Rodaport, 25 milyon dolar yatırımla yeni antreposunu açtı

Rodaport, 25 milyon dolar yatırımla yeni antreposunu açtı

Güney Marmara’daki Gemlik Körfezi’nde ‘yeni nesil liman’ anlayışıyla faaliyet gösteren genel hizmet limanı Rodaport, lojistik maliyetlerini düşüreceği yeni yatırımı antrepoyu 25 milyon dolar ile hayata geçirdi. Firma, özellikle Anadolu’daki işletmelerin fiziksel koşullardan ötürü artan lojistik maliyetlerini düşürerek dış ticarete 50 bin dolar katkı sağlıyor.

Genel yük için 100 milyon dolar yatırım ile kurulan Rodaport 25 milyon dolar ile kurduğu yeni yatırımı antrepoyu hayata geçirdi. A tipi gümrüklü ve gümrüksüz depo ve antrepo, yaklaşık 42 bin dönümlük arazi üzerinde yer alıyor. Çelik ürünleri, hububat, proje kargo ve paletli ürünler için raf sistemine (17.000 adet EURO palet) ihtiyaç duyulan ürün grupları depolama hizmeti veren antrepo, ithalatçı ve ihracatçılara birçok kolaylık sağlıyor. İstanbul’a her gün 5 bin TEU konteyner içinde inen ürünün yüzde 10’unun Anadolu’ya gittiğini söyleyen Roda Liman Depolama ve Lojistik Genel Müdürü Ali Açıl, limana yakın olarak konumlandırdıkları antrepoyu kullanan ithalatçıların ürünlerini Anadolu’ya ulaştırırken oluşan maliyetlerini yüzde 40 düşürdüklerini söyledi.

Bölgede 1 milyon 500 bin TEU kurulu kapasite olduğunu ancak şuandaki ticaret hacminin 700 bin TEU olduğunu dile getiren Ali Açıl, “Bu rakamlar ticaretin bölgeden rahat aktığının bir göstergesi. Yapılan bol sıfırlı liman yatırımları ile rekabet çetinleşiyor. Biz de bölgedeki rakiplerimizden farklılaşarak ilave yük getirecek yeni bir yatırım yapmak istedik. İthalatçının ihtiyaçlarını analiz ederek bölgenin yüksek kapasiteli antrepolara ihtiyacı olduğunu teşhis ettik. İstanbul’da 2 milyon 500 bin m2’nin üzerinde A tipi antrepo aktif olarak kullanılıyor. İstanbul’un Avrupa yakasındaki limanlara gelen 5 bin TEU/gün konteynerin içindeki emtianın hepsi İstanbul’da pazarlanmıyor. Köprülerden her gün 15 bin kamyon geçiyor. İstanbul’da kümelenmiş olan distribütörler ve tüccarlar İstanbul’a deniz yolu ile gelen malın yaklaşık olarak yüzde 10’nu hinterlandımızda olan şehirlere kara yolu ile aktarmak durumundalar. Gemlik limanları Anadolu’daki birçok varış noktası için çok daha ucuz ve hızlı bir alternatif. Bu alanda çok dillendirilmeyen bir çaresizlik vardı. Biz de zaman içinde büyümüş bu gereksiz yükü dış ticaretimizin üzerinden kaldırmak üzere 32 bin metrekare kapalı 9 bin 200 metrekare açık alanı olan bir antrepo yatırımına karar verdik, limana yakın olması sebebi ile yüksek değere sahip arazi maliyeti ile birlikte toplam 25 milyon dolar yatırım yaptık. Lokayson olarak oldukça rahat bir alanda konumlanan anptrepo, Bursa Serbest Bölgesi’ne ve yeni İstanbul Otobanı’na 2 kilometre uzaklıkta. Mayıs ayında hizmete açtığımız ortalama tavan yüksekliği 11 metre olan antrepoda, 7 adet tavan vinci, 28 farklı ölçülerde seksiyonel kapı ve rampalar yer alıyor” dedi.

Limana 1 kilometre uzaklıkta yer alan depolama alanı antreponun çok amaçlı kullanıma uygun olduğunu dile getiren Açıl, “Müşteri taleplerini tam zamanında karşılamak üzere bir emtianın gümrüklü alanda zaman kısıtlaması olmadan beklemesi dış ticaretin olmazsa olmazı. Bu antrepo da limana gelen gemilerin kalış sürelerini kısaltıyor. Antreponun sunduğu avantajlar bölgedeki hareketli müşterilerin limanımıza bağlılığını artırdı. Antrepo, hali hazırda İstanbul’da bulunan ve Anadolu ile ticaret yapan birçok dış ticaret şirketi için, fiziksel şartlara bağlı olarak artan maliyetlerini azaltan alternatif bir çözüm oldu” şeklinde konuştu.

Etiketler :