“Yaklaşık 21 yıldır lojistik sektöründeyim, bir numaralı gündemim dijitalleşme”

“Yaklaşık 21 yıldır lojistik sektöründeyim, bir numaralı gündemim dijitalleşme”

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Lojistik Kulübü tarafından İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi’nde düzenlenen 15. Lojistik Zirvesi’nde konuşan Borusan Lojistik Genel Müdürü İbrahim Dölen, yaptığı konuşmada Sanayi 4.0’ın öneminden bahsetti. Birinci sanayi devriminin 18. yüzyılda, ikinci sanayi devriminin 20. yüzyılda 3. sanayi devriminin 1970’lerde başladığını söyleyen İbrahim Dölen, şu an 4. sanayi devriminin konuşulduğunu kaydetti.

HIZLA İLGİLİ SINIRLAR AŞILDI

İbrahim Dölen konuşmasına şöyle devam etti: “Şu an dünyanın her tarafından her tarafına mal ulaştırılabiliyor ve mal getirilebiliyor. Yani hızla ilgili sınırlar aşıldı. Günümüzde birçok sektör ve özellikle lojistik sektörü gerçek manada bir değişimin içine girmiş bulunuyor. Bugün şirketlerin ömrü 17 yıla kadar geriledi. Bunun nedeni teknoloji.

E-ticaret her yıl katlanarak büyüyor. 1.6 milyar kişi e-ticaret siteleri araçlığı ile alışveriş yapıyor. Küresel ticaret pazarının 2016 yılı toplam değeri 1.9 trilyon dolar.

“2020 YILINDA 2 MİLYAR İNSANIN SINIR ÖTESİ ONLİNE ALIŞVERİŞ YAPMASI BEKLENİYOR”

Türkiye’de e-ticaret her yıl yüzde 30-35 artıyor. 2020 yılında 2 milyar insanın sınır ötesi online alışveriş yapması bekleniyor. Online alışveriş yapan tüketicilerin yüzde 41’inden fazlası lojistik maliyetler sebebiyle elektronik sepetlerine ekledikleri ürünü almaktan vazgeçiyor.

“GELENEKSEL İŞ YAPIŞ MODELLERİNİN YAŞAMA ŞANSI YOK”

Geleneksel iş yapış modellerinin yaşama şansı yok. Bu geleneksel iş yapış modelleriyle çalışan lojistik firmalarının da yaşama şansı yok. Sektörümüzdeki değişim sadece e-ticaret değil. Çok ciddi bir jeopolitik belirsizlik ve regülasyonlar lojistik CEO’larının gündemlerinde en önemli maddeler olarak yerini korumaktadır.

Benim bir numaralı gündemim dijitalleşme. Ben geleceğin çok ciddi anlamda değişeceğine inanıyorum. Dijitalleşme ve şirketlerinin teknolojik yetkinliklerin artırılması artık vazgeçilmez bir unsun haline geldi. Stratejik planlama ve operasyonel mükemmellik ajandalarda yerini koruyor. Uluslararası operasyonlara sahip lojistik şirketlerinde pazar koşullarının anlaşılması ve yerel regülasyonların anlaşılması son derece kritik öneme sahip.

REKABET, REKABETE AYAK UYDURAN İÇİN ÇOK İYİDİR

Rekabette fiyat-maliyet dengesinin korunması her geçen gün zorlaşıyor. Rekabet, rekabete ayak uyduran için çok iyidir. Fiyatı alıcı belirler. Dünya düzeni bu artık. Pazar fiyatı belirlediği için sürekli verimlilik, sürekli gelişim göstermeniz gerekiyor.

Lojistik sektörü için yetkin insan kaynağı yetiştirilmesi önemini koruyor. Yarının lojistiğinde teknoloji bilmiyorsanız yer almanız çok zor. İngilizceyi bilmiyorsanız işe alınma şansınız çok zor. Çünkü tüm dünyada organizasyonunu iyi kurmuş global şirketler bulunuyor.

BEN YAKLAŞIK 21 YILDIR LOJİSTİK SEKTÖRÜNDEYİM

Son 10 yılda nasıl bir değişim içindeyiz. Ben yaklaşık 21 yıldır lojistik sektöründeyim. Eskiden bir hizmetimiz vardı. Müşterimize uyarsa alırdı, uymazsa almazdı. Artık böyle bir hayat yok. Artık lojistik firmaları entegre servis sağlayıcısı, çözüm sunan firma olmak zorundasınız. Müşterilerinizle katma değer yaratmanız, güvene dayalı işbirliği kurmanız ve stratejik iş odağı olmanız gerekiyor.

İŞ MODELLERİ VE RAKİPLER DEĞİŞİYOR

İş modelleri ve rakipler değişiyor. Artık bizim rakibimiz lojistik şirketleri değil. Örneğin UBER, dünyanın en geniş ulaşım şebekesi ama aracı yok. Airbnb, dünyanın en büyük konaklama sağlayıcısı ama oteli yok. Alibaba, dünyanın en büyük e-ticaret sitesi ama deposu yok. Facebook, dünyanın en büyük sosyal paylaşım sitesi ama içeriği yok.

Dünyada şu an 8.1 trilyon dolarlık bir lojistik pazarı var. Pazarın 7 yıl içinde iki katına çıkmasını bekliyoruz. Burada çıkan değeri kontrol etmek de bunu ortaya çıkartanların elinde olacak. Amazon gibi firmalar kendi uçaklarını almaya başladılar, kendi yapılarını kurmaya başladılar. UBER, şu an taksi için yaptığı işi lojistik sektörü için de yapmaya başladı. UBER Freight’yu kurdu. Taşımacılığı hiç araç sahibi olmadan lojistik pazarını da ele geçirmeye başladılar. Artık şoförsüz araçlar test ediliyor. Bunların dünyaya yayılımı çok hızlı olacak. Ama her bir değişim önemli bir fırsattır.”

Etiketler :