Türk Eximbank ve KGF’nin kredi bilgilendirme toplantısına nakliyeciler yoğun ilgi gösterdi

Türk Eximbank ve KGF’nin kredi bilgilendirme toplantısına nakliyeciler yoğun ilgi gösterdi

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) ev sahipliğinde Türk Eximbank ve Kredi Garanti Fonu (KGF) işbirliği ile “Teşvik ve Desteklerden Yararlanma” konulu bilgilendirme ve tanıtım toplantısı düzenledi. Toplantıya katılım oldukça yoğundu. WOW İstanbul Hotel’de düzenlenen toplantının açılışında UND Başkanı Çetin Nuhoğlu bir konuşma yaptı.ÇETİN NUHOĞLU: “İHRACATIN EN ÖNEMLİ AYAĞI TAŞIMADIR”Toplantının açılışında bir konuşma yapan UND Başkanı...

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) ev sahipliğinde Türk Eximbank ve Kredi Garanti Fonu (KGF) işbirliği ile “Teşvik ve Desteklerden Yararlanma” konulu bilgilendirme ve tanıtım toplantısı düzenledi. Toplantıya katılım oldukça yoğundu. WOW İstanbul Hotel’de düzenlenen toplantının açılışında UND Başkanı Çetin Nuhoğlu bir konuşma yaptı.

ÇETİN NUHOĞLU: “İHRACATIN EN ÖNEMLİ AYAĞI TAŞIMADIR”

Toplantının açılışında bir konuşma yapan UND Başkanı Nuhoğlu şunları söyledi: “1974 yılında kurulan UND Türkiye’nin mal hareketlerinde çok önemli görevler üstlendi. Ülkemizin hedefi ihracatla kalkınmaktır. İhracatında en önemli ayağı taşımadır. Taşımacılık, Türkiye ihracatının potansiyelini artıran en önemli itici güçtür. Hükümetimizin 25 tane acil eylem planlarından bir tanesi de lojistiktir. Biz sektör olarak Türkiye’nin hizmet ihracatında turizmden sonra en fazla gelir getiren sektörüyüz. Biz sektör olarak Eximbank ile uzun zamandır çalışıyoruz. Bugün uluslararası yapısını çok iyi kuran firmalarımız var. Biz 65 ülkeye taşıma yapıyoruz. Karayolu ile gidilecek her noktaya gidiyoruz. Bugün Avrupa’ya yaptığımız 60 milyar dolar ihracatın yüzde 70’ini biz yapıyoruz. İhracatımızın yüzde 80’ini Türk menşeli firmalarımız yapmaktadır.”

ENİS GÜLTEKİN: “BU YIL SONU İTİBARIYLA 40 MİLYAR DOLAR DESTEK SAĞLAMAYI HEDEFLİYORUZ”

Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Enis Gültekin de bir sunum yaparak Eximbank’ın çalışmaları ve kredileri hakkında şu bilgileri verdi: “Taşımacılık sektörünün 14.5 milyar dolar ihracat yapıyor. Çok önemli bir sektör. Türk Eximbank 1987 yılında Türk ihracatının artırılması amacıyla kuruldu. Biz Türkiye’nin tek resmi ihracat finansman kuruluşuyuz. Amacımız ihracatımızı ve ihracat pazarlarımızı artırmak.

Eximbank olarak yurtiçi krediler, sigorta ve uluslararası kredi hizmeti sunuyoruz. 2016 yılında Türkiye ihracatının yüzde 23’üne destek veriyoruz. Şu an Güney Kore’den sonra ihracata en çok destek veren Eximbank’ız. Bu yıl sonu itibarıyla 40 milyar dolar destek sağlamayı hedefliyoruz.

Alacak sigortası ile 238 ülkede risk alıp, güven veriyoruz. Şu an 238 ülkeye gönderdiğiniz malları sigortalıyoruz. Bu sigortalarımız ticari ve politik riskleri kapsıyor. Hizmet faturası kesen firmalara yönelik sigortamız da var.”

“ULUSLARARASI NAKLİYECİLERİN BİZDEN YARARLANABİLECEĞİ İKİ PROGRAM VAR”

Eximbank Pazarlama Müdürü Osman Kul da yaptığı konuşmada, “Eximbank bir destek kuruluşu. Destek amaçlı kredi ve sigortaları var. Öncelikle kredi kullanmak isteyenler için evrak süreç başlıyor. Yani analiz süreci başlıyor. Uluslararası nakliye yapan firmaların bizden yararlanabileceği iki program var. Bu iki program dışında bir de bankalar üzerinden kullanabilecekleri krediler mevcut. Birincisi belgeli kullandırma. Bu kredi vadesi belge vadesi ile uyumlu olmak zorundadır. Belgesiz kullandırmada ise yetki belgesi C2,C3, L2, ve R2 ve firmanın faaliyetine ilişkin sözleşmesinin sunulması gerekmektedir.

Uluslararası nakliyat pazarlama kredisi yalnızca nakliye sektörü ve azami 540 vadelidir. Reeskont Kredisi ise TCMB kaynaklıdır. Azami vade 360 gündür. Nakliyecilerde 360 gün vadeli kredi için 240 gün vade seçeneğinin faiz oranı uygulanmaktadır. Sevk Öncesi İhracat Kredisi ise azami 540 gündür ve KOBİ’ler için 0.50 faiz indirimlidir. 2016 yılında sektöre 2.4 milyar dolar yılın ilk üç ayında ise 527 milyon dolar kredi kullandırdık.”

Kredi Garanti Fonu İstanbul Şube Müdürü Murat Gökçe, kefalet türleri ve nasıl başvurulacağı ile ilgili bilgi verdi. 

Etiketler :