“Yeşil Lojistik’e odaklandık” 

“Yeşil Lojistik’e odaklandık” 

Reysaş Logistics, merkezinden deposuna kadar hemen hemen tüm birimlerinde geri dönüşümlü malzeme kullanıyor ve bunların toplanarak değerlendirilmesini sağlıyor. Reysaş, İzmir Torbalı’daki deposunun çatısına kurduğu GES sayesinde gerçekleştirdiği elektrik üretimi ile 257 ton karbon salınımının önüne geçti. 257 ton karbondioksit salınımı yaklaşık 65 aracın bir yıllık karbondioksit salınımında eşit. Benzer projenin 2. etabını bugünlerde hayata geçirmeye hazırlanan Reysaş, filosunda bulunan 50 adet doğalgazlı ç

ÖZEL HABER - Reysaş Logistics Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcısı Rasih Boztepe, www.yesillojistikciler.com’a Yeşil Lojistik ve Reysaş’ın bu konudaki uygulamaları ile ilgili çok detaylı cevaplar verdi. Rasih Boztepe’nin sorularımıza verdiği cevapların üniversitelerin lojistik eğitimi veren programlarında okutulması gerekiyor. Her soruya detaylı ve altını doldurarak cevap veren Rasih Boztepe, bu alanda 2 ödül sahibi Reysaş’ın Yeşil Lojistik ile ilgili yaptığı çalışmaları da madde madde anlattı. Yeşil Lojistik ile ilgili bir firma neler yapmalı ya da Reysaş’ın Yeşil Lojistik ile ilgili yaptığı çalışmaları merak edenlerin bu söyleşiyi mutlaka okuması gerekiyor. İşte Reysaş Logistics Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcısı Rasih Boztepe’nin sorularımıza verdiği cevaplar…

YEŞİL LOJİSTİK NEDİR?  Yeşil Lojistik ile ilgili genel bir tanım yapabilir misiniz?

Yeşil lojistik; çevreye uyumlu, karbon salınımını azaltan, verimli taşıma ve dağıtım sistemlerinin oluşturulması, ambalaj ve atıkların azaltılması, katı ve tehlikeli atıkların imhası, emisyon ve gürültü kontrolü, lojistik faaliyetlerinde enerji kullanımının azaltılması, yenilenebilir enerji kaynaklarının ve karbon salınımları daha düşük alternatif enerji kaynaklarının kullanımı, malzeme kullanımının azaltılması, geri dönüşümlü ürünlerin faaliyetler içerisinde tercih edilmesi ve bunların geri dönüşümlerinden katkı değerleri yaratılması, verimlilik artışları ile malzeme, enerji, mesai, taşıma faaliyetlerindeki sarfların azaltılarak gerçekleştirilen lojistik faaliyetlerine denir.

“YEŞİL LOJİSTİK UYGULAMALARI İLE İLGİLİ 2 KEZ ÖDÜL ALDIK”

Reysaş’ın Yeşil Lojistik ile ilgili uygulamaları hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Reysaş Lojistik, çevreye duyarlı, enerji tasarrufu yapan, verimliliği ve yaşanılabilir toprakları sağlamayı hedefleyen, çevre kirliliğini önleyen, karbondioksit salınımının azalmasına katkıda bulunan innovatif uygulamalara yatırım yapan ve bu anlamda fark yaratan bir lojistik şirketidir. Yeşil Lojistik uygulamaları ile 2 kez de ödül aldık. Yeşil Lojistik kapsamında yapmış olduğumuz uygulamaları şu başlıklar altında toplayabiliriz: *Depo çatılarında fotovoltaik güneş panelleri ile elektrik üretimi, karbondioksit salınımının azaltılması, atıl durumdaki depo çatılarından katma değer yaratılması. *Çekici ve kamyonlarda alternatif yakıt olarak doğalgazlı motorların kullanımı ve demiryolu taşımacılığı ile azaltılan karbon salınımı, egzoz emisyon değerlerinin düşürülmesi. *Depo çatılarından sağlanan yağmur sularının yeşil alan ve zeytinliklerin sulanmasında kullanımı. *Yalın lojistik uygulamaları *Atıkların geri kazanımı ve geri dönüşümlü malzemelerin kullanımı ile katma değer sağlanması , çevre kirliliğinin azaltılması. *Aynı kapsamda yapılan diğer uygulamalar. 

TORBALI’DAKİ DEPO ÇATISINA KURULAN GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ 257 TON KARBONDİOKSİT SALINIMINI AZALTTI 

Reysaş GYO'nun Torbalı’daki deposunun çatısına kurduğu güneş enerjisi santrali, Türkiye’nin ilk şebeke bağlantılı depo üzeri uygulaması. Bu projenin Reysaş’a katkıları neler oldu? Var olan depolarınızda ya da bundan sonraki depolarınızda da benzer sistemi kurmayı düşünüyor musunuz?

Bu proje Reysaş’ın İzmir Torbalı’daki depo çatısı üzerinde gerçekleştirildi. İlk etap kurulu gücü 250 kWp olan tesis Mart 2013’ten bugüne kadar 475 bin kWh’in üzerinde elektrik üretimini gerçekleştirildi. Güneş panelleri ile yapılan bu kadarlık elektrik üretimi ile karbondioksit salınımını 257 ton azalttı.

65 ARACIN BİR YILLIK KARBON SALINIMI ENGELLENDİ

257 ton karbondioksit salınımı yaklaşık 65 aracın bir yıllık karbondioksit salınımında eşit. Bu da yaklaşık 935 ağacın kurtulması anlamına geliyor. Projenin 2. etabı da tamamlanarak toplam 14 bin 500 metrekarelik çatı alanı kullanılmış ve önümüzdeki günlerde devreye alınma işlemi tamamlanacak. Toplam kurulu güç 850 kWp’e çıkacak olup yıllık üretilecek elektrik miktarı 1 milyon 525 bin kWh olacak. Bu da yılda 830 ton karbondioksit salınımının azalması demek. Bu tesis Türkiye de çatı üzerinde kurulu Türkiye’nin en büyük ve ilk Güneş Enerji Santralleri (GES) tesisidir. Özetle, depo çatılarında güneş panelleri ile elektrik üretimi depo işletme maliyetlerini düşürürken, depolar için ek gelir kaynağı olmakta bunun yanında yenilenebilir enerji kaynakları kullanımı ile daha çevreci karbondioksit salınımını azaltan bir uygulama. Her geçen gün artan enerji talebi ve buna bağlı enerji açığının giderilmesi ve enerji hat dengelemesine olan olumlu katkısı sebebi ile de ileride daha da fazla teşvik edici uygulamaların yapılması bekleniyor. 

“BENZER PROJELERİMİZ OLACAK”

Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde bulunan depolarımızın da çatılarında benzer projeleri önceliği lokasyonlarının güneşlenme potansiyeline bağlı olarak gerçekleştirmeye devam edeceğiz. 69 depo ve 700 bin metrekare depo çatı alanı ile hem depolama hem de ciddi bir GES potansiyeline sahibiz.

ALMANYA-TÜRKİYE KARŞILAŞTIRMASI

Diğer yandan dünyada 38 bin MW kurulu güneş enerjisi gücü ile Almanya birinci iken ülkemizde ise şu anda sadece 9 MW kurulu güç bulunuyor. Diğer yandan ülkemiz Almanya ya göre iki kat daha fazla güneşlenme kapasitesine sahip. Almanya bu konuda ciddi yatırım desteği verdiği için güneşlenme potansiyeli düşük olmasına rağmen bu kadar ileride iken, ülkemiz Almanya ile karşılaştırıldığında güneş enerjisinden aynı miktarda elektrik üretimini onların yaptığı yatırımın yarısını yaparak sağlayabilir. Çünkü iki kat daha fazla güneşlenme kapasitesine sahip. Böyle bir doğal kapasiteye sahip iken bu kaynağı boşa harcıyor değerlendiremiyoruz. Kısaca bu konuda durumumuzu boşa akan bir musluğa benzetebiliriz. 

DOĞALGAZLI ARAÇLARIN SAĞLADIĞI AVANTAJLAR

Doğalgazlı araçların faydaları neler? Filonuzdaki araçların ne kadarı doğalgazlı? Doğalgazlı araç sayısını ne kadara çıkarmayı hedefliyorsunuz?

Çekici ve kamyonlarda doğalgaz kullanımını faydaları, doğalgaz maliyetinin motorinden daha düşük olması sebebi ile sağladığı maliyet avantajının yanında karbon bileşeni çok az olan doğal gaz karbon salınımını azaltmakta egzoz emisyon değerlerini düşürüyor. Kullandığımız doğalgazlı çekiciler ile bir yılda 114 ton karbonmonoksit, 107 ton azotoksit, 3 ton katı madde salınımını azalttık. 

SERA GAZINDA AZALMA 

Doğalgazlı araçların desteklenmesinin en önemli nedeni çevresel avantajlarıdır. Egzoz emisyonlarında (Hidrokarbon, CO ve NOx) kükürt ve partiküllerde çok büyük bir düşüş sağlıyor. Ayrıca sera etkisi gazlarında da yüzde 20 oranında bir azalmaya sebep oluyor.  Doğalgaz; Nitrik Oksit’te (NOx) yüzde 77 – 80, karbonmonoksitte (CO) yüzde 76, benzende yüzde 97’nin üzerinde, ozona zararlı hidrokarbonlarda yaklaşık yüzde 90, partiküllerde yüzde 99 ve üzerinde bir azalma sağlayan çevreyi etkileyici toksik ve korozif atıklar üretmediğinden diğer fosil yakıtlara göre en temiz yakıttır. Doğalgazlı araçlarda yakıt alırken veya kullanırken buharlaşma emisyonu oldukça düşük veya sıfırdır denilebilir. Bu durum toplam hidrokarbon emisyonunun en az yüzde 50’sinin değerlendirilmesi atmosfere salınmaması anlamına geliyor.

DOĞALGAZLI ARAÇLARIN CO2 EMİSYONU YÜZDE 20’NİN ÜSTÜNDE AZALIYOR 

Doğalgazlı araçların karbondioksit (CO2) emisyon oranı yüzde 20’nin üzerinde azalıyor. Diğer yandan motorin de sürücülerin art niyetli yaklaşımları ile olan kaçağın tamamen önüne geçilmiş olmasıdır. Bu yakıt türünün sıkıştırılmış doğalgazda (CNG) çok yüksek basınç altında sıkıştırılmış ya da sıvılaştırılmış doğalgazda (LNG) olduğu gibi -160 derecede ve özel tanklarda depolanabilir olması bulundukları ortamdan dışarı çıkarılmasını ve herhangi bir kapta depolanmasının mümkün olmaması sebebi ile kötü niyetli kullanımı tamamen ortadan kaldırıyor. 

LPG’Lİ YERİNE CNG’Lİ FORKLİFTLER KULLANMAYA BAŞLADI 

Motorlarda en çok kirlenme ve yıpranmaya sebep veren diğer yakıtlardaki karbon oranın yüksek olurken doğalgazda karbon oranının düşüklüğü nedeni ile yağ, filtre, enjektör ve ateşleme elemanları kirlenmeleri azalmakta bakım süreleri uzamakta dolayısı ile işletme maliyetleri düşüyor. Benzer çalışmayı LPG’li forkliftlerde LPG yerine CNG kullanımı ile de gerçekleştirdik. 

“DOĞALGAZLI 50 ADET ÇEKİCİMİZ VAR, SAYIYI ARTIRMAYA DEVAM EDECEĞİZ” 

Çekici ve kamyonlarda doğalgaz kullanımı ile ilgili çalışmalarımız 2007’de başladı ve halen bu konuda araştırma geliştirme çalışmalarımız da devam ediyor. Filomuzda şu anda aktif 50 civarı doğalgazlı araç kullanıyoruz ve her geçen gün ikmal noktalarının artması ile birlik de bu tip araç sayımız artmaya devam ediyor. 

TORBALI’NIN 2. ETABI ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE DEVREYE ALINACAK 

Yeşil Lojistik ile ilgili başka ne tür çalışmalarınız olacak? 

Aldığımız 2 Yeşil Lojistik ödülündeki proje konuları ve Yeşil Lojistik ile ilgili yaptığımız çalışmalar şunlardan oluşuyor: *Depo Çatılarında Fotovoltaik Güneş Panelleri İle Elektrik Üretimi (GES), Karbondioksit Salınımının Azaltılması, Atıl Durumdaki Depo Çatılarından Katma Değer Yaratılması: Proje Reysaş’ın İzmir Torbalı’daki depo çatısı üzerinde gerçekleştirildi. İlk etap kurulu gücü 250 kWp olan tesis Mart 2013’ten bugüne kadar 475 bin kWh’in üzerinde elektrik üretimini gerçekleştirdi. Aynı lokasyonda bu projenin 2.etabı önümüzdeki günlerde devreye alınacak. 2. etap ile birlik de toplam kurulu güç 850 kWp’e çıkacak olup yıllık üretilecek elektrik miktarı ise 1 milyon 525 bin kWh olacak. Bu da yılda 830 ton karbondioksit salınımının azalmasını sağlayacak. Bu tesis Türkiye de çatı üzerinde kurulu en büyük GES tesisi olduğunu tekrar belirtmek isterim. *Çekici ve Kamyonlarda Alternatif Yakıt Olarak Doğalgazlı Motorların Kullanımı ve Demiryolu Taşımacılığı İle Azaltılan Karbon Salınımı, Egzoz Emisyon Değerlerinin Düşürülmesi:Uygulamanın faydaları doğalgaz maliyetinin motorinden daha düşük olması sebebi ile sağladığı maliyet avantajının yanında karbon bileşeni çok az olan doğal gaz karbon salınımınıazaltıyor, egzoz emisyon değerlerini düşürüyor. Benzer çalışmayı Reysaş olarak LPG’li forkliftlerde LPG yerine CNG kullanımı ile de gerçekleştirdik.  

DEMİRYOLU VE MULTIMODAL TAŞIMACILIĞA AĞIRLIK VERECEK

Bir yılda gerçekleştirilen demiryolu taşımacılığı ile 3 bin 652 ton  karbonmonoksit, 3 bin 85 ton azotoksit, 30 ton katı madde salınımını azalttık. Reysaş olarak kendimize ait 4 demiryolu istasyonu ve 500’ün üzerinde demiryolu vagon ve üst yapı ekipmanımız var. Demiryolu operasyonlarımız ile multimodal taşımacılığa ağırlık vererek karbon salınımında yüzde 92 etkisi olan karayolu taşımacılığının payının azaltılmasındaki hassasiyetimizi ortaya koyuyoruz.

YAĞMUR SULARI İLE YEŞİL ALAN VE ZEYTİNLİKLER SULANIYOR 

*Depo Çatılarından Sağlanan Yağmur Sularının Yeşil Alan ve Zeytinliklerin Sulanmasında Kullanımı: Depolarımızın etrafında yarattığımız yeşil alan, ağaçlar ve bölgelerine göre zeytinliklerin sulanmasında depo çatılarından sağlanan yağmur sularının biriktirilerek kullanımı ile yeşil alanlarımızın bakım ve büyütülmesini daha düşük maliyet ile yaparken yağmur sularının faydalı bir şekilde kullanımını sağlamaktayız. Bu kapsamda sulama haricinde diğer araç ve çevre temizliği sırasında da yağmur sularından faydalanılıyor.

YALIN LOJİSTİK *Yalın Lojistik Uygulamaları:İstenilen servis düzeyinde ve en düşük maliyetle, ham maddenin, süreç içi stokların ve bitmiş ürünlerin fiziki yerleşimlerini ve hareketlerini kontrol etmek için dizayn edilen ve yönetilen sistemlerin oluşturulmasında kullanılan Yalın Lojistik uygulamaları ile enerjinin, zamanın, alanın ve işgücünün daha verimli kullanımı sağlıyoruz.

POKE YOKE SİSTEMLERİ JIT (Just in Time) tam zamanında üretim, Cross Dock uygulamaları ile depolamada gereksiz taşımaları ortadan kaldıran , istenilen ürüne en kısa sürede ulaşabilmek için 5S , hata önlemek için poke yoke sistemlerini operasyonlarımızda uygulamaktayız. Poka - Yoke Uygulamaları: Poka: Kaza ile herkesin yapabileceği hata (Görülmeyen tesadüfi hata), Yoke: Korumak (Yok etmek) demek. Hata önleme anlamına gelen Japonca bir terim olan Poka Yoke’de temel amaç istenmeden de olsa çalışan dikkatsizlikleri sonucu oluşan hataların, kusurlu parça ve ürünlerin üretilmesini engelleyecek iyileştirmeler ( basit otomasyonlar ) yapmak. Yapılan çalışmalar da kaliteodaklıdır. Poka - Yoke uygulama kriterlerini ise şöyle sıralayabiliriz: Basit olmalı, düşük maliyetli olmalı, işe yaramalı, kullanılan yöntem tanımlanmalı. 

5S FELSEFESİ  5S uygulamaları: Organizasyonlarda kaliteli çalışma ortamı yaratmak ve sürekliliğini sağlamak için kullanılan bu teknikte Japonca’da şu harflerin baş harflerinden oluşuyor: Toparlama – Seiri, Düzen – Seiton, Temizlik – Seiso, Standartlaştırma – Seiketsu ve Disiplin – Shitsuke. 5S Felsefesinin Avantajları ise şunlar: Kaza ve yaralanmaları ortadan kaldırır. Temiz ve düzenli bir iş yerinde daha keyifli çalışılır. Zaman kayıpları ortadan kalkar. Sorunlar daha erken teşhis edilir, hata oranı azalır. Makine arızaları azalır, makine performansı artar. Bütün alanların verimli kullanımı sağlanır. 

İSVİÇRE’DE ATIK VE ÇÖPLERİN YÜZDE 92’Sİ GERİ DÖNÜŞÜMLE EKONOMİYE KAZANDIRILIYOR 

*Atıkların Geri Kazanımı ve Geri Dönüşümlü Malzemelerin Kullanımı İle Katma Değer Sağlanması, Çevre Kirliliğinin Azaltılması: Günümüzün en büyük çevre kirliliği sorunlarından biri olan atıkların, son yıllarda değerlendirilmesi ciddi anlamda önem kazandı. İsviçre örneğine bakıldığında ülkede üretilen atık ve çöplerin yüzde 92’si geri kazanım tesislerinde tekrar ekonomiye faydalı hale getirilirken ülkedeki çöp yetersizliği sebebi ile komşu ülkelerin hem atıklarını alması hem de üzerine bunun için bedel alması örnek gösteriliyor.

REYSAŞ, GERİ DÖNÜŞÜMLÜ MALZEME KULLANMAYA VE TOPLANARAK DEĞERLENDİRİLMESİNE ÖNEM VERİYOR 

Reysaş olarak; merkez, depolarımız ve bölge müdürlüklerimiz de uzun zamandan beri geri dönüşümlü malzeme kullanımına ve bunların toplanarak değerlendirilmesine önem vermekteyiz. Şişe, plastik, kağıt atıkların ayrı kağıt sarfiyatının azaltılmasında sayfaların önemli olmayan evraklarda çift taraflı olarak fotokopi makinalarında kullanımı, atık pillerin belli noktalarda biriktirilmesi günlük yaşamda yaptığımız ve şirket de yatırım gerektirmeksizin yapılabilecek katkı değeri sağlayacak uygulamalardır. Kullanım ve kaplama ömrünü tamamlamış lastiklerin tellerinin hurda, lastik kısımlarının da naylon torba gibi tekrar kullanımına imkan veren tesisleri olan firmalar ile ortak projeler yürütmekteyiz. Diğer yandan üzerinde çalıştığımız diğer bir projede sadece şirket içerisinde değil daha kapsamlı olarak lastiklerin tel ve lastik kısmını ayırarak tel kısmını hurda olarak değerlendiren, lastik kısmından da izolasyon malzemesi yapan bir tesisin kurulması ile ilgilidir. 

“ASBESTSİZ BALATA KULLANIMINA ÖZEN GÖSTERİYORUZ” 

*Diğer Uygulamalarımızı ise şöyle sıralayabiliriz:Depolarda ve çevre aydınlatmalarında LED’li ışıklandırma yaparak enerji tasarrufu ve enerjinin daha verimli kullanımını sağlamaktayız. Elektrikli forkliftler tercih ederek karbon salınımını azaltırken uzun vadede tasarruf da sağlamaktayız. Depolarda geri dönüşümlü kutular kullanmaktayız. Fotoselli musluklar ile su tüketiminin azaltılırken yine harekete duyarlı aydınlatma sistemleri kullanarak enerji tasarrufu sağlamaktayız. Egzoz ve ses emisyonu konusundaki hassasiyetimiz sebebi ile Euro 4-5 serisi araçlar tercih etmekteyiz. Servislerimizde fren ve debriyajlarda asbestsiz balata kullanımına özen gösteriyoruz. Depo çatılarda güneş ışından daha fazla yararlanacak şekilde dizayn ve uygulamalar yaparak elektrik sarfiyatlarını düşürüyoruz. Yakıt ekonomisi sağlayan sistemlerin kullanıyor sürücülerimize sürekli ekonomik araç kullanımı konusunda eğitimler veriyoruz. Binek şirket araçlarında elektrikli otomobillerin kullanımını tercih ediyoruz.

ADR

Akaryakıt taşımacılığında 1998’den beri ADR belgeli, alüminyum hafif, alttan dolumlu, buhar geri dönüşüm sistemli tankerler kullanarak bir seferde taşınan miktarı artırıp katma değer sağlarken, diğer yandan da dolum sırasında kullanılan buhar geri kazanım sistemi ile dolumda ortaya çıkan gazların zararlı bir şekilde atmosfere değil tesise faydalı olarak tekrar geri dönüşümlerini sağlayan sistemlere sahip tankerleri kullanıyoruz.

“TEŞVİK UYGULAMALARI YEŞİL LOJİSTİK’İN GELİŞİMİ İÇİN ETKİLİ OLACAKTIR”

Türkiye’de lojistik firmaları Yeşil Lojistik konusuna yeterince önem veriyor mu? Vermiyorsa sizce nedenleri neler?

Bu konuda yapılacak yatırımların büyük bölümü teknolojiye dayalı yatırım bedeli yüksek ve geri dönüş süreçlerinin uzun olması nedeni ile uygulamaların gelişimi ve yaygınlaşması yavaş oluyor. Belirttiğim teşvik uygulamaları Yeşil Lojistik’in gelişimi için etkili olacaktır. Ayrıca hizmet alan taraflar için de tedarikçi seçimlerinde bir kültür haline getirilmesi, seçim kriterleri arasında Yeşil Lojistik uygulamalarının olması uzun vade de bu konuda hizmet alanlar için de katma değer ve çevresel duyarlılık açısından saygınlıksağlayacaktır. Karbon salınımında lojistik sektörü yüzde 24 paya sahip olması sebebi ile bu konuda en hassas olması gereken ve karbon salınımı azaltıcı iyileştirmelerin en çok ön plana çıktığı sektör olmalıdır. 

DEMİRYOLU TAŞIMACILIĞINA AĞIRLIK VERİLMELİ

Taşımacılığın yüzde 92’sinin karayolu ile yapıldığı ülkemizde karbon salınımındaki payı çok yüksek. Karayoluna göre ton-kilometre başına 120 kat daha düşük karbon salınımı sağlayan demiryolu taşımacılığına ağırlık verilmesi toplam taşımacılık içerisindeki payının çok daha fazla artırılması gerekiyor. Bizler gibi demiryolu taşımacılığında vagon, üst yapı ve istasyon yatırımları yapan firmalar daha fazla teşvik edilmeli. Çevreye duyarlı birçok gelişmiş ülkede olduğu gibi karbon sertifikasyonu ve bunun ile birlik de yapılan teşvik uygulamalarının en kısa sürede yaygınlaşması bu konunun gelişimine etkili olacaktır. Diğer yandan çalışanlarımıza çevre bilinci ve operasyonel verimlilik konularında eğitimler veriyor, bu konular ile ilgili teşvik edici ödül prim sistemleri uyguluyoruz. Çeşitli platformlarda bu konuları gündemde tutarak katıldığımız forumlarda gerçekleştirdiğimiz projeleri paylaşıyoruz. Sonuç da katma değer sağlayan uzun vadeli yatırım geri dönüş süreçleri olan bu kapsamdaki projelerin, yatırımcılar açısından da cazip olabilmesi ve yaygınlaşması için öncelikle teşviklere ve düşük maliyetli finans kaynaklarına ihtiyacı olduğu bir gerçek.

“4 İSTASYON VE 500’ÜN ÜZERİNDE VAGON VE ÜST YAPIMIZ VAR” 

Demiryolu ile ilgili yatırımlarınız var. Demiryolu çevreci bir taşımacılık olarak biliniyor. Reysaş’ın demiryolu ile ilgili yaptığı yatırımlar ve gelecekle ilgili bu taşımacılıktaki hedefleri neler olacak?

Reysaş olarak kendimize ait 4 istasyon ve 500’ün üzerinde vagon ve üst yapımız var. Bu konudaki yatırımlara devam ediyoruz. Multimodal taşımacılık içerisinde demiryolu payının artırılması taşımacılığın yüzde 92’si karayolu ile yapılan ülkemiz içinde önemli bir konu. Ayrıca kara yoluna göre demiryolunda 120 kat daha karbon salınımını azaltan demiryolu taşımacılığının ülkemizdeki payının artırılması Yeşil Lojistik açısından da önemli. Demiryolu altyapısının geliştirilmesi, hatların daha efektif kullanımı, yeni hatların döşenmesi, kullanılan motorlu ve motorsuz ekipmanın modernizasyonu sayısının artması yükleme boşaltma aktarma noktalarının artırılması ve modernizasyonu gibi birçok sorunları bulunuyor. Tüm bunlar da özel sektörün tek başına yaptığı üst yapı ve vagon yatırımları yeterli olamıyor. 

GÜNLÜK YAŞAMDA YATIRIM YAPMADAN HERKESİN YAPABİLECEKLERİ VAR 

Yeşil Lojistik projesi üretmek ve uygulamak pahalı bir iş mi?

Bahsettiğim gibi yatırım gerektiren uygulamaların haricinde günlük yaşamda herkesin bir yatırım yapmadan yapabileceği birçok faaliyet bu kapsamda değerlendirilebilir. Neticede, sarf, atık ve fireleri azaltan, enerji ve doğal kaynaklarının tasarruflu kullanımı, verimlilik artırıcı her türlü faaliyet bu kapsamda değerlendirilebilir. Örneğin geri dönüşümlü malzeme kullanımı şişe, plastik, kağıt atıkların ayrı toplanarak değerlendirilmesi, kağıt sarfiyatının azaltılmasında önemli olmayan evraklarda çift taraflı olarak fotokopi makinalarında kullanımı, atık pillerin belli noktalarda biriktirilmesi günlük yaşamda yaptığımız ve şirketlerde yatırım gerektirmeksizin yapılabilecek katkı değeri sağlayacak uygulamalar.

YEŞİL LOJİSTİK KÜLTÜR HALİNE GELDİĞİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİR OLUR

Sizce Yeşil Lojistik’te sürdürülebilirlik nelere bağlıdır?

Bu konu tedarik zincirinin bütün bölümleri içerisinde, hizmet veren ve alanlar tarafından bir kültür haline dönüştürüldüğünde daha sürdürülebilir ve ülke ekonomisine olan katkısının yanında gelecek nesillere daha yeşil bir dünya bırakmak açısından önem kazanıyor. Bu kapsamdaki birçok uygulama yüksek bedelli yatırımlar karşılığında gerçekleştirilebilirken geri dönüş süreçleri uzundur. Yaygınlaşması ise teşvik edici uygulamalara bağlıdır. Bunlara, vergi indirimleri, düşük maliyetli ve uzun dönemli finansman sağlanması, karbon sertifikası uygulamalarının yaygınlaşarak uygulama yapan firmalara ek gelir sağlanması, lojistik faaliyetleri içerisinde ihtiyaç duydukları enerjiyi güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanan firmalara ürettikleri elektriğin sürekli alım garantisinin sağlanması ve hatta birçok ülkede yapılan çeşitli sübvanse uygulamalarını örnek olarak verebiliriz.

Etiketler :