Lojistikçiler için Dijital Pazarlamanın Tam Zamanı…

Lojistikçiler için Dijital Pazarlamanın Tam Zamanı…

ShipsGo Dijital Pazarlama Uzmanı Mehmet Hamurcu, "Stratejiniz doğrultusunda işletmenize en uygun platformları belirleyin ve çalışmaya başlayın. Hedef kitlenizle etkileşim yaratacağına inandığınız içerikleri paylaşmak ve paylaşımlarınızın değer sunduğundan emin olmak, sosyal medyadaki varlığınızı korumanın en önemli parçasıdır. Ayrıca, sektörde neler olup bittiğiyle ilgili haberleri paylaşarak endüstri trendlerinden haberdar olduğunuzu gösterin. Sektörünüzdeki yeniliklerden ve teknoloji trendlerinden haber

Mehmet Hamurcu / Dijital Pazarlama Uzmanı, ShipsGo 

Her geçen gün çevrimiçi (online) kişi sayısındaki artışlar günümüzde internetin artık oldukça kolay erişilebilir hale geldiğinin göstergesidir. Buna bağlı olarak işletmeler pazarlama yöntemlerini değiştirmek veya geliştirmek zorunda kalmışlardır. Çünkü geleneksel pazarlama yöntemleri ile eskisi kadar etkili sonuçlar elde edilemiyorlarken bu yöntemler aynı zamanda fazla maliyetli bir hal almaya başlamıştır. Pazarlama, hedef kitlenizle doğru yerde ve doğru zamanda bağlantı kurmak anlamına geldiğinden hedef kitlenizin çokça zaman geçirdiği mecralarda bulunmanız gerekir.

Dijital pazarlama, başta internet üzerinden, cep telefonları, görüntülü reklamcılık ve diğer dijital ortamlar da dahil olmak üzere, dijital teknolojileri kullanarak ürün veya hizmetlerin pazarlanmasıdır. Yukarıda bahsettiğimiz, internet kullanımının sürekli artması ve hedef kitlenin boyut ve mecra değiştirmesi, birçok sektör için dijital pazarlama faaliyetlerine ağırlık vermeyi zorunlu hale getirmiştir. Elbette, lojistik sektörü de bu süreçten etkilenmiş, yavaş yavaş da olsa belli ölçülerde pazarlama ve satış süreçlerine dijital pazarlama araçlarının bir ya da birkaçını entegre etmeyi başarmıştır. Ancak çoğu lojistik şirketi işlerini büyütmek söz konusu olduğunda büyük ölçüde birebir ilişkiye dayalı geleneksel yöntemler uygulamaya devam ederek, farklı farklı nedenlerle dijital varlıklarına yatırım yapmayı ihmal etmektedir. Oysaki böylesine rekabetçi bir pazarda lojistik şirketlerin dijital varlıklarına yapacağı yatırım, onları rekabette öne çıkararak işlerini büyütebileceği mükemmel bir fırsat yaratır.

Gelin hep beraber, dijital pazarlamanın en önemli 3 aracı hakkında bilgi edinelim!

1. Sosyal Medya Pazarlaması

Şu anda dünya genelinde 3.484 milyar sosyal medya kullanıcısı var ve bu geçen yıla göre yüzde 9 arttı. Bu, dünya nüfusunun yüzde 45'inin sosyal medyada olduğu anlamına gelir ve işletmelerin her zamankinden daha büyük kitlelere ulaşma fırsatına sahip olduğunu göstermektedir. Dahası, son yapılan araştırmalara göre insanlar artık sosyal medyayı yalnızca arkadaşlarıyla ve aileleriyle bağlantı kurmak için değil aynı zamanda ürün ve hizmetleri araştırmak, güvendikleri markalarla bağlantı kurmak ve satın alma kararı vermek için kullanıyor. Peki B2B pazarda yer alan lojistik sektöründeki şirketler bütün bunları göz önünde bulundurarak, sosyal medyayı kendi lehlerine nasıl kullanabilir ve nasıl faydalar sağlayabilir?

Sosyal medya pazarlamasına geçmeden önce, şirketinizi nasıl tanıtmak istediğinizi belirlemek ve kitlenizin en çok hangi platformları kullandığını öğrenmek için biraz zaman ayırın. Sağladığınız hizmetlerle ve markanızla ilgili anahtar kelimeler içeren işletme sayfası (Facebook, Twitter, Linkedin, Instagram, Youtube vb.) oluşturun. Ancak bu sosyal medya mecralarının hepsinde var olmanız, dijital dönüşümden maksimum verim alacağınız anlamına gelmez. Üstelik sosyal medya hesaplarınızın varlığı, planlamasını yapamadığınız ve içeriği ile düzenli bir şekilde ilgilenemediğinizde faydadan ziyade şirket imajınızı olumsuz etkileyeceğinden size zarar verir.

Stratejiniz doğrultusunda işletmenize en uygun platformları belirleyin ve çalışmaya başlayın. Hedef kitlenizle etkileşim yaratacağına inandığınız içerikleri paylaşmak ve paylaşımlarınızın değer sunduğundan emin olmak, sosyal medyadaki varlığınızı korumanın en önemli parçasıdır. Ayrıca, sektörde neler olup bittiğiyle ilgili haberleri paylaşarak endüstri trendlerinden haberdar olduğunuzu gösterin. Sektörünüzdeki yeniliklerden ve teknoloji trendlerinden haberdar olduğunuzu kanıtlamak mevcut ve potansiyel müşterileri etkileyecektir. Mevcut müşterilerinizden aldığınız olumlu geri bildirimleri paylaşmak, potansiyel müşterilerinizin etkileşimlerini artıracaktır. 

Sosyal medyayı doğrudan satış kanalı olarak düşünmeyin! Bu uyarıyı dikkate almamak mevcut ve potansiyel müşterilerinizin ilgisini kaybetmesine ve hatta olumsuz bildirimlere neden olabilir. Paylaşım konusunda 80-20 kuralını uygulayabilirsiniz: Kitlenizi bilgilendirme amaçlı ilgi çekici içerikler ve marka bilinirliğine yönelik içerikler paylaşımlarınızın yüzde 80’ini, ürünleri ve hizmetlerinizi tanıtmak için ise paylaşımlarınızın yüzde 20'sini oluştursun. Ayrıca, Sosyal medya stratejinizi uygularken, hangi paylaşımlarınız diğerlerinden daha fazla etkileşim aldığını bilmek ve takip etmek önemlidir. Böylece içeriklerinizi daha iyi hale getirebilir ve sonuçlarınızı iyileştirebilirsiniz.

Sonuç olarak sosyal medyada varlığınız, mevcut ve potansiyel müşterilerle doğrudan bağlantı kurma konusunda işletmenize mükemmel bir fırsat sunar.

2. E-posta pazarlama

E-posta yoluyla pazarlama, dijital pazarlamanın uzun vadede en etkili ve verimli biçimlerinden biridir. E-posta pazarlaması Lojistik sektöründe yaygın olarak kullanılmamasına rağmen, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler için marka bilincini bilinirliğini artırma potansiyeline sahiptir ve işletmenizin büyümesine yardımcı olabilir. E-posta pazarlamasının en büyük iki avantajı kolay uygulanabilir ve bütçe dostu olmasıdır. E-posta pazarlama, hizmetlerinizi diğer birçok pazarlama türüne kıyasla tanıtmanın ucuz bir yoludur. Bir e-posta pazarlama kampanyası oluşturmak ve dönüşümleri izlemek de oldukça kolay olduğundan küçük ve orta ölçekli işletmeler için erişilebilir bir pazarlama aracıdır. 

E-posta kampanyalarınız için içerik oluşturmaya başlamadan önce ana hedeflerinizi tanımlamanız gerekir. Yeni müşteriler mi edinmek istiyorsunuz yoksa mevcut müşterilerinizin ürün/hizmet satın alma hacmini mi arttırmak istiyorsunuz? Marka bilinirliğinizi arttırmak mı önceliğiniz yoksa yeni ürün ve hizmetlerinizi tanıtmak mı? Bu ve benzeri sorularla hedeflerinizi belirledikten sonra müşterilerinizin ve/veya potansiyel müşterilerinizin dahil olduğu e-posta listeleri oluşturun ve bu listeleri Mailchimp, Mailjet, Constant Contact, GetResponse gibi aracı platformlara yükleyin. Artık hedeflerinize uygun haber bültenlerini, şirketinizle ilgili yenilikleri, gelecek etkinlikleri ve / veya özel teklifleri - ve tabii ki web sitenize ziyaretin zamanı geldiğini hatırlatan e-posta kampanyalarınızı bu e-posta listelerine göndermeye başlayabilirsiniz.

Başarılı bir e-posta pazarlaması için e-posta kampanyası sosyal medya ile el ele gitmelidir. E-posta kampanyalarınıza sosyal medyada “Paylaş” ve “Beğen” butonlarını eklemek, size müşterileriniz aracılığıyla marka bilinirliğinizin arttırma şansı tanır. Sosyal medya takipçilerinizden gelen olumlu eleştiriler, e-postalara eklenebilir veya takipçilerinizi e-posta bültenlerine abone olmaya teşvik etmek için sosyal medya gönderileri kullanılabilir.

3. Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) ve Arama Motoru Pazarlaması (SEM)

SEO ve SEM pazarlama araçları küçük ve orta ölçekli işletmeler için son derece önemlidir. Kullanıcılar Google, Yandex veya Bing gibi arama motorlarını kullanarak belirli bir anahtar kelime kümesini aradıktan sonra anahtar kelimelere ve tarama geçmişine göre kişiselleştirilmiş sıralı bir sonuç sayfası alır. İşte tam bu anda, aranılan kelime gruplarına göre çıkan sonuçların üst sıralarında yer alarak web sitenize çekeceğiniz ücretsiz trafik işletmeniz için oldukça iyi olabilir. Bu yüzden müşterilerinize sağlamış olduğunuz ürün ve hizmetlerle alakalı anahtar kelimeleri araştırmak ve web sitenizde bu kelime gruplarıyla ilgili içerikleri, konu başlıklarını, blog yazılarını arama motorları için optimize ederek(SEO), zamanla büyüyecek ilgili ücretsiz trafik akışı sağlayabilirsiniz. Web sitenize ne denli yüksek organik trafik alırsanız, pasif ziyaretçilerinizi aktif bir müşteri haline getirme şansınız da o denli artar. Ayrıca, bloglama SEO için işe yarar araçlardan biridir, çünkü bir blog yazısı çok sayıda anahtar kelime içerir ve önemli sıralama faktörleri olan birçok konuda sizlere yardımcı olur. Hedef kitlenizle ilgili konularda düzenli olarak güncellenen bir bloğunuz olduğunda, web sitenizin arama motorlarında gösterdiği performansta büyük fark yaratabilir. Arama Motoru Pazarlaması (SEM) ise, bir web sitesinin arama motorlarındaki görünürlüğünü ücretli yöntemler kullanarak görünürlüğü artırmayı amaçlayan bir dijital pazarlama biçimidir. Başka bir deyişle Google AdWords, Yandex ve Bing Ads’e verdiğiniz reklamlar ile arama motorlarında çok az bir maliyetle büyük şirketlerle rekabet edebilmenizi sağlar. SEO ve SEM doğru bir şekilde kullanıldığında, web sitenize kaliteli trafik çekebilir ve rekabetin yoğun olduğu lojistik sektöründe müşteri sayılarınızı arttırabilirsiniz.

Sonuç olarak, Dijital pazarlamayı, ulaşmaya çalıştığınız potansiyel müşterilere erişmenizi sağlayan düşük maliyetli bir yol olarak düşünün. Lojistik sektörü, dijital pazarlama gibi modern pazarlama yöntemlerini benimseme konusunda yavaş davranıyor. Ancak, bir şey kesin; içinde bulunduğunuz lojistik sektöründe hizmet verdiğiniz alanda çok sayıda firma ile rekabet etmek zorundasınız. Bugün, çoğu potansiyel müşteriniz, şnternet'i, ihtiyaç duydukları lojistik hizmetlere ulaşmak için kullanıyor. Arama sonuçlarında görünmüyor, sosyal medya başta olmak üzere herhangi bir mecrada dijital varlığınıza rastlanmıyorsa, çok sayıda potansiyel müşteriyi kaybettiğinizden emin olabilirsiniz. Bu yüzden, mevcut ve potansiyel müşterilerinizin birçoğu dijital bir varlığınızın olmasını bekler. Çevrimiçi olarak nasıl temsil edildiğiniz, ilk bakışta itibarınızı ve güvenilirliğinizi kısmen belirler. Bu nedenle, etkili dijital pazarlama teknikleriyle sağlanan yüksek dönüş oranları, işletmenizin elde edeceği yüksek gelirler açısından çok sayıda avantaj sağlayacaktır.

Mehmet Hamurcu Kimdir:

"Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi'nden 2017 yılında mezun oldu. Öğrenciyken hobi olarak ilgilendiği dijital pazarlama ve web tasarım alanlarında kendini geliştirme fırsatı buldu ve kariyerini o yönde ilerletmeye karar verdi. Yaklaşık 3 senedir ShipsGo'da dijital pazarlama uzmanı olarak çalışmaktadır.

Etiketler :