Türk TIR Şoförünün Schengen Vizesi ile Mücadelesi Belgesel Oldu

Türk TIR Şoförünün Schengen Vizesi ile Mücadelesi Belgesel Oldu

ÖZEL HABER - Uluslararası nakliyecilerin en büyük sorunlarından biri ŞOFÖR VİZESİ

ÖZEL HABER - Uluslararası nakliyecilerin en büyük sorunlarından biri ŞOFÖR VİZESİ. Vizeyle ilgili AB’ye dava açan ve kazanan ve de Avrupa hukuk literatürüne “Soysal Kararı” damgasını vurduran TIR Şoförü Mehmet Soysal’ın bu mücadelesi belgesel oluyor. Çekimleri halen devam eden aynı zamanda Türkiye’nin 50 yıllık AB üyelik sürecinin de anlatılacağı belgeselin adı “Aç Kapıyı Bezirgân Başı” olacak.

TIR Şoförü Mehmet Soysal, bilindiği gibi Türkiye’nin en büyük ticari partnerini Avrupa ülkeleri oluşturuyor. Ancak Türkiye’den Avrupa ülkelerine yönelik karayolu taşımalarında Türk uluslararası nakliyeciler büyük zorluklar çekiyor. Sınır kapılarında beklemeler, geçiş belgesi, trene binme zorunluluğu ve VİZE. Şoför vizeleri sektörün önemli bir sorunu…Bu sorunla ilgili TIR Şoförü Mehmet Soysal Avrupa Birliği’ne (AB) bir dava açmıştı. Dava sonucunda ticari amaçlı girişlerin vizesiz yapılabilmesi hakkını elde edildi. “Soysal Kararı” olarak hukuk literatürüne giren bu karar önemli bir kazanım oldu. Ancak vize sorunu halen daha hallolmuş değil.Bugün Türkiye, Avrupa’ya yük taşıyan yaklaşık 52 bin TIR şoförüne Schengen vizesi temin etmek için yılda ortalama 6 milyon 500 bin eurodan fazla harcama yapıyor.Mehmet Soysal ile ilgili konuya geri dönecek olursak… TIR Şoförü Mehmet Soysal’ın vize ilgili bu mücadelesi ve Türkiye’nin 1963’ten 2013’e kadar yani toplam 50 yıl süren AB üyelik sürecini de içeren bir belgesel hazırlanıyor.Yapım ve yönetmenliğini Salih Soysal’ın yaptığı belgeselin adı da, “Aç Kapıyı Bezirgân Başı” olacak. Belgeselin çekimleri halen devam ediyor.

AÇ KAPIYI BEZİRGÂN BAŞI BELGESELİNİN FİKRİ NASIL DOĞDU?

Peki bu belgeselin çekilme fikri nasıl ortaya çıkıyor? “Aç Kapıyı Bezirgân Başı” belgeselinin yapımcısı ve yönetmeni Salih Soysal www.yesillojistikciler.com’a verdiği özel röportajda olayı şöyle anlatıyor: “Mehmet Soysal benim akrabam. Bildiğiniz gibi de yaklaşık 30 yıldır bu sektörde emek veriyor ve işini en güzel şekilde yapıyor. 2009 yılında da litürüra ‘Soysal Kararı’ olarak geçen bu önemli davayı kazanınca, bu davanın Türkiye tarafından yeteri kadar değerlendirilemediğini ve dava sonucunun yeteri kadar duyurulamadığını gördük. Kendisi ile özel sohbetlerimizde bu davadan ve işinin diğer zorluklarından konuşuyorduk. Dışarıdan keyifli gibi görünse de çok zor bir iş olduğunu defalarca kendisinden dinledim. Sonrasında bu uzun ve zor yolculuğun, Türkiye’nin AB yolculuğu ile benzerlik , zorluk ve ve henüz sonu görünmeyen bir uzunlukta olduğunu farkettim. Mehmet Soysal’ın yaşam hikayesi ve bir yolculuğu üzeriden, Türkiye’nin AB yolculuğuna bir kez daha dikkat çekmek istedim. Böylelikle bu önemli kararı de bir kez daha duyurabileceğimi düşündüm. Kendisine böyle bir belgesel yapma teklifini götürdüm. Kabul etmesi ve verdiği  büyük  destek  ile bu projeyi  gerçekleştirmek  user olduğumuzu düşünüyorum.

“Aç Kapıyı Bezirgân Başı” belgeselinin Türkiye dışındaki çekimleri Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Avusturya, Almanya, Belçika, Lüksemburg, Hırvatistan, Slovenya ve Sırbistan yapılıyor.

BELGESEL 50 YILLIK YOLCULUĞU ANLATACAK

Peki belgeselde verilmek istenen mesaj nedir? Salih Soysal, belgeselde TIR Şoförü Mehmet Soysal’ın öyküsüne paralel olarak Türkiye'nin 1963'ten 2013'e 50 yıl süren, hala sonu görünmeyen yolculuğunun öyküsünü bulacağımızı belirtiyor.Belgeselin yapımında kurumsal arşivler taranıyor, süreç boyunca Türkiye'de görev yapan Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakan düzeyinde yetkililerin yanı sıra, AB yetkililerinin konuyla ilgili söylemlerine yer veriliyor. Böylelikle yolculuğun inişleri, çıkışları, virajları, zorunlu molaları tekrar hatırlatılıyor.

50 YIL BOYUNCA DEĞİŞMEYEN AYNI ÇOCUK OYUNU

Konunun hassasiyeti ve teknik içerik özellikleri göz önüne alınarak, AB Bakanlığı Hukuk işleri Daire Başkanı  AB Uzmanı Çiğdem Akın Yavuz, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Haluk Kabaalioğlu, Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Genel Müdür Yardımcılığı Enformasyon Daire Başkanı Cenk Ünal ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığından Daire Başkanı Ersay Cete’den danışmanlık desteği alınarak, diğer bakanlık yetkilileri ile eşgüdüm içerisinde çekimler gerçekleştirilecek” diyen Salih Soysal, belgeselde kahramanın Türkiye'den çıkıp Almanya'ya kadar yaptığı bir yolculuğun zorlu ya da keyifli tüm aşamalarının görüntüleneceğini vurguluyor. Salih Soysal, “Kullandığı TIR’ın iç ve dış kısmına yerleştirilecek Go Pro kamera görüntüleri ve havadan çekilecek uçan kamera görüntüleri ile izleyicinin ilgisi sürekli sıcak tutulacak. Ayrıca kahramanın seyahat zamanları dışında kalan az da olsa, ailesi ile geçirdiği zamanlar da görüntülenerek seyirciye içimizden biri duygusu verilecek. Belgeseli izleyenler, tünelin ucunda ışığın olup olmadığına kendileri karar verecek. ‘Aç Kapıyı Bezirgân Başı’ adlı çocuk oyunu ile başlayan yapım, 50 yıl boyunca değişmeyen aynı çocuk oyunu ile son bulacak” diyor.

HİKAYE MALATYA ARAPGİR’DE BAŞLIYOR

Belgeselin çekimleri  halen devam ediyor.  Yurt içinde belgesel kahramnı Mehmet Soysal’ın doğduğu  ve hikayenin başladığı yer olan Malatya’nın Arapkir ilçesinin Aktaş köyünde 6 gün süre ile çekimler yapılıyor. Kahramanın çocukluk yılları canlandırılıyor. Anne ve babası ile röportajlar yapılıyor. Belgeselde ayrıca AB ve  Gümrük ve Ticaret Bakakanları ile röprotajlara yer veriliyor. Salih Soysal, önümüzdeki günlerde Eski Başbakan Tansu Çiller ile bir röportaj gerçekleştireceklerini söyleyerek, “Projenin hazırlıkları sırasında kabine değişikliği olduğu için bazı röportajları yinelemek zorunda kaldık. Ayrıca TRT Kurumsal  arşivinden ve AB Bakanlığı arşivinden de bol miktarda doküman ve material mavcut” diye konuşuyor.

YURT DIŞI ÇEKIMLERI 16 GÜN SÜRÜYOR

Yurt dışında ise Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Avusturya, Almanya, Belçika, Lüksemburg, Hırvatistan, Slovenya  ve Sırbistan’da çekimler yapılıyor. Belçika’da Avrupa Birliği Patlemantosunda, Lüksemburg’ta Avrupa Adalet Divanı’nda çekimler gerçekleştiriliyor. Yurt dışı çekimleri ise toplam16 sürüyor. Ayrıca belgeselde Soysal Davası Avukatı Raulf Goodman, Avukat Murat Uğur Aksoy,  Soysal Kararı’nda imzası bulunan Avrupa Birliği Adalet Divanı Üyeleri Miro Prek ve Viktor Kreuschıız ile röportajlar yapılıyor.Bunların yanında; Prof. Dr Haluk Kabaalioğlu (Yeditepe Üni. Hukuk Fakültesi Dekanı), Mehmet Büyükekşi (TİM Başkanı), Ömer Cihat Vardan (İKV Başkanı), Haydar Özkan (IRU Türkiye Ortadoğu Daimi Temsilcisi), Çetin Nuhoğlu (UND Yönetim Kurulu Başkanı), Fatih Şener (UND İcra Kurulu Başkanı), Melih Önsöz (İKV Genel Sekrete Yardımcısı) ile konuyla ilgili röportajlar yapılıyor.

“TRT – UND ORTAKLIĞI İLE HAZIRLANAN, GÜZEL BİR PROJEYE DÖNÜŞTÜ”

Çekimler TRT’nin geniş teknik ve personel imkanları ile yapılıyor. Belgeselin ana sponsorluğunu UND üstleniyor. Konuyla ilgili Salih Soysal, “UND ye içtenlikten teşekkür etmek isterim. Kendilerinden daha ilk temasımızdan itibaren, çok büyük bir destek ve yakınlık gördük” diyor ve ekliyor: “Türkiye’den Almanya’ya kadar takip edilecek TIR’ın ve ardından takip edecek ekibin ulaşımını sağlayacak donanımlı bir minübüsün temini konusunda UND bize destek verdi. Gidilecek ülkelerin gümrük ve sınır kapılarında sorunları en aza indirebilmek için gerek ülkemiz resmi makamlarına, gerekse yurt dışında ilgili kuruluşlara kurumsal yazı ve isin destekleri ile işlerimizi kolaylaştırdılar.  UND Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu ve Yönetim Kurlu Üyeleri, İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener Ve Başkan Yardımcısı Evren Bingöl, ve diğer icra kurulu üyeleri, yurt içinde ve yurt dışında yaptığımız çekimleri yakinen takip ettiler. Özellikle yurt dışında sorun yaşamamamız için azami gayret sarf ettiler.  Böylelikle proje TRT – UND ortaklığı ile hazırlanan, güzel bir projeye dönüştü.”

“ÇEKİMLER SIRASINDA EN ÇOK BULGARİSTAN VE SIRBİSTAN’DA ZORLANDIK”

Salih Soysal’a “Çekimler sırasında en çok hangi ülkede zorlandınız?” diye sorduğumuzda kendisi şu cevabı veriyor: “Çekimler sırasında en çok Bulgaristan ve Sırbistan’da zorlandık. Bulgaristanın bir çok  konuda olduğu gibi, Lojistik ve gümrük kapıları, sınır kapıları konusunda henüz AB ülkesi olmayı haketmediğini bir kez daha gözümüzle gördük.  Bu durumu belgeselimizde imkanlarımız ölçüsünde göstermeye çalışacağız. Zaten sektördeki TIR şoförlerimizin işlerini yapar iken en çok zorlandıkları, zaman kaybettikleri ve akıl mantık dışı muameleye maruz kaldıkları kapılar da bildiğiniz gibi Bulgaristan kapıları. Bizim çalışmalarımız zorlayan bir başka ülke de Sırbistan oldu. Sırbistan izinler konusunda işi çok yokuşa sürme ve talepten vaz geçirme yollarını denedi malesef. Ancak biz yine de planladığımız gibi çekimlerimizi yaptık.

BELGESEL NE ZAMAN, NEREDE YAYINLANACAK?

Belgesel yılbaşına kadar TRT Belgesel KanalInda yayınlanacak. Ancak istenmeyen gecikmeler olması durumunda da ileri bir tarihe ertelenebilecek.  Tek bölüm ve 52 dakikadan oluşan belgesel daha sonar diğer TRT Kanallarında tekrar edilecek” bilgisini veren Salih Soysal, belgeselin bir sinema gösterimi yapılmayacağını ancak yayını öncesinde bir kokteyl ve gala canlı yayını gerçekleştirilmesinin planlandığını sözlerini ekliyor. Soysal, “Bu etkinlik sırasınd kamera arkası görüntüler ve diğer tanıtımlar yapılacak” diyor.  

“AÇ KAPIYI BEZİRGÂN BAŞI” BELGESELİNİN YAPIM EKİBİ VE DANIŞMANLARI

YAPIM EKİBİ

Yapım/Yönetim:                              Salih Soysal

Yapım/Yönetim Yardımcısı:         Emine Moğul

Görüntü Yönetmen i :                   Hayrettin Demir

 Quadro Coopter:                           Hayrettin Demir – Selçuk Karaçam

Muhabir / Dış İlişkiler:                   Revan Altıok

 Kurgu:                                                                Satı Ağaoğlu

Kamera:                                              Binali Erdoğan – Hacı Kılıç  -  Erdim Aktari

 Necmi Gümüşer  - Burak Aykın

Grafik / Afiş Tasarım:                     Caner Kılıç

Jemmy Jeep:                                    Davut Yıldız –Bülent Gedik

Yurt dışı Ulaşım:                               Adnan Yoldaş

 

DANIŞMANLAR

Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu :     Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı

Çiğdem Akın Yavuz:                      Avrupa Birliği Uzmanı – Avrupa Birliği Bakanlığı

Ersay Cete:                                        Ekonomik Analiz ve Değerlendirme Daire Başkanı –

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı

Cenk Ünal:                                        Enformasyon Dairesi Başkanı – Dışişleri Bakanlığı

Etiketler :