Sektörün en büyük sorunu “YABANCI DİL!”

Sektörün en büyük sorunu “YABANCI DİL!”

Pegasus Hava Yolları Kargo Direktörlüğü ve İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi işbirliği ile düzenlenen 5. Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Konferansı’nın açılış konuşmalarının ardından bir oturum gerçekleştirildi. Oturumda; İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi Dekan Yardımcısı Yardımcı Doç Dr. Gültekin Altuntaş, IATA Türkiye Azerbaycan ve Tükmenistan Proje Yöneticisi Okan Oğur, Ekol Lojistik Taşımacılık Genel...

Pegasus Hava Yolları Kargo Direktörlüğü ve İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi işbirliği ile düzenlenen 5. Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Konferansı’nın açılış konuşmalarının ardından bir oturum gerçekleştirildi. Oturumda; İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi Dekan Yardımcısı Yardımcı Doç Dr. Gültekin Altuntaş, IATA Türkiye Azerbaycan ve Tükmenistan Proje Yöneticisi Okan Oğur, Ekol Lojistik Taşımacılık Genel Müdürü Murat Boğ, Borusan Lojistik Uluslararası Taşımacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Savaş Yaşar, Saudi Airlines Cargo Ticaretten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Rainer Muller ve Lufthansa Cargo AG Türkiye Genel Müdürü Hasan Hatipoğlu birer sunum yaptılar.

İÜ ULAŞTIRMA VE LOJİSTİK FAKÜLTESİ

DOÇ DR. GÜLTEKİN ALTUNTAŞ: “BİR İŞ ARARKEN YA DA BİR PROJE YAPARKEN GÜÇLÜ YANLARIMIZA ODAKLANMALIYIZ”

Konferansın ilk gününün ilk oturumunun açılışını İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi Dekan Yardımcısı Yardımcı Doç Dr. Gültekin Altuntaş yaptı. İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi olarak amaçlarının sektöre yönetici yetiştirmek olduğunu ve bunun için bir eğitim tasarladıklarını söyledi. Doç Dr. Gültekin Altuntaş şunları anlattı: Biz kişileri tarif ederken çeşitli analizler yapıyoruz. Bütün işler kendini tanımakla başlayacak. İnsanla çalıştığı iş arasında uyum olmalı. Bir diğer analiz; kendinizin güçlü ve zayıf yanlarını ortaya koyuyor muyuz? Bilimsel araştırmalar şunu gösteriyor: Bir iş ararken ya da bir proje yaparken güçlü yanlarımıza odaklanmalıyız. Zayıf yanlarınıza odaklanırsanız zaman kaybedersiniz. Güçlü yanlar sizin için önemli. Bilgi beceri ve tutum becerilerini kapsayan yetkinlik var. Mesleki yetkinlik, yönetsel yetkinlik gibi. Hangi işi yaparsanız yapın hepsinde temel yetkinlik önemlidir. Mesleki kısma gelince farklı seçenekler söz konusu. Bilginiz olabilir, becerileriniz olabilir ama tutumunuz pozitif değilse başarılı olamazsınız. Profesyonel yetkinliğiniz olmadığı sürece bilginiz becerileriniz işe yaramaz. Geliştirilebilir beceriler vardır.”

İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi’nin Türkiye’de lojistik anlamında kurulan ilk okul olma özelliğini taşıdığını hatırlatan Doç Dr. Altuntaş, çağımızın iletişim çağı olduğunu ancak hale iletişimleşemediğimizi söyledi. Ne olursa olsun kişisel yetkinliklerimizi geliştirmemiz gerektiğini söyleyen Altuntaş, bu yapılmadığı taktirde temel yetkinliklere ulaşılamayacağını vurguladı.

“SEKTÖRDE EN BÜYÜK SIKINTI YABANCI DİL SORUN”

Sektörde en büyük sıkıntı yabancı dil sorunu. Ancak bunun için önce kendi dilimizi doğru kullanacağız” diyen Altuntaş, konferansa katılan öğrencilere dönerek, “İletişim becerisi çok önemli. Konuşmaktan çekinmeyin. Fikrinizi söyleyin” dedi.

“ LOJİSTİĞİN TEMEL İLGİ ALANININ OPTİMİZASYON”

Lojistiğin temel ilgi alanının optimizasyon olduğunu vurgulayan Altuntaş, iyi bir yönetici olmak için 3 önemli noktaya işaret etti: “Teknik beceri gerekliliği, insan ilişkileri becerisi gerekliliği,  kavramsal beceri gerekliliği.

IATA

OKAN OĞUR: “HAVA KARGODA ÇÖZÜM NEDİR E-KARGO”

IATA Türkiye Azerbaycan ve Tükmenistan Proje Yöneticisi Okan Oğur da oturumda yaptığı konuşmada, IATA’nın görevleri ve amaçları hakkında bilgi verdi. Havayolu ile taşınan kargo oranının düşük olduğunu ancak değer olarak çok önemli yere sahip olduğunu söyleyen Okan Oğur, hava taşımacılığında kargonun kritik bir bileşen olduğunu vurguladı.

Hava kargo taşımacılığında akışın kolay ama doküman akışının karmaşık olduğunu ifade eden Oğur, “18 farklı belge 36 kez 9 paydaşa gönderiliyor” dedi.

IATA olarak hava kargoyla ilgili stratejileri olduğunu kaydeden Oğur, bunlardan birinin kargo taşımalarının modernizasyonu olduğunu vurguladı. Sunumunda dünyanın farklı zamanlarında kullanılan konşimento çeşitlerini gösteren Oğur, e- konşimento hakkında şunları söyledi: “10 yıl önce başladığını ve şu anda yüzde 30 kullanılıyor. Neden e-kargo kullanmalıyız? Havayoluyla taşıma yapıyoruz ama bunu eski modellerle yapıyoruz. Hava kargo taşımacılığı pazar kaybına uğruyor ve mevcut uygulamalar sürdürülebilir değil. Çözüm nedir e-kargo. Verimlilik bu şekilde artırılabilir. Kağıtsız taşıma çok önemli. Peki nedir e-taşımanın avantajları; kalite, mevzuattaki uyumluk, verimlilik ve üretkenlik artışı.  e-AWB kağıdı ortadan kaldırarak tedarik zincirini hızlandırıyor. Bilgi ve veri kalitesi arttığı için üretkenlik artıyor. Kağıda bağımlılığımızı azalttık ama bu yeterli değil. Bu süreç neden yavaş hareket ediyor. Çünkü yeni şeylere açık değiliz. Aynı zamanda dijitalleşmeye ek olarak veri çerçevesi dediğimiz bütün hizmetleri birlikte kullanacağız. Gelecekte bağlantı manzarası nasıl olacak. Temel veri omurgası olacak ve bütün veriler buraya bağlı olacak.

EKOL LOJİSTİK

MURAT BOĞ: “5 BİN ÇEKİCİMİZ, 5 GEMİMİZ, 750 BİN METREKARE KAPALI DEPOLAMA ALANIMIZ VAR”

Ekol Lojistik Taşımacılık Genel Müdürü Murat Boğ, oturumda, Ekol Lojistik’in gelişimi ve marka yolculuğu ve lojistik trendler hakkında sunum yaptı. Konuşmasına “Ekol Lojistik entegre çözümler sunuyor” diye başlayan Murat Boğ, Ro-Ro şirketleri ile birlikte 600 milyon euro ciroya ulaşacaklarını söyledi. 750 bin metrekare kapalı depolama alanına sahip olduklarını kaydeden Boğ, Türkiye’nin aynı çatı altında 250 bin metrekarelik tesisini Çayırova’da açacaklarını belirtti. Ekol Lojistik’in yılda ortalama yüzde 25 büyüdüğünü ifade eden Boğ, sektörün büyüme ortalamasının ise yüzde 15 olduğunu kaydetti. Ekol Lojistik’in hedefinin önce Avrupa’da sonra da dünyada marka olmak olduğunu belirten Boğ, “5 bin çekicimiz var. 5 Ro-Ro gemimiz var. Avrupa’da intermodal hizmetimizle haftalık 40 tren kaldırıyoruz. Yüzde 90 treyler yüzde 10 konteyner kullanıyoruz. Büyük kısmı Almanya-İtalya arasında çalışıyor. Yeşil Lojistik’e inanıyoruz. Karbondioksiti azaltmak istiyoruz. Bunu ölçüp müşterimizle paylaşıyoruz” dedi.

Ekol olarak intermodalda maliyet avantajı da sağladıklarını anlatan Boğ, intermodal taşımacılık sayesinde sürdürülebilirliği sağladıklarını söyledi. Avrupa ağırlıklı olmak üzere dünya genelinde kendi şirketleri olduğunu belirten Boğ, İran’da var olacaklarını, şu an izinlerin alınmaya çalışıldığını kaydetti. Şu an 15 ülkede şirketlerinin olduğunu anlatan Boğ, 2017’de 20 ülkeye ulaşacaklarını kaydetti. Boğ, yurtdışındaki bu şirketlerinde Almanya dışındaki tüm ülkelerde yerel yöneticileri kullandıklarını kaydetti.

“AR-GE’YE YILDA 6 MİLYON EURO KAYNAK AYIRIYORUZ, YALOVA RO-RO TERMİNALİNİN İLK FAZINI TEMMUZ’DA KULLANMAYA BAŞLAYACAĞIZ”

Yalova Ro-Ro terminali açacağız. İnşaat çalışmaları devam ediyor. İlk fazını Temmuz ayında kullanmaya başlayacağız. Bu proje İstanbul trafiği için de çok önemli. Eskihisar-Topçular ve Ambarlı-Topçular arasında treyler taşıyacağız. Bizi kullanan firmalar İstanbul trafiğine girmeyecekler. Bu aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi” diyen Boğ,  Ekol, lojistikte Türkiye’deki ilk ve tek Ar-Ge merkezini kurdu.  Ar-Ge’ye yılda 6 milyon euro kaynak aktardıklarını belirten Boğ,  kendi yazılımlarını yaptıklarını ifade etti.

GELECEK 3 YILDA 10 BİN ARAÇLIK FİLO, 11 RO-RO GEMİSİ

Gelecek 3 yılda 10 bin araçlık filo, 11 Ro-Ro gemisi, 20 ülkede şirket, 1.5 milyon metrekare kapalı alan, 80 ülkeye hizmet hedeflerinin olduğunu kaydeden Boğ,  “Sektörde çok ciddi rekabet var. Elektronik ihalelerin sayısı arttı. Rekabet çok sertleşti. Farklı sektörlerde farklı firmalar bir araya gelebiliyor. Müşterilerde bir araya gelerek aynı yerden hizmet alabiliyorlar.”

BORUSAN LOJİSTİK

SAVAŞ YAŞAR:LOJİSTİKTE BİR ŞEYLER BULMAK GEREKİYOR. 2 YENİ ÜRÜN YARATTIK”

Borusan Lojistik Uluslararası Taşımacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Savaş Yaşar ise oturumda yaptığı sunumda özetle şunları söyledi:Borusan Lojistik olarak lojistikte entegre sunulabilecek tüm hizmetleri veriyoruz. Yurtiçi nakliyede araç lojistiği önemli yer tutuyor. Limanımız var. Yabancı ülkelerde varız. Stratejimiz burada rakiplerimizden farklı Kuzey Afrika, İran, Kazakistan, gibi ülkelerde ofislerimiz ve hizmetlerimiz mevcut. Hizmet verdiğimiz sektörler; tekstil ve otomotiv en önemli sektörler. Karayolu taşımacılığında karadan gidilebilen her yere gidiyoruz. Ekspres taşımalar mega çift katlı TIR’larla taşımalar yapıyoruz. Denizyolu taşımacılığında dünya çapında iyi acentelerle çalışıyoruz. Denizyolu da bizim için önemli bir taşıma modeli. Havayolu taşımacılığı küçük gibi görünse de Türkiye’de en iyi acenteler arasında olmaya çalışıyoruz. Demiryolu ve multimodal taşımacılıkta başlangıç aşamasındayız. İleride bu modeli geliştireceğiz. Yatırımlarımızı bu yönde yapmak istiyoruz. Avrupa’da partnerlerle çalışıyoruz.

ETA, 17 BİN KAMYON SÜRÜCÜSÜNE İŞ OLANAĞI SUNDU

2000 yıllarından beri 6 sigmayı her alanda kullanılıyor. Müşteriyi anlama, dinleme onu 6 sigma proseslerle iyileştirip müşteriye hizmet olarak yansıtıyoruz.  Kendi Ar-Ge’miz var. Devletten sertifikamızı alacağız. Son 3-4 yıldır yeni inovasyon çalışmaları arttı. Lojistikte bir şeyler bulmak gerekiyor. 2 yeni ürün yarattık. Bunlardan biri ETA, diğeri de Bukoli.  Bu yeni inovasyon ürünlerimizi büyütmeye çalışıyoruz.  ETA, müşteriye hızlı hizmet fiyat avantajı ve kolay ödeme sağlıyor. Geçen yıl ETA ile 4 bin 500 müşteriye ulaşıldı. Başarı oranı yüzde 96. 17 bin kamyon sürücüsüne iş olanağı sağladı.”

SAUDI AIRLINES

RAINER MULLER: “ORTADOĞU’NUN FREIGHT OPERASYONLARDA BİR NUMARALI HAVAYOLU ŞİRKETİYİZ”

Saudi Airlines Cargo Ticaretten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Rainer Muller oturumda şunları anlattı: “Saudi Airlines olarak biz şu an Ortadoğu’nun freight operasyonlarda bir numaralı havayolu şirketiyiz. Her yere taşıma yapmıyoruz. Belli pazarlara odaklanıyoruz. Değer katacağımız pazarlara odaklanıyoruz. Kenya’da  güçlüyüz. Tekstil ürünlerini Bangladeş’ten alıp dağıtıyoruz. Taha Kargo ile bu ürünleri Türkiye’ye taşıyoruz. Her yıl 600 bin ton kargo taşıyoruz.”

LUFTHANSA

HASAN HATİPOĞLU: “HAVA KARGODA GİDECEĞİMİZ NOKTA DİJİTALLEŞME”

Oturumun son konuşmacısı Lufthansa Cargo AG Türkiye Genel Müdürü Hasan Hatipoğlu da “Merhaba geleceğin lojistik yöneticileri” diyerek başladığı konuşmasında şunları söyledi: ““Lufthansa Alman Havayolları, 117 bin çalışanı, 105 milyondan fazla taşıdığı yolcu ile büyük bir havacılık şirketi. Lufthansa Cargo olarak 300’ün üzerinde destinasyona uçuyoruz. 70 adet kargo uçağımız bulunuyor. Lufthansa Cargo ölçülebilir kalitede yüzde 88.6 teslimat ve yüzde 84’lük söz verilen uçurma verilerinde dünyanın en iyi sonuçlarını almaktadır. Müşteri memnuniyet anketinde çok iyi noktalardayız.

Türkiye’de ne yapıyoruz? Haftada 4 adet 90 tonluk 500 metreküplük uçaklarla  hizmet veriyoruz.  Sunexpress’in kapasitesini kullanıyoruz. En büyük taşıma kalemimizi otomotiv ve makine parçaları oluşturuyor.

Hedefimiz 2020’de karbondioksit salınımımızı yüzde 25 aşağıya çekmek. Bunun için de filomuzu yeniliyoruz. Çevre duyarlılığı dışında birçok önemli sosyal sorumluluk projemiz bulunuyor.

2007 den 2020 ye kadar hava kargonun gelişimine bakıldığında yıllık yüzde 3.6 oranında büyüyor. Bu hava kargonun önemini gösteriyor

Hava kargoda gideceğimiz nokta dijitalleşme. Hava kargo olarak dijitalleşmede geri kaldık. Neden çünkü çeşitli bariyerleri aşamıyoruz. E-AWB’yi hala yüzde 35 seviyesinde kullanıyoruz. Bunu aşmamız için genç arkadaşlara ihtiyaçlarımız var.

 

Etiketler :