Otomotiv Renk Trendlerinde Dijital Dünya Öne Çıkıyor

Otomotiv Renk Trendlerinde Dijital Dünya Öne Çıkıyor

Geleceğin mobil teknolojileri ve insanların ihtiyaçları, BASF'nin 2018-19 otomotiv renk trendlerine ilham veriyor. BASF’nin "Keep it Real" (Gerçekliği Koru) koleksiyonu, dijital dünyayla fiziksel dünyayı bir araya getiriyor. 2018-19 döneminde benzersiz akromatik renkler, Otomotiv Renk Trendlerinin odak noktasını oluştururken, gri tonlar ve ince efektler, kentsel alanlara çağrışım da bulunuyor. Teknolojide gerçek ve yapay dünya arasındaki çizgilerin belirsizleşmeye devam ettiği bir dünyada gerçeğe bağlı kalm

Yapay zeka, otonom sürüş ve robotik sanayileşme gibi yenilikler yerleştikçe, insanların ihtiyaçları ve duyguları gibi insan faktörüne dönüş giderek daha önemli bir hal alıyor. Bu noktadan hareketle BASF Boya Bölümü tasarımcıları, bu gözlemleri otomotiv yüzeylerine yönelik 65 renkten oluşan bir koleksiyona dönüştürdü.

AKILLI ARAÇLAR, GERÇEK DÜNYAYI DİJİTAL DÜNYAYLA BİRLEŞTİRİYOR

Dijitalleşmede meydana gelen ilerlemeler, teknolojiyi giderek daha az görünür ve gerçeklikle daha iç içe geçmiş hale getiriyor. Artırılmış gerçeklik uygulamaları ve günlük yaşamı kolaylaştıran akıllı araçlar, gerçek dünyayı dijital dünyayla birleştiriyor. İnsanlar, gerçek dünyaya oranla sosyal medyada var olmaya çalışırken online platformlarda daha fazla zaman harcıyor. Teknolojinin her an her yerde olması, Otomotiv Renk Trendlerine de yansıyor.

GRİ VE MAVİ TONLARI, BASF’NİN YENİ KOLEKSİYONUN ODAK NOKTASI

Gri ve mavi tonları, BASF’nin yeni koleksiyonun odak noktasını oluştururken, akromatik renkler, renkli ve doğal vurgular oluşturan ve gerçek dünya ile sanal dünyanın birleşmesini temsil eden kompleks efektlerle bir araya geliyor. Ekranların ve dijital ışığın rengini yansıtan mavi tonları, güçlü doymuş renkler olarak ortaya çıkıyor. Koleksiyonda ayrıca, doğal dokular ve renk efektleri, sanal dünyada insan niteliklerine olan arayışı sembolize ediyor. 

PAYLAŞIM İÇİN TASARLANAN OTOMOBİLLERDE BEYAZ, GRİ VE SİYAH GİBİ ÇOK TERCİH EDİLEN DOĞAL RENKLER ÖNEMLİ BİR ROL OYNAYACAK

Araç paylaşımı konseptleri, araç çağırma servisleri ve otonom sürüş, otomobillerin işlevini kişisel olarak sahiplenilen bir eşya olması yerine, daha fazla toplu ulaşım şekline dönüştürecek. Paylaşım için tasarlanan otomobillerde beyaz, gri ve siyah gibi çok tercih edilen doğal renkler önemli bir rol oynayacak. Trend koleksiyonu, ayrıntılı dokuların ve karışık efektlerin her bir rengi nasıl gerçekten eşsiz hale getireceğini gösteriyor.

Buna ek olarak BASF, fonksiyonel renklerin geliştirilmeye devam etmesiyle geleceğin mobilitesini ele alıyor. Koleksiyonun seçkin renkleri, otomobilin içerisinde sıcaklık artışını önleyen bir boya teknolojisi içeriyor. Diğer yenilikler arasında, estetikten ödün vermeden son teknoloji işlevsellik, gelişmiş LiDAR (lazer darbeleri kullanılarak bir nesne veya bir yüzeyin uzaklığını anlamaya yarayan teknoloji) ve tespit edilebilirliği için artırılmış yansıtıcılık yer alıyor.

KENTSEL ALANLARDA YAŞAM

Kentlerde gerçek yerlerin önemi giderek artarken, EMEA bölgesinde kentsel yaşamların kullanımı değişiyor. Bu, mağazalar, müzeler ve restoranlar gibi halka kısmen açık alanlardaki yenilikçi tasarım konseptleriyle yansıtılıyor. Ürün giderek daha az öneme sahip olurken, alanın kendisi bir deneyime dönüşüyor. Dijital göçebeleri bir süreliğine oturup orada kalmaya davet ediyor. Ayrıca, bu kadar fazla sanal ürün varken dikkatin nasıl çekileceği sorusu ortaya çıkıyor. Kaba ve kimi durumlarda eski izlenimleri ortaya çıkartan mimari unsurlar akıllı telefonda bakmaya değer olabilir. Bir konfor ve lüks ortamı yaratmaktansa, formlar ve materyaller giderek daha fazla bir şekilde keskin kenarlar sunuyor.

Bu trendler, EMEA için hazırlanan renk yelpazesinde yansıtılırken, gri nüanslar kentlilik anlamına geliyor. Dokunsal efektlerle bir araya geldiklerinde, gerçek anlamda deneyimlenebilecek olan şeyin önemini gösteriyor. Pürüzlü dokusu ve beton çağrışımıyla kırık beyaz "Grand Blanc", kentsel alanlardaki yaşamı anımsatıyor. Şeffaf kaplama içerisinde yer alan efekt partikülleri, bir duygusal ürün olarak otomobilin özel doğasını vurguluyor. Koyu gri, metalik antrasit "The Urbanist", insanların ve teknolojinin kaynaşmasını temsil ediyor. Göze çarpan metali efekt, beklenmedik yansımalar oluşturuyor ve dikkat çekme isteği uyandırıyor.

PARLAK METALİK GRİ "GRAY AMBIVALENCE"

Asya Pasifik bölgesinden insanların teknoloji ile değişken bir ilişkisi bulunuyor. Günlük yaşamı çok daha konforlu hale getiren ve yapay zekaya sahip makinelerle olan duygusal bağları kapsayan şirketlere kişisel verilerini özgürce veriyorlar. Aynı zamanda, insan ve gerçek yaşam temasları ve deneyimlerine yönelik istek, şehirlerdeki halka açık alanları yeniden şekillendiriyor. Parlak metalik gri "Gray Ambivalence", yüksek performanslı teknolojinin günlük yaşama entegrasyonunu temsil ediyor. Gerçek dünyaya bağlanan bir sağlam bir tutumla dengeleniyor.

GENİŞLEYEN RENK ANLAYIŞLARI

Halk kahramanlarının dağılması, yeni idollere yer açıyor. Hatalar insanın bir parçası olarak kabul ediliyor ve çeşitlilik kutlanıyor. Bilime ve özellikle de uzay yolculuğuna yönelik yeni heves, ilgiyi çok uzaklardaki dünyalara çekiyor. Gerçek dünya ve sanal dünya arasındaki bağlantı ve ayrıca dünya ve uzay arasındaki ilişki, BASF'nin Otomotiv Renk Trendleri kapsamında Kuzey Amerika'daki ana renginin içerisinde yer alıyor. Daha uzun açılar halinde daha yumuşak, yarı opak ton geçişleriyle orta seviye inceliğe sahip, son derece doygun bir mavi renk olan Atomium Sky adı verilen bu ana renk, neşe yayıyor ve fütüristik bir ruh ve ileri görüş sergiliyor. BASF, bölgede artan önemi neticesinde Kuzey Amerika'da üst üste iki yıldır ana renk olarak maviyi seçiyor.

GÜNEY AMERİKA

Güney Amerika'da renkler, bölgenin çeşitliliğiyle görsel bir bağlantı sunuyor. Otomotiv pazarındaki en popüler renk alanlarından ikisi olan siyah ve beyaz, otomobillere yönelik zarif, eklektik boyalara dönüşüyor. Bölgenin ana rengi olan Coriolis Force, geleneksel el sanatlarına gösterilen özeni ve saygıyı ve nesillerdir gelen bilgi birikimini yansıtıyor. Koyu renk tonu, bir kırmızımsı altın rengi pul kullanılarak oluşturan lüks bir efekt sağlıyor. Güçlü bir ışık kaynağı altında bölgeye özel bir estetik oluşturuyor.

BOYA BÖLÜMÜNÜN RENK UZMANLIĞI

BASF Boya Bölümünün tasarımcıları, teknolojik ve toplumsal değişiklikleri gözlemliyor ve bunları geleceğin trendlerine yönelik yoğun araştırma için bir ilham ve başlangıç noktası olarak kullanıyor. Elde ettikleri bulguları ve öngörüleri her yıl 65 yeni renkten oluşan ve Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA), Asya Pasifik (AP) ve Kuzey Amerika (NA) bölgeleri içerisindeki global trendlere ve gelişmelere yansıtılan bir koleksiyona dönüştürüyor.

Etiketler :