“Multimodal taşıma sistemleriyle ilgili projelerimiz var!”

“Multimodal taşıma sistemleriyle ilgili projelerimiz var!”

Geçtiğimiz yılı 741 milyon TL ciro ile kapatan Omsan Lojistik, 2017 yılını ise daha iyi bir ciro ile kapatmayı hedefliyor. Türkiye’de satılan üç araçtan birini taşıyan Omsan’ın en önemli projelerinden biri ise Ar-Ge Merkezi kurmak. Omsan Lojistik Genel Müdürü Doç. Dr. M. Hakan Keskin, “Yine bu yıl içerisinde hayata geçirmeyi planladığımız ve multimodal taşıma sistemlerini içeren yurtiçi ve yurtdışı projelerimiz bulunuyor” dedi. RÖPORTAJ: Şenel ÖZDEMİR / senel.ozdemir@yesillojistikciler.com

ÖZEL RÖPORTAJ - Türkiye’nin en köklü ve en bilinen lojistik firmalarından Omsan Lojistik, 801 adet öz mal ve 600 civarında da tedarikçi araçlarından oluşan dev bir karayolu filosuna sahip. Ayrıca Omsan Lojistik’in 80 adet öz mal vagonu, 90 adet kiralık vagonu ile 70 adet öz mal swap body ve 180 adet konteynerden oluşan demiryolu filosu bulunuyor. 30.000 DWT büyüklüğünde kuru yük gemisi ve 4.500 DWT büyüklüğünde pnömatik tahliye sistemine haiz çimento gemisi de bulunan Omsan Lojistik’in hava taksi hizmetleri için 1 adet yolcu tipi helikopteri ve depolama hizmetleri kapsamında yurtiçinde (İstanbul, Kocaeli, İzmir, Bursa, Ankara) ve yurtdışında (Fransa, Romanya, Fas) 250 bin metrekareye yakın depolama alanı mevcut. Bu büyük lojistik devinde ise 2 bin 500 kişi çalışıyor.

“YILIN İLK YARISINI BAŞARIYLA KAPATTIK”

Türkiye’nin önde gelen lojistik devi Omsan’ın dümenine geçtiğimiz yılın Eylül ayında Doç. Dr. M. Hakan Keskin geçti. www.yesillojistikciler.com’a özel açıklamalarda bulunan Omsan Lojistik Genel Müdürü Doç. Dr. M. Hakan Keskin, Omsan Lojistik’in 2017 yılına büyük bir dinamizm ile başladığını ve yılın ilk yarısını başarıyla kapattığını söyledi. Omsan Lojistik’in tamamen ulusal bir firma olduğunu vurgulayan M. Hakan Keskin, firmanın amacını şöyle özetledi: “Amacımız lojistik kavramının kapsamına giren tüm hizmetleri entegre, sürdürülebilir, kalite ve çevre standartlarına uygun bir şekilde sunmak, yenilikçi bir bakış açısıyla sektörün lokomotif şirketi haline gelmek.”

“TÜM ANA VE ALT TAŞIMA MODLARINDA ÇALIŞMALAR BAŞLATTIK”

Omsan Lojistik’in 2016 yılının son çeyreğinde yaptığı hamlelerle Fortune Dergisi tarafından düzenlenen “Fortune 500 Araştırması – 2017” sonuçlarına göre Türkiye’nin en büyük 500 şirketi sıralamasında 14 basamak birden yükselerek 235. sıraya yerleşti yerleştiğini hatırlatan Keskin, Omsan Lojistik’in bu yıl hizmet çeşitliliğini artırmak amacıyla tüm ana ve alt taşıma modlarında çalışmalara başladığını vurguladı. Keskin, “Bu çalışmalar kapsamında proje taşımacılığı ile gıda ve soğuk zincir taşımacılığı hayata geçirildi. Öte taraftan Omsan Lojistik’in önemli uzmanlık alanlarından birisi olan akaryakıt taşımacılığı konusunda da lider akaryakıt firmaları müşteri portföyüne katıldı. Akaryakıt taşımacılığı ile paralel olarak ‘Geri Dönüşüm Lojistiği’ kapsamında; atık petrol ürünlerinin ve madeni yağların toplanması, taşınması, depolanması ve bertarafı için Petrol Sanayi Derneği (PETDER) tarafından 2004 yılında başlatılan ‘Atık Yağların Yönetimi’ projesine, 2006 yılından itibaren nakliyeden sorumlu iş ortağı olarak verilen destek devam ediyor” dedi.

“ALTERNATİF MULTİMODAL TAŞIMA ŞEKİLLERİ GELİŞTİRİYORUZ”

Omsan Lojistik’in hizmet sunduğu en önemli sektörlerden birisi olan otomotiv sektöründe yılın ilk 6 aylık döneminde, geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yaklaşık yüzde 9 oranında daralmanın meydana geldiğini belirten Keskin, yılın ikinci yarısında da bu durumun devam edeceğinin değerlendirildiğini ifade etti. Türkiye’de satılan her üç araçtan birini taşıyan Omsan Lojistik’in taşıdığını kaydeden Keskin, “Omsan Lojistik olarak otomobil ve hafif ticari araç pazarının içinde bulunduğu koşullardan etkilenmemek için yurtiçinde müşteri portföyümüzü geliştirirken, yurtdışında ise yapılanmamızı güçlendirerek alternatif multimodal taşıma şekilleri geliştiriyoruz. Yılın ilk yarısında, denizyolu ve demiryolu taşımacılığında ticaret hacmimizi artırarak geçtiğimiz yıla oranla önemli gelişmeler kaydettik. Yine bu yıl içerisinde hayata geçirmeyi planladığımız ve multimodal taşıma sistemlerini içeren yurtiçi ve yurtdışı projelerimiz bulunuyor” diye anlattı.

OMSAN LOJİSTİK AKADEMİ PROJESİ”

“Akademisyen kökenli biri olarak Omsan’da eğitimle ilgili hedefleriniz var mı?” şeklindeki sorumuzu ise Doç. Dr. M. Hakan Keskin şöyle cevaplandırdı: “Lojistikten Fazlası” sloganı doğrultusunda Omsan olarak sektörde yeni hizmet anlayışı ile ilerlerken, kurumsal gelişimin hızlanması ve insan kaynakları niteliklerinin gelişimi için sürekli eğitime büyük önem veriyoruz.

Omsan’da bu yıl eğitim alanında iki yeni projeyi başlatmış bulunmaktayız. Bunlardan ilki, Omsan’ın deneyimini kullanarak sektöre nitelikli profesyonellerin kazandırılmasını öngören Omsan Lojistik Akademi projesi. Bu proje kapsamında öncelikle şirket içinde bilgi ve birikim paylaşımı amaçlayan iç eğitimler düzenlemeye başladık. Önümüzdeki dönemlerde, farklı alanlarda uzmanlıklar geliştirmiş uygulayıcıların Omsan Lojistik çalışanları ile bilgi ve tecrübelerini paylaşacakları platformlar oluşturacağız.

Lojistik bölümlerinde öğrenim gören öğrencilerimizin sektör uygulamaları konusunda yaşadıkları bilgi ve tecrübe eksikliklerini gidermeye yönelik özel eğitim programları ve etkinlikleri düzenlemek de, Omsan Akademi’nin projeleri arasında yer alıyor. Bunun ilk uygulamasını, 11-12 Mayıs 2017 tarihlerinde  “Omsan ile Lojistik Yolculuğu” adıyla gerçekleştirdik. Farklı üniversitelerden toplam 31 lojistik öğrencisinin katılımıyla organize ettiğimiz etkinlikte, öğrencilerimiz Omsan’ın farklı lojistik uygulamalarını yerinde inceleme imkânı buldu. Lojistik bölümlerinde ve diğer ilgili bölümlerde öğrenim gören nitelikli öğrencilerin sektöre kazandırılmasını destekleyen benzer programları da sıklıkla hayata geçirmeyi hedefliyoruz.

Bu yılın sonbahar döneminden itibaren ise, sektörde belli bir süredir faal olan profesyonellere ve yönetici adaylarına yönelik ileri seviye lojistik eğitimleri düzenleyeceğiz. Demiryolu taşımacılığı alanında süregelen serbestleşme konusunda farkındalık yaratacak seminerler dizisini eylül ayından itibaren, sektör kuruluşları ve Beykoz Üniversitesi Lojistik Meslek Yüksekokulu işbirliğiyle hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bundan başka Sabancı, Galatasaray, Anadolu Üniversitesi gibi eğitim kurumları ve UTİKAD, LODER, UND gibi sektördeki önemli organizasyonlarla eğitim konusunda işbirliği görüşmelerimiz devam ediyor.

AR-GE MERKEZİ KURACAĞIZ

Ayrıca 39 yıllık lojistik hizmet tecrübemizi ve bilgi birikimimizi işbirliği içinde olduğumuz çeşitli üniversiteler ile birlikte düzenleyeceğimiz eğitim ve sertifika programları aracılığıyla sektör kuruluşlarının hizmetine sunacağız. Eğitim unsuru barındıran ikinci projemiz ise, Omsan Lojistik bünyesinde kurulacak Ar-Ge merkezidir. Hizmetlerimizin daha rekabetçi olmasına ve gelişimine imkân sağlayacak bu merkezde Omsan’da yetişmiş mühendislerimiz ve potansiyel araştırmacılarımız görev almaya hazırlanmaktadır.”

“2016 YILINI 741 MİLYON TL CİRO İLE KAPATTIK, 2017’DE DAHA İLERİ SEVİYEYE TAŞIMAYI HEDEFLİYORUZ”

2016 yılını 741 milyon TL ciro ile sonlandırdıklarını vurgulayan Keskin, sektörde yaşanan daralmaya rağmen hayata geçirecekleri yurtiçi ve yurtdışı projeleriyle cirolarını 2017 yılında daha ileri seviyelere taşımayı hedeflediklerini söyledi.

DOÇ. DR. M. HAKAN KESKİN KİMDİR?

1965 yılında Eskişehir’de doğan Doç. Dr. M. Hakan Keskin, 1983 yılında Kuleli Askeri Lisesi’nden, 1987 yılında ise Kara Harp Okulu’ndan mezun olmuş, çeşitli lojistik görevlerde bulunduktan sonra TSK’dan 2009 yılında Kıdemli Albay rütbesi ile emekli olmuştur. TSK’da Lojistik Yönetim Okulunu, Türk Hava Kurumu Üniversitesi’nde ise Lojistik Yönetimi Bölümünü kuran Keskin’in hem stratejik hem de operasyonel seviyede lojistiğin planlanması, yönetimi ve icrası alanlarında 30 yıla yakın deneyimi bulunmaktadır.

Kalkınma Bakanlığı 10. Kalkınma Planı çalışmalarında Türkiye’de Lojistik Hizmetlerinin Geliştirilmesi Özel İhtisas Komisyonu üyeliği, Dekan Yardımcılığı ve Bölüm Başkanlığı gibi görevlerinin yanı sıra çeşitli kuruluşlarda kurul başkanlığı, üyelik ve danışmanlık gibi görevleri de gerçekleştiren Keskin’in lojistik alanında yazılmış 3 kitabı bulunmaktadır. Altıncı baskısını yapan ve Türkiye’nin en çok satılan lojistik kitabı olarak kabul edilen "Lojistik ve TZY" kitabı, lojistik üzerine Türkiye’de yazılmış ilk kitap olma özelliğine sahiptir. Türkçe lojistik kaynaklar arasında en kapsamlılarından olan “Lojistik El Kitabı” ile "Tedarik Zinciri Yönetimi" isimli kitaplar ülkemizdeki lojistik ile ilgili ön lisans, lisans ve lisansüstü programların temel başvuru kaynaklarındandır

Etiketler :