"Treyler üreticileri yılda 200 binden fazla lastik alım potansiyeline sahip"

"Treyler üreticileri yılda 200 binden fazla lastik alım potansiyeline sahip"

Treyler sektörünün tek temsilcisi Treyler Sanayicileri Derneği’nin Yönetim Kurulu üyeleri TP Endüstriyel ve Ticari Lastikler A.Ş.’nin İzmit’teki Fabrikası’nı ziyaret etti. Pirelli’nin yeni yapılanması ve treylere yönelik ürünleriyle ilgili ayrıntılı bilgi alan TREDER heyeti, ayrıca Formula 1 lastiklerinin tek üretim tesisini de görme fırsatı yakaladı. TREDER Yönetim Kurulu, fabrika ziyaretinin ardından Ağustos ayı yönetim kurulu toplantısını da Pirelli fabrikasında gerçekleştirdi.

Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER) Başkanı Kaan Saltık başkanlığındaki heyete TREDER üyelerinin tamamına yakını katılırken, ziyarette Pirelli MEA Bölgesi Pazarlama Direktörü Alberto Vigano, Türk Pirelli Ağır Vasıta Lastikleri Ticaret Direktörü Gökçe Şenocak, Pirelli Fabrika Direktörü Hakan Yalnız, Pirelli Ürün ve Ticari Pazarlama Sorumlusu Emrah Erol, Pirelli MEA Bölge Pazarlama Müdürü İpek Unaran da hazır bulundu.

GÖKÇE ŞENOCAK: “BÜYÜMEYİ SADECE CİROSAL ANLAMDA YAPMAYACAĞIZ”

Pirelli’nin değişim, büyüme ve birliktelik gibi üç ana konuya odaklandığını dile getiren Türk Pirelli Ağır Vasıta Lastikleri Ticaret Direktörü Gökçe Şenocak, “Pirelli Endüstriyel Lastikler’de daha önce İtalya'dan yönetilen Avrupa ülkeleriyle, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Ortadoğu, Afrika ülkelerini kapsayan MEA Bölgesi’nin birleştirilmesiyle oluşan EMEA Bölgesi’nin merkez üssü ilk kez Türkiye oldu. MEA Bölgesi CEO’su olarak görev yapan Murat Akyıldız’ın EMEA’nın başına getirilmesiyle de ilk kez bir Türk yönetici bu görevi üstlenmiş oldu.  Bunun haklı gururunu yaşıyoruz” dedi.

Ağır vasıta lastiklerini binek bölümünden ayırdıklarını aktaran Şenocak, bu sayede müşterilerine ihtiyaçları doğrultusunda daha kaliteli, hızlı çözüm sunabileceklerini ve onların taleplerine daha fazla odaklanabileceklerini söyledi. “Büyümeyi sadece cirosal anlamda yapmayacağız” diyen Şenocak, cirolarının yüzde 3 oranıyla Ar-Ge’ye ayrıldığını bunun da sektördeki en büyük pay olduğunu söyledi.

TREYLER ÜRETİCİLERİNİN YILLIK 200 BİN LASTİK ALIM POTANSİYELİ VAR

Pazar ile ilgili de bilgi veren Şenocak, Avrupa kamyon pazarında yüzde 5 oranında büyüme öngördüklerini, Türkiye’nin Almanya ile birlikte en büyük pazar olduğunu vurguladı. Treyler üreticilerinin yıllık toplam lastik alım potansiyelinin yaklaşık 200 binin üzerinde olduğunu belirten Şenocak, bunun yenileme ve orjinal ekipman toplam kamyon lastiği pazarının yaklaşık yüzde 10’unu oluşturduğunu söyledi.

EKMEĞİMİZ, SUYUMUZ KAMYON-OTOBÜS

Ürün ve Ticari Pazarlama Sorumlusu Emrah Erol da Pirelli’nin aldığı stratejik bir kararla binek ve ağır vasıta gruplarını ayrıştırmasının ardından kamyon ve otobüs lastikleri üzerine daha fazla odaklanma fırsatı bulduklarını ifade etti, “Artık bizim ekmeğimiz, suyumuz kamyon” dedi. Pirelli’nin kamyon grubunda en son nesil ürün grubu olan ST01 serisi Treyler lastikleri hakkında bilgi veren Erol, TREDER üyelerinden gelen soruları yanıtladı.

BÖLGENİN EN BÜYÜK KAMYON FABRİKASI

Pirelli Fabrika Direktörü Hakan Yalnız da fabrika hakkında bazı bilgiler verdi. Kamyonda bölgenin en büyük fabrikası olduklarına dikkat çeken Yalnız, yüzde 100 oranında atık geri dönüşümü yakaladıklarına da belirtti. Yalnız, TREDER üyeleri ile şu bilgileri paylaştı: “1960 yılında ilk Türk Lastik Fabrikası olarak kurulan Türk Pirelli, 1962 yılında İzmit Fabrikası’nda ürettiği ilk yerli üretim lastiğini yollarla buluşturdu.

İzmit Kocaeli bölgesinde yer alan ve 340 bin metrekarelik alana sahip Türk Pirelli Lastikleri Fabrikası, Pirelli Grubu’nun tonaj ve üretim çeşidi bakımından aynı çatı altında üretim yapan en büyük tesisi. Pirelli grubunun en kapsamlı üretimini gerçekleştiren İzmit Fabrikası, yıllık 7 milyon adet lastik üretme kapasitesiyle otomobil, hafif ticari araç, kamyon ve motorsporları ana grupları olmak üzere toplam 675 çeşit lastik üretimini gerçekleştiriyor. Formula 1’in resmi lastik tedarikçisi olan Pirelli, yarışlarda kullanılmak üzere tüm F1 lastiklerini de İzmit’te üretiyor.

Pirelli Grubu içerisinde önemli bir üretim üssü olan İzmit Fabrikası, Türkiye’den yapılan toplam ihracatın yaklaşık yüzde 40’ını gerçekleştiriyor. Son 5 yılda gerek ciro, gerekse karlılık olarak sürekli artan bir grafik elde eden Pirelli, 2015 yılında 1,2 milyar TL ciro elde etti.

TREDER Başkanı Kaan Saltık ise ziyaret ile ilgili yaptığı açıklamada tedarikçilerle biraraya gelmenin sektör adına çok yararlı olduğunu anlatarak “Pirelli Endüstriyel Lastikler’de EMEA bölgesi üssünün Türkiye olması sektör adına çok sevindirici bir gelişme. Türkiye’nin son yıllarda otobüs, kamyon ve treylerde gösterdiği yükseliş trendi yatırımlarla daha da yukarılara taşıyacaklarını düşünüyorum” dedi.

Türk Pirelli Ağır Vasıta Lastikleri Ticaret Direktörlüğü Gökçe Şenocak ziyaretleri için TREDER Başkanı Kaan Saltık’a bir teşekkür plaketi sundu.

Etiketler :