Rusya ile ticaret ne zaman eski günlerine döner?

Rusya ile ticaret ne zaman eski günlerine döner?

Türkiye’nin önemli ticaret partnerlerinden biri olan Rusya ile geçtiğimiz yılın sonlarında “uçak düşürme krizi” yaşandı. Rusya, Ocak ayından itibaren Türkiye mallarına yönelik bir dizi engeller koymaya başladı. Bu durum hem ihracatı hem de Rusya’ya yönelik taşımacılık yapan firmaları etkiledi. Türkiye’ye en çok turistin geldiği ülkelerden biri olan Rusya’dan bu yıl çok az turist geldi. Ancak geçtiğimiz günlerde karşılıklı sıcak diyaloglar kurulmaya başladı. Bu hem ihracatçıya, hem taşımacıya hem de turizm s

2016 HEDEFLERİMİZİ, 2017’YE ERTELEDİK

ÖZEL HABER - Konuyla ilgili görüştüğümüz Ekol Dış Ticaret Genel Müdürü Tamer Dinçşahin şu değerlendirmeyi yaptı: “1 Ocak’tan itibaren başladı işlerimizde yüzde 60 civarında bir kayıp yaşadık. Rusya’daki kurumsal müşterilerle ticaretimizin etkisi ile yüzde 40’lık ticaretimiz devam etti. Uçak düşürme olayı yaşanmasaydı; 2016’da Rusya pazarındaki kapasitemizi minimum iki katına çıkartmayı hedefliyorduk. Bu yıl 2015 ile seviyemiz aynı kaldı ama 2016 hedeflerimiz 2017’ye ertelenmiş oldu.

Rusya ile ticarette altyapı kurmak çok önemli. Altyapıyı oluşturmak, ekibi oluşturmak, müşterileri ikna etmek zaman alıyor. Biz bu yapıyı kurmuştuk. Birçok firmanın Rusya üzerindeki açılımları için danışmanlık konularında çalışmalar başlamıştı.

RUSYA’YA ÇALIŞAN NAKLİYECİLER, 2016’YA ZARAR YAZDILAR

Rusya’ya çalışan tüm Türk nakliyecileri 2016’yı zarar ederek kapattılar. Bunun nedeni başta kota, yasaklardan dolayı pazarın küçülmesi ve Rusya’nın vize uygulamaya başlaması… Tüm bunlar Rusya pazarının daralmasına neden oldu. Durum böyle olunca Rusya’ya çalışan Türk nakliyeciler başka pazarlara açılmak zorunda kaldı. Son dakika açılımları yapan her firma gibi onlar da acımasız rekabetten nasiplerini aldılar.

İLİŞKİLERİN DÜZELMESİ 2017 YILI BAŞINI BULUR

Bugün Rusya-Türkiye arasındaki ilişkiler ‘ha dediğimiz zaman’ düzelecek değil. İlişkilerin düzelmesi 2016’nın sonu, 2017’nin başını alır. Rusya pazarı için 2016 kayıp bir yıl oldu. 2016, sadece taşımacı için değil, ihracatçı, turizmci, tekstilci için kayıp bir yıl oldu.

2018 DÜNYA KUPASI ORGANİZASYONU BİR FIRSAT

Rusya ticaretinin kalbi olan Laleli ve Osmanbey piyasaları çok kötü bir yıl yaşadı. Bundan sonraki süreç bile bu kayıp yılı 2-3 yılda ancak telefi eder. Önümüzde tek şans var: O da 2018’de Rusya’da yapılacak olan Dünya Kupası organizasyonu. İnşaat sektörümüzün bu organizasyon için görevlerini tamamlama ve yeni görevler almaları geçmişteki kayıpları daha hızlı bir şekilde ortadan kaldırabilir.

7 MİLLAR DOLARDI, 2-3 MİLYAR DOLARI GEÇMEZ

Türkiye’nin Rusya’ya olan ihracatı resmi kayıtlara göre 7 milyar dolardı. Bavul ticaretini de kattığımızda bu rakam rahatlıkla iki katının üstündeydi. Ancak bu yıl yasaklamalar ve aramızdaki bu olumsuz gelişmeler nedeniyle bavul ticareti dahil toplam ihracatın 2-3 milyarı geçmeyeceğini öngörüyorum.

2015 VE 2016 İLK 5 AYIN KARŞILAŞTIRILMASI

Rusya’ya ihracat Mayıs sonu itibarıyla yani ilk 5 ayda 640 milyon dolar. Geçen yıl ise bu rakam yani 2015’in ilk 5 ayında 1 milyar 573 milyon dolardı. Bu da demek oluyor ki, yüzde 60’lık bir azalma yaşandı.

İHRACAT YAPTIĞIMIZ ÜLKELER SIRALAMASINDA RUSYA, 6. İDİ 20. SIRAYA GERİLEDİ

Rusya geçen yıl ihracat yaptığımız ülkeler sıralamasında 6 sıradaydı, bu yıl 20. sıraya geriledi.

Rusya bizim geçmişte olduğu gibi gelecekte de önemli bir ticaret partnerimiz. Her ne kadar aramızda böyle bir sorun yaşandıysa bile Türkiye ile Rusya halkları arasında bir sorun teşkil edecek büyük problemler yaşanmadı. 

TİCARET DİBE VURDU, BUNU FIRSATA ÇEVİRMEK LAZIM

Türkiye-Rusya ticareti bu dönemde dibe vurdu diyebiliriz. Bunu fırsata çevirip artık kurallı, uluslararası kurallara riayet edilebilecek şekilde dönüştürüp kalıcı işbirliklerini yaratmak gerekir. Her ne kadar biz Rusya’ya kuralsız bir ülke diye konuşsak da; DTÖ’ye girmiş, ticari altyapısını, bankacılık sistemini oluşturmuş ve kontrol mekanizmalarını son derece iyi kontrol edebilen bir ülkeden bahsetmekteyiz. Böyle ülkelerle ticaret yaparken bazı eski alışkanlıklarımızdan vazgeçmenin bizlere fayda sağlayacağını unutmamamız gerekir.

Etiketler :