‘Otonom Kamyon’da bir ilki gerçekleştirdi

‘Otonom Kamyon’da bir ilki gerçekleştirdi

Iveco, akıllı yarı otonom kamyonlarını dünyanın ilk sınırlar arası girişimi olan Avrupa Otomatize Edilmiş Karayolu Etkinliği (European Truck Platooning Challenge) için görevlendirdi. 2 Iveco kamyonu AB başkenti Brüksel’den Hollanda’nın Rotterdam kentine gitti.

Iveco, yarı otonom kamyonların yer aldığı, dünyanın ilk sınırlar arası girişimi olan Avrupa Otomatize Edilmiş Karayolu Etkinliği’ne katıldı. AB Konseyi Başkanlığı kapsamında Hollanda tarafından organize edilen girişim; kamyon üreticileri, üye devletler, lojistik hizmet sağlayıcıları, yol operatörleri, karayolu ve taşıt onaylama otoriteleri, araştırma enstitüleri gibi ulaşımda söz sahibi olanlarla işbirliği içerisinde daha güvenli, temiz ve verimli bir ulaşım modelini hedefliyor.

Avrupa Otomotiv Üreticileri Derneği (ACEA) üyesi olan Iveco, bu etkinliğe beş Avrupalı kamyon üreticisiyle beraber katıldı. Etkinlik, otomatize edilmiş karayolu ve yarı otonom akıllı kamyonları ilk defa gerçek koşullarda, diğer sürücülerle beraber test etme fırsatı sundu.

ARAÇLARLA KABLOSUZ AĞ ÜZERİNDEN İLETİŞİM KURABİLİYOR

Otomatize edilmiş karayolunda iki ya da daha fazla araç birbirini yakın biçimde takip ederek aerodinamik avantaj sağlıyor. Konvoydaki her araç radarlar, kameralar ve GPS gibi gelişmiş algılama sistemleri ve CACC (Uyarlanabilir Hız Sabitleyici) ve Gelişmiş Acil Fren Sistemi gibi güvenlik sistemleri barındırıyor. Araçlar konvoydaki diğer araçlarla kablosuz ağ üzerinden iletişim kurabiliyor.

Iveco marka başkanı Pierre Lahutte, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, bu uygulamanın müşterilerine sürdürülebilir ulaşım çözümleri sağlamada geleceğe yönelik bir adım olduğunu kaydetti.

YÜZDE 10’A VARAN YAKIT TASARRUFU SAĞLIYOR

Otomatize edilmiş karayolu, aynı zamanda sektörün karbondioksit salınımlarını daha da düşürme konusundaki çabalarının bir parçası. Tıpkı tasarım, alternatif yakıtlar, altyapı gibi otomatize edilmiş karayolu da salınımların düşürülmesinde önemli bir rol oynuyor. Söz konusu teknoloji yüzde 10’a varan oranlarda yakıt tasarrufu sağlayabiliyor.

Etiketler :