PepsiCo Suadiye üretim tesisi,  Biyometanizasyon Çevre Lisansını alan Türkiye’deki ilk Gıda Fabrikası oldu

PepsiCo Suadiye üretim tesisi, Biyometanizasyon Çevre Lisansını alan Türkiye’deki ilk Gıda Fabrikası oldu

PepsiCo Türkiye, Suadiye üretim tesisi ile, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan biyometanizasyon çevre lisansını alan Türkiye’deki ilk gıda işletmesi oldu. Böylece dışarıdan organik atık alarak enerji üretimi yapmaya hak kazandı.

PepsiCo Türkiye, uzun vadede sürdürülebilir büyümeyi sağlayacak strateji ve politikaları işine entegre etmek olarak tanımladığı “Fayda Gözeten Performans” vizyonu çerçevesinde Türkiye’de yürüttüğü çalışmalara bir yenisini ekledi. 1995 yılından bu yana faaliyetine devam eden PepsiCo Suadiye Fabrikası; 2007 yılından bu yana gerçekleştirdiği, üretimden çıkan organik atıkların işlenerek enerji üretilmesi çalışmasını bir adım öteye taşıyarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan aldığı lisansla dışarıdan organik atık alıp enerji üretimi yapacak.

ORGANİK ATIKLARDAN ORGANOMİNERAL GÜBRE

Organik atıkların biyokimyasal reaksiyonlarla biyogaz ve fermente ürüne dönüşme süreci anlamına gelen “Biyometanizasyon” çalışmaları Suadiye Fabrikası’nda 10 yılı aşkın süredir devam ediyor. 26.000 m2 kapalı alana sahip olan üretim tesisinde, yılda toplam 24.480 ton patates ve 4.244 ton mısır işleniyor. Türkiye’deki PepsiCo fabrikaları arasında ilk kez Suadiye fabrikası bünyesinde kurulan Organik Atık Tesisi sayesinde fabrika, 2012 yılından beri sıfır atıkla çalışıyor.

2014 yılından itibaren üretimden kaynaklı organik atıklar, yine Suadiye Fabrikası Organik Atık Tesisi’nde 4200 m3 ıslak hacimli Anaerobik Reaktörlerde işleniyor. Enerji üretiminde değerlendirildikten sonra kalan atıktan ise PepsiCo’nun patates üretim alanlarında kullanılmak üzere Organomineral Gübre “Naturalis” üretiliyor. Naturalis ile gübre üretiminde kullanılan kimyasal yüzde 40 oranında azaltılırken, toprağa karışacak kimyasal miktarı ise minimum seviyeye indiriliyor. Böylece “Sıfır atık” hedefine ulaşırken işlemden kaynaklı CO2 salınımı da yüzde 11,5 oranında azaltılıyor.