“Nakliyecilerin Garantörüyüz”

“Nakliyecilerin Garantörüyüz”

Türkiye’de 10. yaşını kutlayan DKV Euro Service, nakliyeciyi ‘nakitten kurtaran kart sistemi sayesinde önemli avantajlar sunuyor. Türkiye’de 350 uluslararası nakliyeciyle işbirliği yapan DKV Euro Service, 42 ülkede 70 binden fazla noktada hizmet veriyor. Röportaj: Şenel Özdemir / senel.ozdemir@yesillojistikciler.com

ÖZEL RÖPORTAJ - Otoyol ve akaryakıt kartları pazarında faaliyet gösteren DKV Euro Service, Türkiye dahil 42 ülkede 70 binden fazla noktada nakliyecilere hizmet veriyor. 10 yıl önce Türkiye ofisini açan Alman markası DKV Euro Service, geçtiğimiz yıl cirosunu 7.2 milyar Euro’ya yükseltti. Almanya’nın en önde gelen aile şirketleri arasında yer alan DKV Euro Service, nakliyecilerin otoyol, akaryakıt ve araç bakım hizmetleri harcamalarını ‘nakit’ kullanmadan tek bir kartla karşılamalarını sağlıyor.  

Nakitsiz yol yardım hizmeti sektörünün lider markası DKV’nin Türkiye Satış Müdürü Deniz Çokcoş Sezer ile www.yesillojistikciler.com olarak bir araya geldik. 1934 yılından bu yana faaliyet gösteren DKV Euro Service’in Türkiye ofisini 10 yıl önce kurduğunu belirten DKV Euro Service Türkiye Satış Müdürü Deniz Çokcoş Sezer, geçen bu 10 yıllık süreçte sürekli büyüme gösterdiklerini söyledi. Şu an 9 kişilik satış ekibi ile Türkiye’de çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Deniz Çokcoş Sezer, “İlk 10 ayda yakıtta yüzde 10, otobanda da yüzde 20’ye yakın büyüme gerçekleştirdik” dedi.

DKV’nin hizmetlerinin bütün Avrupa’yı kapsadığını vurgulayan Sezer, geçtiğimiz yıl Rusya ve Gürcistan’ı da faaliyet gösterdiklerini ülkeler arasına dahil ettiklerini kaydetti. Rusya ve Gürcistan’ın sistemlerine dahil olmasının kendileri için çok önemli olduğunu anlatan Sezer, bu iki ülkenin varlığının DKV Türkiye’nin gücüne de artı katkı sağladığını söyledi. Sezer, özellikle Rusya’nın DKV’nin kapsam alanına girmesinin DKV Türkiye’nin şu an ülkemizde yaşanan ekonomik olumsuzluklardan etkilenmemesinde önemli etkisi olduğunu ifade etti.

“NAKLİYECİLERİN ÖDEMELERİNDE GARANTÖRÜZ”

Türkiye nakliyecisine Avrupa otoyollarında önemli kolaylıklar sağladıklarını vurgulayan Sezer, “Her ülkede yakıt alma prosedürü aynı ancak otoyollarda değişiklikler arz ediyor. Şöyle ki; bazı ülke otoyollarında o ülkede ne kadar kalınacaksa günlük sabit bir ücret ödeniyor. Bunun için de bilet almak gerekiyor. Bazı ülkelerde ise kilometre bazında ödeme yapmak gerekiyor. Aynı ülke içerisinde otoyolları farklı firmalar da işletebiliyor. Biz burada firmaların ödeme partneriyiz. İşimiz finans yani herkese belli bir kredi açıyoruz ve bu krediyle diğer ülkelerdeki ödemelerinin garantörü oluyoruz. Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Avusturya, Slovenya, Almanya gibi her ülkenin ayrı sistemi ve kayıt prosedürü var. Bizimle çalışan herkesin aracı Türkiye’den çıkış yaptığında bu ülkelerden rahatlıkla geçebiliyor. Ayrıca firmaların bütün başvuru işlemlerine destek oluyoruz” dedi.

DKV CARD’IN NAKLİYECİYE SUNDUĞU AVANTAJLAR

Otoyollarda olduğu gibi yakıt alımlarında da nakliye firmalarının ödeme partnerliğini yaptıklarını anlatan Sezer şunları söyledi: “7.2 milyar Euro’luk bir ciromuz var. Bu bize büyük bir satın alma gücü veriyor. Ayrıca yüksek miktarda müşteri garantisi verdiğimiz için çok iyi indirimler alabiliyoruz. Müşterimize uygun fiyatlı istasyonlar sunabiliyoruz. Örneğin Türk nakliyecisinde son zamanlarda küçük araç kullanımı çok arttı. O konuda da en avantajlı hizmetlerimiz var. Çünkü işbirliği yaptığımız istasyon sayımız çok ve bu araçların da deposu küçük olduğu için yakıtları bittiğinde Avrupa’da istasyon aramak zorunda kalmıyorlar. Bunun haricinde yol yardım hizmetlerimiz var. Bu söylediklerimin aslında hiçbiri bize ait değil. Biz burada bir nevi aracıyız diyebilirim. Ayrıca birçok ağır ticari araç markası ile global anlaşmalarımız var. Bu sayede nakliyecilerimiz DKV Card ile araç bakım noktalarından hizmet alabiliyor. Öte yandan Türkiye de dâhil her yerde 7/24 hizmet veren acil yardım noktalarımız bulunuyor. Bir de 7/24 hizmet veren telefon hattımız var. Amacımız tekerlek dönsün. DKV olarak arka planda nakliyecinin aracının tekerleğini hızlandırmaya çalışıyoruz. Örneğin nakliyecilerimizin araçları cezalar yiyor. Burada da nakit para gönderimi hizmeti yapıyoruz. DKV Card kredi kartı gibi ama sadece araçla ilgili işlemler yapabiliyorsunuz. Ancak bir şoför bizim kartımızı kullanarak yiyecek, içecek alamıyor.”

“TÜRKİYE İÇ PAZARINA GİRMEYİ ÇOK İSTİYORUZ AMA…”

“DKV Türkiye, DKV Global için nasıl bir pazar?” şeklindeki sorumuzu Sezer şöyle cevaplandırdı: “Öncelikle belirtmek isterim ki, 2008-2012 yılları arasında DKV’nin en hızlı büyüme gösterdiği ülke ödüllerinin sahibi olduk. Sonrasında düzenli bir şekilde büyüme devam ettik ve ediyoruz. Ciro olarak baktığımızda mevcut ciromuz globalin cirosuna göre çok düşük. Fakat düzenli ve yukarıya doğru büyüme gösteren bir ivmemiz var. DKV Türkiye olarak handikabımız iç piyasaya da satış yapamıyor olmamız. Diğer ülkelerin iç pazara çalışma avantajı var. Onlar için iki tane küçük aracı olan da bir müşteri. Bizde ise minimum 10-11 aracı olan büyük firmalar var. Örneğin; bizim 350 müşterimiz var, Romanya’nın 17 bin müşterisi var. Onların cirosu bizim sadece üç mislimiz. İç pazarda olsak bu rakamlar çok farklı olur. İç pazara girmeyi çok istiyoruz ama iş modelimizi Türkiye’ye uyduramıyoruz.

“ALMANYA’DAKİ ÜCRETLİ OTOBANLAR 13 BİN KİLOMETREDEN 53 BİN KİLOMETREYE YÜKSELDİ”

Sezer, Avrupa otobanları ile ilgili şu önemli bilgileri paylaşıyor: “Almanya’daki tüm otobanların ücrete tabi olan kısmı 13 bin kilometreydi. Şimdi 53 bin kilometre oldu. Bir de bunun üstüne 1 Ocak 2019 itibariyle Alman otobanlarına TIR’lar için minimum yüzde 26, maksimum yüzde 60 zam geliyor. Örneğin bizde ücretli olan TEM’dir. Almanya’da da öyleydi ama 2019’da onların E-5’e eşdeğer yolları da paralı olacak. Bulgar otobanında bilet alıyorlardı. Onlar da önümüzdeki sene elektroniğe geçiyorlar. Eskiden günlük 8 Euro veriyorsanız artık kilometre başına para ödeyeceksiniz. Mesela önceden Macaristan’ın bir ucundan girip, öbür ucundan çıktığınızda 17-20 Euro arası bir para verirdiniz. Şimdi 150 Euro ödeniyor. Çünkü kilometre bazında yaptılar. Nakliyeciler için her sene standart olarak artan maliyet kalemi otobandır. Ya zam yapılıyor ya yeni otobanları ücretli hale getiriyorlar ya da hiç alakasız bir ülke otoban kurup paralı sisteme geçiyor. Örneğin 2 sene önce bunu Belçika yaptı. Günlük 8 Euro ödenirken şimdi 200 Euro ödeniyor. Bunun aynısını 4 sene önce Macaristan yaptı. Önümüzdeki sene de Bulgaristan yapacak. Tabi bunu sadece Türk nakliyecisi için yapmıyorlar ama 2019, Avrupa’daki nakliyeciler için çok kolay bir yıl olmayacak.”

“UND İLE RUSYA VE BDT ÜLKELERİNE YÖNELİK ANLAŞMA YAPTIK”

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) ile Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri için 2 senelik bir anlaşma yaptıklarını belirten Sezer, DKV olarak önümüzdeki yıl Kazakistan’ı da sistemlerine dahil edeceklerini söyledi. Kazakistan’dan sonra diğer BDT ülkelerinin geleceğini vurgulayan Sezer, UND ile yaptıkları anlaşmanın detayı ile ilgili şu bilgileri verdi: “UND ile yaptığımız anlaşmada önceliğimiz Rusya. Rusya’da pazar Türk nakliyecisi için oldukça güzel. Biz kış yakıtı konusunda iddialıyız. Bizim anlaşmalı olduğumuz istasyonlarda yaz yakıtı, kış yakıtı ayrımı yok ama Rusya’daki bazı markalarda şartlara göre kışın yakıt donmasın diye fiyat artırma var. Biz yine de aynı fiyattan alabiliyoruz. Bu anlaşma ile Rusya, Türk nakliyeciler için daha rahat olacak.”

Etiketler :