"MEVCUT GÜMRÜKLE İRAN’LA TİCARET ARTIŞI ZOR!"

"MEVCUT GÜMRÜKLE İRAN’LA TİCARET ARTIŞI ZOR!"

Geçtiğimiz Cumartesi günü Viyana’da AB ve İran yetkililerinin yaptıkları görüşmeler sonucunda İran’ın anlaşma kapsamında gerekli adımları atması üzerine yaptırımların resmen kaldırıldığı açıklandı. Bu önemli gelişmeyi bir fırsat olarak gören Uluslararası Taşımacılar İran ticaretin yapılacağı Gürbulak Gümrük kapısında iyileşme olmazsa ticaret artışının sınırlı olacağını belirten UND Türk tarafının kapasite artışı için hazır olduğunu İran tarafından onay beklendiğini ekledi.

UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “BM ambargosunun artık resmen kalkmış olması önemli bir gelişmedir. İran’ın Türkiye, Avrupa ve tüm dünya ile olan ticareti artacaktır. İran ile Türkiye arasında Ekim 2014’te imzalanan ve Ocak 2015’te uygulamaya geçen Tercihli ticaret anlaşması ile Türkiye’den 140, İran’dan 125 İhraç ürününe yönelik vergiler indirildi bazıları sıfırlandı. Ticaretin artması bekleniyordu ancak birleşmiş milletler ambargosunun hala sürüyor olmasının da etkisiyle 2015’te beklenen bu artış gerçekleşmedi. Şimdi bu ambargo artık kalkıyor. Bu olumlu gelişmeye rağmen iki ülke arasındaki taşımacılık sorunları ve Gümrük beklemeleri sorunu hala çözüm bekliyor.

30 KİLOMETREYİ BULAN TIR KUYRUKLARI

Birçok Türk şirketinin İran’da yatırım yapacağına, mağaza açacağına dair haberleri sürekli görüyoruz. Bazı AB ülkelerinin de İran’da yatırım yapmaya hazırlandığına dair gelişmeler var. Ancak, İran’ı dünyaya bağlayan en önemli kapı olan Gürbulak zaman zaman 30 kilometreyi bulan TIR kuyrukları ile mevcut ticareti bile taşımaktan uzaktır. Türk tarafı olarak kapıdan geçiş kapasitesini yüzde 100 artıracak yatırımı tamamladık, bir karar ile uygulama başlayacaktır ancak İran tarafından prosedürlerin tamamlanması ve onaylanmasına takıldık. İran’lı dostlarımız bir an önce bu artışa onay vermelidir.”

GÜRBULAK KAPISI’NDA DURUM NEDİR?

Gürbulak Gümrük Kapısı’ndan İran’a yıllık 70 bin, Orta Asya’ya ise yaklaşık 60 bin araç tek yönde geçiş yapıyor. Günlük yaklaşık 400 aracın çıkış yapabileceği kapasite’ye sahip olan kapıda çok uzun kuyruklar ve ortalama 3-4 güne varan beklemeler yaşanıyor. Türk tarafı geçen araç kapasitesini iki katına çıkaracak yatırımı tamamladı. İran tarafında da şartlar hazır ancak İran tarafından henüz onay gelmediği için kapı tam kapasite ile çalışmıyor.

Etiketler :