“Son 10 gündür ordinonun dünyanın hiçbir yerinde olmadığı söylendi, internette ordinonun kimin kullandığı kimin kullanmadığı belli”

“Son 10 gündür ordinonun dünyanın hiçbir yerinde olmadığı söylendi, internette ordinonun kimin kullandığı kimin kullanmadığı belli”

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği’nin (UTİKAD) 35. Olağan Genel Kurulu Intercontinental Hotel’de gerçekleştirildi. Genel Kurul’da konuşan UTİKAD Başkanı Emre Eldener şunları söyledi: “Bu yıl üyelerimizde inanılmaz destek gördük. Bu konuda emeği geçen üyelerimize çok teşekkür ediyorum. UTİKAD bütün taşıma modlarında hizmet veren üyelerden oluşuyor. Son bir hafta 10 gündür ordino konusu gündemimizi meşgul ediyor. UTİKAD...

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği’nin (UTİKAD) 35. Olağan Genel Kurulu Intercontinental Hotel’de gerçekleştirildi. Genel Kurul’da konuşan UTİKAD Başkanı Emre Eldener şunları söyledi: “Bu yıl üyelerimizde inanılmaz destek gördük. Bu konuda emeği geçen üyelerimize çok teşekkür ediyorum. UTİKAD bütün taşıma modlarında hizmet veren üyelerden oluşuyor.

Son bir hafta 10 gündür ordino konusu gündemimizi meşgul ediyor. UTİKAD olarak biz hiç kimse ile kavga falan etmiyoruz. Biz sadece bu konuyu netleştirmek istiyoruz. Son 10 gündür ordinonun dünyanın hiçbir yerinde olmadığı da söylendi. İnternete girdiğinizde ordinonun kimin kullandığı kimin kullanmadığı belli. Herkesin bir şeyler söylediği bir evrak haline geldi.

Ordino taşımacı ve basiretli tüccar tarafından son derece önemli bir evrak. UTİKAD olarak bu belgenin bedelinin serbest rekabet ortamında belirlenmesi gerektiğini destekliyoruz. Ancak bu desteği verirken ordino belgesinin fahiş olmasından yana da değiliz.

Ordino sadece ithalatta geçerli olan ve damga vergisine tabi olan yasal bir belgedir. Ordino veya yükün doğru alıcıya teslim edilmesini sağlayan belge, uluslararası ve ulusal mevzuat ve uygulamalar çerçevesinde tüm dünyada düzenlenen ıslak imzalı veya e-imzalı bir belgedir. Yükün alıcıya fiziki olarak teslimi sırasında bu belgenin mutlaka ibraz edilmesi ve aranması gerektiğini karara bağlamış Yargıtay onaylı pek çok mahkeme kararı vardır. Türk Ticaret Kanunu’nun 870. maddesi taşıyanın, taşıma ücreti dışında, taşınan eşyaya verilen hizmetlere ilişkin gerekli giderleri isteyebileceğini hükme bağlamıştır. Yıllık 700 milyon TL’lik ordino ücreti rakamının nasıl hesaplandığını bilmiyoruz.

Emre Eldener, konuşmasında ayrıca UTİKAD’ın 2017 yılındaki faaliyetleri ile ilgili bilgi verdi.

Etiketler :