketlerinde ‘re organizasyon’, yeni hedef pazarlar belirleme, yeni ürünler oluşturma, yurtdışı yatırım olanakları, proje taşımacılığı ve benzeri departmanların kurulumu, lojistik şirketleri arasında işbirliği imkanı yaratma konusunda danışmanlık çalışmaları yürütüyoruz.

Üst düzey yöneticilerimize danışmanlık yaptığımız durumlar da oluyor. Bazı üst düzey yöneticilerin çok büyük işlere imza attıklarını ancak bunları anlatmak konusunda zorlandıklarını gördük. Böyle talepler olması durumunda kariyer danışmanlığı hizmeti de veriyoruz.

YENİ MEZUNLARA: İNGİLİZCE OLMADAN BU SEKTÖRDE İLERLEMEK MÜMKÜN DEĞİL

Yeni mezunlar genelde yetiştirilmek üzere şirketlere alınıyorlar. Bu pozisyonlar bugünlerde çok az açılıyor. Ancak yeni devlet teşvikleri sayesinde artış göreceğimize inanıyoruz. Bu pozisyonlara tercih edilen adaylar genelde lojistik veya denizcilik bölümlerinden mezun ve çok iyi derecede İngilizce bilgisine sahip adaylar oluyor. Şu anda iş aramakta olan yeni mezun adaylara İngilizce’sini geliştirmelerini kesinlikle tavsiye ediyorum. Çünkü İngilizce olmadan bu sektörde ilerlemek mümkün değil.

Etiketler :