“Müşterilere ihtiyaçları doğrultusunda en ideal toplam çözümleri sunabilen bir markayız”

“Müşterilere ihtiyaçları doğrultusunda en ideal toplam çözümleri sunabilen bir markayız”

Renault Trucks Türkiye Satış Direktörü Ömer Bursalıoğlu, “Bu senenin şifreleri de pazara ulaşmak, müşterinin yanında olmak, talebin olduğu yerde bulunabilmek ve bu talebe yenilemede takas imkanıyla, doğru finansal çözümlerle gidebilmek olacak. Başarı da bu şekilde gelecek.”

Renault Trucks Türkiye Satış Direktörü Ömer Bursalıoğlu, 2018’in Türkiye ağır ticari araç sektörü ve Renault Trucks açısından nasıl geçtiğini değerlendirdi. 

“2018’İN İLK 4-5 AYI ÇEKİCİ SEGMENTİNDE ÇOK İYİ BAŞLAMIŞTI”

2018 yılının ilk altı ayında çekici segmentinde yüzde 50 oranında bir büyüme gösterdiklerini söyleyen Ömer Bursalıoğlu, geçtiğimiz yılın ilk 4-5 ayında siparişleri yetiştirmek için fabrikadan ekstra araç almak için çok gayret gösterdiklerini belirtti. Çekici segmenti açısından geçtiğimiz yılın ilk aylarının çok iyi geçtiğini vurgulayan Bursalıoğlu, pazarda Haziran ayında ilk duraklamanın ve Ağustos ayında kurların yükselmeye başlaması ile geriye doğru gidişin başladığını kaydetti.

2017 VE 2018’İN İKİNCİ YARISININ KARŞILAŞTIRMASI

Ömer Bursalıoğlu, geçtiğimiz yılın ikinci yarısı ile 2017’nin aynı dönemini rakamlarla şöyle karşılaştırdı: “Ağustos 2017’de toplam pazarda 1347 adetlik bir satış oldu. Ağustos 2018’de bu sayı 380’e indi. Eylül 2017’de toplam 1762 tane 16 ton üstünde kamyon satıldı. Eylül 2018’de bu sayı 431’e düştü. Ekim 2017’de 1524 iken, Ekim 2018’de 291 adet satıldı. Kasım 2017’de 1665 olan satışlar, Kasım 2018’de 401 âdete, Aralık 2017’de 3520 adet, Aralık 2018’de 1158’e indi. 2018’i ikinci yarıyılının toplamına bakarsak bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 67 küçülme oldu. Toplam pazar ise yüzde 38 küçülmeyle kapandı.

“PAZAR PAYI OLARAK KÜÇÜLMEDİK”

Ekim 2018’den itibaren rakiplerinden daha hızlı hamlelere yaptıklarını ve özellikle çekici segmentinde iyi bir pazar payına yükseldiklerini anlatan Bursalıoğlu, “Geçtiğimiz yıl Türkiye ağır ticari araç pazarı 11 bin 500 adet ile kapandı. Renault Trucks olarak bu duruma ehven-i şer oldu diyoruz. 2017’de bizim payımız, 16 ton üzeri toplam pazarda 3,7 iken, geçen sene sonunu 5,8 ile kapattık. Çekicide 8,3’ten 8,6’ya yükseldik. Yani aslında pazar payı olarak küçülmedik” dedi. 

Geçtiğimiz yıl inşaat segmentinde çekiciden daha fazla daralmanın yaşandığını anlatan Bursalıoğlu, inşaat ve hafriyat tarafında çok fazla hareketin olmadığını söyledi. 

2019 PAZAR ÖNGÖRÜSÜ

2019’da nasıl bir pazarın olacağının tahmin edilemeyeceğini ancak pazarın biraz daha daralacağını öngördüklerini belirten Bursalıoğlu, “Pazar geçen sene çok küçüldü. KDV teşviki olmasaydı daha fazla küçülür müydü? Bunu bilemiyoruz. Dolayısıyla bu tür ciddi daralma yaşayan pazarlarda KDV gibi teşviklerin faydasını ölçmek çok zor oluyor. Rakam vermek gerekirse 2019 yılında Türkiye ağır ticari araç pazarının 9 binli adetlerde kalacağını ön görüyoruz” dedi ve ekledi: “Talep, çekici ve uluslararası nakliye taraflarından olabilir. Bundan sonra pazar tamamen bir yenileme pazarı haline dönecek. Filoların ciddi oranlarda büyüme göstermesi yerine daha çok yenileme yapacağını düşünüyoruz. Euro5’ten Euro6’ya geçişler, yüksek km’li araçları sıfırları ile yenilemek gibi talepler daha fazla olacaktır. Bununla beraber ‘Uygun paketten kredim çıkartılsın, finansımı da getirebilin’ diye bir talep gelecek. 2019, bu talebi karşılayabilen, özellikle finans kısmında çözümler üretebilen markaların bir adım önde olacağı bir sene olacaktır.

“BİZ TOPLAM ÇÖZÜMLER SUNABİLEN BİR MARKAYIZ”

Renault Trucks’ın bu dönemde neler yapacağını ise Bursalıoğlu şöyle açıkladı: “Renault Trucks olarak müşterimize toplam çözümler sunabilen bir markayız. Yanımızda Renault Trucks Finans şirketi de var. Geçtiğimiz senenin son 3 ayında çok enteresan bir pazar payına yükseldik: Çekicide yüzde 18 oldu. Bunu da müşteriye doğru ve avantajlı finans kampanyaları sunarak başardık. Bu senenin şifreleri de pazara ulaşmak, müşterinin yanında olmak, talebin olduğu yerde bulunabilmek ve bu talebe yenilemede takas imkanıyla, doğru finansal çözümlerle gidebilmek olacak. Başarı da bu şekilde gelecek.”

“PAZAR 2020’DE TOPARLANACAKTIR”

Türkiye’nin çok dinamik bir ülke olduğunun altını çizen Ömer Bursalıoğlu, “pazarın ne zaman toparlanacağı”na ilişkin sorumuzu şöyle cevaplandırdı: “Türkiye 80 milyondan fazla nüfusu olan bir ülke. 2001 krizinde ‘Bunun içinden çıkılmaz’ deniyordu. Tabii o zaman yaşananlar şu ankinden farklıydı fakat yaşadığımız karamsarlığın piyasalar üzerindeki etkisi benzerdi. Açıkçası 2020’de çıkışa geçileceğini düşünüyoruz. 25-30 bin adetlik pazarları görmeyiz belki ama yukarıya çıkış başlayacaktır. Bu senenin son 2-3 ayında bir hareketlenme başlarsa 2020’de 15-16 binler seviyesine gelecektir diye umuyoruz.

Etiketler :