UND Başkanı Çetin Nuhoğlu: “Sanayi 4.0’da lojistik olmazsa olmaz sektörlerden biri”

UND Başkanı Çetin Nuhoğlu: “Sanayi 4.0’da lojistik olmazsa olmaz sektörlerden biri”

Pegasus Hava Yolları Kargo Direktörlüğü ve İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi işbirliği ile düzenlenen 5. Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Konferansı’nda konuşan UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi’nin sektör için ve kendisi için çok önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Çetin Nuhoğlu, İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi’nin binası kast ederek “Bu bina gerçekten...

Pegasus Hava Yolları Kargo Direktörlüğü ve İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi işbirliği ile düzenlenen 5. Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Konferansı’nda konuşan UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi’nin sektör için ve kendisi için çok önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Çetin Nuhoğlu, İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi’nin binası kast ederek “Bu bina gerçekten her zaman sektörün yüz akı oldu. O günkü rakamla sektör bu okulun binasının yapımı için 4 milyon doları sektör harcadı. Belki de sektörün belki de yaptığı en doğru yatırımdı. Bu okulun fakülteye dönüşmüş olması ve sektöre eğitimci yetiştirecek olması beni gerçekten binanın yeni kurulması kadar heyecanlandırıyor” dedi.

Konuşmasında YASED’in ülkelerin rekabet gücünü etkileyen sektörlerle ilgili yaptırdığı araştırma hakkında bilgi veren Nuhoğlu, “Araştırmada, ‘Bir ülkenin rekabet gücüne katkı sağlamak hangisidir’ denildiği zaman lojistik çıkıyor. Endüstri çekiciliğinde de lojistik ikinci sırada yer alıyor” dedi.  

BİREYİN ÖN PLANA ÇIKTIĞI BİR DÖNEMDEYİZ

Günümüzde çokça üzerine konuşulan ‘Sanayi 4.0’ün çok önemli bir konu olduğunu ifade eden Nuhoğlu, Sanayi 4.0’da lojistiğin olmazsa olmaz sektörlerden biri olduğunu kaydetti. Günümüzde bireyin ön plana çıktığını ifade eden Nuhoğlu, “Dünyada önce tarım, sanayi, finans ön plandaydı. Şimdi ise bireyin ön plana çıktığı dönemi görüyoruz. Türkiye’de bugün bireyin kendini geliştirebileceği her türlü imkan var. Lojistikte birçok önemli nokta var. Bunlardan biri yabancı dil bilgisi yeteneği. İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi’nde eğitim gören arkadaşların mutlaka İngilizce’yi bilerek mezun olması gerekiyor” diye konuştu.

60 MİLYAR DOLAR HİZMET İHRACATI HEDEFLİYORUZ

Türkiye’de lojistik sektörünün önemli bir büyüme kaydettiğini hatırlatan Nuhoğlu şunları söyledi: “Lojistik sektörünün toplam GSYH’daki payı yüzde 15. Türkiye olarak biz ihracat kaynaklı büyüme modelini benimsiyoruz. Bu modelde karayolunun payı hala artıyor ama en büyük artışlardan biri havayoluna ait. Toplam ihracat taşımalarının içinde havayolunun payı 10. Lojistik hizmet sağlayıcı pazarının büyüklüğü 20 milyar dolar. Taşımacılık hizmet ihracatı 14.4 milyar dolar. 2023’te hizmet ihracatındaki hedefimiz 60 milyar dolar. Hizmet ihracatında taşımacılık turizmden sonra ikinci sırada yer alıyor.

2023 YILINA KADAR LOJİSTİK PERFORMANS ENDEKSİ’NDE HEDEF İLK 15’E GİRMEK

Türkiye olarak Dünya Bankası Lojistik Performans Endeksi’nde 30. sıradayız. Türkiye tarihinde ilk defa Lojistik Performans Endeksi, hükümetin hedeflerine girdi ve 2023 yılında ilk 15’te olacağız dendi. Performansımız iyileşirken tedarik zinciri mantığıyla tüm bölgede lojistik performans uyumlaşmalı.”

Etiketler :