Mersin Limanı’nın yüzde 40 hissesi Avustralyalı altyapı fon şirketine devrediliyor

Mersin Limanı’nın yüzde 40 hissesi Avustralyalı altyapı fon şirketine devrediliyor

2017 yılında Akfen Yenilenebilir Enerji’nin yüzde 33’ünü EBRD ve IFC’ye, TAV Havalimanları Holding’deki yüzde 8.1’lik hissesini Fransa merkezli Aéroports de Paris şirketine devreden Akfen Holding, Türkiye’ye bir başka dev yabancı yatırımı daha çekmeyi başararak Mersin Uluslararası Limanı’ndaki yüzde 50 hissedeki yüzde 40’lık payın 869 milyon dolara devri için Avustralyalı altyapı fonu IFM Investors ile hisse devir sözleşmesi imzaladı.

Hisselerini, IFM Global Altyapı Fonu’nun sahip olduğu, danışmanlık verdiği ve yönettiği Avustralya merkezli IFM Investors’a ait Global InfraCo SP NEUM SLU şirketine devredecek olan Akfen Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, anlaşma maddelerine göre kalan yüzde 10’luk payla “Mersin Uluslararası Limanı Yönetim Kurulu Başkanlığı” pozisyonunu koruyacak.

Akfen Holding, hisse ihracı karşılığında Türkiye’ye yaklaşık 869 milyon dolarlık nakit girişi sağlayacak, buradan elde ettiği geliri Türkiye’de hayata geçireceği toplam 6 milyar 935 milyon liralık yatırım paketinde kullanacak. Akfen, 2017 yılı başında 2 yılda tamamlayacağı yatırım paketi açıklamıştı. Toplamda 1380 kişilik istihdam yaratan paketinin en önemli iki ayağını 3.9 milyar liralık Isparta, Eskişehir ve Tekirdağ’daki şehir hastaneleri ve 2 milyar 250 milyon liralık yenilenebilir enerji projeleri oluşturuyor. 

“MERSİN LİMANI’NA 10 YILDA 1 MİLYAR 208,5 MİLYON DOLAR YATIRIM YAPTIK”

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, 1.2 milyar dolarlık yatırım sonucunda Mersin Uluslararası Limanı’nın bölgenin en önemli limanlarından biri olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: “Dünyanın en büyük liman işletmecilerinden Singapur merkezli ortağımız PSA International ile Mersin Uluslararası Limanı’na özelleştirme sürecinin ardından hızla yatırımlarımıza başladık. 2007 yılında Özelleştirme İdaresi’nden 755 milyon dolar ile 36 yıllık işletme imtiyazını aldığımız Mersin Limanı’nı bugüne kadar 453,5 milyon dolar ilave yatırım yaparak toplam 1 milyar 208,5 milyon dolarlık harcama ile Akdeniz’in HUB’ı haline getirdik ve liman kapasitesini 8 kat arttırdık. Bugün itibariyle elleçlenen yük 1.600.000 TEU’ya ulaşarak 10 yılda 4 kat artış kaydetti, halen boş kapasitemiz bulunuyor. Limanı uluslararası megataşıma gemilerini ağırlayacak kapasiteye ulaştırdık. Konvansiyonel kargo elleçlemesi 4.1 milyon ton seviyelerinden 2 katına çıkarak 8 milyon ton seviyelerine yükseldi. Daha önce olmayan Ro-ro hizmeti de bizimle başlamış olup, 74 bin seviyelerine geldi. Mersin Uluslararası Limanı’nı sadece Türkiye değil, bölgenin en önemli uluslararası limanları arasında hak ettiği noktaya getirdik.”

AKFEN’DEN 2017’DE 1 MİLYAR 229 MİLYON DOLARLIK YABANCI SERMAYE (FDI) GİRİŞİ

Akfen Holding’in Mersin Uluslararası Limanı’ndeki yüzde 40’lık hissesi için Avustralya merkezli dünyanın sayılı altyapı fon yönetim şirketlerinden IFM Investors ile 869 milyon dolarlık anlaşmaya imza atmasıyla birlikte 2017 yılı içinde Türkiye’ye doğrudan sağladığı yabancı yatırım nakit girişi (FDI) 1 milyar 229 milyon dolara ulaştı.

Akfen, 2017 yılı başında Akfen Yenilenebilir Enerji şirketindeki yüzde 33’lük blok hissesi için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Uluslararası Finans Kurumu’na (IFC) 200 milyon dolar, TAV Havalimanları Holding’deki yüzde 8.1’lik hissesi için Fransa merkezli Aeroports de Paris şirketine ise 160 milyon dolarlık hisse ihracı gerçekleştirmişti.

Etiketler :