Pirelli P Zero Trofeo R lastiği yol tutuşu yüzde 7 artırdı

Pirelli P Zero Trofeo R lastiği yol tutuşu yüzde 7 artırdı

P Zero ile başlayan ve P Zero Corsa ile süren hikaye, şimdi P Zero Trofeo R’nin tanıtımıyla devam ediyor. Pirelli’nin  ilk kez yeni bir Pagani için özel olarak geliştirdiği lastik performansa en çok odaklanan yol lastiği olarak öne çıkıyor.  Önümüzdeki günlerde ABD’deki Monterey Otomobil Haftasında (Monterey Car Week) tanıtılacak Huayra Roadster BC, orijinal ekipman olarak P Zero Trofeo R lastiklerle sunulacak. Bu lastikler, yeni Pagani ikiz turbo V12 altı litre motorun...

P Zero ile başlayan ve P Zero Corsa ile süren hikaye, şimdi P Zero Trofeo R’nin tanıtımıyla devam ediyor. Pirelli’nin  ilk kez yeni bir Pagani için özel olarak geliştirdiği lastik performansa en çok odaklanan yol lastiği olarak öne çıkıyor.  Önümüzdeki günlerde ABD’deki Monterey Otomobil Haftasında (Monterey Car Week) tanıtılacak Huayra Roadster BC, orijinal ekipman olarak P Zero Trofeo R lastiklerle sunulacak. Bu lastikler, yeni Pagani ikiz turbo V12 altı litre motorun 800 beygir ve 1050 Nm tork gücünü muazzam ileri harekete dönüştürecek. Bu otomobil, 300 km/h hız kapasitesiyle virajlarda 1.9g ve yan yüklerde maksimum 2.2 g kuvvet üretebiliyor. Bu değerler de Pirelli lastiklerine emanet edilen görevin büyüklüğünü mükemmel bir şekilde gösteriyor. 

FORMULA 1 BENZERİ GELİŞTİRME 

Horacio Pagani’nin en yeni hiper otomobili için talep ettiği performans düzeyiyle başa çıkabilecek lastiklerin (önde 265/30 R20, arkada 355/25 R21) teknik özelliklerinin ötesinde yepyeni bir geliştirme yolundan da yararlanıldı. İki İtalyan şirketi ilk defa, modelleme ve öngörme simülasyonu kullanarak lastik geliştirmeye girişti. Bu simülasyon, bir bilgisayar modelinin gerçek bir lastik üretmeyi gerektirmeden bir otomobilin dinamik özelliklerini son derece isabetli bir şekilde yaratmasını sağlayan sanal bir ön geliştirme sürecini kapsıyor. Bu durum, teslim sürelerinin azaltılması, nesnel verilerle direksiyon başındaki öznel izlenimler arasında daha fazla uyum ve hedeflenen otomobille daha da yakın olarak eşleşen bir son ürün anlamına geliyor. Böylece, Formula 1 için P Zero lastiklerinin geliştirilmesinde kullanılan aynı simülasyon teknikleri sayesinde Pirelli’nin ünlü ‘Mükemmel Uyum’ stratejisine bir adım daha yaklaşılmış oluyor. 

ÖZEL BİR P ZERO TROFEO R 

Pirelli ve Pagani mühendislerinin ortak geliştirme süreci, ön lastikler için daha geniş kanallı, daha büyük kordlu ve daha geniş jantlı yeni bir ölçü belirlemekle başladı. Bu lastik, temas alanını artırıyor ve böylece ilave aerodinamik aşağı bastırma kuvveti yüklerini desteklemek için daha fazla güç gibi bir avantaj sağlıyor. Sürüş dinamikleri daha sert bir lastik yapısının daha az kayması ile de iyileştiriliyor. Dolayısıyla Roadster BC, daha keskin dönüş kabiliyetinden yararlanırken daha lineer bir sürüş deneyimi ve daha düşük dışa savrulma eğilimi sunuyor. Lastik ölçüsünün büyümesi, daha iyi frenleme açısından da bir avantaj sağlıyor ve yeni Pagani şimdi frenleme altında 2.2g kuvvet üretebiliyor. Öte yandan, yeni P Zero Trofeo ön lastik üzerindeki çalışmalar, iki aks arasında doğru dengeyi koruyabilmek için arka lastiğin de revize edilmesini gerektirdi. Sırt deseninde değişiklik yapan Pirelli mühendisleri, farklı bir yerleşim düzeni oluşturdu ve blokların yanı sıra uzunlamasına olukların da ölçüsünü artırdı. Sonuç olarak önceki lastiğe kıyasla yüzde 7 iyileştirmeyle ivmelenme esnasında daha iyi yol tutuşu elde edildi. 

10 YILLIK İŞBİRLİĞİ 

Pagani Automobili kurucusu ve baş tasarımcısı Horacio Pagani, şu açıklamada bulundu: “Pirelli ile paylaştığımız sürekli iyileştirme misyonu doğrultusunda 10 yılı aşkın bir süredir karşılıklı saygı ve işbirliği içinde çalışmamızı kutlamaktan gurur duyuyoruz. Kendimize yeni P Zero Trofeo R için belirlediğimiz hedeflerden biri, direksiyonda gerçekten iyi, adeta elleriniz yolu tutuyormuş gibi bir his yaratmak idi. Pirelli mühendislerinin bilgi birikimleri ve yetkinlikleri, tutuş limitine ne zaman yaklaştığınızı tam olarak bilmenizi sağlayan bu lastiğin gerçekten iletişim kurmasını mümkün kıldı.”

Pirelli CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Marco Tronchetti Provera ise şöyle konuştu: “Horacio Pagani bizim için hep harika meydan okumalar belirliyor. Ne zaman birlikte çalışsak, kendimizi aşılacak yeni heyecan verici limitlerle karşı karşıya buluyoruz. Bu muhteşem ilham, olağanüstü bir ortak ile birlikte araştırma ve geliştirme çalışmaları yapmamızı sağlıyor. Pirelli DNA’sının özündeki inovasyon ve sürekli gelişme arzusu nedeniyle her ürünümüzde daima teknolojik mükemmeliyet arayışındayız. Pagani ile gerçekleştirdiğimiz her proje, bize bazı yenilikler kazandırıyor.” 

Etiketler :