Otomotiv lojistiğinin gelecekteki trendleri konuşuldu

Otomotiv lojistiğinin gelecekteki trendleri konuşuldu

Beykoz Üniversitesi, Lojistik Derneği ve Jacobs Üniversitesi iş birliğiyle bu yıl 17.'si yapılan Uluslararası Lojistik ve Tedarik Zinciri Kongresi kapsamında “Otomotiv Lojistiğinde Gelecek Trendleri” paneli düzenlendi. Moderatörlüğünü Mars Logistics Yönetim Kurulu Üyesi Gökşin Günhan’ın yaptığı panele Ford Otosan (Malzeme Planlama ve Lojistik) Genel Müdür Yardımcısı  Gökşen Töre Sancak, Tofaş Türk Otomobil Fabrikası Tedarik Zinciri Direktörü Onur Yalçın,...

Beykoz Üniversitesi, Lojistik Derneği ve Jacobs Üniversitesi iş birliğiyle bu yıl 17.'si yapılan Uluslararası Lojistik ve Tedarik Zinciri Kongresi kapsamında “Otomotiv Lojistiğinde Gelecek Trendleri” paneli düzenlendi. Moderatörlüğünü Mars Logistics Yönetim Kurulu Üyesi Gökşin Günhan’ın yaptığı panele Ford Otosan (Malzeme Planlama ve Lojistik) Genel Müdür Yardımcısı  Gökşen Töre Sancak, Tofaş Türk Otomobil Fabrikası Tedarik Zinciri Direktörü Onur Yalçın, Karsan Otomotiv Tedarik Zinciri Müdürü Ahmet Fuat Erdoğan, Toyota Otomotiv Üretim Kontrol Müdürü Hasan Aydemir ve Bosch Fiziksel Lojistik Direktörü Yalçın Parlar konuşmacı olarak katıldı. 

Ford Otosan (Malzeme Planlama ve Lojistik) Genel Müdür Yardımcısı Gökşen Töre Sancak yaptığı konuşmada Ford Otosan olarak iç piyasadaki daralmayı ihracata yansıtarak bu yılki hedeflerini tutturduklarını söyledi. Son 8 yıldır otomotiv ihracatında lider olduklarını ifade eden Gökşen Töre Sancak, geçen yıl 5.7 milyar dolarlık ihracat yaptıklarını vurguladı. 

Kamu bankalarının faiz indirimi kararının iç piyasaya olumlu etkilerinin olacağını ifade eden Sancak, Ford Otosan olarak ihracata dayalı büyüme stratejilerinin olduğunu sözlerine ekledi. Avrupa’da Yılın Kamyonu seçilen F-MAX’in bayi ve servis ağını genişletmeye devam ettiklerini anlatan Sancak, şu an Batı Avrupa’da bayi ve servis ağını genişlettiklerini kaydetti. Dijitalleşmenin herkesin olduğu gibi kendilerinin de gündeminde olduğunu söyleyen Sancak, “Gelecekte tedarik zincirinin dijital ağlara dönüşeceğini öngörüyorum” dedi. 

Toyota Otomotiv Üretim Kontrol Müdürü Hasan Aydemir de yaptığı konuşmada ürettikleri araçları yüzde 90’ının yurtdışına gittiğini belirterek ihracatın kendileri için önemli olduğuna vurgu yaptı. Bu yılın başında yeni Corolla’yı devreye aldıklarını hatırlatan Hasan Aydemir, Corolla’da da hibrit araç üretmeye başladıklarını hatırlattı. İç piyasaya yönelik faiz indirimi kararını olumlu gördüklerini ifade eden Aydemir, amaçlarının üretim adetlerini azaltmadan istihdam sayılarını korumak olduğunu anlattı. 

Boğaz geçişinde trenin kullanılması gerektiğini kaydeden Aydemir, boğaz geçişlerinde trenin kullanılması durumunda fabrika içine kadar demiryolunu kullanabileceklerini vurguladı. Aydemir, “Dijitalleşmeyi anlamlı bir şekilde kullanmak lazım. Aslolan ihtiyaç kadar dijitalleşmek. Amacımız tedarik zinciri sürecini dijital ortamda takip etmek” diye konuştu.  

Tofaş Türk Otomobil Fabrikası Tedarik Zinciri Direktörü Onur Yalçın da bu yılın iç piyasa açısından zor geçtiğini özellikle hafif ticari araçta bir daralmanın yaşandığını söyledi. Tofaş’ta ihracatın oranının yüzde 80’lerde olduğunu anlatan Onur Yalçın, bütün markaların ihracata önem verdiğini kaydetti. Yalçın, Avrupa otomotiv pazarında da bir miktar daralma yaşandığını anlattı. 

İç pazarda yaşanan daralmaya rağmen pazar paylarını yüzde 50 artırdıklarını vurgulayan Yalçın, kamu bankalarının faiz indirimi teşvikiyle ilgili ise “Müşterilerimizin daha fazla seçenek bulabileceği girişimleri destekliyoruz” dedi. 

Tofaş olarak müşteriyi dinlemeye devam edeceklerini anlatan Yalçın,Lojistik açından da yine müşteriyi merkeze almaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Karsan Otomotiv Tedarik Zinciri Müdürü Ahmet Fuat Erdoğan, Karsan olarak elektrikli araçlar konusunda çok yoğun çalışma içinde olduklarını belirterek, “Geçen yıl Jest’i tanıttıktan sonra Atak otobüsümüzü elektrikli hale getirdik. Bu araçlarımızı da özellikle Avrupa’ya ihraç etmeye başladık. Bunun yanısıra araçlarımızı baştan aşağı yeniledik.Kamu bankalarının uyguladığı faiz imkanları ile pazarda bir kıpırdanma başladı. Elektrifikasyon çalışmalarının gelecekte taşımacılık trendlerine uygun yani otonom araçlara uygun taşınacağını göz önüne alarak çalışamlarımızı devam edeceğiz.Hem yerel hem de uluslararası birçok firma ile işbirliğimiz devam ediyor. İşbirliklerimizi geliştirmek istiyoruz. İş süreçlerimizi mümkün olduğu kadar dijitalleşmeye çalışıyoruz” dedi. 

Son olarak Bosch Fiziksel Lojistik Direktörü Yalçın Parlar da yaptığı açıklamada, Bosch olarak lojistik anlamında dijitalizasyon çalışmaları yapıyoruz. 2020 yılında daha çok yalınlaşma ve dijitalleşme yönünde çalışmalarımız devam edecek. Kendi içimizde hem yazılımı bilen hem de lojistiği bilen arkadaşlar yetiştiriyoruz. Tedarikçiden başlayarak müşteriye kadar yarattığımız bir sistem var” dedi. 

Etiketler :