“Tüm lojistikçiler risklerini doğru yönetmeli ve sürdürülebilir iş modelleri geliştirmeli”

“Tüm lojistikçiler risklerini doğru yönetmeli ve sürdürülebilir iş modelleri geliştirmeli”

Ekonomi ve Lojistik Zirvesi, 5 Nisan’da Hilton İstanbul Bomonti Hotel'de gerçekleşti. Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği’nin (UTİKAD) de destek verdiği ve sponsorları arasında yer aldığı zirvede ekonomi ve lojistik sektörünün önde gelen isimleri buluştu. UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Eldener’in açılış konuşmasını ve aynı zamanda ana oturum moderatörlüğünü yaptığı zirvede lojistik sektörünün sorunları ve çözüm önerileriyle reel sektörlerin lo

UTİKAD, UTA Lojistik Dergisi tarafından bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Ekonomi ve Lojistik Zirvesi’nde ekonomi ve lojistik sektörünün önde gelen isimleri ile buluştu. “Rekabetçi Ekonomi İçin Güçlü Lojistik” sloganıyla düzenlenen zirvenin açılış konuşmasında Türk lojistik sektörünün genel değerlendirmesini yapan UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Eldener, sektörün 2016 yılında geçirdiği zor döneme dikkat çekerken, Endüstri 4.0 ile yaşanacak değişim ve gelişimin de altını çizdi.

Devlet ve özel sektör temsilcilerinin en üst düzeyde bir araya geldiği Ekonomi ve Lojistik Zirvesi kapsamında fikir alışverişinin ve karşılıklı anlayışın tüm paydaşlara büyük bir kazanım sağladığını vurgulayan UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Eldener, “Toplumsal yaşamın vazgeçilmez unsuru olan sivil toplum örgütlerinin gücünün iş dünyası, ekonomik hayat ve sosyal sorumluluk paydasında en etkin şekilde kullanılması hem bireysel hem de toplumsal faydalar sağlıyor. İş dünyasında örgütlenme aynı sektörde hizmet üreten firmaların ortak sorunlarının tek bir elde toplanması, ortak akılla çözümler üretilmesi ve kamu nezdinde bu çözümlerin paylaşılmasına olanak sağlıyor. Hem ulusal hem de uluslararası platformlarda gelişim ve istikrarın da önünü açıyor” diye konuştu.

UTİKAD ÇALIŞMALARINI VERİMLİ BİR ŞEKİLDE SÜRDÜRÜYOR

UTİKAD olarak Türkiye lojistik sektörünü ve dernek üyelerini ulusal ve uluslararası düzeyde en iyi şekilde temsil etmek, sektörün uluslararası standartlarda ve sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamak, dernek üyelerinin gelişimini destekleyici faaliyetleri yürütmek amacıyla çalışmalarına devam ettiklerini belirten UTİKAD Başkanı Eldener, “UTİKAD geçen yıl 30. yılını doldurdu. Türkiye’de ve uluslararası alanda kara, hava, deniz, demiryolu, kombine taşımacılık ile lojistik hizmetler üreten 50 binden fazla çalışanı olan 424 kuruluşu aynı çatı altında toplayan bir sivil toplum örgütü haline geldik. Üyelerimiz arasında limanlar, havayolları ve antrepolar da var” dedi.

2011 yılından bu yana lojistik sektöründe büyüme izlendiğini belirten Eldener, “Ancak ne yazık ki 2015 ve 2016 yıllarında hedeflenen miktarlara ulaşılması mümkün olmadı. 2015 yılının etkilerini 2016’da atlatmayı umuyorduk. Ancak hem kendi ülkemizde yaşanan olağanüstü durumlar hem de çevre coğrafyalardaki siyasi krizler 2016’daki hedeflerimizi tutturmayı imkansız hale getirdi” diye konuştu.

LOJİSTİKTE KOORDİNASYONUN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ

Ancak 2017 yılı hedefleri için umutlu olduklarını belirten UTİKAD Başkanı, “Sektörün ihtiyaçlarının başında Bakanlıklar arası koordinasyonun sağlanması geliyor. Örneğin lojistik merkezler dediğimizde; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme, Ekonomi, Gümrük ve Ticaret Bakanlıklarının tamamıyla görüşmek gerekiyor. Bu nedenle de süreçlerde birtakım gecikmeler yaşanabiliyor. Özellikle kalkınma planında sektörümüzün öncelikli sektör kabul edildiği bugünlerde lojistikte koordinasyon büyük önem taşıyor” dedi.

GÜMRÜKLERDE YAŞANAN SORUNLAR GÜNDEMDEYDİ

Sektörün öncelikli konularından birinin de gümrüklerde yaşanan sorunlar olduğuna dikkat çeken Eldener, “Gümrükle ilgili konular sektörümüzün tüm bileşenlerini ilgilendiriyor. Tek Pencere sistemine geçilmesi, dijitalleşme sürecinin tamamlanması ve lojistik süreçlerde global entegrasyonun sağlanması gibi çözülmesini beklediğimiz sorunlarımız var. Yeni Gümrük Kanunu’nun önümüzdeki aylarda daha verimli bir çalışma ortamı yaratacak şekilde yasalaşmasını bekliyoruz. Ayrıca AB Gümrük Birliği güncellemesinin de özellikle Avrupa karayolu hizmetlerinde bir rahatlama getireceğini tahmin ediyoruz” diye konuştu.

Demiryollarının serbestleşmesi ile ilgili çalışmalara da değinen Eldener, “Bu yıl şebeke atamaları yapılacak. 2018’de özel sektör etkin bir şekilde demiryolu taşımalarına başlayacaktır. Ancak mevcut demiryolu yük taşıma kapasitemiz değişmedi, hatlarda birtakım yenilemeler yapıldı ama yeni hat inşasına gidilmedi. Bu da yakın gelecekte kapasite problemlerine neden olabilir” diyerek yaşanacak sorunlara dikkat çekti.

E-TİCARET ODAK GRUBU ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR

2017 yılında lojistik sektörüne yönelik ilk kez uygulanan destekler, yeni havalimanına geçiş ile ilgili ön hazırlıkların hem altyapı hem de mevzuat açısından şekillenmesi gibi konuların sektör için ön planda olacağını vurgulayan UTİKAD Başkanı, “Gelişen teknoloji kullanımı ve dijitalleşmenin sektörümüze yaratacağı fırsatları ve tehditleri iyi değerlendirip, üyelerimizin çalışmalarını ve vizyonlarını gelecekteki yeni iş yapma biçimleri doğrultusunda geliştirmelerine katkı sağlamaya devam edeceğiz. Bugün, son zamanlarda çok konuşulan Endüstri 4.0’ın lojistik sektörüne etkilerini masaya yatıracağız. Dikkatinizi çekmek isterim, daha bugünden Kore’de her 100 işçiye karşılık üretimde 4 robot kullanılıyor ve bu oran sürekli artıyor. Almanya’da bir fabrika işçisinin saatlik maliyeti 40 euro iken bir robotun saatlik maliyeti 5 euro civarında ve bu haliyle Çin’deki bir işçiden bile daha az maliyetli. Yani önümüzdeki yıllarda dünyada iş yapış şekillerinde büyük değişiklikler bekliyoruz, bu treni kesinlikle kaçırmamamız lazım. Sektörün değişen koşulları ve e-ticaret şirketlerinden gelen talebi de dikkate alarak UTİKAD bünyesinde bir e- Ticaret Lojistiği odak grubu oluşturduk, bu konuda hizmet veren üyelerimiz ve diğer paydaşlarla çalışmalara başladık” dedi.

2017 YILI İÇİN UYARIDA BULUNDU

Eldener sözlerini, “Müşterilere verilen lojistik hizmetlerin karşılıklarının tahsilatında sektör için zorlu bir yıl olacağını öngörerek, tüm lojistikçilerin risklerini doğru yönetmesini ve sürdürülebilir iş modellerini geliştirmelerini öneriyoruz” diyerek tamamladı. 

Etiketler :